Aventură și călătoriiEuropaGermania

Bavaria: Lenggries Brauneck și prima data singură pe munte

Alarma telefonului suna strident, dar eu eram deja trează, cu capul sub pătură. Ştiam că mă aşteaptă o aventură pe cinste dar nu reuşeam să adun suficient curaj să o şi încep. Constatam cu nelinişte că deşi cu o zi înainte făcusem singură cu bicicleta un traseu de 75km, intercalat cu Isar Trails, încă aveam emoţii majore pentru primul-primul meu traseu solo pe munte: Lenggries – Brauneck.

Citește și Vacanță activă în Bavaria – tot ce trebuie să știi.

Nu-mi dau seama începând de când am dezvoltat această preferinţă, dar îmi place foarte mult să călătoresc singură. Sunt atât de obişnuită să călătoresc aşa încât acum mă miră reacţiile oamenilor care nu concep că cineva ar face asta de bună voie sau că ar prefera varianta asta. Singurele daţi când devin conştientă că nu e ceva prea obişnuit e când îmi anunţ părinţii că plec undeva şi uneori “împănez” planul. Deși am plecat de multe ori de capul meu, acum era pentru prima dată când mergem singură pe munte.

Fiind o fanatică a planificării detaliate şi exacte, ştiam că, cel puţin parţial, emoţiile mele se datorau şi lipsei de informaţii. Ştiam doar că Lenggries este la 1h:05min de Munchen şi că există o telecabină care urcă până la 1556m, că sigur sunt trasee frumoase în zonă, doar că nu găsisem detalii în engleză şi cu google translate nu prea avusesem spor. Un mic dejun copios şi-o cafea mare mi-a spulberat agitaţia şi mi-a dat curaj să ies pe uşă afară.

Cum a fost toată distracţia, ce trasee am făcut, ce alte variante mai sunt şi alte detalii utile îţi povestesc imediat:

Ce am luat cu mine

Citește și Cum încap două săptămâni de vacanţă activă într-un bagaj de mână.

Deşi se anunţa vreme bună (am tocit butonul de refresh pe meteoblue.com să fiu sigură), la cât de capricioasă fusese vremea în ultima săptămână (şi toată vara după spusele prietenei mele) nu am vrut să mă risc cu nimic: am ales șoșoniii de aventură și am zburat spre gară.

În micul rucsac pentru aventura mea de o zi au luat următoarele:

 • Aparatul foto cu husă de ploaie, telefon, o baterie externă + cablu USB
 • 2 sanvishuri + 1 litru de apă
 • Foiţa de vânt + şăpcă
 • Softshell-ul de ploaie + pantaloni lungi tehnici
 • Portofel (card, cash, buletin), o copie după buletin
 • Un chef nebun de coclauri

Cum ajungi în Lenggries

Pe site-ul oficial al staţiunii Lenggries scrie că există trenuri regionale din oră în oră dinspre Munchen. Practic, comform bahn.de, sunt variante şi din oră în oră, dar şi la ~20min. Cea mai bună variantă ar fi 9:24am şi un bilet o zi (Bayern Ticket) care costă 25 euro şi îţi asigură călătorii nelimitate cu orice mijloc de transport în comun în tot landul Bavariei (mai puţin trenurile de viteză inter-city sau ICE).

Bayern Ticket poate fi cumpărat de la orice automat de bilete (staţiile de metrou/autobuz/gară) sau online. Dacă îl cumperi de la ghişeu din gara centrală te costă cu 2euro în plus. Cu acelaşi Bayern Ticket pot călători până la cinci persoane (se adaugă cu extra cost de șase euro per persoană). Dacă vrei să iei şi bicicleta cu tine în mijloacele de transport regionale, trebuie să achiziţionezi un bilet separat, tot de la automate, se numeşte Fahrrad-Tageskarte Bayern şi costă cșase euro pe zi pentru toată Bavaria. Partea faină la acest bilet este că îţi acoperă şi transportul până la gara centrală şi biletele de tren.

Atenţie! Bayern Ticket sunt pre-validate (nu este nevoie să le compostezi în nici un mijloc de transport), dar trebuie să îţi scrii numele pe el şi să ai un act de identitate la tine. Aceste bilete sunt valide începând de la 9.00am până la 3.00am ziua următoare. Bavaria-Ticket – Night sunt valide de la 6pm până la 6am ziua următoare.

Îmblânzirea emoţiilor mi-a luat ceva timp şi iată-mă plecând spre munte ca leneşul cu trenul de ora 12:04.

Solo hiking

În toate staţiunile de munte din Bavaria în care am fost am descoperit că Punctul de Informare Turistică este foarte aproape de gară, marcat pe google map şi sundeva la cateva minute de mers pe jos. O scurtă oprire în fiecare staţiune m-a scutit de multe griji şi mi-a oferit toate informaţiile utile de care aveam nevoie (în engleză). Atenţie, nu la toate Tourist Info vei găsi pliante sau hărţi în engleză, majoritatea au doar în germană, dar personalul de la ghiseu ştie engleză foarte bine şi vei putea să pui întrebări. Dacă nu ai timp de Info, să ştii că la majoritatea atracţiilor turistice din zona respectivă (telecabină, castel, etc.) au pliante şi hărţulii.

În Lenggries mare mi-a fost bucuria să primesc un pliat în limba engleză cu harta simplificată a munţişorului şi o mini descriere a traseelor (ce durată au, pe unde trec şi cam ce nivel de dificultate au). Mi-a plăcut ca tanti de la ghișeu nu era deloc mirată că sunt singură și nu mi-a dat nicio atenționare sau obervații, doar chestii practice și utile pentru trasee. Am avut timp să studiez hărțulia pe îndelete pe drumul de aproximativ doi kilometri până la staţia de telecabină care urcă de la 695m la 1500m. Există şi un shuttle bus care merge până la telecabină, dar eu nu l-am văzut, cred că circulă doar dimineaţa (orar în germană).

Atenţie: Telecabina funcţionează doar între 8:15 am şi 5:00pm! Dacă nu eşti sigur că te întorci din trasee până în ora cinci îţi poţi cumpăra doar urcarea (11 euro, sus se plăteşte doar cash), iar biletul urcare + coborâre costă 20 euro.

Ajunsă sus cu telecabina mi-au picat plombele. Era o zi superbă de iulie, caldă și senină și platforma gondolei și restaurantul panoramic mustea de lume. Nu știam unde să mă uit mai întai. Vedeam până foarte departe lanțuri nesfârșite de munți, de la est la vest, cât cuprindeam cu privirea. Am studiat rapid pliantul și-am luat-o la trap. Îmi era foarte ciudă că deja pierdusem jumătate de zi și m-am felicitat pentru alegerea de a urca cu telecabina și să fac traseele de sus. Știam că n-am să mai prind gondola la întoarcere și eram pregătită psihic să cobor la pas.

În ordina numerelor de pe tricou am parcurs traseul circular [2] Kleiner Höhenweg și am continuat pe [1] Panoramaweg, zburătăcindu-mă ca o musculiță fără cap și făcând poze în continuu la orice. Am continuat pe [4] Großer Höhenweg până pe vârful Latschenkopf (1712 m) unde am făcut pauză de picnic și am văzut ultimii oameni, un tată cu baiețelul de vreo cinci ani care se grăbeau tare să mai prindă ultima gondolă. În timp ce ronțăiam tacticos sanvishul în soarele cald de vară, m-a pocnit gândul: eu chiar am să cobor singură că nici dacă mă teleportez nu mai prind cabina. Am încercat să nu mă sperii singură, știam de la Info Tourist că nu există nici un fel de lighioane pe coclaurile alea, nici măcar melci, așa că nu aveam de ce să-mi fie frică. Tot ce trebuia să fac era să urmăresc indicatoarele și să ajung jos în oraș și apoi la gară. Ultimul tren pleca la 10.47pm, aveam timp berechet să cobor merg și în patru labe.

Când a pornit pe poteca sinuoasă cu grohotiș printre pinii molatici care cobora de pe platforma varfului am devenit conștientă și atentă la fiecare pas, la modul cum n-am fost niciodată. Îmi era foarte clar că sunt responsabilă de fiecare pas și că trebuie să am grijă. Era o liniște perfectă în soarele blând de după-amiază. Îmi auzeam doar respirația ușor sacadată și inima care-mi bătea în gât. M-am bucurat foarte tare de indicatoarele dese și explicite, prost să fii și tot le pricepi. Pajiștile aveau un verde exploziv și avem o senzație sinestezică în toată experiența. Am coborât zburdând până la prima cabană, care spre surprinderea mea era închisă.

Atenție! Toate cabanele se închid la ora 5, ora când coboară ultima gondolă. Ai grijă să ai apă suficientă cu tine.

La a doua căbănuță am găsit oameni, dar nu era cabană, era fermă de vaci pe care le ocolisem grațios de la 1 km distanță. S-au amuzat copios fermierii că am intrat val vârjej cerând o apă tonică. M-am mulțumit însă cu două căni de lapte proapăt rece și-am stat puțin de povești zicându-le despre aventura mea. Nici ei n-au fost mirați și mi-au spus că multă lume se plimbă de capul lor pe coclaurile alea. M-au întrebat de urșii din România și și-au exprimat o invidie sinceră în cazul în care am să întâlnesc unul prin pădurile noastre.

De la fermă până la restaurantul panoramic a mai fost puțin. Platforma era acum pustie. M-am plimbat pe tarasă, am admirat în voie peisajul fabulos, m-am bucurat de ultimele raze de soare și de ultimul sandvish. Recunosc că am fost tentată să mă urc pe mesele de lemn și să-mi fac poze în geam dar m-am abținut cu greu. Am pornit la trap știind că mai am ceva până jos, cu diferentă de nivel de ~800m. A ales varianta [9] Brauneck via Garland și în coborâre m-a întrecut de câteva ori un munțoman curajos care-și azvîrlea picioarele la vale pe poteca abruptă și apoi se oprerea să se țină de genunchi și să se vaite. La un moment dat l-am găsit ghem cu genunchii în brațe pe marginea potecii. Mi-a zis că turbează de durere și că se grăbea să termine coborârea mai repede și că n-a fost un plan bun. L-am învățat cum să-și lege genunchiul cu bandana să susțină articulația și am coborât sporovâind împreună. Tot despre urși și iarăși invidie sinceră.

Aș fi vrut să mă mai plimb prin stațiune, dar pe la șase și ceva cînd am ajuns jos deja toate magazinele și restaurantele erau închise și nici țipenie de om pe straduțete cochete așa că am luat următorul tren și-am încheiat aventura mea curajoasă cu o cină copiasă la prietena mea din Munchen.

Variante de trasee pe Brauneck

[1] Panoramaweg 

 • Durata: 20 – 45 minute
 • Descriere: Traseul este aproape plat, cărarea lată poate fi parcursă și cu bicicleta. Începe de la stația de telecabină (1500m), de lângă frumosul restaurant cu o priveliște de vis și se încheie lângă cabana Tölzer Hütte (3) (aprox. 20 minute). De la cabană, urmărești aceeași potecă, dificilă spre imposibilă pentru biciclete, la început în coborâre pe lângă cabanele Quenger Alm (4), Strasser Alm (5), apoi în urcare spre cabana Stie Alm (6) și ferma alpină totalizând undeva la 45 de minute cu poze cu tot. Traseul este foarte ușor, dar ofera o panoramă splendidă a Alpilor.

[2] Kleiner Höhenweg

 • Durata: 1 oră
 • Descriere: De la stația de telecabină (1500m) urci puțin până la crucea de pe vârful Brauneck (1555m) de unde ai o panoramă superbă a lanțului muntos Karwendel, iar spre nord de vede valea râului Isar până la Bad Tölz, și dacă vremea ține cu tine și e complet senin în depărtare se cede Munchen-ul. De la cruce cărarea merge spre vest pe lângă locul de lansare pentru parapante, urcă pe sub Schrödlstein oferind vedere completă către pajiștile alpine însorite până la restaurantul de jos.  De aici te poți întoarce la telecabină pe Panoramaweg sau să continui către Großer Höhenweg sau către Almrundwanderweg.

[3] Almrundwanderweg

 • Durata: 2 ore
 • Descriere: Este un traseu tare draguț care urcă și coboară din cabană în cabană pe pajiști alpine ce oferă priveliști panoramice de vis către lanțul Karwendel și valea râului Isar. Se pleacă pe acest traseu de la telecabină pe varianta [1] până la indicatorul „ spre Almrundwanderweg” care se află imediat după cabana Tölzer Hütte (3). De aici se merge pe o cărăruie îngustă ce face la stînga spre cabanele Quenger Alm (4) – Strasser Alm (5) și apoi stânga în jos spre  Almstraße către Bayernhütte. Cobori la stânga cabanei până la bifurcație, apoi iar stânga urmărinf poteca îngustă peste pajistile alpine până la cabana Florihütte. De aici urmează o urcare lină până la Kotsattel de unde urmezi cărarea prin pădure până la stația de telecabină.

[4] Großer Höhenweg

 • Durata: 3 ore
 • Descriere: Este o variantă clasică de traseu de pe care, într-o zi senină, poți vedea lacul Starnberg, Munchen-ul în zare și o panoramă completă a munților de la Wendelstein până la Zugspitze. Se pleacă de la stația de telecabină, cum am descris în [2], continui către crucea Brauneck trecând pe sub Schrödlstein către intersecția spre Latschenkopf. Cărarea trece pe deasupra stației de telescaun iar după urmează o cățărare abruptă dar scurtă flancată de pini către Stangeneck, unde vei fi pe creasta impunătoare. De aici urmează o urcare insesizabilă până la Kirchstein și apoi spre vîrful Latschenkopf (1712 m). De pe vârful plat,iarăși cu o panpramă minunată, vei coborî pe o potecă stâncoasă printre pini molatici până la Probstalmsattel. Pentru întoarcere, mergi spre stânga spre telescaunul Idealhang și cabana Stie Alm (6) și continui pe varianta [1] până la telecabină.

[5] Benediktenwand sau cabana Tutzinger (13)

 • Durata: 3-4 ore per sens
 • Descriere: este un traseu lung ce se pretează excursioniștilor experimentați ce pornește de sus de la stația de telecabină. Trebuie să pleci pe traseu foarte de dimineață dacă vrei să nu ratezi ultima gondolă care coboară la 5.00pm. Dacă o pierzi, poți coborâ pe varianta [9], cea mai ușoară adăungând încă 1,5-2 ore, adunân în total undeva la 10 ore.De la cabină pornești pe traseul [4] până la Probstalmsattel, iar de aici ai două variante:
  • [5a] – pentru cei care nu au rău de înălțime, via Achselköpfe, traseu de creastă cu priveliști de vis în toate direcțiile
  • [5b] – cobori spre nord în direcția Probstalmkessel. Pe la jumătate vei traversa spre stânga pe sub Achselköpfen și te vei cățăra către Rotöhrlsattel unde cele două variante se întâlnesc din nou. De aici în 45 minute pe poteca parțial securizată cu cabluri vei ajunge pe vârful Benediktenwand (1801 m) unde te poți bucura în voie de panorama ce expune lacurile Starnberg și Walchensee și lanțul muntos Karwendel.

De pe vârf cobori pâna la Rotöhrlsattel, iar dacă vrei sa vezi și cabana Tutzinger (13), mergi tot înainte. Se poate sta peste noapte la această cabană la 22 euro.

[6] Längental via Tennen Alm / Wasserboden

 • Durata: 2,5 ore
 • Descriere: este un traseu alternativ care te va purta pe pajiști alpine li prin padure, potrivit și penru copii. Se pleacă tot de sus de la stația de telecabină spre vârful Latschenkopf trecând pe deasupra telescaunului și apoi dreapta către Tennen Almen înainte ca poteca să coboare către Stangeneck. Vei continua de-a lungul văii Längental pe drumul forestier și faci dreapta urmând indicatoarele prin pădure către baza telecabinei.

[7] Längental via Probst Alm

 • Durata: 3,5 ore
 • Descriere: acest traseu este recomandat în combinație cu ircare sau coborâre cu telecabina. Se pleacă de la stația de sus pe varianta [4] către Probstalmsattel. De aici vei coborâ către Probst Alm, care nu este deschis pentru public, și continui pe valea Längental pe o potecă idilică care te duce pe deasupra Probstwand până la capătul văii. Prima cabană pe care o vei întâlni este Hintere Längentalalm care este deschisă pentru public. Dipă a doua cabană, continui drumul prin pădure, treci de clubul de telescaun pe varianta de coborâre a traseului [6].

[8]  Höhenweg via Jachenau

 • Durata: 5-6 ore
 • Descriere: este un traseu  de altitudine ce trabate multe pajiști alpine pe partea sudică a crestei către achenau. Se pleacă de la telecabina de sus către Strasser Alm (5). Pe sub ea, faci dreapta și cobori via Krottenalm – Bratröhrl – Scharnitzalm – Bichleralm – Glaswandscharte – Lainbachtal to Jachenau.

[9] Brauneck via Garland

 • Durata: 1,5-2 ore
 • Descriere: este ruta pe care se poate urca sau coborî direct de la baza telecabinei până la stația de sus. Din parcarea de la baza gondolei mergi tot înainte trecînd pe lângă parcul de aventură pe direcția – Niederleger – lacul Garland – Brauneck.

[9a] Via Reiser Alm (10)

 • Durata: 1,5-2 ore
 • Descriere: rută alternativă la [9], pleacă tot din parcare, dar acum faci stânga și rumărești drumul forestier până la cabana Reiser Alm de unde continui via Niederleger către traseul [9].

[10] Brauneck via Kotalm

 • Durata: 1,5-2 ore
 • Descriere: se pleacă din parcarea de lângă teleski-ul Draxl via Kotalm – Brauneck.

[11] Brauneck via Wegscheid-Murbach

 • Durata: 2-2,5 ore
 • Descriere: se pleacă din Wegscheid-Murbach via Seufzer-Weg – Finstermünz – Bayernhang – Brauneck, sau din Finstermünz via Florihütte (8) către Brauneck

[12] Wiesenweg

 • Durata: 1 oră
 • Descriere: este o plimbare lejeră de la baza telecabinei, din parcare pe direcția Lenggries și faci stânga via Höhenweg – Demmelallee în direcția Wegscheid – Schellenburg – Steinbruch, continui via teleski Wiesenweg – teleski Jaudenhang  – Draxlhang și la intersecția către Kotalm, după telescaunul Draxl continui via Wiesenweg către Murbach.

Lista cabanelor de pe trasee

 • (1) Panorama Restaurant – Tel. (08042) 50 12 50
 • (2) Brauneck Gipfelhaus – Tel. (08042) 8786
 • (3) Tölzer Hütte – Tel. (08042) 8732
 • (4) Quenger Alm – Tel. (08042) 50 79 205
 • (5) Strasser Alm – Tel. (08042) 3123
 • (6) Stie Alm (Idealhang) – Tel. (08042) 2336
 • (8) Florihütte – Tel. (08042) 8900
 • (9) Kotalm Hütte – Tel. (08042) 2595
 • (10) Reiser Alm – Tel. (08042) 8302
 • (11) Längental Alm – Tel. (08042) 8875
 • (12) Kirchstein Hütte – Tel. (0172) 8527795
 • (13) Tutzinger Hütte – Tel. (0175) 1641690
 • Brauneck- u. Wall-bergbahnen GmbH – Tel: (08042) 50 39 4

Alte atracții în Lenggries

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

3 Comments

 1. Mihai
  12/05/2017 at 11:43 am — Răspunde

  Foarte bune informatiile, am facut traseul de la Lenggries pana la Benediktenwand si coborare apoi in Kochel am See. Singurul lucru de corectat ar fi ca Bayern-Ticket e valabil in weekend toata ziua, doar in zilele lucratoare de la 9 am. Daca te intorci insa in Lenggries se merita sa iei un BOB-ticket, costa doar 19 euro/zi, si permite oricate calatorii in ziua respectiva pe trenurile BOB (Munchen-Lenggries, Munchen-Tegernsee si Munchen-Bayrischzell).

  • Mary
   12/05/2017 at 12:32 pm — Răspunde

   Multumesc mult pentru completari!
   Vara asta vreau sa incerc si eu varianta sa cobor pe partea cealalta 😀

 2. 24/05/2017 at 11:54 am — Răspunde

  Minunate peisaje . Felicitari pentru curaj |!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *