Aventură și călătoriiBulgaria

Sudul litoralului bulgăresc: două orașe și două plaje de care să te îndrăgostești

În ceea ce privește calitatea serviciilor turistice și multitudinea de atracții naturale bine conservate, Bulgaria nu m-a dezamăgit niciodată. Dacă Veliko Tarnovo și Ekopatecile din jur m-au făcut să revin în zonă de mai multe ori, nici sudul litoralului bulgăresc nu s-a lăsat mai prejos: orașele Nesebar și Sozopol au fost dragoste la prima vedere, iar plajele Veleka din Sinemorets și Silistar m-au făcut să nu mai vreau să plec vreodată de acolo.

Combinația de mâncare bună, străduțe cu case tradiționale care se cer descopeite și plaje pe care să-ți relaxezi picioarele după o zi întreagă de umblat este exact ce îmi doream de la o scurtă vacanță la mare. Oricât de bine îmi sună tolănitul toată ziulica pe un șezlong, știu că după câteva ore mă apucă mâncărimile în tălpi și încep să mă întreb ce mai e de făcut și văzut în zonă. Ei bine, pe litoralul bulgăresc nu am avut timp să mă plictisec ci, din contră, am simțit că cât petrec mai mult timp aici cu atât descopăr locuri noi și lucruri de făcut. Am petrecut doar cinci zile în zonă și nu mi-au fost suficiente.

Nesebar

Nesebar este un oraș muzeu, o rezervație arheologică și arhitecturală, păstrând rămășițe din perioada romană, medievală și bizantină. Nefiind foarte mare, orașul poate fi vizitat într-o zi cu timp berechet de lenevit la una dintre multele terase de pe faleză unde berea rece și felurile de mâncare din pește proaspăt te vor reține pentru ceva timp. Și nici să nu-ți pui problema de hartă sau itinerar bine documentat înainte, tot ce este de văzut este concentrat în centrul vechi și nu îți rămâne decât să o iei la pas pe străduțe.

Fără îndoială Nesebar este un oraș frumos, dar are și o parte mai puțin plăcută de mine. Multitudinea de magazine de suveniruri cu minioni, brelocuri, pălării amuzante și chinezării iau din farmecul caselor tradiționale. Totodată în plin sezon forfota turiștilor devine obositoare și îți fură din liniștea și boemia pe care ți-o poate da orașul ăsta. Mai multe despre ce poți vedea în Nesebar aici.

Bine de știut: În oraș nu se poate intra cu mașina și dacă parchezi neregulamentar ai toate șansele ca aceasta să-ți fie ridicată. Din fericire există multe parcări cu plată unde îți poți lăsa mașina în siguranță. Înainte de intrarea în orașul vechi, pe dreapta există o astfel de parcare cu 3 leva pe oră. Cam mult, dar face.

În Nesebar găsești cazare pentru toate gusturile. De la resorturi cu piscină și all inclusive la cămăruțe de închiriat de la proprietari.Booking.com

Sozopol

Dacă Nesebar mi s-a părut un pic prea turistic pentru gustul meu, în Sozopol am găsit liniștea care îmi lipsise. Așezat pe o faleză înaltă, cu străduțe înguste presărate cu case tradiționale și terase cu vedere la mare, Sozopol te îmbie să-l descoperi la pas cu pauze scurte pentru mâncat smochine culese de pe marginea drumului.

Orașul este cea mai veche așezare umană de pe litoralul bulgăresc și este împărțit între o parte veche și una nouă. Dacă în orașul vechi terasele și magazinele de suveniruri sunt cochete și cu un farmec specific zonei, partea nouă este ca un sat de vacanță cu tiribombe, lasere și miros greu. Optimistul din mine ar zice că în Sozopol găsești câte ceva pentru fiecare gust.

Eu am preferat să mă plimb prin centrul vechi, să lenevesc la terase și pe plaja generoasă.

O cazare foarte bună, potrivită și pentru familiile cu copii este Hotel Bobcev. Noi am avut camera de la ultimul etaj cu două terase generoase și chicinetă. Priveliștea face toți banii.

Plajele din sudul litoralului bulgăresc

În sudul Bulgariei între satele Rezovo și Sinemorets se află Aria Protejată Silistar, una dintre cele mai bine conservate ecosisteme de păduri foarte vechi și cu o faună bogată. falezele sunt stâncoase, iar plajele așezate în golfulețe te îmbie la baie și zăcut la soare cu o carte bună și o băutură rece.

Plaja Silistar se află la 5km de satul Sinemorets și foarte aproape de granița cu Turcia. Ultima porțiune din drum este neasfaltată, accesul făcându-se pe un drum de pământ, prin pădure, dar poate fi făcut de orice mașină sau autorulotă. Chiar înainte de intrarea pe plajă, care se formează într-un mic golf, pe partea dreaptă există un camping. Parcarea costă 4 leva în sezon. În septembrie când vremea de plajă era pe sfârșite nu era nimeni să încaseze taxa.

Plaja este lată, nisipul fin, iar intrarea lină în apă. Este amenajată cu umbrele și șezlonguri și există o terasă. Este numai bună pentru familiile cu copii. Plaja face parte dintr-o arie protejată, stâncile și pădurea din jurul acesteia fiind un loc preferat de cuib pentru numeroase specii de păsări rare.Booking.com

Plaja Veleka sau Gura de vărsare a râului Veleka este una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am văzut. Plaja se află chiar în Sinemorets și se găsește ușor urmând drumul către mare după ce ai parcat mașina în sat. Plaja este amenajată cu umbrele șu șezlonguri, iar doritorii pot face kitesurfing.

Un video fain cu cele două plaje:

În zonă mai poți vedea:

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.