Echipamentghid de cumpărare

Atenție la cap! – ce să porți pe munte

E important ce ai în cap, dar pe munte unde frigul, ploaia și soarele intens pot afecta considerabil confortul unei ture reușite, aceeași greutate o are și ceea ce porți pe cap.

Când eram mică așteptam până la colțul blocului ca să-mi scot căciula înfiptă cu grijă de mama și-mi fluturam pletele înghețate până la școală. Dar timpul a trecut și odată cu el straturile de material care îmi acoperă tărtăcuța s-au înmulțit și sunt purtate cu rigurozitate. Nu, baba asta nu suferă la frumusețe pentru că nu e nimic frumos la o insolație, sinuzită sau mai știu eu ce nebunie.

Atunci când îmi fac rucsacul pentru o ieșire la munte nu uit niciodată să fac o tură pe la sertarul cu șepci, căciuli, bandane, buff-uri și alte chestii de pus pe cap. E simplu: acopăr dovleacul ca să nu se facă plăcintă. Și dacă reușesc să arăt și bine în timpul ăsta, mă declar fericită.

Ți-am pregătit o listă cu toate accesoriile pe care le folosesc eu ca să-mi feresc capul de soare, vânt și îngheț, cu ce am învățat de-a lungul timpului, care poate fi folosită în cele mai multe situații.

Dar înainte de a intra în detalii, să punem baza și să-ți spun care sunt caracteristicile principale pe care să le cauți la orice tip de tichie de pus pe cap:

Materialul

Ca și în cazul celorlaltor piese de echipament de munte, evită bumbacul mai rău ca pe ciumă. Se îmbibă cu transpirație, ține rece și este neplăcut. Materialele sintetice sunt aici la putere sau, ca variantă naturală, merinosul. Materialul trebuie să fie:

 • respirabil și cu uscare rapidă (și scalpul transpiră), iar dacă ai părul lung ca mine e și mai distractiv
 • cu protecție UV
 • tratat antimicrobian – în cazul turelor de mai multe zile nu vei spăla căciula prea des și transpirație+sebum+praf nu-s o combinație bună
 • călduros și izolant în cazul celor de iarnă
 • durabil – să nu se decoloreze de la soare, ploaie, intemperii

Construcția

 • confortabilă – să nu roadă/strângă
 • ajustabilă
 • rezistentă: capse bine prinse, cusături întărite

Culoarea

Deși ține de preferințe, iar negru se știe că este suferitor la jeg, alege un accesoriu colorat ca să fii ușor de reperat în caz de ploaie abundentă, ceață, ninsoare sau, ceasu negru pisica treișpe, avalanșă.

Încep cu accesoriul meu preferat:

Buff

Prima dată când am văzut prețul bucății de material am zis că mă ia cu leșin. Apoi am testat unul și în scurt timp am strâns o colecție impresionantă de modele și culori.

Un buff este de fapt o bucată de material circulară (tip tub) care poate fi folosită în o multitudine de feluri de la bandană la fes, la acoperitoare de față și încălzitoare de gât. Este un accesoriu multifuncțional.

Buff-urile vin într-o multitudine de modele: subțiri de vară cu protecție solară, mai groase, din lână de merinos, dublate cu fleece, cu windstopper, tip bandană etc. Practic nu există activitate sau vreme pentru care un buff să nu-ți fie util. Mic și ușor, eu am mereu unul cu mine în rucsac.

Acest tip de accesoriu a fost produs pentru prima dată de compania Buffera, de unde și numele Buff®. Pe piață vei găsi o mulțime de accesorii similare, unele mult mai ieftine, dar din proprie experiență îți spun că nu se compară cu originalul ca respirabilitate, rapiditate de uscare și protecție împotriva elementelor vremii.

Deși fiecare tip de buff este excelent pentru activitățile destinate, din ceea ce am testat cele mai utile mi s-au părut:

 • Buff Original – este varianta simplă, clasică 100% poliester care te va proteja de soare și transpirație vara. Pe vreme mai rece merge pliată și purtată ca bentiță.
 • High UV-Buff® – spre deosebire de varianta clasică, aceasta are protecție UV sporită (95%), beneficiază de tehnologia Coolmax® Extreme care ajută cu respirabilitatea și controlul umidității datorate transpirației. În același timp materialul este tratat împotriva bacteriilor astfel că nu prinde miros urât și nu trebuie spălat (zic ei) foarte des. La reduceri găsești această variantă la aceleași prețuri ca cel original.
 • Buff Polar – acestea vin în două variante: jumătate din tub este Buff Original și jumătate din fleece (unele au Polartec® Classic 100) sau reversibil cu o față poliester și una fleece. Eu am a doua variantă și pe timp de iarnă s-a dovedit a fi excelentă atât pentru cap cât și gât.
 • Merino Wool Buff – din lână de merinos. Este moale, plăcut la atingere, prietenos cu mediul, călduros iarna și respirabil vara. O variantă bună găsești și la Merinito. Sunt ideale și pentru copii, băiețelul meu are unul de la Joha pe care i-l pun fie la gât fie tip cagulă pe cap.

Șapca cu protecție UV

Nu am purtat niciodată șapcă și nici nu m-aș fi uitat la acest accesoriu până nu mi-a spus Mary că și-a făcut tot concediul sub protecția umbroasă a șepcii Salomon xa cap. Are protecție solară, este extrem de respirabilă datorită aerisirilor din partea superioară și se usucă repede. Bine, recunoaștem că nouă ne place atât de tare și pentru că este turcoaz cu floricele.

Ce e de luat în calcul la o șapcă pentru turele montane: material respirabil, subțire și cu uscare rapidă (stai departe de bumbac/denim/materiale țapene și groase), strângere cu velcro,  cozoroc nu foarte mare pentru a nu te incomoda și a nu-ți obstrucționa privirea.

Bandana

Într-o vreme nu erai munțoman dacă nu aveai în garderobă măcar un pătrat de material colorat pe care să-l îndoi triunghi și să ți-l legi ca pirații pe creștet. Le găsești și acum prin stațiunile montane la buticuri, eu am pierdut vreo oră la un butic amplasat la intrarea spre Valea Albă în Bușteni scurmând printre multitudinea de culori la preț modic de cinci lei.

Au valoare sentimentală, sunt ieftine, sunt bune de șters transpirația, mucii sau lacrimile când te rătăcești sau te întâlnești cu ursul, dar păstrează umezeala și nu se usucă prea repede. Plus că tind să prindă miros. Dacă n-am alternativă le folosesc ca să mă feresc de insolație, dar le-am înlocuit de mult cu un buff.

Iar când am chef de ceva fancy, scot baticul cu flori și ciucurași.

Pălăria

Un alt trend care a făcut ravagii pe munte în ultimii ani a fost pălăria în nuanțe de gri sau kaki cu boruri care se prind în părți cu capse și te fac să arăți a cowboy sau Indiana Jones. Deși am cărat-o de câteva ori după mine, nu m-a cucerit pentru că nu se strânge suficient de mică și nu o pot îndesa repede într-un buzunar.

La ce să fii atent:

 • o pălărie din paie de plajă nu-i va ține locul
 • materialul trebuie să fie respirabil dar și ușor impermeabil pentru eventualitatea unei ploi rapide de vară
 • aerisiri
 • prindere cu șiret sub bărbie în caz de vânt
 • borul să nu fie prea mare și să flopăie când mergi

Fesul

Îți trebuie două fesuri, atât. Unul mai subțire, respirabil dintr-un material elastic (sintetic sau merinos) și unul gros, căptușit cu fleece. Pe cel subțire îl vei folosi pe timp de zi, la alergare, pe sub cască, glugă sau pe sub cel gros dacă scad dramatic temperaturile.

Cel gros e numai bun pentru temperaturi scăzute, momentele de pauză mai lungi și seara după o zi întreagă de umblat când vrei să mai stai la povești sub cerul înstelat.

Mie îmi place combinația de fes din lână cu insert de fleece pe interior.

Fesul ăsta mai are un pic și se descompune la câte ierni a văzut, dar e lână cu fleece pe interior și se simte ca și cum aș avea un motan pufos și cald pe cap.

Gluga

Știi glugile detașabile? Uită de această caracteristică și nu le scoate niciodată ca să nu pleci la drum fără ele. Gluga pare neimportantă atunci când ai deja o căciulă impermeabilă, dar senzașia asta este valabilă până la primele picături reci de ploaie care ți se preling pe ceafă spre spate. Brrr!

Cea mai utilă glugă este cea de la jacheta hardshell, jacheta de ploaie, windstopper sau softshell. Te va proteja de vânt și ploaie.

Caracteristici după care să te uiți:

 • să fie ajustabilă și cu șnururi de strângere — O glugă bună îți acoperă capul și urechile fără să-ți obstrucționeze privirea. Ea poate fitrasă peste fes, cască de schi, dar în același timp se strânge și doar după cap.
 • cozoroc – unele au un mic cozoroc care îți protejează ochii de picăturile de ploaie
 • buzunar de strângere – unele jachete au un buzunar special în guler în care poți plia gluga.

Cagula

Îmi place foarte tare denumirea în engleză pentru cagulă, îmi amintește de unele dintre dulciurile mele preferate. Îi zice balaclava.

Spre deosebire de restul chestiilor de pus pe cap, o cagulă îți acoperă atât capul cât și fața și gâtul. Ea are o întrebuințare precisă: temperaturi foarte scăzute, eventual cu vânt și spargerea unei bănci. În primul caz te ferește de senzația de disconfort, degerături, arsuri solare și alte iritații cauzate de vreme, iar în al doilea …nu știu sigur, n-am făcut încă un test comparativ cu dresul de damă tras peste figură.

Cei mai buni prieteni ai unei cagule sunt ochelarii de schi, purtați împreună îți conferă un nivel optim de confort.

Cagulele sunt făcute fie din fleece subțire fie, mai rar, din neopren. Sunt o multitudine de tipuri și modele, fiecare croit în funcție de nevoi și preferințe. Dar indiferent de ce alegi ține minte că trebuie să vină mulată pe cap, gât  și frunte și să încapă confortabil pe sub o cască.

La ce să fii atent:

 • material: trebuie să fie plăcut, nealergen și neiritant. Rolul acestuia este să te țină uscat și ferit de intemperii astfel că ai nevoie de ceva respirabil și rezistent la vânt, un amestec de fleece din polyester cu lycra este o alegere bună. Eventual orientează-te către una care promite 4 way stretch, adică materialul este elastic în ambele direcții. Unele materiale promit și tehnologii de control al temperaturii care îți țin de cald dar nu se supraîncălzesc.
 • construcția: fii atent la cusături să nu te jeneze, etichete care te-ar putea deranja, un gât suficient de lung ca să nu permită vântului și frigului să pătrundă între cagulă și geacă, spațiu pentru ochi suficient cât să nu te deranjeze la privit.
 • mărimea: majoritatea vin  într-o singură mărime așa că probează sau alege un material foarte elastic.

Casca

Dacă la restul accesoriilor de pus pe cap mai poți improviza, atunci când vine vorba de interacțiune dovleac stâncă, casca este unică și de neînlocuit. Am mai fentat eu anumite trasee cu o cască de biciletă, dar deși e mai bine decât nimic, aceasta nu are aceeași construcție și are o mulțime de găurele prin care pot intra pietricele, țurțuri și alte obiecte contondente cum ar fi un piolet scăpat.

Când porți cască pe munte?

Înafară de turele de cățărat la stâncă și trasee de alpinism serioase, casca este utilă în orice zonă unde ar putea fi căderi de pietre, gheață sau unde există riscul foarte mare să cazi (în canioane, peșteri, la canyoning etc).

Există două tipuri de căști:

 • hardshell: variantă mai ieftină și mai durabilă, făcută dintr-un exterior dur de plastic ABS, interior subțire din spumă și un sistem de suspensie pe bază de curele. Sunt ideală pentru porțiunile unde există riscul să-ți cadă ceva în cap de sus, fiind mai rezistente în partea frontală decât pe părți. Sunt de preferat pentru condițiile meteo cu temperaturi mai scăzute, ne fiind foarte ventilate.
 • din polystyren: mai scumpe dar mai ușoare și cu o ventilație mai bună, aceste căști sunt făcute dintr-un strat de spumă de polystyren sau polypropylene, care absoarbe șocurile, acoperit de o peliculă de polycarbonat. Se aseamănă foarte bine cu cele de bicicletă.  Sunt la fel de rezistente pe toate părțile și sunt de preferat în sezonul cald și activități intense.

Casca trebuie să ți se potrivescă perfect. Dacă este prea strâmtă te va deranja, iar dacă e prea largă nu te va proteja eficient. Probează înainte să cumperi și verifică dacă nu-ți joacă și dacă curelele cu care se prinde merg strânse pe mărimea ta.

Dacă o cumperi online măsoară-ți circumferința capului cu un metru pentru a te ghida în alegerea mărimii și asigură-te că poți face retur în caz că nu se potrivește.

Dacă o vei purta iarna, asigură-te că îți încape o cagulă pe dedesubt și că poți trage gluga peste cască.

Fii atent la prinderile de pe cască pentru frontală și/sau camere de acțiune.

Schimbă casca dacă este crăpată, are mai mult de zece ani sau curelele sunt uzate.

Ce să nu porți niciodată:

Știi pozele alea mai vechi cu oameni pe munte pe care i-a prins ploaia și au pe cap frunze de brusture? Am senzația că poza aia e ca selfiurile cu semnul păcii din zilele noastre, toată lumea are una sau știe pe cineva care are una.

Dar, revenind la oile/căciulile noastre, mai bine porți frunze de brusture, scoarță de copac, punga de senvișuri, un tricou murdar pe cap pe munte decât următoarele două lucruri:

 • Șapca doar cozoroc. Sau cum să faci insolație în timp ce te crezi la umbră. Este degeaba și extrem de periculoasă pentru că-ți lasă impresia că soarele nu bate suficient de tare cât să-ți facă creierul pane.

de ce?

 • Acoperitoarele de urechi. Măcar să fie roz cu blăniță ca să le dai motiv de râsete celor care te vor salva din hăul în care ai căzut pentru că îți înghețase prea tare capul ca să mai gândești coerent.

ce-i drept le-aș smotoci!

 

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

1 Comment

 1. 02/04/2017 at 8:05 am — Răspunde

  Da Buff e cea mai tare chestie care am descoperit-o si eu
  E adevarat ca nu sunt decat 2 ani de atunci
  E o marca pe care o iubesc

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.