ApuseniAventură și călătoriitrasee munte

Apuseni (2): Circuitul Galbenei, tot ce are mai frumos zona Padiș

Mai puţin înalţi şi dificili decât Făgăraşii sau Bucegii, Munţii Apuseni nu sunt cu nimic mai puţin spectaculoşi. Partea frumoasă este că oferă trasee numai bune pentru începători dar au şi porţiuni pentru iubitorii de adrenalină. Cel mai bun exemplu este Circuitul Galbenei, considerat cel mai dificil şi lung traseu din zona Padiş, dar care poate fi împărţit pe sectoare şi parcurs în funcţie de cât te ţin bocancii.

Întins pe 19km şi cu o diferenţă de nivel de +/- 1000 metri, traseul în circuit pentru vizitarea regiunii carstice de la izvoarele Văii Galbena îţi oferă câte puţin din toate atracţiile muntelui: pădure de conifere şi foioase plină cu ciuperci şi miros de muşchi, poieniţe cu flori şi fân, un sector de chei echipat cu lanţuri şi cabluri, o cascadă, avene şi un superb loc de belvedere asupra  zonei. Ce mai, e lesne de înţeles că am fost cucerită pe loc.

Dar hai să-ţi povestesc despre traseu şi cum să te bucuri de el în funcţie de cât de experimentat eşti. Unul dintre marele avantaje ale traseelor din zonă este că au variante ocolitoare pentru porţiunile mai dificile şi că sunt suficient de apropiate unele de altele astfel că pot fi combinate între ele. Dacă parcurgerea cheilor pe lanţuri îţi dă furnicături de emoţie în tălpi şi vrei o provocare sau eşti începător şi vrei să te bucuri de un traseu frumos, citeşte indicaţiile mele, strânge şireturile bocancilor şi la drum!

Traseul oficial: Cabana Padiş – Camping Glăvoi – Piatra Galbenei – Gheţarul Focul Viu – Poiana Florilor – Cheile Galbenei –  Izbucul Galbenei – Avenul Borţig – Camping Glăvoi – Cabana Padiş (punct galben; 10 ore; traseu dificil pentru bocanci experimentaţi).

Traseul parcurs de mine: Camping Glăvoi – Piatra Galbenei – Gheţarul Focul Viu – Poiana Florilor – Cheile Galbenei –  Izbucul Galbenei – Avenul Borţig – Balcoanele Ponorului – Camping Glăvoi (punct galben şi punct albastru; 8 ore cu tot cu pauze; traseu dificil pentru bocanci experimentaţi).

Traseul propus pentru bocanci începători: oricare dintre variantele de mai sus eliminând porţiunea Cheile Galbenei. Nu te teme! Există indicator în poiana Florilor care te duce direct la Izbucul Galbenei ocolind sectorul de chei. Traseul ţi se va scurta cu aproximativ o oră jumătate şi eventuale entorse.

Intrarea în traseu se poate face din Padiş sau Campingul Glăvoi, între cele două fiind o distanţă de aproximativ o oră de drum uşurel. Eu recomand Campingul Glăvoi pentru atmosferă şi dacă intenţionezi să-ţi petreci noaptea la cort. Plus că la cele câteva terase de acolo găseşti tot ce ai nevoie şi o cafea înainte de plecat la drum e binevenită. Tot aici vei găsi un panou informativ cu harta şi descrierea traseelor.

În spatele panoului începe un drum forestier pe care mergi maxim 100 de metri şi coteşti dreapta prin pădure. Punct de referinţă: treci chiar pe lângă terasa Focul Viu. După aproximativ o oră ajungi la o intersecţie care-ţi semnalizează stânga pentru Pietrele Galbenei, înainte pentru Focul Viu şi dreapta pentru Circuitul Groapa de la Bârsa. Nu te repezi să ajungi mai repede la gheţar.  Traseul pe la Pietrele Galbenei este unul dintre cele mai frumoase segmente. De pe peretele alb de stanca care are la poale Poiana Florilor ţi se întinde în faţă un peisaj superb cu toată zona.

Marcajul te poartă apoi spre Peştera Gheţarul Focul Viu. Minunăția este o peșteră cu tavanul prăbușit prin care razele soarelui luminează ghețarul format în interior și câteva alte formațiuni. Eu te sfătuiesc trei lucruri: ai mare grijă la intrare pentru că scările de lemn și balconul sunt putrezite și se alunecă tare, nu coborî în peșteră pentru că nu vei vedea mai multe decât ceea ce se vede deja și de afară și riști să te rănești grav și, în ultimul rând, mergi în jurul prânzului când este soare ca să te poţi bucura de obiectiv.

De aici începe o coborâre susținută prin pădurea de fag până în Poiana Florilor, o serie de luminișuri care vara sunt pline cu flori și toamna mirose divin a fân. Aici e locul ideal de picnic și lenevit un pic înainte de intrarea în chei. Tot aici poți alege ruta ocolitoare care te duce direct la Izbucul Galbenei în aproximativ 50 minute.

Cheile Galbenei sunt un segment extrem de dificil care presupune curaj, atenție și îndemânare. Dacă nu ai experiență serioasă pe munte și nu ai mai avut contact cu traseele echipate cu lanțuri, nu te aventura. Este periculos și nu îți va plăcea.

În chei se intră de pe un drum forestier în care dai imediat ce ieși din poiană. E semnalizat cu un panou, nu ai cum să îl ratezi. Pentru cei ca noi, innebuniți după aventură și adrenalină, urmează partea cea mai spectaculoasă din traseu: o succesiune de cabluri metalice și lanțuri care te poartă pe desupra apei, printr-o grotă până la Cascada Evantai. Aici pășind cu grijă pe pietre poți ajunge până foarte aproape de căderea de apă.

Drumul continuă apoi cu o urcare anevoioasă și o potecă îngustă, iar când credeai că distracția s-a terminat, te trezești iar în fața unor lanțuri care urcă vertical. De aici se formează un adevărat canion cu tobogane naturale, o plăcere pentru amatorii de canyoning. Apa dispare și apare din stâncă, iar după un ultim segment cu cabluri metalice ajungi la Izbucul Galbenei, locul unde apa, după ce a intrat în subteran în Cetăţile Ponorului, dă naştere râului Galbena. Arată ca un lac liniștit albastru verzui din care nici nu-ți vine să crezi că se formează o cascadă atât de impresionantă.

De aici ai două opțiuni: să mai urci încă o oră pe o potecă care șerpuiește prin pădure până la Avenul Borțig sau să tai bucata mergând direct către Balcoanele Ponorului. Avenul este o formațiune carstică sub forma unui puț cu un diametru de 35 de metri și 54 metri adâncime. E lesne de înțeles de ce mi s-au înmuiat genunchii pe marginea lui. Și mai impresionat este că adăpostește al doilea ghețar ca dimensiune din țară, după Scărișoara, și că aici a fost amenajat un traseu cu scări de lemn și apoi coridoare prin sălile din inima gheții. Acum, traseul făcut de  Czárán Gyula, nu mai există, dar trezește imaginația și nu poți să nu te întrebi cum arăta înăuntru. Totuși, nu te apleca peste margine și ai grijă să nu aluneci.

Acum traseul scoate ultimul as din mânecă: dacă nu te-ai săturat de înălțimi te poți întoarge în Campingul Glăvoi trecând pe la Balcoanele Ponorului urmând traseul punct albastru sau poți alege varianta un pic mai lungă până în Padiș care te poartă pe punct galben prin minunata Poiana Ponor. Ambele variante nu sunt dificile, prima este doar mai scurtă și directă în timp cea de-a doua îți dă ocazia să înțelegi ce înseamnă cu adevărat liniștea și pacea dintr-o poiană montană.

Circuitul Galbenei este, până acum, traseul meu preferat din Parcul Natural Apuseni. Aici îți reamintești că muntele trebuie tratat cu respect, el îți oferă tot pentru cât știi și poți și te recompensează pe măsură dacă nu bravezi și nu te încumeți la mai mult decât poți duce.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

14 Comments

 1. 05/03/2015 at 12:58 pm — Răspunde

  Drumos traseu! Spre rusinea mea, desi am mers de zecid e ori in Apuseni, nu am facut niciodata circuitul asta integral.

  Daca ai pune si tu white-balance-ul aparatului de fotografiat pe semnul cu nor, ai scapa de irizatia aia albastra, foarte suparatoar ein zonele umbrite din chei.

  Iti mai recomand si Cheile Rametilor, sunt la fel de specatculoase, tot cu „lanturi”, dar vara, preferabil cu botosi de neopren pentru ca se merge si prin apa destul de marisoara.

  • Maria Radu
   05/03/2015 at 1:49 pm — Răspunde

   Mulţumesc pentru sugestii. Cheile Râmeţilor e pe listă. Cât despre fotografii – o să ţin minte când o să folosesc aparatul. Ce vezi tu aici sunt făcute cu telefonul pentru că doar atât aveam la mine în acel moment.

 2. 05/03/2015 at 8:48 pm — Răspunde

  Telefonului nu prea ai ce-i face. Si sa le scalambai in filtre de Instagram, iar le paradesti, poate mai rau. Dar e mai bine decat nimic. 😀

 3. Ioana
  02/07/2015 at 5:15 pm — Răspunde

  Felicitări pentru traseu. Am fost prin Cheile Galbenei când aveam vreo 7 ani și într-adevăr, este dificil, dar foarte frumos. Din păcate, nu ne-am putut bucura din plin de peisaje, deoarece tata a uitat că trebuie să ne și intoarcem și traseul calculat de el avea 6 ore( fără întoarcere). :)) Mult spor în continuare.

  • Maria Radu
   03/07/2015 at 3:45 pm — Răspunde

   Lasă, poate ai ocazia să îl refaci.
   Mulțumesc și spor și ție!

 4. laura
  05/08/2015 at 7:07 am — Răspunde

  Ai descris frumos si realist traseul (uitasem de unele „dificultati” poate si pt ca la vremea cand eu am parcurs Galbena, adrenalina era la maxim:). Sunt curioasa cum am sa gasesc anul acesta traseul…:) Felicitari pt articol:)

 5. Horia
  24/07/2017 at 11:35 pm — Răspunde

  Salut! Recomanda-mi o cazare in zona. Stiu, ar fi foarte frumos cu cortul, din pacate de data asta nu se poate. Frumoasa descriere, la fel si imaginile, m-au convins.

  • Maria Radu
   25/07/2017 at 4:20 pm — Răspunde

   Hey, nu știu ce să-ți recomand, eu n-am avut o cazare faină în Padiș, ba din contră.

  • 14/09/2017 at 12:49 pm — Răspunde

   Vezi cabana Cetatile Ponorului (www.padis.ro) sau Pensiunea Apuseni.

 6. Ovidiu
  03/09/2017 at 9:58 am — Răspunde

  Popas turistic Padis.

 7. Constantin
  05/04/2018 at 7:53 pm — Răspunde

  Te salut!
  Anul acesta mi-am propus sa fac traseul Circuitul Galbenei impreuna cu sotia. Mi-am dorit acest lucru de acum 3 ani cand ne-am cazat la Garda de Sus. Am intrat pe traseu din capatul celalalt dar, dupa 10 minute am fost nevoiti sa renuntam pentru ca ploua de mai bine de jumatate de ora, nu erau semne ca se va opri(a mai plouat inca 2 ore) iar stancile erau foarte alunecoase. Noi avem cam 50 de ani dar suntem destul de „in forma”. Ai cateva sfaturi pentru mine? Nu vreau sa ratez Cheile Galbenei pentru ca visez la ele de mult timp. Vom pleca din Padis, de data aceasta, la inceputul lunii septembrie. Am rezolvat deja cu cazarea.
  Multumesc anticipat!

  • Maria Radu
   05/04/2018 at 8:59 pm — Răspunde

   Ce frumos! Eu am fost acolo acum mai bine de 3 ani aşa că nu ştiu dacă s-a modificat ceva la traseu. În principiu nu e foarte dificil şi cu atenție se poate face. Să aveți încălțări impermeabile. Tură faină!

 8. Szilard
  24/07/2018 at 12:13 pm — Răspunde

  Salut! Felicitari, site foarte bun! Am o intrebare pentru care nu prea gasesc raspunsul pe internet: Galbenei poate fi facut cu un copil de 10 ani cu destul de multa experienta (chiar via ferrata)? Daca ajuta, are set via ferrata. Nu stiu daca sunt obstacole obiective prin care pur si simplu not poate sa treaca din cauza inaltimii de 140cm. Multumesc!

 9. Constantin Rachieru
  23/12/2018 at 8:11 pm — Răspunde

  Anul acesta am facut Circuitul Galbenei, un traseu destul de greu pentru oameni trecuti de 50 de ani, ca noi, dar foarte frumos. Am petrecut 7 zile in Muntii Apuseni, am avut noroc de o cazare asa cum ne place noua, „fara gratare si manele”, reusind, in fiecare zi, sa doboram recordul personal de mers pe jos. A fost cel mai frumos concediu la munte de pana acum. Traseul nu este exagerat de greu dar este lung, are destule pante si, cand crezi ca ai scapat, urmeaza o noua panta. Cheile Galbenei, destul de scurte, nu trebuie ratate. A fost zona cea mai frumoasa.
  Carari cu soare!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.