inspiraţional

Vreme urâtă? 15 lucruri pe care le poți face ca să-ți ostoiești dorul de aventură

Se zice că munțomanii nu se tem de ploaie ci se pregătesc. Probabil același lucru este valabil și pentru viscol, furtună, apocalipsă și-un atac de zombies. E greu să ții în casă un suflet aventurier care ar prefera să aibă noroi și-n dinți decât să-și tocească turul pantalonilor pe canapea acasă într-o zi de weekend. Dar mai sunt și zile din alea gri, în care indiferent de câte ori scoți nasul pe geam și dai refresh la pagina de meteo, stihiile naturii nu țin cu tine și bocancii sunt nevoiți să-și ia o vacanță de câteva zile.

Da, știu, e trist! E tragedie! Dar pe cuvânt de divă în bocanci că nu-i motiv să plângi strângând rucsacul la piept. Ești puternic, ai trecut și prin situații mai grele (îți amintești când ai rămas fără hârtie igienică pe creastă și a trebuit să împrovizezi?) și acum, cu ajutorul meu, vom depăși și această grea încercare.

Ți-am pregătit o listă cu lucruri pe care le poți face în caz de vreme rea ca să-ți mai ostoiască pofta de lelea pe poteci:

1. Fă planuri pentru ieșirile viitoare. Într-o iarnă acum ceva ani am fost atât de neieșită și neumblată timp de vreo două săptămâni că mi-am plănuit toată perioada aprilie – septembrie pe anul următor, totul în liste bine detaliate în excel. Când în sfârșit a venit vremea să ies din bârlog aveam degetele pline de tăieturi de hârtie de la hărți răsfoite și sclipirea speranței în ochi. Găsești o mulțime de idei pentru ieșirile viitoare în secțiunea Aventură și călătorii.  Un alt lucru pe care îl poți face este să cauți bilete de avion. Dacă le iei din timp ai toate șansele să găsești dealuri bune. Eu îmi iau majoritatea biletelor de avion cu luni bune în avans și așa măbucur de prețuri mici și timp suficient de plănuit bine plecările. Găsești aici bilete de avion la prețuri bune.

2. Citește o carte bună. Cum poți escalada Everestul fără să scoți nasul la frig? Citind „O viață trăită pe înălțimi. Scott Fischer și Everestul”  sau „Abandonat pe Everest” din confortul căsuței tale. Sau poți chiar să-ți plănuiești propria ascensiune pe masiv cu un ghid detaliat. Dacă planurile tale includ altitudini ceva mai joase dar nu lipsite de spectaculos îți recomand ghidul Tour de Mont Blanc.

La fel de ușor poți ajunge în Patagonia sauAustralia, în China, Iran și Turcia redescoperind Drumul Mătăsii. Sau poate vrei să faci o expediție pe schiuri în Alaska traversând lanțul muntos Brooks alături de Dave Metz. Ed Stafford te ia cu el în aventura vieții sale: parcurgerea pe jos a întregii lungimi a Amazonului în „860 de zile pe Amazon„.

Pentru iubitorul de trail running, arestat acum la domiciliu, Frontiera invizibilă de Kilian Jornet, în care își impartaseste atracția pentru cele mai spectaculoase culmi și cele mai nebunești provocări, sau Sa alergi sau sa mori a aceluiași autor, despre pasiunea pentru sport și  cursele dramatice forțate pâna la epuizare, sunt exact ce trebuie ca să ostoiască dorul de poteci.

3. Fă o drumeție virtuală. Îţi propun o cană de ceai bun şi câteva explorări virtuale care îţi vor face sufletul să tresară. Google Maps Treks are câteva destinaţii minunat surprinse cu variante 360 view, cocoţ pe stâncă și alte nebunii care te vor ține ocupat o seară întreagă. Cel mai mult mi-au plăcut Mont Blanc si Everest Base Camp, iar amatorilor de senzaţii tari le recomand caţărarea interactivă pe El Capitan pe telefonul mobil, varianta cu Google Cardboard. La fel de interesant este și #Project360 de la Mammut.

4. Urmărește un documentar sau un film de aventură.

5. Despachetează rucsacul. Nu te face că nu înțelegi! Și noi despachetăm rucsacul atunci când trebuie să băgăjim din nou sau când începe să miște. Scoate tot din el, pune ce miroase la spălat și curăță-l și pe el. Dacă nu e gravă treaba o rezolvi cu un șters cu o cârpă umedă. Dacă este prima dată când ai auzit că rucsacul se poate curăța, bagă-l în duș și spală-l cu un săpun lichid delicat dacă nu ai o soluție specială pentru echipament (recomand din suflet un produs dedicat spălării pieselor tehnice dacă vrei să-și păstreze proprietățile pe termen lung). Atârnă-l la uscat într-un loc aerisit și gata! Bine, nu chiar. Dacă tot ești aici…

Citește și Cu rucsacul în spate – cum îți alegi, potrivești și cureți rucsacul

6. Desfă și aerisește sacul de dormit. Deși trebuie spălat cât mai puțin spre deloc, o aerisire bună scoate mirosul de stătut din sacul de dormit și îți asigură nopți cu somn pufos la cort.

7. Curăță cortul. Ideal este să faci asta după fiecare ieșire, dar nu-i bai, mai bine mai târziu decât niciodată. Scoate cortul din husă, curăță bețele de pământ, praf, nisip cu o cârpă moale. Numără cuiele și asigură-te că le ai pe toate. Ia un papuc în mână. Desfă tenta și supratenta și asigură-te că nu e nicio lighioană rămasă prin ele. Dacă nu-i, poți lăsa jos papucul. Scutură-le pe amândouă, șterge-le cu o cârpă umedă și întinde-le lângă rucsac și sacul de dormit.

8. Desjegoșește bocancii. Mai are rost să-ți zic că asta ar trebui să faci după fiecare tură? Mai bine nu mai zic și mă duc să-i spăl și eu pe ai mei că zac de două săptămâni pe balcon. Află cum să-ți cureți bine bocancii ca să nu-i apuce vorbăraia pe traseu și să te lase cu degetele pe afară.

Citește și Ghid de supraviețuire în bocanci

9. Curăță, repară și răsfață-ți bicicleta. Știu că ai dat contravaloarea unui rinichi pe piața neagră pe armăsarul cu două roți care zace acum cu croțile pline de noroi, cadrul prăfuit și lanțul de o frumoasă culoare ruginie. Noh, bun, acum ai timp să-l țeseli și să-i dai fân. Adică să dai mizeria jos de pe bicicletă. Cum?

 • Așa dacă ai 30 minute și ceva răbdare.
 • Sau dacă stai prost la capitolul răbdare și vrei ceva țac-pac de 5 minute:

10. Un SPA de 10 minute pentru picioare. Te-au cărat prin munți, au stat în bocanci umezi, ba chiar au mai pierdut și câte o unghie pentru tine așa că ar fi frumos să le tratezi cum se cuvine cu o baie relaxantă. Umple un lighean cu apă caldă, adaugă niște sare de baie (un pumn de sare grunjoasă pentru vikingi și cavalerii potecilor, dacă sărurile cu levănțică nu vă sunt pe gust) și lasă-ți picioarele la înmuiat cât citești articolul ăsta. Apoi taie unghiile, răsfață-ți cârnăciorii și talpa cu o cremă grasă și trage o pereche de șosete de bumbac. Voila! Vei avea picioare moi ca un fund de bebeluș.

În caz că ai pățit-o deja, citește și Cum eviți și tratezi bătăturile şi băşicile

                                                     Cum previi şi cum tratezi înnegrirea şi căderea unghiilor

11. Bagă o sesiune de sport. Ca și curățatul echipamentului, asta ar trebui să faci constant, dar cine sunt eu să te judec? (Mărie palmează încet punga cu gustoșenii). Poți încerca un workout care să te mențină (sau pună) în formă pentru turele de hiking. Eu îți sugerez:

Și dacă tot ți-ai curățat bicicleta, urc-o pe home trainer, dă drumul la un antrenament pe youtube și pedalează până ești atât de amețit că ai putea jura că urci Transfăgărășanul.

12. Dormi. Vorbesc serios. Bagă nasul în pernă și fă-ți rezerve. Aud atât de des oameni care se plâng de extenuare încât încep să cred că ideea lui Mary cu taberele de somn ar putea fi un real succes.

13. DIY. Acum este momentul să faci toate lucrurile alea salvate în Pinterest de care n-ai timp niciodată.

 • Dacă se apropie sărbătorile de iarnă poți să-ți faci bradul și decorațiunile de Crăciun. Găsești pe site câteva alternative la împodobirea bradului.
 • Dacă ți-e dor de nu mai poți și vrei să-ți aduci munții în casă poți coase o pernă (tutorial aici), construi un raft în formă de munte (varianta 1 și 2 și 3) sau picta un tablou (nu trebuie să fii pro).
 • În caz că ai niște metri buni de cordelină și ceva timp ai 36 de proiecte dintre care poți alege.
 • O sticlă de apă/survival kit este ușor de făcut și îți va salva pielea în caz de nevoie. Fă mai multe și fă-le cadou de sărbători prietenilor munțomani.

14. Învață ceva nou. Că-i o limbă străină sau cum să-ți legi șireturile mai bine, tu decizi. Eu îți sugerez:

15. O serata cu prietenii cu supă, ceai și alte gustoșenii în care să vă povestiți aventurile și să faceți planuri pentru ture viitoare. Sfat: dacă adunarea se ține la tine spune-le să-ți cumpere pâine și apă. Așa nu vei fi nevoit să ieși din casă pe vreme urâtă.

Acum chiar nu te mai poți plânge că te plictisești. Tu ce faci când este urât afară și ai poftă de #lelea?
Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

1 Comment

 1. 25/11/2016 at 11:30 am — Răspunde

  Nu exista vreme rea, ci doar echipament nepotrivit. Muntele este frumos pe orice vreme.

  Asta ne spunea domnul Dinu Mititeanu in ultima tura facuta pe un viscol de zile mari. Si ce fain a fost 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *