AlergareEvenimente

Ești pregătit pentru asaltul concursurilor de iarnă?

Anul trecut în septembrie mă apucam de alergat și în octombrie participam cu frică și emoție la primul semimaraton. Cu cât înaintam în toamnă cu atât lungeam distanțele alergate, iar spre surpinderea mea acestea deveneau nu doar suportabile ci chiar plăcute. Deja știm că îmi place să exagerez, nu mă mai ascund.

Ca să nu fiu luată prin surprindere de asaltul concursurilor de iarnă, am îngrămădit 71,9km într-o săptămână. Acea săptămână de pomină, când mă credeam și mă simțeam de neoprit, s-a încheiat fulminant cu primul concurs de alergare al iernii, Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, unde am marcat participarea la cel de-al doilea semimaraton.

După această încercare, îți spun că mi-ar fi plăcut să fiu mai informată despre ce înseamnă să alergi iarna. Ca să ai parte de o expriență cât mai plăcută, iată câteva din greșelile pe care le-am făcut la MRNR ediția 2013.

1. Am ajuns cu 15 minute înainte de start. Multe concursuri au startul la ora nouă, mare dramă pentru cei care nu sunt matinali, dar și mai mare dramă pentru mine care acumulasem în cursul săptămânii o oboseală cruntă. Puținul timp până la start abia mi-a ajuns să mă dezmeticesc (unde mai pun că abia am nimerit intrarea în parc), să găsesc cortul garderobă și să-mi las rucsacul. N-am avut timp de încălzire, iar agitatul și orbecăiala nu se pune.

2. Nu mi-am gândit bine straturile în care eram îmbrăcată. Cu greu mi-am lăsat la garderoba improvizată geaca de ski. Îmi clănțăneau dinții sub buff-ul pus pe față. Cel mai probabil oboseala îmi amplifica senzația de frig, mai ales că-mi rămăsese inscripționat în creieri prognoza meteo pe care o văzesem cu o seară înainte – 0°C, temperatura la care îngheață mucii!. Am luat startul în colanți termici, colanți windproof, genunchiere, jambiere, maieu termic, bluză termică, softshell, mănuși, căciulă, buff cu polar pe față. Am făcut saună în costumația mea demnă de Antarctica!

Fără multă vorbărie, iată cum trebuie să te îmbraci în funcție de vreme:

http://www.sparkpeople.com

http://www.sparkpeople.com

3. N-am luat în considerare tipul de traseu. Toate traseele Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc (maraton 42km, semi 21km, cros 10km) sunt ture (~3,2km) în jurul lacului Titan din parcul IOR. Mai exact – 13 ture pentru maraton, 7 semi si 3 pentru cros. Eu nu mai alergasem în cerc! Pe la tura 5 căpiasem. Mă simțeam un soricel pe rotiță, că nu ajung nicăieri. E important să știi ce fel de traseu îți face plăcere. Eu prefer traseele de tip point-to-point oricând turelor. Dar asta am aflat evident, în timpul concursului diminuând din satifacția participării.

4. Nu eram odihnită. Antrenându-mă din greu, am crezut că rezistența mea va crește exponențial și că nu vor fi consecințe. Nu a fost așa. Am biciuit din greu o mârțoagă leșinată. Fiind ture, traseul era plin de spectatori care ne încurajau și aplaudau. Am văzut multe fețe cunoscute și imi era rușine. Pe la a cincea tură voiam să deraiez în lac, că tot nu știu să înot. Îmi era frică nu uit la ce tură sunt și să nu fac număr complet sau să fac în plus, deși nu cred că eram în pericol de asta. Dacă unii dintre voi nu reușesc să doarmă bine din cauza emoțiilor în noaptea dinaintea unui concurs, incercați pe cât posibil să vă odihniți în săptămâna respectivă.

5. Am plecat aproape imediat după ce am terminat cursa. Nu te grabi niciodată să decolezi și să te retragi în scorbură după un eveniment, mai ales de la evenimente care au un mesaj/un specific. Am auzit că după MRNR a fost masă tradițională, dansuri și cântece populare, într-un cuvânt atmosferă de sărbătoare.

Anul acesta Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc a ajuns la ediția a 5-a.
  • Data – 1 decembrie 2015.  Azi, 27 noiembrie este ultima zi de înscriere. Nu se fac înscrieri la fața locului.
  • Loc de desfășurare – Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).
  • Trasee – maraton, semimaraton, cros 10km.

Ilie Roșu este sufletul și inițiatorul acestor maratoane istorice (seria „Din dragoste pentru România și Istoria ei”).

Dacă am nororc și nu rămân înzăpezită pe coclauri, ne vedem la start!

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *