la cortUtil - tips & tricks

Decalogul statului la cort

Nu pot spune că îmi place să stau la cort. Îhh, vai! cum, tocmai eu să mă dezic? Hai să ne înțelegem, îmi place libertatea de a-mi alege lungimea traseului atunci când nu am vreo cabană în drum, ador primele minute în care ies din sacul încălzit și deschid fermoarul cortului spre cel mai frumos răsărit. Să mai spun de cerul plin de stele, statul până târziu în buza cortului la povești și papa bun și, de ce să nu, costul destul de mic sau inexistent al campatului?

Da, poate că partea de dormit efectiv nu este tocmai de nota zece, dar experiența în sine e musai de bifat măcar o dată. Iar dacă ai în vedere decalogul statului la cort, s-ar putea chiar să devină una plăcută:

1. Să nu devii conservă pentru urși. 

Ține mâncarea într-o plasă prinsă pe o creangă la câteva sute de metri de cort ca să nu-l atragi pe Martinică. El n-are nici un interes să te viziteze dar cutia cu pate pe care o ții sub cap te face victimă colaterală. De fapt nu ține nimic mirositor în cort: pastă de dinți, ambalaje de la dulciuri, dropsuri, gumă etc. Și chiar dacă sunt mai mici și mai puțin blănoase, fii cu băgare de seamă la insectele care ar putea fi atrase de resturile de mâncare. Viespi + cort nu este egal love.

urs

imgur.com

2. Să nu transformi cortul în parapantă.

Nu campa pe marginea crestei oricât de tentant ar fi peisajul. Dacă totuși ai de gând să o faci, asigură-te că ai parașuta de rezervă și știi primele 3 versuri din „I believe I can fly”. De restul nu vei avea nevoie, iar parașuta e doar pentru amuzamentul celor care te vor găsi.

3. Să nu faci poienița teren arabil.

Pune cortul doar în zonele cunoscute ca locuri de campare sau, la nevoie, doar pe zonele unde sunt deja urme de așa ceva. Oricât de tentant ar fi luminișul ăla descoperit doar de tine, vegetația pitică odată distrusă își revine foarte greu.  Ai în minte același sfat atunci când vrei să te abați de la poteca bătută.

4. Să nu faci cortul lampion.

Nu aprinde focul în cort! Nu, nici măcar primus-ul, nicio lumânare, nimic. Știi cât de repede arde materialul sintetic și cum miroase? Nu? Nici eu, dar hai să nu aflăm.

bt-camping-catalog-141

5. Să nu-ți faci cortul cameră de gazare.

Lasă bocancii afară și șosetele dacă n-ai deja un sac pentru hăinuțele murdare. Ideal ar fi să lași bocancii sub paratentă (folia exterioară a cortului) ca să nu culegi dimineață roua din ei.

299652_2329543319522_6095845_n

6. Să nu-ți faci cortul casă cu vedere la apă.

Nu campa lângă izvor/râu indiferent cât de romantic pare.  Căsuța ta improvizată este în calea animalelor care vin la adăpat și în funcție de blănos se poate speria sau te poate speria… pe viață.

7. Să nu faci clăbuci.

Weee, jacuzzi natural. Nu! Nu te spăla în izvor de munte cu șampon/gel de duș/balsam de păr și toate chimicalele posibile. La fel și cu vasele murdare sau hăinuțele. De aici beau apă alți turiști, animale, în ea trăiesc peștișori și alte vietăți. Dacă nu-ți dă mâna la ceva organic/eco bio, un șters cu șervețele umede în zonele esențiale sau un clătit doar cu apă fac minuni.

8. Să nu-ți transformi cortul în unul de DJ.

Păstrează liniștea în camping. De obicei oamenii care stau la cort sunt bine pregătiți pentru orice și aproape niciodată nu le lipsesc un briceag și câțiva metri de cordelină. Ba unii mai au și o rolă de bandă Tesa la ei. Înțelegi unde bat?

9. Să nu-ți faci cortul pubelă și campingul groapă de gunoi.

Dacă ai scăpat și nu te-a mâncat deja ursul (probabil pentru că nu te aflai într-o zonă prin care se plimbă, altfel n-are nicio scuză) atras de toate resturile si mizeriile strânse în cort, nu te transforma în mașina de gunoi care ia și răstoarnă cortul pubelă pe fostul loc de campare. Pune ambalajele și gunoaiele în saci și ia-le înapoi cu tine. Da, chiar și cele organice indiferent cât de biodegradabile sunt. Tu ți-ai face o poză cu vârful plin de coji de semințe și banane?

10. Să nu desfaci cortul pentru prima dată-n camping.

Nu-ți cumpăra cort în drum spre munte și nu începe văicăreala după lăsarea întunericului că habar n-ai cum se montează și îți intră bețele în nas. Sau dacă ai habar cum se montează te poți trezi că îți lipsesc cuiele, tenta sau, mai rău, bețele și va trebui să-l folosești pe post de sac de dormit.

montare cort

Ce să faci în schimb:

Prinde răsăritul. Trezește-te devreme și scoate nasul din cort. Merită fiecare dârdâit!

Citește o carte în fața cortului pe o păturică. Relaxare garantată!

Privește stelele. Cară sacul afară din cort și fă o sesiune de căutat Carul Mare și Carul Mic.

Fă-ți prieteni noi și adăpostește-i pe alții în caz de ploaie/că au ratat să citească punctul 2, 4, 5 sau 10 și au trăit să spună povestea.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

5 Comments

 1. 20/10/2015 at 10:32 am — Răspunde

  Imi place sa dorm la cort dar doar daca am saltea, direct pe pamant ma doare spatele de mor, am senzatia ca mi se taie si respiratia de durere. In plus principala problema e cu toaleta. N-as sta decat in camping, sa am toaleta la indemana. Am mai stat la mare la cort, la munte nu stiu daca as risca.

  • Maria Radu
   20/10/2015 at 3:12 pm — Răspunde

   Știu ce zici, și pentru mine campatul este mijloc și nu scop în sine. Dacă n-ai de cărat cosrtul în spate și stai în camping, o saltea gonflabilă face minuni. Am dormit mai bine ca acasă cât am fost în concediu. În lipsă te descurci după buget: un izopren mai gros sau o salteluță autogonflabilă.

 2. 21/10/2015 at 2:33 am — Răspunde

  Cele biodegradabile rapid, gen coji de banane, fecale urși, veverițe, , pot fi lăsate acolo. Serios. Muntele nu te lasă să le respiri, doar să le vezi. Plastic, cutii de aluminiu, fuck off!!!

 3. oSorin
  21/10/2015 at 3:57 pm — Răspunde

  cortul e moft 🙂

 4. Cata
  17/08/2016 at 9:37 pm — Răspunde

  1. nu fa mizerie (nu lasa mizerie);
  2. nu asculta manele;
  3. nu deranja vecinii, oricare ar fi ei (animale sau oameni).

  daca faci asta, cele 10 din articol sunt normalitati ce le primesti in acelasi timp cu un IQ ridicat 😀

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.