Echipamentghid de cumpărare

Cum alegi ghete de iarnă versatile pentru oraș și poteci de munte

Îmi aduc aminte cu milă de iernile chinuite, cu picioarele bocnă sub birou și când uram zloata din tot sufletul. Sunt amintiri de când m-am zgârcit la o pereche de ghete de iarnă bune sau când vanitatea tocurilor cui de 16cm m-au făcut să plătesc păcate și în avans.

Între timp am învățat din suferințe, am rumegat bine lecția și acum vreau să evit cu orice preț discomfortul provocat de vremea neprietenoasă și posibilele filmulețe hazlii cu Bambi pe gheață.

Dacă și tu vrei să devii un Happy Feet iarna aceasta, ți-am pregăti un ghid complet cu tot ce trebuie să știi atunci când cauți ghete de iarnă. Vreau să te învăț să cauți ghete de iarnă versatile și cochete numai bune pentru oraș, plimbări pe zăpadă sau ture ușoare.

Ghete de oraș versus bocanci de munte

Dacă te doare sufletul să-ți uzezi zilnic prin oraș bocancii de ture (așa numitele modele de mountaineering), află că există variante de încălțăminte de oraș pentru iarnă care nu fac rabat la confort și calitate. Acestea, deși sunt apropiate de bocancii tăi de suflet și te vor face fericit, să știi că nu îndeplinesc chiar toate funcțiile aventurierilor tăi tehnici.

Trebuie să știi că un bocanc tehnic de iarnă se va diferenția de o gheată de iarnă potrivită pentru oraș în primul rând prin rigiditatea tălpii. Bocancii de iarnă au o talpă foarte rigidă menită să-ți facă confortabil mersul prin zăpadă și pe stâncă înghețată, dar această proprietate îți va ucide picioarele pe asfalt sau potecă curată.

O gheată de iarnă va fi mai flexibilă, cu o talpă mai elastică care-ți va oferi confort și pe scările de la metrou sau prin magazine.

Un alt aspect este prețul, bocancii tehnici fiind mult mai scumpi. Astfel că nu merită să-i supui la uzura asfaltului și a combinației de zăpadă cu sare din oraș care le poate degrada iremediabil materialul și proprietățile pentru care ai plătit atât.

Dar alegerea unei ghete bune de iarnă nu înseamnă să renunți complet la ideea de a le căra pe munte, doar că te vor purta doar pe poteci domoale în ture scurte sau fâțâială în jurul cabanei și pe pârtie până te schimbi în clăpari.

Citește și Ghid de supraviețuire în bocanci – tot ce trebuie să știi

Cum alegi o pereche de ghete de iarnă

Începe prin a te gândi unde le vei purta (pe stradă, pâna la metrou, în afara orașului, tresee ușoare, etc.), pentru cât timp (10 minute pâna la metrou, la des-zăpezit mașina, toată ziua, zilnic, din când în când), ce temperaturi sunt iarna la noi și în ce măsură te afectează pe tine. Decizia de cumpărare trebuie să vizeze funcționalități care îți sunt utile ție.

Criterii de luat în considerare:

Confortul termic

Deși producătorii care se respectă vor preciza temperaturi minime de comfort pentru modelele lor, gândește-te la ele ca la temperaturile de pe etichetele sacilor de dormit, adică orientativ. Cum resimți tu cât de cald îți este în ghete depinde de mulți factori: starea generală de sănătate, gradul de oboseală, circulația periferică, cât stai în frig/apă/noroi/zăpadă, etc.

Când te gândești la cât de cald o să-ți fie în ghete trebuie să iei în considerare doi factori: cum se simt când stai mult pe loc și cum sunt când ești în mișcare. Dacă preconizezi o iarnă activă te sfătuiesc să te orientezi către modele mai respirabile (cele cu membrane), iar pentru activități sedentare ia în cosiderare cât de înalte sunt ghetele, cât de groasă este talpa (și cea exterioară pe care o vezi dar și cea intermediară – midsole – cu rol izolaror) și ce tip de insulație/căptușeală au (blăniță artificială, lână sau diverse tipuri de izolații sintetice de tip fleece sau spumă).

Sfat: Poți oricând suplimenta căldura din ghete cu pachețele care se încălzesc prin călcare, folosite de obicei la schi, care durează căteva ore bune. În nici un caz nu recomand creme încălzitoare sau ardei iuți aranjați soldăței între degetele de la picioare.

Impermeabilitate – water-resistant versus waterproof

Ghetele de iarnă nu doar țin de cald, ele trebuie să te protejeze și de diversele forme de precipitații mai mult sau mai puțin plăcute deoarece picioarele ude vor deveni lăbuțe înghețate care nu te vor lăsa să faci îngerași în zăpadă și să chiui de bucurie.

Ghetele de iarnă simple sunt doar water-resistant deoarece sunt confecționate cel mai adesea dintr-un fâș (naylon) ce este doar tratatat (coating, DWR) și au o impermeabilitate moderată. De obicei aceste modele au galoșare (partea cauciucată de deasupra tălpii) și cusăturile izolate doar de stratul DWR.

Ghetele de iarnă de zăpadă au o membrană impermeabilă (cel mai adesea Gore-tex sau HydroSeal® de la The North Face sau ClimaShield de la Salomon), sub formă de “șosetă internă” protejată de frecarea interioară și fuzionată de straturile exterioare (suede, nabuk, cordura, etc.) care sunt rezistene la uzură și au și ele un anumit grad de impermeabilitate. Acestea sunt mult mai respirabile decât variantele din nylon și majoritatea au cusăturile izolate.

Nu doar membrana te protejează de precipitații ci și construcția ghetei: cum este cusută limba (astfel ca apa/zloata să nu intre înăuntru prin găurile șireturilor) sau dacă are un gaiter (o mini fustă interioară) care previne zăpada să ajungă la piciorul tău. Dacă zăpada este înaltă recomand întotdeauna parazăpezi, chiar și cele scurte sunt foarte utile, inclusive în oraș în vreme de restriște. Ca exemplu, această gheată Salomon este o alegere numai bună.

Sfat: Complimentează modelele cu membrană cu șosete de lână sau modele de șosete tehnice cu degete pentru un plus de izolație și un condens mai scăzut.

Aderența tălpii

Ghetele de zăpadă au talpa mai înaltă și complet impermeabilă. Atenție maximă la materialul din care este fabricată talpa. La temperaturi foarte mici materialele cauciucate devin rigide, își pierd flexibilitatea și aderența. La fel ca la anvelopele de iarnă.

Un alt aspect de luat în considerare sunt crampoanele, foarte utile și ele pe suprafețele alunecoase. Geometria crampoanelor se referă la forma şi dispunerea lor pe suprafaţa tălpii.

Titanii tălpilor sunt Vibram, Contagrip și IcePick. Ultimul răcnet pe piața tehnologiilor de iarnă este Vibram Arctic Grip cu crampoane specifice, dintre care unul care își schimbă culoarea când temperaturile scad sub 0 grade și care nu alunecă, după spusele producătorului, nici măcar pe gheață udă.

Doar câțiva producători de încălțăminte (Wolverine, Merrell, Saucony, CAT, Sperry, Hush Puppies) au drepturi exclusive de a lucra cu Arctic Grip și au doar cîteva modele disponibile. Ce mă neliniștește este că Vibram precizează din start că Artic Grip ține doar la 200mile (321km).

IcePick este o tehnologie proprietară The North Face care este sensibilă la temperatura de afară în sensul că în contact cu gheață și zăpada crampoanele vor deveni mai rigide și asigură o aderență sporită, iar la temperaturi mai blânde cauciucul devine mai flexibil ceea ce este foarte convenabil pentru suprafețe ude și noroioase. O gheată bună care utilizează această tehnologie este Thermoball Versa care la reduceri este un deal foarte bun.

Tehnologia Contagrip® este proprietară Salomon şi are trei mari componente: densitatea, compuşii chimici şi geometria crampoanelor. Talpa de la fiecare model are şapte densităţi diferite răspândite pe suprafaţa acesteia. O densitate scăzută va însemna un control sporit pe suprafeţe stâncoase, iar părţile dinspre exterior predispuse la uzură mare vor avea o densitate mai ridicată.

Fiecare model de gheată Salomon are un tip de talpă Contagrip® diferit şi din prisma compuşilor chimici (peste 20 de “ingrediente”) care o alcătuiresc. Fiecare combinţie este potrivită pentru alt tip de suprafaţă sau utilizare.

Sfat: Dacă simți că nu îți sunt suficiente crampoanele ghetei, sau dacă amalgamul de nisip, sare și gheață topită îți îngreunează deplasarea, recomand minicolțari sau gheruțe de zăpadă (snowlines).

Confort

Ghetele de iarnă ar trebui să aibă ceva mai mult suport pentru bolta plantară (scobitura tălpii) și să-ți imprime un mers corect și o susținere a gleznei. Construcția ghetelor de iarna diferă foarte mult de la model la model sau între producători.

În funcție de piciorul și preferințele tale probează cât mai multe modele pâna găsești ceva confortabil pentru tine. Deși ghetele de iarnă sunt mai masive și late față de suratele lor pentru trei sezoane, odată purtate vei aprecia mult robustețea și extra protecția la intemperii.

Când mergi să probezi ai grijă să ai șosetele cu care intenționezi să îi porți. Unii producători fabrică ghetele de iarnă cu jumătate de număr mai mare decât standardul tocmai pentru a veni în ajutorul purtătorilor de șosete flaușate, pardon, tehnice. Verifică ghidul de mărimi și lungimile în centimetri. Dacă comanzi online, verifică politica de returnare și schimb în caz că vei avea nevoie de altă mărime.

Aspectul estetic

Eu înțeleg că dacă vrei să le porți și în oraș nu vrei să arate a galoșii lui Nea’ Gică de pe șantier. Stai fără grijă, brandurile de top fac modelele de iarnă parcă și mai draguțe ca cele de trei sezoane.

Dacă totuși insiști pentru un stil „casual” pentru ghetele de iarnă, ai de unde alege și poți îmbina utilul cu mondenitățile. Tehnica a evoluat mult în ultima vreme și există variante durabile, cu funcționalități aproape tehnice dar cu aliură chic. Totuși te sfătuiesc să fii practic și să te gândești că pe zloată de 20cm sexy va fi ultima ta grjă.

Evită blănițete artificiale la exterior deoarece sunt greu de întreținut, se vor uza repede și în scurt timp vor atăta jigărite. Alege un model care să se potrivescă cu ținutele tale zilnice de iarnă și așa vei purta ghetele cu drag și nu doar obligat de vreme.

Fii atent și cât de ușor se încalță și se descalță. Un model cu șireturi de trei metri sau multe capse te va enerva groaznic într-o rutină zilnică .

Concluzii

Încălțămintea de iarnă adecvată îți va lua o grijă de pe cap și te va păzi de disconfortul chinuitor al picioarelor ude și reci pe parcursul zilei. O pereche de ghete de iarnă bune și drăguțe îți vor îmbunătăți iernile cu mult și cine știe, poate de la plimbări mai lungi prin parcul cu vată de zahăr treci la ture ușurele prin zăpadă afânată pe poteci și, de ce nu, pe creste semețe.

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.