Aventură și călătoriiBucegitrasee munte

Marathon 7500 – o sumă de trasee pe care este musai să le parcurgi în Bucegi

Poate că nu este decât un act zadarnic, ca acela de a turna apă într-o oala veche, cu fundul găurit, dar măcar rămâne faptul că investesc mult efort în el. Că ajută la ceva sau nu, că dau bine sau nu, la urma urmei, lucrurile cu adevărat importante pentru noi sunt cele care nu se văd dar se simt în suflet. Şi nu rar se întâmplă ca lucruri de valoare să le obţii doar prin fapte ineficiente. H. Murakami.

Până să încerc pe pielea mea, expresia ultramaraton montan mă umplea de groază şi stătea înghesuită în cutia cu eticheta “eu n-am să pot vreodată”. De obicei, cel mai tare ne este frică de necunoscut şi nici eu nu fac excepţie. Așa că m-am pus pe investigat traseele de la  Marathon 7500 imediat ce m-am înscris la competiție.

Pentru mine un maraton este o înlănţuire de trasee montane frumose pe care am ocazia să mă aventurez în premieră. Îmi aleg concursurile în munţişori unde nu am mai fost sau pe trasee pe care nu le-am încercat. Adesea prefer această metodă de explorare a muntelui în defavoarea drumeţiei clasice deoarece scap de grija unui rucsac greu în spate sau a alimentării.

Date tehnice Marathon 7500

Lungime Proba Hobby: 45 km
Diferenta pozitiva de nivel: 3200 m
Timp limită concurs: 14h
Track GPS in format gpx

Harta hobby

Pentru mine Marathon 7500 a fost o experientă provocatoare. Trezirea la ora 4.30am, verificarea echipamentului obligatoriu de către organizatori la 5.30am zgribulind de frig şi startul efectiv la ora 6.00am au fost crâncene. Dar odată pornită pe traseu m-am lăsat în voia muntelui hotărâtă să cooperez cu el cât mai bine. Cel mai bun sfat pe care ţi-l pot da despre acest concurs este să ai răbdare: cu tine când începi să oboseşti, cu coechipierul tău când merge mai repede/încet decât poţi tu, răbdare până se termină urcarea sau până la următorul punct de apă, răbdare pe valea care pare să nu se mai termine sau când vrei să renunţi şi mai ales răbdare până la final.

Mi-a plăcut mult acest concurs şi mi-a dat şansă să văd “mult” Bucegi într-o singură zi: poieniţe, văi spectaculoase, urcări în patru labe, creste semeţe, coborâri grele, grohotiş, lanţuri, etc. Traseul nu este foarte tehnic, oricine cu ceva cunoştinţe montane nu ar trebui să întâmpine probleme pe nici una din bucăţile componente ale traseului. Dificultatea ar putea interveni când le însumezi pe toate una după cealaltă şi când oboseala şi uzura fizică încep să-şi spune cuvântul, dar nu e de speriat.

Maratoanele montane se desfășoară de cele mai multe ori pe trasee spectaculoase. Traseul de la Marathon 7500 pentru proba Hobby cuprinde şase secţiuni ce pun cap la cap câteva dintre cele mai frumoase trasee clasice din Bucegi pe care ţi le voi descrie pe îndelete în seria de articole de mai jos.

Şi tu poţi parcurge aceste trasee pe bucăţi sau, de ce nu, în întregime şi poate prinzi curaj chiar să participi la maraton anul următor. Poţi să îţi compari timpii de drumeţie cu timpii limită din concurs şi cu cei ai traseului clasic.
Am să-ţi spun exact ce mi-a spus şi mie la Start o fată tare dragă mie : „Dacă am putut eu, sigur poţi şi tu!”

Secţiunile traseului de la Marathon 7500

  1. Salvamont Peştera – Valea Obârşiei – Cabana Omu P1 (Timp limită maraton– 2 ore) – timp traseu: 3 – 3½ ore; tip traseu: mediu; distanţă: 7km
  2. Cabana Omu – Valea Cerbului – Gura Diham P2 – timp traseu: 4½ ore; tip traseu: dificil; distanţă: 7km
  3. Gura Diham – Poiana Izvoarelor  La Prepeleac P3 – timp traseu 3½ ore; tip traseu: mediu; distanţă: 3,5km
  4. La Prepeleac – Bucşoiu – Cabana Omu P4 (Timp limită maraton – 9h)
  5. Cabana Omu – Poiana Guţanu P5 – Şaua Strunga P6
  6. Şaua Strunga – Salvamont Peştera SOSIRE (Timp limită maraton – 14h)
bucegi305

Verificare echipamentului obligatoriu înainte de Start

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.