diyUtil - tips & tricks

Cum cureți hainele din fleece: fă-ți polarul scămoșat ca nou în trei mișcări

Iubesc polarul. Nu-mi lipsește niciodată din rucsac, iar în sezonul rece devine un fel de tricu cu Metallica.

Nu degeaba i-am dedicat și un articol întreg în Polar ca xerox și adidași – totul despre jacheta de fleece

O bluză de polar cu fermoar în față și o pereche de pantaloni de fleece, ambele pe negru, și sunt cel mai fericit și confortabil ninja gata să procrastineze o zi întreagă în casă sau chiar să ducă gunoiul. Ce mai, dacă am tras o geacă peste și schimb șoșonii flăfăcioși cu bocanci, pot ieși și până la pâine #adventure #facingthecold #brave #unsunghero.

Partea mai puțin plăcută este că după purtări intense polarul prinde scame și nu mai arată ca la început. Te rog, fără paralele cu relațiile stabile și bărbații cu burtă. Acum câteva scame sau un aspect ai tocit nu-i o problemă așa de mare pentru ninja de apartament, dar mai trebuie să dau ochii cu doamna de la pâine sau cu vecinii când ies la ghenă.

Apoi mai este situația aia când stai frumos pe lângă focul de tabără, te simți bine și a doua zi polarul miroase a fund de ceaun și slană friptă. Sau ai uitat să-l scoți din rucsac vreo două săptămâni deși era ud și trebuia uscat ASAP, iar acum nu știi dacă să chemi o echipă de intervenție în echipament special cu semnul de la radioactiv pe ea.

Sau poate ți-a prins mama polarul nou nouț și a zis să-ți facă un pustiu de bine și l-a băgat la spălat cu detergent 3în1 + balsam pentru extra moliciune și flăfăciune și acum ți-e și scârbă să pipăi materialul cândva pufos de cât de îmbâcsit se simte.

Scame, mirosuri, îmbâcseală – am o soluție pentru toate. Stai să-mi suflec mânecile și-ți povestesc.

Scame

Fie că s-a frecat cu rucsacul, cu alte haine, l-ai folosit prin casă să te joci cu copilul pe covor sau l-ai spălat cu alte haine flăfăcioase, polarul tău arată de parcă ar avea mătreață. Cam asta este situația curentă a pantalonilor mei de fleece pe care-i iubesc ca pe ochii din cap dar nu suport să-i văd la lumina zilei.

Îți trebuie:

  • o lamă de bărbierit. Oricare, eu am folosit Gilette că asta am furat din trusa bărbatului.
  • o rolă lipicioasă pentru scame sau o rolă de scotch.

Dezbracă polarul. Da, you can leave your hat on! Întinde-l pe o suprafață tare și cu mișcări de periere fără să apeși plimbă lama de ras pe suprafața materialului. Ai grijă ca materialul să fie întins ca să exiți tăierea acestuia.

În funcție de cât de scămoșat este materialul această activitate îți va lua între cinci minute și un episod din Game of Thrones. La pantalonii mei merge un binging de o serie. La final ia rola pentru scame sau o bucată de bandă scotch și adună scamele.

Et voila!

Polar mirositor și/sau îmbâcsit

Atenție! Folosește tehnica asta doar pe haine din fleece simplu, nu variante cu membrană, coating sau alte tehnologii.

Ai nevoie de:

  • oțet – orice variantă din mere, vin etc. Oțetul balsamic păstrează-l pentru salate.
  • apă rece
  • lighean sau găleată

Pentru scos mirosul

Înmoaie polarul într-o soluție de apă cu oțet (jumătate de pahar la 2 litri de apă) pentru câteva ore și apoi spală-l la mașină cu un detergent blând și fără balsam. Întinde-l la uscat și gata. Îți promit eu că nu vei mirosi a oțet odată ce hăinuța se usucă.

Tehnica aceasta funcționează excelent și pe hainele care s-au uscat greu și au miros de stătut.

Pentru haine îmbâcsite de detergent și balsam

Repetă pașii de mai sus dar nu adăuga detergent la spălare. Oțetul va neutraliza depunerile de detergent și balsam din țesătură.

Polare cu membrană sau tehnologii

Hăinuța asta sigur n-a fost 30 de lei ci s-a simțit la buget așa că scopul tău este să-i prelungești cât mai mult viața și să-i păstrezi proprietățile anti vânt și ploaie.

Cumpără și folosește doar un detergent special pentru haine tehnice, Nikwax fac unul dedicat pentru fleece.  Găsești astfel de detergenți la magazinele cu echipament sportiv. Sunt ceva mai scumpe decât cele clasice, dar te țin mult și în timp își scot banii.

Nu usca niciodată polarul direct la soare puternic, pe calorifer sau aproape de surse de căldură. Riști să-l arzi, decolorezi sau să prindă miros.

Nu folosi niciodată balsam de rufe oricât de tentant ți se pare un polar și mai flăfăcios, efectul va fi invers.

Nu folosi clor sau soluții de îndepărtat pete pe hainele de fleece.

Hai, să ne fie polarul pufos și călduros!

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *