Aventură și călătoriiBulgariacălătorii cu copiicu bicicleta

Eco-Poteca Gramovets – prima tură cu copilul în scaun de bicicletă

De multă vreme așteptam momentul în care îl vom urca pe cel mic în șa și vom cutreiera potecile pe două roți. Eco-Poteca Gramovets s-a dovedit a fi locul acestei prime încercări și, ca fiecare vacanță petrecută în Bulgaria de până acum, nu ne-a dezamăgit.

Poteca Gramovets/Gramoveț sau Gramovetz (o vei găsi scrisă sub diverse forme) este un traseu ciclabil creat în Parcul Natural Rusenski Lom pentru a facilita accesul la câteva dintre bisericile din stâncă mai puțin cunoscute. Gramovets este denumirea stâncilor și a nișelor artificial create în ele pentru a adăposti mănăstiri, biserici și chilii în perioada celui de-al doilea Imperiu Bulgar.

Împreună cu bisericile din stâncă de la Ivanovo și Fortăreața Cerven, nișele de la Gramovets sunt atracția principală a parcului. Dar zona are mult mai multe de oferit: peisaje frumoase de-a lungul cursului de apă a râurilor Lom și numeroase specii de plante și animale.

Traseul și împrejurimile:

Eco-Poteca începe de la Rezervația Arhiologică a bisericilor săpate în stâncă de la Ivanovo. Aici se ajunge ușor cu mașina care poate fi lăsată în parcare. Imediat în partea dreapă pe o scară de lemn se poate urca la Biserica Sfintei Maici care încă mai păstrează fresce din secolul 14.  De acolo se poate continua pe potecă până la un loc de panoramă de unde se pot admira celelalte biserici din complex.

 

 

Traseul ciclabil începe din parcare și după o scurtă porțiune cu asfalt intră pe pământ prin pădure și urmează cursul râului Rusenski până în locul unde acesta ia naștere din alte două râuri: Cerni Lom și Beli Lom. Știi că ai ajuns unde trebuia când ești în dreptul unui adăpost din lemn echipat cu sobă. Din spatele acestuia pornește o scară din lemn care te urcă la bisericile în stâncă Gramovets, acum doar niște peșteri și grote. Întregul traseu este marcat cu indicatoare galbene.

Traseul până aici este de 12 kilometri și străbate pădure deasă pe alocuri cu liane și boschetăriș.

Dacă continui poteca de-a lungul râului Cerni Lom ajungi după 4-5 km în satul Koshov și apoi trecând pe partea cealaltă a râului poți ajunge la Fortăreața Cerven.  Un traseu mai lung care include și bucata de potecă Gramovets (+Ivanovo, Cerven și retur) poți găsi pe bikemap.

Ai în vedere:

  • La inundații sau după ploi intense poteca poate fi acoperită de apă și țânțarii înfometați. Din tot ce am citit, pare un traseu ideal de primăvară sau toamnă, vara nu prea.
  • Este exclusiv traseu de mtb, drumul este destul de denivelat. Nu pleca fără cască și ochelari de protecție.

Noi am ales să facem doar o bucată din el și am ajuns la bisericile în stâncă plecând din Koshov. Am făcut cei 4-5 km în aproximativ o oră pe sens cu pauze.

Prima experiență a celui mic în scaun de bicicletă

Ne-am echipat cu un scaun de bicicletă care se montează pe cadru cu ajutorul unei bare metalice de susținere. Scăunelul se fixează bine, nu joacă, nu există riscul să cadă. Copilul se asigură cu bretele din chingi care sunt reglabile și există prinderi și la picioare.

Un astfel de scaun ține până la 15 kg. Pe un copil de un an ca al meu, de 83 cm, merge bine, pe altul mai mare cred că poate deveni incomod pentru părinte din cauza poziției aplecate. Cu cât ești mai înalt și ai membrele mai lungi, cu atât scaunul te incomodează mai puțin. Eu am avut ceva probleme la pedalare în sensul că mă tot loveam cu genunchii de scaun.

Bineînțeles că bicicleta devine mai grea, este mai dificil să-ți menții echilibrul mai ales pe opriri, dar cu puțină grijă poți aborda orice traseu ușurel care nu presupune prea multă îndemânare. Urcările-s altă poveste, mi-a ieșit pushbike-ul pe nas.

Cel mic a oscilat între încântare și plictiseală. Cu cât terenul era mai accidentat cu atât se intensificau și chiotele de bucurie, cum intram pe plat trebuia să compensăm cu cântecele că altfel se lăsa cu plâns.

Recomandări:

  • Nu pleca din start la un traseu lung. Montează scaunul și plimbă-te câteva minute prin apropiere ca să vezi cum reacționează cel mic și să faci reglajele necesare.
  • Alege un traseu scurt din care te poți întoarce ușor. Pentru noi două ore de traseu au fost la fix. Orice ar fi depășit devenea chin și pentru el și pentru noi.
  • Fă pauze dese de dezmorțire și ca să-i oferi celui mic ocazia să exploreze. Toddlerii nu pot sta mult într-un loc.
  • Chiar dacă este o tură scurtă nu uita de apă și ceva de ronțăit.
  • Casca! Musai cască pentru cel mic. Ideal ar fi și pentru părinți, noi am plecat bazați că vor avea cei de la pensiune care ne-au asigurat bicicletele și ne-am luat țeapă.
  • Testează mai multe tipuri de scaune înainte să cumperi. Eu cred că m-aș descurca mai bine cu un scaun cu montare pe portbagaj.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.