cu rucsacul în spateEchipamentghid de cumpărareUtil - tips & tricks

Cu rucsacul în spate – cum îți alegi, potrivești și cureți rucsacul

Într-un articol anterior îți povesteam despre avantajele de a călători cu rucsacul în spate și cum atât pe munte cât și în city break-uri îmi este partener bun de drum. Ți-am promis o serie cu totul despre backpacking astfel că primul articol va acoperi cele mai importante detalii legate de achiziționarea, potrivirea și curățarea rucsacului.

Cum îți alegi rucsacul potrivit în funcție de activitatea preferată și la ce să fii atent când îl cumperi

Bun, ţi-am trezit interesul şi vrei să începi.  Primul pas este alegerea rucsacului. Piaţa este plină de modele pe diverse mărimi, pentru diverse activităţi şi pentru toate gusturile. În primul rând trebuie să ai în vedere capacitatea rucsacului (cât poţi tu îndesa în el) și pe aceasta o alegi în funcție de:

 •  ce activitate vei face: vei bate la picior străduțele unui oraș sau vei campa în vârf de munte (pentru oraș este bun un anumit tip de rucsac așa cum îți voi spune mai departe în articol, în timp ce pe munte unde vei avea de cărat și cort ai nevoie de unul mai încăpător).
 • ce mijloc de transport vei avea: zbori cu avionul și trebuie să te limitezi la o anumită dimensiune a rucacului, mergi cu trenul și te temi pentru sigutanța bunurilor, îl vei arunca în portbagajul mașinii sau pleci într-un tur pe bicicletă?
 • pentru cât timp vei fi plecat: pentru o tură de o zi o jachetă în plus e suficientă dar dacă plănuiești o călătorie mai lungă vei avea nevoie de mai multe haine și spațiu de depozitare suficient.
 • accesul la alimente : dacă trebuie să cari de acasă hrana pentru cinci zile sau vei cumpăra câte puțin pe drum.
 • cazarea: vei sta la cort sau mergi la pensiune sau poate vei înnopta într-un hostel și ai nevoie de un rucsac cu fermoar care se prinde cu un lăcățel?
 • anotimpul: dacă vremea este mai rece vei avea nevoie de haine mai multe și mai groase.

Capacitatea rucsacului este exprimată în litri şi ca regulă generală:

 • 1-2 zile – rucsac de 20-40l
 •  3-4 zile – rucsac de 50-60l
 • mai mult de 5 zile – rucsac 70l+ (pentru turele montane în care ai de cărat tot ce-ți trebuie pentru camping: cort, sac de dormit, ustensile de gătit).

Bineînțeles că totul trebuie adaptat la nevoile și puterile tale și multe site-uri recomandă ca rucsacul să nu depășească 60l pentru confort și pentru a nu avea tendința de a împacheta lucruri care nu sunt esențiale. Eu mă descurc bine cu unul de 55 litri chiar şi când am de cărat sac de dormit şi haine pentru mai multe zile. Un cort întreg nu-mi încape, dar cum nu plec niciodată singură, de obicei îl împart cu altcineva. În situații de nevoie când am avut cazare m-am descurcat bine și cu unul de 20l pentru 3-4 zile în city break-uri. Secretul stă în modul în care împachetezi și înțelegi că uscătorul de păr și sandwichmaker-ul nu sunt lucruri esențiale de cărat pe munte.

Materialele din care este făcut rucsacul sunt un alt element foarte important pe care trebuie să îl ai în vedere. Cel mai probabil vei întâlni termenul Cordura sau Kodra, care este un material ușor dar extrem de rezistent la abraziuni. Asta înseamnă că rucsacul tău nu se va rupe prea ușor. Deși este un material rezistent la apă, tot vei avea nevoie de o husă. Pe testate, după o oră de ploaie intensă pe munte, hainele mele se scufundau pe fundul rucsacului mai ceva decât Titanicul.

Un alt tip de material din care se fac rucsacurile este Nylon-ul cu varianta sa mai recentă Rip-Stop Nylon. Nylon-ul este mai rezistent la apă decât Cordura, dar se rupe mult mai ușor. Principalul dezavantaj este că odată rupt materialul se destramă foarte ușor. Rip-Stop Nylon-ul este varianta mai rezistentă la tăiere și abraziuni și o poți recunoaște ușor prin modelul în grilă de fire mai groase țesute în material. Variantele mai ieftine sunt de obicei din Nylon simplu sau alt material acoperit cu un strat de Poliuretan care protejează de apă. Din păcate stratul superior se degratează repede și odată expus la soare și elementele naturii începe să se cojească.

cordura si rip stop

Cordură stânga și Nylon Rip-Stop dreapta

La fel de importante ca materialul sunt și accesoriile: fermoarele, cusăturile, chingile, cataramele și construcția spatelui. Fermoarele folosite la rucsacuri sunt de obicei din plastic și îți recomand să le eviți pe cele metalice pentru că ruginesc destul de ușor și le mai sar din dinți. Verifică cheița fermoarului să fie suficient de mare sau să aibă o buclă de material pe ea. Îmi vei mulțumi când vei încerca să deschizi rucsacul cu degetele înghețate sau cu mănuși în mâini. Deschide și închide toate cataramele și, dacă este un rucsac mai mare, fii atent să aibă chingi laterale (bată lată din material textil dur) care te ajută să-l strângi sau să-l lărgești. Te va ajuta mult când ai puține lucruri în el să nu-ți joace sau zăngăne în spate.

În ceea ce privește confortul, spatele, bretelele și centura din talie fac toată diferența. Spatele trebuie să aibă cât mai puține zone de contact cu corpul și să fie acoperit cu un material respirabil, iar la rucsacurile mai mari (peste 40 litri) un sistem de adjustare a înălțimii bretelelor astfel încât să se muleze perfect pe spatele tău.

Bretelele trebuie să fie late și acoperite cu material respirabil pe toate zonele de contact cu corpul. În partea de sus ar trebui să fie prevăzute cu chingi ca să adjustezi distanța dintre tine și rucsac, iar în partea de jos pentru a le adjusta pe lungime. La rucsacurile mai mari centura de pe piept care leagă cele două bretele este și ea foarte utilă. Te va ajuta la stabilitatea rucsacului să nu-ți joace în timpul mersului, iar dacă ești pe bicicletă îi vei face o mică statuie acesteia.

Centura de pe șolduri este cea care îți va salva umerii preluând greutatea de pe aceștia. Alege un rucsac cu o centură lată, căptușită și cu material respirant și sai cât mai departe de centurile făcute doar din chingă (banda lată doar din material textil dur). Pe cuvânt de divă în bocanci, juliturile pe șolduri nu sunt plăcute. Pont: caută un rucsac care să aibă buzunare pe centură. Sunt perfecte să cari în ele șervețele, ciocolățele și orice ai nevoie să ai la îndemână.

bretele nu

Nu!

centura talie da

Da!

Cum se simte. Te rog să ții cont de faptul că spatele și bretelele unui rucsac se simt altfel de la o persoană la alta. Fiecare este construit diferit și doar probând îți dai seama de ce este potrivit pentru corpul tău. Eu am un rucsac Atta foarte bun. În 5 ani nu s-a rupt, slăbit, nu s-a stricat nimic la el, dar din păcate nu mă împac deloc cu bretelele care mă jenează pe umeri. L-am tot împrumutat și altor persoane și nu au avut decât cuvinte de laudă pentru el.

Tipul de încărcare trebuie avut în vedere atunci când ai de ales între o aventură urbană și o tură pe munte. Pentru un city brek îți recomand un rucsac cu fermoar care să-ți ofere acces rapid la conținut și care poate fi prins cu un lacățel. Același sfat este valabil și pentru turele pe bicicletă. Pentru turele montane poți opta pentru un rucsac cu încărcare pe deasupra care se strânge cu șiret și este acoperit de un capac. Ai astfel mai mult spațiu de depozitare, iar lucrurile îți sunt mai bine protejate de ploaie.

Alte aspecte importante: husă de ploaie inclusă cu buzunar dedicat (în cazul în care lipsește îți poți cumpăra una separat dar fii atent la dimensiuni), buzunare exterioare din plasă pentru gunoaie și sticla de apă, buzunare detașabile, buzunare ascunse. Deși nu sunt obligatorii și se poate trăi foarte bine și fără, aceste elemente dau un plus de confort. Am achiziționat de curând un rucsac Pinguin care are capacul detașabil și se poate transforma în borsetă. Este extrem de util atunci când vrei să lași rucsacul mare în cort sau la cazare și ai de cărat cu tine doar câteva lucruri.

Sfatul Diva în bocanci:

Bineînțeles că există rucsaci speciali pentru tot felul de activități: pentru cățărat, pentru mers cu bicicleta, cu protecție de laptop etc. Pentru că îmi place eficienţa şi versatilitatea și știu că echipamentul nu este tocmai ieftin , îţi recomand doar doi rucsaci, care odată aleși bine, te vor servi fără probleme mulți ani și într-o multitudine de situații: unul mare de peste 50 litri şi unul mai mic de 20 – 30 litri.

Rucsacul > 50 litri

Acesta îţi va fi rucsacul de bază, calul de povară pe care îl vei lua în turele de mai multe zile pe munte, când pleci cu cortul, în vacanţele mai lungi şi oriunde ai nevoie de mai mult de două bluze şi o sticlă cu apă.

Ia un model versatil într-o culoare închisă, confortabil, cu multe buzunare, încărcare pe deasupra, suport pentru bețe de mers dacă folosești (dacă nu le folosești poți folosi suporții ca să prinzi alte lucruri pe exteriorul rucsacului) și cu husă de ploaie. Fii atent să fie prevăzut cu un compartiment separat pentru sacul de dormit. Chiar dacă nu intenționezi să campezi, buzunarul separat este bun să-ți cari bocancii sau alte lucruri mai puțin frumos mirositoare precum hainele purtate.

Rucsacul mic de 20-30 litri

Cel mai bun aliat în turele cu bicicleta, în city break-uri, ture de aventură de maxim 2 zile, ture montane de 1-2 zile fără campat, pentru cărat echipamentul de sală. Pont: eu îl folosesc și când merg la supermarket și vreau să am mâinile libere.

Alege un model cu spatele confortabil, să fie compatibil cu un sistem de hidratare (foarte util pe bicicletă), cu fermoar care să poată fi prins cu un lăcățel și cu husă de ploaie.

Eu sunt îndrăgostită de rucsacul meu de la Decathlon, un model mai vechi de Forclaz Air de 20 litri pe care l-am primit cadou acum mai bine de 4 ani.

Cum iți aranjezi rucsacul în spate

Atenție! Rucsacul nu este precum o pereche de bocanci cu care te vei acomoda. Nu pleca de la premiza că-l vei aranja acasă și va veni ca turnat pe spatele tău. Așa că probează-l înainte de a-l cumpăra, mai ales dacă este un model care nu are spatele ajustabil. Dacă l-ai achiziționat online, urmează pașii din video-ul de mai jos și dacă ceva nu se simte bine trimite-l înapoi fărtă regrete. Știu ce spun, am avut răni pe umeri și șolduri de la un rucsac neportivit.

Cum cureți rucsacul

Chiar dacă pare indistructibil, rucsacul tău îngrijit necorespunzător poate mucegăi și își poate pierde proprietățile waterproof.

Înainte de a-l depozita, usucă bine rucsacul și lasă-l undeva la aer. Chiar dacă nu te-a prins ploaia, bretelele și zona spatelui care intră în contact cu corpul tău se îmbibă cu transpirație. În cazul rucsacurilor cu peliculă de poliuretan, dacă nu sunt uscate, materialul devine lipicios și începe să se cojească.

Nu lăsa rucsacul murdar de noroi sau alte substanțe. Nu-l îndesa în mașina de spălat ci spală-l cu detergent special de textile tehnice sau cu un detergent lichid (merge și un șampon, dar stai departe de substanțe puternice). Usucă bine rucsacul într-un loc ventilat dar nu-l lăsa în soare sau pe calorifer.

Dacă a prins miros și nu iese nici după spălat, poți face o soluție de apă cu oțet într-un recipient cu pulverizator și curăță-l cu o cârpă.

De unde cumperi un rucsac

Din magazinele sportive unde este pe probate și încercate: Himalaya, North Face, Intersport, Hervis, Decathlon etc.

Online am avut o experiență foarte bună cu Dimisport.ro.

Prețurile variază destul de mult, dar pentru un rucsac buna la toate de 50 litri așteaptă-te să dai între 300-400 lei. Un rucsac de 20-30 litri bun este între 150-250 lei.  Nu este mult pentru că te vor ține ani buni. Odată cu volumul, calitatea materialelor, accesorii și brand cresc și prețurile.

Există pe piață și variante mult mai ieftine pe care le găsești la Lidl (atunci când au astfel de marfă) sau la magazinele Germag. Unele sunt mai bune, altele mai puțin bune așa că verifică-le bine înainte de a le cumpăra și ai în vedere la ce îți trebuie. Pentru o tură ușurică de o zi ar putea fi perfecte.

Dacă ai găsit vreo ofertă bună, ai câteva trucuri sau vrei să ne împărtășești o pățanie din călătoriile tale cu rucsacul în spate, te așteptăm în comentarii.

Cărări cu soare și rucsac mereu ușor!

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

3 Comments

 1. 08/05/2015 at 10:08 am — Răspunde

  Rucsacurile se probeaza inainte, insa online gasesti cele mai bune preturi. In acest caz, nu ramane decat sa astepti sa vezi ce iese, poate fi o experienta pozitiva, cum ai avut tu cu dimisport. Eu am probat rucsacurile de la MILO intr-un magazin fizic si l-am comandat apoi online de pe summitsport.ro. Au cele mai mici preturi comparativ cu magazinele online sau fizice prin care am trecut si livrarea a fost rapida.

 2. irina
  27/06/2016 at 12:06 am — Răspunde

  Rucsac de litraj mic, raport optim calitate/preț, bun pentru excursii, mare, plimbare cu bicicleta sau școală, am găsit pe http://creionulmeu.ro

 3. TM
  13/06/2018 at 9:55 pm — Răspunde

  Dacă se poate, pe bicicletă nu folosi rucsac; transpiri sub el fără nici o șansă de uscare. Apă se poate bea și din bidon, nu-i concurs, te poți opri 30 de secunde.
  Bețele le țin legate între ele și atârnate de gât, prinse fiecare cu câte o mână ajută mult.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.