ghid de supraviețuireUtil - tips & tricks

Școala de iarnă: ce te învață și de ce echipament ai nevoie

Mari sunt interneții și multe poți învăța de pe tutorialele youtube, dar când vine vorba de tehnica montană, experții din filmulețe nu pot să-ți ofere decât practică în balcon și în spatele blocului. Iarna pe munte situația e cu totul alta. Dacă nu vrei să experimentezi pe modelul încercare și greșeală (fatală) la locul faptei dar vrei să înveți cu ce se mănâncă un traseu montan de iarnă, îți recomand o școală de iarnă cu ghizi experimentați.

Ce este și ce te învață o școală de iarnă

O școală de iarnă este un tip de eveniment unde vei învăța sub atenta îndrumare a unor ghizi calificați tehnici de mers pe munte iarna și  ar trebui să abordeze următoarele subiecte (nu neapărat toate):

 • Colțari: ce model sunt potriviți pentru bocancii tăi și pentru tura planificată, când ai nevoie de ei și cum se folosec, tehnică de cățărat
 • Pioletul: tipuri de pioleți, cum alegi un piolet, cele trei tehnici de folosire (mers, asigurare, oprire din cădere).
 • Recunoașterea situațiilor de risc, măsuri de evitare a riscului, plan de evacuare
 • Citirea norilor (nu râde, nu se dă în ghioc)
 • Citirea zăpezii, despre avalanșe, cautarea victimelor într-o avalanșă
 • Atelier de noduri, echipament de siguranță (ham, corzi, carabiniere, etc.), manevre de coardă (asigurare și autoasigurare)
 • Vocabularul utilizat (limbajul montan și comenzile folosite în timpul cățărării și deplasării)
 • Noțiuni de prim ajutor cu specific de iarnă
 • Practică pe un traseu solicitant, de preferat să treacă peste 2000m.

Extra:

 • Rachete de zăpadă: când se folosesc și cu ce tehnică
 • Escaladă pe gheță
 • Construirea unui adăpost în zăpadă (bivuac)
 • Tehnici de supraviețuire

Notă: Școlile care fac doar ateliere în jurul unei cabane nu sunt foarte utile. Dacă nu pui în practică imediat la altitudine, în condiții de oboseală, stres și vreme schimbătoare, vei uita rapid informațiile povestite.

Un eveniment de tip școală de iarnă implică ceva militărie. Pe frig nu merge cu lâncezeală și mulți timpi morți ca faceți țurțuri uitându-vă unul la altul. În plus, într-un weekend sau patru zile abia e timp să prinzi niște noțiuni și să le exerzezi cât de cât.

Am observant că școlile bune au o cazare modestă, cel mai adesea la un refugiu, și dacă chiar ai noroc e un refugiu încălzit. Nu prea poți să simți gustul iernii și să fii responsabilizat dacă ești ținut în puf la o pensiune cu 15 pături de cashmir în cameră.

O școală de iarnă îți va testa echipamentul, atât în tură cât și la adăpost.

De ce echipament ai nevoie

Dacă te tentează o școală hibernală cel mai probabil nu prea știi cu ce se mănâncă iarna adevărată pe munte și asta se reflectă și-n echipament. Majoritatea organizatorilor școlilor de acest gen nu-ți vor pretinde să vii tu cu echipamentul tehnic (cască, ham, colțari, piolet, etc.) și îți vor pune la dispoziție echipamentele lor. Acest serviciu fie este inclus în prețul școlii, fie se închiriază separate în funcție de ce ai nevoie.

Nu-ți cumpăra piese de echipament înainte să fi testat acet tip de aventură de vreo câteva ori să te convingi sigur că îți place. Echipamentul de iarnă este foarte scump și trebuie să ți-l alegi să ți se potrivească.

Nu recomand “unelte” second-hand deoarece este vorba de echipament de siguranță, de care depinde la propriu viața ta. Ar trebui să fii unicul utilizator și să știi exact cât și cum a fost folosit.

Ce iei cu tine de acasă pentru o scoală de iarnă

Ia cu tine entuziasm și lasă frica acasă. Riscul să crapi pe munte în tura asta e foarte mic dacă asculți cu atenție instrucțiunile primite. Împarte lista în două, echipament pentru tură și echipament pentru “înăuntru”:

Pentru tură

 • buff de merinos/cu polar sau cagulă deoarece majoritatea căciulilor de iarnă nu sunt compatibile cu casca de alpinism. La nevoie poți trage și gluga hardshell-ului (și cea a polarului sau a pufoaicei) peste cască. Nu râde, e plauzibil.
 • cască (a ta sau închiriată). Merg variantele de alpinism, schi, chiar și una bună de bicicletă.
 • ochelari de soare sau de schi
 • frontală
 • buff cu polar de pus la gât sau înlocuitor
 • geacă de puf (pentru când te oprești sau dacă e inuman de frig)
 • hardshell
 • polar gros cu windstopper
 • polar subțire
 • bluză de corp (base-layer) de preferat de merinos
 • lenjerie de lână
 • colați termici sau de lână
 • pantaloni impermeabili (în nici un caz de schi!), merge o pereche pantaloni softshell de iarnă.
 • șosete tehnice (cu goretex) sau de schi sau de lână și de schimb (mai multe perechi)
 • bocanci de iarnă
 • mănuși impermeabile
 • termos cu ceai cald, făcătorul de minuni
 • ciocolată, alune, nuci, fructe deshidratate (sunt ușoare, se ronțăie rapid și-ți dau energie multă)

Pe lângă varianta clasică de layering eu mai practic variațiunile: extra strat cu un maiou de merinos, foiță de vânt super subțire peste polarul gros dacă e foarte frig, sau în locul său dacă temperatura probabilă nu scade sub -10°C.

Un pic despre bocanci:

Am ceva rezerve la bocancii de trei sezoane folosiți în ture de iarnă adevărată sau la altitudine. Tălpile pentru trei sezoane nu sunt proiectate să reziste foarte bine la temperaturi mici. Nu se vor dezintegra dar există o probabilitate ca la multe grade cu minus să-și modifice compoziția și să nu mai aibă aderența de care ai nevoie. Fix de asta ai nevoie de cauciucuri de iarnă. 🙂

În plus, cei de trei sezoane nu au o izolație la fel de bună (nu țin la fel de cald) și au talpa ușor curbată ceea ce-i face să nu se potrivească bine pe colțari, nici măcar pe cei clasici. Verifică cu atenție aceste detalii înainte să-i iei cu tine în ture iarna.

Înăuntru:

 • Un schimb de haine pentru dormit în sac. Nu te covriga în sacul de dormit cu tot cu pufoaica pe tine și încălțat, nu aceasta este soluția. Varianta optimă este bluza+pantalon de polar sau ceva mai grosuț din merinos și șosete groase de lână (preferabil din alea împletite de mamaie). Aceleași haine le poți folosi și după ce te-ai întors din tură seara.
 • Un buff de pus pe cap, altul decât cele purtate în ture
 • Șervețete umede, dacă nu știi de ce ai să afli la fața locului
 • Un  prosop tehnic mic, pastă de dinți și deodorant

Îți recomand să ai cu tine doi rucsaci:

 • unul mare (60-80L) cu care o să-ți aduci toate catrafusele
 • unul mic de tură (20-30L max) pentru ziua cu traseu în care să îndeși pufoaica, un polar de schimb, ceva de ronțăit și termosul cu ceai. Ar fi bine ca acest rucsac să aibă chingi să poți agăța ușor de el rachetele de zăpadă, pioletul și/sau bețele când nu le folosești. Variantele improvizate sunt periculoase și consumă nervi și timpi prețioși.

Cum alegi o școală de iarnă 

Deși recomand evenimentele cu ghizi montani, te sfătuiesc să ai mare grijă cum le alegi. Piața “de aventură” acum este în plină expansiune pentru că sunt tot mai mulți doritori și ofertele sunt pentru toate gusturile și buzunarele. Dă o simplă căutare pe google sau facebook și sigur găsești câteva pe gustul tău.

Prețul nu ar trebui să fie un criteriu de alegere, mai ales că ture asemanatoare costă cam la fel indiferent de cine le face. Fii atent la numărul de ediții, cu cât mai multe cu atât mai bine, citește review-uri despre edițiile trecute, păreri ale participanților și discută cu oameni care au mai fost cu organizația respectivă.

Review-urile paginilor de facebook nu sunt tocmai relevante, pot fi scrise de oricine, sau mai rău, în ciuda concurenței. Dar poți da ușor de participanți sau să vezi din poze dacă va fi pe gustul tău, dacă se face treabă serioasă sau e doar hilizeală la gura sobei.

Concluzii

Nu te aștepta să devii expert în ture de iarnă după partiparea la o singură ediție de scoală de iarnă. Vei ști cu ce se mănâncă, cât poți îndura frigul și mai ales dacă îți place și dacă mai vrei să mai faci așa ceva vreodată. Mersul pe munte iarna pe trasee ce necesită echipament special este un sport complet diferit față de turele cu care ești obișnuit în restul anului. Un lucru e sigur, dacă îți place și dacă ai echipament, tehnica se învață. Trebuie doar practică, experiența se capătă doar în timp și cu răbdare.

Am să propovăduiesc până îmi cade limba despre responsabilitate în mersul pe munte, iar iarna de 15 ori mai tare. Atenție! Atenție! Atenție! La fiecare pas! Și cu atât mai mult dacă ești legat în coardă și de siguranța ta depinde și siguranța celorlați.

Îți mărturisesc că pentru mine turele tehnice de iarnă au fost o surpriză extrem de plăcută. Deși nu mă precede nici curajul și nici spiritul de aventură și mi-e frig și vara pe munte, cu echipamentul potrivit (în sfârșit!) și pe zăpadă până la brâu am descoperit noul tip favorit de tură.

Sunt inginer și-mi plac la nebunie mecanismele și toate fierătaniile pe care acum trebuie să le înțeleg și să le folosesc corect. În cazul colțarilor am avut o senzație de siguranță pe care nu am mai experimetat-o până acum. Încrederea în echipament, încrederea în corpul meu antrenat zilnic, încrederea în experiența care începe să-și spună cuvantul mi-au dus pasiunea pentru munte la un alt nivel: unul mai sigur și mai responsabil.

Cumva m-am gândit și la tehnica de oprire în piolet în cădere, la asigurarea permanentă de coechipieri în coardă, la zăpada care pare mai moale decât stânca goală dar nu am uitat riscurile echipamentului ascuțit și a mișcărilor bruște și necontrolate, la instinct și experiență și că după cele învățate acum pot să încep să mi le pot asuma pe toate.

Mersul pe munte nu înseamnă un șir de vârfișori bifați, înseamnă bucurie, libertate și suma tuturor lucrurilor pe care le înveți despre tine pe parcurs.

Pe creste, vonicii mei!

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

4 Comments

 1. Anca
  17/02/2017 at 4:23 pm — Răspunde

  Salut,

  tu folosesti peste geaca de iarna (hardshell) si pufoaica?
  Sau cand zici hardshell te referi la altceva? 🙂
  Pare cam mult cu 2 geci. Merci.

  • Mary
   17/02/2017 at 5:24 pm — Răspunde

   Hey, buna!
   Pe bucatile active port doar hardshell-ul. Dar cand ma opresc (daca se face pauza sau sa mananc) mi se face frig grav si atunci pun rapid pufoaica (e una subtire din puf) peste hardshell, dar o scot cand ma pun in miscare din nou.

   Hardshellul tine de vant super bine, dar nu tine de cald, iar straturile de dedesubt nu sunt suficiente pentru.. stat in frig sau mers lent.

   Eu iau pufoaica cu mine tot timpul si daca chiar am nevoie (uneori de de oboseala simt frigul mai rau) o pun si pe ea.

 2. Roxana
  05/01/2018 at 9:09 pm — Răspunde

  Poti recomanda vreo scoala de iarna? Multumesc.

  • Mary
   05/01/2018 at 10:56 pm — Răspunde

   Nu atat scolile de munte, cat cu cine fac echipa. Mie mi-au placut mult Teodor Tulpan si Bogdan Dinoiu. Ei colaboreaza cu mai multi organizatori de evenimente montane.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *