Echipamentreview - testate de noi

Vinde-ți patul! Oare și cortul? Cum e cu somnul în hamac

Îți spun din capul locului că nu știam prea multe despre hamac. Pentru mine era doar o cârpiță colorată în care te puteai bălăngăni relaxat între doi copaci. Un accesoriu de camping sau grădină, plăcut și frumos, dar nu ceva care să merite prea multă atenție.

Apoi am dat cu nasul de eticheta nou primitului meu hamac pe care trona îndemnul „Sell your bed”, iar mai mulți prieteni de pe facebook se declarau fani convinși hămăcit așa că am decis că este cazul să fac nițică investigație să mă conving dacă e o opțiune sau doar un slogan bine gândit. 

Vând pat. Rog seriozitate 😁💤 #hammock #outdoors #waitingfora sunnyday #chill

A post shared by Maria Radu (@maria_divainbocanci) on

Poate un hamacul să înlocuiască un cort?

Drumeții care țin la greutatea rucsacului, așa zișii light backpackers sau minimalists, jură că da. Mai mult, nu o văd ca pe o situație de compromis sau renunțarea la confort ci ca o alternativă mult mai bună. Dincolo de greutate ei îți mai aduc ca argument ușurința și rapiditatea montării/strângerii, un somn mai confortabil (cel mai confortabil ar zice unii), nu trebuie să-ți mai faci griji dacă terenul este ud sau cu pietre/denivelat, o aerisire mai bună, uscare rapidă în caz de ploaie.

Hamacul meu cântărește 750grame și este făcut din pânză de parașută. Locul pe care-l ocupă în rucsac este mic. La Siesta Colibri, se strânge în propriul buzunar și împreună cu suspensiile și frânghiile de agățat ocupă cam cât jacheta mea impermeabilă strânsă, adică foarte puțin.

Sună minunat, dar de ce mai ai nevoie ca să dormi noaptea în hamac în timpul unei drumeții? În funcție de vreme și temperaturi doar un hamac nu-ți va fi suficient. Pentru a te feri de ploaie ideală este o prelată, pentru nopți friguroase vei folosi sacul de dormit, iar pentru insecte ai nevoie de o plasă de țânțari. Toate acestea cresc ce-i drept greutatea și costurile. Există și variante mai complexe de hamac care au integrată plasa de țânțari sau modele care arată exact ca un cort doar că suspendat în copac.

Un inconvenient este păstrarea în siguranță a echipamentului și rucsacului în timpul nopții. Uneori nu-i poți lăsa pur și simplu pe jos. Ei bine, cineva s-a gândit și la asta și există niște hamace mai mici special create pentru acest lucru. 

Ce-i drept există și dezavantaje. Oricât de bună ar fi prelata folosită tot nu te va proteja suficient în caz de furtună și vânt puternic. Chiar dacă există și modele pentru două persoane, hamacul folosit de mine este marketat ca fiind single dar încap lejer doi în el și ține până la 180kg, o noapte întreagă de dormit confortabil în cuplu nu este o realitate. Poate un pui de somn romantic. 

În final pot spune că da, un hamac poate înlocui cu succes cortul în anumite condiții și este o chestiune de preferințe. Îl văd foarte util pentru pescari sau fotografi de natură care nu vor să care prea multe după ei. Pentru mine personal nu este o opțiune, îmi place siguranța pe care mi-o oferă un cort și călătoresc alături de copil, dar este o adiție bună în arsenalul de camping. Faptul că modelul de hamac pe care îl am poate fi desfăcut și folosit ca pătură de plajă/camping este un bonus de care mă bucur. Mai puține lucruri de cărat.

Drăgălăşanie în hamac #lasiesta # hammock #inhamac #instamoment #travelwithkids #campingwithkids #camping #quietmoments

A post shared by Maria Radu (@maria_divainbocanci) on

O ultimă precizare: La Siesta vine cu sistem de prindere cu sfori și suspensii, foarte ușor de montat și sigure, dar nu foarte prietenoase cu scoarța copacului. Indiferent ce tip de hamac ai, cumpără niște protecții pentru scoarța copacilor. Le găsești ușor la un search pe Google și sunt de fapt niște chingi mai late care se prind de copac și de care se leagă apoi sforile.

Dacă ești amator de somn în hamac și vrei un ghid complet despre cum să găsești poziția cea mai bună și cum să montezi un hamac astfel încât să te trezești fresh atunci articolul acesta este pentru tine.

Vinde-ți patul! Oare și cortul? Cum e cu somnul în hamac was last modified: iunie 15th, 2017 by Maria Radu
Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *