ghid de supraviețuireUtil - tips & tricks

Tipuri de bicicliști pe care îi vei întâlni odată urcat în șa

De când am început să învăț bicicleza, nerealist vorbind, mi-am dorit să devin Cam Zink. Mai aproape de realitate mi-am dorit să testez și să gust cât mai multe din bucuriile pe două roți – să pot sări o bordură, să fac o coborâre fără atac de panică, să câștig un concurs, să fac un traseu off-road de 100km fără să am nevoie de resuscitare, să fac un traseu de soșea până la capătul lumii, un traseu noaptea, și câte și mai câte.

În aceste peripeții ale mele cu bicicleta, cât și în concursuri, am întâlnit felurite tipuri de bicicliști. Iată câteva dintre ele și cum poate să te ispire fiecare:

1. Biciclistul matinal – îl vezi dănd ture vesel înainte de start sau în jurul trenului. Tu abia îți liorbăi cafeaua la pachet și el povestește cum e treaz de la cinci, ce a mâncat, ce tură de încălzire a făcut până acum și cât de în formă se simte. L-ai strânge de gât, dar tu nu ai energie nici să sugrumi o mâță leșinată, așa că deschide-ți amândouă urechile și ascută detalii despre programul lui, poate prinzi secretul cum să te odihnești mai bine.

2. Biciclistul tornadă – cel mai probabil de vârstă mijlocie, vreun director cu probleme de anger management. Când îl auzi că se apropie ai face bine să te urci în primul copac cu biclă cu tot sau să iei formă de boschet ca nu cumva să te spulbere în dorință lui de a subjuga poteca. Învață că cel mai bun mod de a-ți refula furia și stresul de peste zi este prin sport.

3. Biciclistul mâncăcios – e cel cu rucsacul plin de toate combinațiile pământului de napolitane, biscuiței, ciocolățele, batoane, geluri, bomboane fistichii, iar cel avansat are chiar ronțăieli invenții proprii. Molfăie încontinuu câte ceva, iar dacă nu are gura plină i se opresc picioarele imediat din pedalat. Tot timpul are o mînă pe ghidon și cu cealaltă cotrobăie în buzunarul de pe spate. Va fi încântat să-și împartă proviziile cu tine. Surprinzător, nu aruncă ambalajele pe jos, iar la finalul traseului, judecând după conținutul rucsacului său, ai crede că a ecologizat zona. Poți să ceri rețetele batoanelor inventate de el și n-ai să regreți.

4. Biciclistul începător încăpățânat şi neprăgătit – nu prea știe cu ce se mănâncă traseul ăla, dar știe că are voință și că poate trage de el. Probabil vei mai auzi de el la știrile de la ora 5 la un reporaj depre un biciclist pierdut pe munte care a supravieșuit două săptămâni cu 300ml de isotonic și două batoane de cereale. Stai pe aproape de el, s-ar putea să fie nevoie să-i salvezi viața.

tipuri de biciclisti3

5. Biciclistul începător încăpățânat şi pregătit – cel mai probabil e foarte speriat de o experiență apropiată de reportajul mai sus menționat. Acum este blindat cu un camelback, 18 geluri, un compas, baterie și camere de rezervă, hartă, back-up la hartă, prezervative, cort și plasă de țânțari chiar pentru un traseu de zece kilometri. Las’ să fie acolo! Stai pe aproape de el, s-ar putea sa-ți salveze ție viața.

6. Biciclistul elitei interlope – vine la tura respectivă doar de antrenament și vrea să îți arate cât de ușoară e pentru el. Folosește ca roata pe spate aia de la trainer și conduce plutonul în timp ce jupoaie o banană cu ambele mâini. Fii atent la tehnica lui de a-și menține echilibrul.

7. Biciclistul/a partener/a – îî observi ușor broboadele de sudoare de pe frunte și înjurăturile abia ținute printe dinți. Chinul ei/lui este unul de Sisif, dar nu renunță și nu se plânge (prea mult). Vrea să ia parte la bucuria partenerului chiar dacă nu înțelege de ce e bucurie, dar măcar încearcă. Adevărul e că nu știi niciodată cînd îți poți descopri noi abilități sau pasiuni sau chiar să cucerești o #divainbocanci pe bicicletă. Sau ei pot fi deja un cuplu cu o dragoste pentru biclă împărtășită și o parte de muceală (a ei) redusă semnificativ. Exemple pot fi multe și tare inspiraționale, unde susținerea și comunicarea joacă un rol cheie.

8. BMXer-ul – Îl recunoști după faptul că nu prea are dinți și că sare ca un iepure cu mica lui bicicletuță colorată isteric peste coșul de gunoi din parc. Se dă peste cap și sare peste ce apucă, o bancă, un gard viu, un șanț, chiar și peste tine dacă nu ești atent. Ia de la el spiritul jucăuș și modaliatea “altfel” de a se bucura de biclă. De obicei îl găsești prin skate park-uri sau în orice groapă mai adîncă de pe un șantier de construcții.

9. Freerider-ul – nici acesta nu prea are dinți, dar n-ai să observi că poartă o cască full-face ce pare imprimată cu benzi desenate. Probabil e riderul lenes care nu vrea să își planifice un traseu și merge unde-l duce bestia. La valeeeeee! Vedem noi unde-om ajunge! Îi admirăm spiritul de aventură și ușurința cu care iși adaptează abilitațile la terenul care-i sare (la propriu!) în față. Poți să îî dezlipești veverița de pe roată și să-l întrebi de unde vine, are o poveste pe cinste!

10. Mountain biker-ul – de obicei e ahtiat după concursurile de cross-country sau XCO. Cel mai probabil e și bun, pe ture medii, tehnice și de viteză. În timp ce un rider de All Mountain se va plimba mai leneș pe traseu și se va opri să facă poze, eroul nostru se va gîndi la timpi, viteze și unghiuri de abordare mai convenabile a potecuțelor. Incearcă să nu-l invidiezi că e mai bun decât tine și să înveți de la el abordarea tehnică a traseelor.

tipuri de biciclisti5

11. Riderul de Downhill – n-ar da două pedale la deal nici dacă l-ar fugări câinii de la stână. E blindat complet cu echipament de protecție și n-ai vrea să fii în dinții lui dacă face o manevră greșită cu 60km/h pe un hău. Îî admiră curajul pentru traseele spectaculoase și periculoase pe care le abordează. Mare îți va fi mirarea când își va scoate casca și vei observa că e o superbă domnișoară ca în povestea Larisei.

12. Biciclistul turist – are o casă de melc legată de bicicletă și obigatoriu un GoPro lipit cu bandă adezivă pe cască. Îl invidiem sincer pentru timpul pe care îl are să facă o excursie extisă pe două roți să poată vizita pe îndelete zone minunate. Planifică-ți o astfel de călătorie și o vei găsi plină de satisfacții!

13. Șoselarul – echipat cu ultimul răcnet de „bicicletă tanga” ajunge la viteze pe care tu le atingi doar cu mașina. Îi admirăm voința pentru antrenamentele prelungite și anduranța.

13. Biciclistul avocat pentru cască – indiferent că e pro sau contra. În orice discuție vag legată de bicicleală, el aduce vorba de cască, ori povești vânătorești cum i-a salvat lui viața și mințile ori exemple edificatoare ale inutilității acestui instrument. Pentru orice eventualitate și a evita orice proces ne-ai putea itenta, #divainbocanci îți recomandă să porți cască de fiecare dată când te urci pe bicicletă. Chiar și în casă!

14. Biciclistul care are scuze mereu ­– era vîntul, era frig, era traseul aiurea, nu aveam lanțul bun, a făcut pană, prea multe dealuri, prea la început de sezon, prea cald, rana aia din război, orice, dar numai responsabilitatea lui nu e pentru rezultatul cursei. Dacă stai și îl asculți ai crede că ar putea câștiga lejer Turul Franței dacă ar avea echipamentul, vremea, bicicleta și condiția fizică potrivită. Totuși, tirada lui delirantă de plângeri poate să-ți dea idei bune la ce să fii atent și pentru ce să te pregătești să nu fii luat prin surprindere la concursurile viitoare.

15. Mecanicul și Cunoscătorul – sunt două specii de bicicliști foarte interesante și de la care poți învăța multe. Nu se dau ei așa mult, dar mecanicul știe să salveze o bici pe moarte, iar Cunoscătorul e un personaj la curent cu toată presa, gadget-urile, ultimele noutăți și găselnițe din domeniu. Țineți-i aproape!

Fiecare participant la tură sau concurs este acolo din același motiv – de a se bucura de bicicletă! Pentru fiecare dintre ei acest lucru poate însemna ceva diferit. Nu sări să zorești pe nimeni (chiar dacă e concurs și tu ești bine intenționat), lasă-i să se exprime în ritmul și în felul lor. Puteți face grupuri diferite, pe nivele și scopuri, iar la final să vă bucurați împreună. Alegeți turele cu oameni apropiați de nivelul tău ca să vă puteți bucura de traseu într-un ritm comun.

Planifică în avans turele la care vrei să mergi și investighează atent toate detaliile traseului și asigură-te că ți se potrivesc. La fel și concursurile, întreabă-i pe alții care au mai participat la edițiile precedente, învață de la ei și lasă-te inspirat de pasiunea lor de a continuă!

tipuri de biciclisti4

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

8 Comments

 1. 17/12/2014 at 12:22 pm — Răspunde

  Cul. As in cool. Tu ce fel de biciclista esti?

  • Mary
   17/12/2014 at 12:59 pm — Răspunde

   Cel matinal cu siguranță nu 🙂
   Ne-om întâlni pe coclauri și-ai să vezi!

 2. ady
  20/09/2015 at 6:54 pm — Răspunde

  doar la vale vreauuuuuu si echipament de enduro. poate si o bicla de rezerva

 3. 21/12/2015 at 12:28 pm — Răspunde

  Uf… la mine e prea complicat sa ma incadrez intr-o categorie…
  Avand in vedere ca marea mea pasiune este fotografia, urmata de mersul pe munte, cu cortul in spate daca se poate, cu inoptat in natura, admirat apusul, (ca la rasarit nu m-as trezi, iar daca m-as trezi as fi prea morocanoasa sa-l admir :))) ), mersul cu bicicleta e mai mult pt sotul meu, care adora asta (mountainbike bineinteles) Cand nu facem ture f grele, adica 70-80 km cu 1.000m dif de nivel, pot sa spun ca ma bucur si eu de ele, mai ales daca zarim vre-o caprioara, veverita sau alt animal… imi place downhill dar nu exagerat de complex, nu imi place deloc pe sosea, iar la concursuri nu am participat niciodata, ne-am gandit la asta dar nu s-a intamplat… inca :)) oricum eu cel putin merg pe bita pt sotul, pt peisajele montane, pt o distanta mai mare facuta intr-o zi pe bita decat pe jos, pt ce fotografii pot realiza, miscare, aer curat si posibile animale pe care le-as putea vedea… greu de pus intr-o categorie :))
  Oricum imi plac povestile voastre.
  Succes in ceea ce faceti!

 4. Mircea PF
  11/01/2016 at 11:45 am — Răspunde

  Fain!
  Dacă-mi permiteţi ar mai fi o categorie în care m-aş încadra eu:
  15. Biciclistul moş cu minte de copil entuziast (imatur, ca s-o citez pe soţie) care-şi dă duhul pe coclauri de munte şi care, după ce ajunge epuizat acasă, mai are doar suflul să declare că a fost foarte fain.

 5. Dan U
  03/06/2017 at 9:52 pm — Răspunde

  16. biciclistul navetist. No comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.