ghid de supraviețuireUtil - tips & tricks

Tipuri de munțomani și ce poți învăța de la fiecare

Relația fiecăruia cu muntele este diferită și de-a lungul turelor mele am întâlnit tot felul de călători cu rucsacul în spate. De la începătorii plini de entuziasm care încearcă să țină pasul la cei experimentați care au bătut deja toate cărările și caută experiențe noi, există tot atâtea tipuri de munțomani câte trasee în Carpați și de la fiecare ai câte ceva valoros de învățat.

Dar să nu o mai lungesc, îți spun despre tipurile de munțomani pe care le-am întâlnit și ce poți învăța de la fiecare:

1. Munțomanul brand. E îmbrăcat din cap până în picioare în cele mai importante nume din industria echipamentelor de munte. Nu-i lipsește absolut nimic, n-are nici măcar un element improvizat și arată de parcă ar fi cheltuit salariul tău pe o lună doar pe rucsac. Dacă are și un palmares impresionant de creste cucerite atunci el e omul pe care trebuie să-l întrebi despre echipament. Sigur știe ce face fiecare denumire gen goretex, aquaflex, vibram și câte și mai câte. Unde mai pui că e la curent cu toate noutățile din domeniu și e posibil să-ți vândă și niște ponturi despre magazine cu reduceri sau site-uri cu echipament de care nici n-ai auzit.

Dacă, din contră, îl vezi că abia se mișcă și habar n-are ce face, îndrumă-l către prima cabană. Tot ce e posibil să fie un începător care crede că echipamentul scump vine la pachet cu puteri magice. Explică-i că bocancii nu merg singuri și fă o faptă bună, nu-l lăsa ca cină pentru animalele pădurii.

2. Munțomanul digital. Are un gps de ultimă generație, vreo cinci aplicații de treckking, măsurarea ritmului, a pulsului, a lungimii pasului, încă alte câteva gadgeturi care măsoară umiditatea aerului și direcția vântului. Cu siguranță te miri cum de nu-i ies antene pe urechi și te întrebi dacă vede precum Terminator.  Gopro-ul ăla din vârful capului sigur mai face și altceva înafară de a filma sau fotografia. De la acest R2-D2 poți afla o mulțime de lucruri despre locul în care te afli, îi poți cere indicații despre traseu sau poți face o faptă bună mângâindu-l pe spate când ajunge într-o zonă fără semnal și i se pleoștesc antenuțele.

3. Munțomanul chinez. Pentru el turele durează de trei ori mai mult pentru că se oprește să facă poze la fiecare floricică, pietricică, copăcel în soare, copăcel în umbră, copăcel de departe, copăcel de aproape. Fie că are un aparat compact cât o săpunieră sau trage din greu după el un DSLR cu toate accesoriile care cântăresc mai mult decât echipamentul de munte, de la el poți învăța o mulțime de tehnici de fotografie. Unde mai pui că are cele mai frumos documentate ture și genul de profil de facebook cu peisaje montane pe care pierzi ore întregi dimineața la cafea.

4. Munțomanul Bear Grylls. De cele mai multe ori este călătorul singuratic care se aventurează prin cele mai periculoase zone. Știe să improvizeze un adăpost din trei mâini de pământ și o creangă, pleacă la drum fără mâncare și știe că se descurcă și, cel mai probabil, nu are receptori de frig pentru că îi e foarte comod să facă baie într-un râu de munte iarna. Ei bine, de omul ăsta e bine să te ții ca scaiul. O să te învețe o mulțime de scurtături, tips & tricks și ce să faci în caz că ai ajuns singur pe munte și ți-a furat ursul echipamentul cu tot cu haine. Ține-i numărul în telefon aproape în caz de urgență.

5. Munțomanul știe tot. Începi să povestești despre cum ai găsit tu o rută ocolitoare și hop! deja a fost pe acolo de două ori. Nu există traseu pe care să nu-l fi bătut și piesă de echipament despre care să nu aibă o părere. De fapt el a făcut muntele și a inventat bocancul. Știi chestia aia de o ții în spate și-ți cari lucrurile cu ea, el a pus bretele la o valiză și s-au luat alții după el inventând rucsacul. Ia de la el informațiile utile și folosește-te de el ca de o enciclopedie dar cu reticențele de rigoare. Mai e bun și de ținut în cort că va vorbi atât de mult toată noaptea încât va speria animalele pădurii.

6. Munțomanul „când am fost tânăr”. Sfătos şi cu poveşti cât pentru o viaţă, el le-a trăit pe toate înainte să se inventeze goretex-ul, foiţele de ploaie şi rucsacul cu spate adaptabil pe înălţime. Învaţă de la el cum să faci cât mai mult cu ceea ce ai, că muntele te primeşte şi fără echipament de ultimă generaţie, de unde se documenta înainte de apariţia internetului şi cum s-a descurcat. Sigur ştie şi o multitudine de locuri ascunse.

7. Munțomanul în cuplu. Sunt nedespărțiți și nu pleacă nicăieri unul fără celălalt. Au albume întregi denumite „Noi pe/ noi la”. Acest tip de munţomani se împarte în două categorii: amândoi cu drag de umblat lelea şi pricepere pe munte sau doar unul călit în tainele bocancului şi celălalt se târăşte gâfâind din urmă, plânge pe lângă cort dar vrea să-i facă pe plac perechii. De la ei înveţi toleranţa, răbdarea şi cum relaţiile solide pot deveni compatibile cu o viaţă plină de aventuri şi bătut poteci.

Nu-s prietenă cu zăpada dar lui îi place

Nu-s prietenă cu zăpada dar lui îi place

8. Munţomanul Jack of all trades. Noi îi mai spunem şi SuperMountainMan. Când nu urcă potecile le atacă pe două roţi, apoi scoate coarda şi hamul, bate pitoane, înnoptează agăţat în stâncă, pe dedesubt are costumul de neopren aşa că se aruncă în apele învolburate din canion fără probleme, ajunge în vârf unde meditează în cele mai complexe poziţii yoga, încarcă zece poze pe facebook, trei pe Instagram şi două filmuleţe pe youtube şi coboară din vârf cu parapanta.  De la el ai multe de învăţat, mai ales din entuziasmul debordant. Lasă-l să te inspire și să te învețe ce mai poți face pe munte înafară de bătut poteci la picior. Așa am aflat eu pentru prima dată anul acesta despre canyoning.

9. Munţomanul plângăcios. „Mai eeeeee muuuuult? Mi-e cald, mi-e foameee, mă doooare!”. Se trânteşte cu fundul de pământ, aruncă cu rucsacul cât colo, apa-i udă, aerul e tare şi ştii sigur că singurul motiv pentru care această persoană mai suflă este pentru că e ilegal să dai pe cineva de mâncare la urs. Înteresant este că are o sumedenie de poveşti unde e cel mai cel, numai că de fiecare dată se întâmplă ceva: l-au ros bocancii până la os, îl jena rucsacul, i-a fugit rotula şi nu s-a mai întors, s-au aliniat planetele prost şi apa nu a fost compatibilă cu stomăcelul sensibil. De la acest monument al nefericirilor şi lamentărilor învaţă răbdarea şi cum să nu fii tu acea persoană. Învaţă că este în regulă să anunţi când ţi-e greu şi nu mai poţi, să comunici cu partenerul de drum, dar că atenţia trebuie îndreptată către traseu şi nu către tine.

10. Munţomanul începător. Fie că e mic şi speriat sau plin de entuziasm şi absoarbe ca un burete orice informaţie nouă, învaţă de la el să pui cât mai multe întrebări, că orice experienţă este un bun prilej de a mai afla ceva nou şi molipseşte-te de entuziasmul lui. Învaţă să explici, să ai răbdare cu el, să te adaptezi la nivelul celui cu care mergi pe munte.

11. Munţomanul bifă fără pauză sau alergătorul. Tocmai ce te-a invitat la o tură de cucerire a cinci vârfuri într-o zi. Acest tip de munţoman nu cunoaşte conceptul de pauză, cel mai probabil participă la maratoane de alergare montană şi te face să pari mai încet decât un melc. De la el e musai să iei perseverenţa şi ambiţia, să-l întrebi despre tehnici de mers şi respiraţie și să-l ai pe aproape când ai nevoie de motivație.

tipuri de alergatori

12. Munţomanul hartă. Are acasă un raft plin de hărți și ghiduri cu toți munții. Nu pleacă la drum fără busolă și fără să analizeze bine traseul. Învață de la el cum să citești corect o hartă, care este diferența între marcaje, combinații și scurtături între trasee.

13. Munţomanul spiritual cunoscut şi drept ciudatul. Simpatic foc şi mereu dispus să te ajute, de cele mai multe ori el provoasă râsul. Linge piatrele, gustă pământul, e una cu muntele şi imbrăţişează toţi copacii. Tura nu e tură pe munte, e călătorie iniţiatică către cunoaşterea sinelui, el nu se relaxează într-o poieniţă ci meditează la sensul albinelor pe câmp şi nu cade-n fund pe pietre ci face un schimb energetic cu acestea. Învaţă de la acest copil al naturii (pentru că sigur îl cheamă Izvor, Răsărit sau Speranţă) cum să supravieţuieşti fără semnal la telefon şi internet, cum să urci muntele doar din plăcerea de a urca şi mai ales cum să te simţi cu adevărat ca parte din natură.

muntoman003

 14. Munţomanul fricos.  Pentru acest iepuraș orice tufiș are formă de urs, testează terenul înainte de a păși și, doamne ferește, să-i pui mâna pe umăr fără să te observe că vei auzi cel mai înduioșător țipăt. El te va învăța că sunt și momente în care nu trebuie să-ți depășești limitele și să te arunci cu capul înainte,  că a fi precaut și temător e normal. Dar cel mai important, învață de la el determinarea și curajul de a face ceva chiar dacă acel lucru te înspăimântă.

Tipuri de munţomani trimise de cititori:

Dudian: „Mai există şi un alt tip de munţoman: Munţomanul de Băicoi – acest specimen de cele mai multe ori e din altă localitate şi nu se consideră munţoman. Se numeşte “de Băicoi” pentru că în gaşca lui sunt mulţi din micuţa localitate prahoveană. Acesta nu ascultă folk, n-a pus în viaţa lui chitara în mână şi merge pe munte pentru că iubeşte natura şi se simte bine departe de oraş. Primeşte cu braţele deschise în grup orice fiinţă umană cu condiţia să aibă simţul umorului, să nu fie prost (crescut) şi să nu aibă mania recordurilor. N-are decât echipament basic şi preferă să discute despre starea agriculturii în Guineea Bissau decât despre gps-uri şi echipament montan. Face glume deocheate despre colegii de tură heterosexuali, punându-le la îndoială tocmai aceasta apartenenţă. Poate deveni şi spiritual sau altruist, dar doar dacă condiţiile o cer. Nu se dă în lături de la un pahar.”

Costin Nitsoc: „Munţomana din dragoste – târâtă pe munte iniţial de pasiunea prietenului ei, a descoperit că doar împrumutând această pasiune poate sa fie cu el chiar şi pe munte (după ce toate celelalte locuri au fost adjudecate). În general acestea vor face tot ce le sta în putinţă să facă partenerul mandre de ele. După caz, munţomanele din dragoste ajung fie în faţa nordică a Eigerului, fie scriu bloguri, fie ambele!”.

Ionut Albei: „Munţomanul bucatarie ambulantă sau master chef. Chiar şi în vârf de munte serveşte un ton ca la carte cu lime şi cu pâine wasa uscată, la cabana un somon fume şi are fructe confiate pentru toate gusturile celor prezenţi în tură.” şi „Munţomanul cântăreţ – nu pleacă în tură fără chitară, tobă, caietul cu cantece.”
Îți povesteam într-un alt articol că mi-ar fi plăcut să știu înainte de a începe să merg pe munte că fiecare abordează această pasiune în felul lui și că nu este nimic greșit în asta atât timp cât respecți două principii: siguranța și să te simți bine. Este ușor să-i judeci pe alții și numai eu știu de câte ori am privit contrariată către cei care se mulțumeau să ajungă doar până la jumătatea unui traseu ca apoi să se întoarcă sau de câte ori m-am întrebat unde se grăbesc cei care vor să bifeze cât mai multe vârfuri într-un timp scurt.
Ceea ce mersul pe munte te învață, de cele mai multe ori aspru și pe pielea ta, este respectul. Observă-i pe cei cu care împarți cărările, respectă-i și învață de la fiecare tot ce are mai bun de dat.
Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

27 Comments

 1. 08/12/2014 at 9:08 am — Răspunde

  Amuzant articolul si totusi cuprinzator! Partea de final e insa ft adevarata ! Bine spus – muntele si muntomanii chiar te invata respectul 🙂

 2. Laur
  08/12/2014 at 6:06 pm — Răspunde

  Pe cei de la punctul 1 ii gasesti si in ciclism. Imbracati din cap pana-n picioare cu tricouri tehnice branduite, incalzitoare, pantaloni cu bazon, incaltari de ciclism, pe MTB-uri cu roti de 29, etc, ei ies la ture prin Herastrau…

  • Maria Radu
   09/12/2014 at 7:42 am — Răspunde

   Îi găseşti în toate domeniile. I-au fericit zeii bugetului sau sunt mult mai organizaţi cu finanţele decât noi restul.

   • Laur
    09/12/2014 at 9:37 am — Răspunde

    Mai degraba varianta cu bugetul. Ma indoiesc de cabanierii de la noi si lucratorii de la Salvamont care sunt de o viata pe munte ca dau sute de euro pe echipament de la Himalaya…

 3. Florentina
  08/12/2014 at 6:39 pm — Răspunde

  Un articol amuzant dar cu parti adevarate si utile, Felicitari:))!

 4. 09/12/2014 at 3:22 pm — Răspunde

  Mai există şi un alt tip de munţoman: Munţomanul de Băicoi – acest specimen de cele mai multe ori e din altă localitate şi nu se consideră munţoman. Se numeşte „de Băicoi” pentru că în gaşca lui sunt mulţi din micuţa localitate prahoveană. Acesta nu ascultă folk, n-a pus în viaţa lui chitara în mână şi merge pe munte pentru că iubeşte natura şi se simte bine departe de oraş. Primeşte cu braţele deschise în grup orice fiinţă umană cu condiţia să aibă simţul umorului, să nu fie prost (crescut) şi să nu aibă mania recordurilor. N-are decât echipament basic şi preferă să discute despre starea agriculturii în Guineea Bissau decât despre gps-uri şi echipament montan. Face glume deocheate despre colegii de tură heterosexuali, punându-le la îndoială tocmai aceasta apartenenţă. Poate deveni şi spiritual sau altruist, dar doar dacă condiţiile o cer. Nu se dă în lături de la un pahar.

  • Maria Radu
   09/12/2014 at 3:56 pm — Răspunde

   Sună tare drăguţ acest munţoman de Băicoi.

 5. Peter
  10/12/2014 at 6:43 pm — Răspunde

  Eu ii admir pe muntomanii simpli, care pleaca din oras pentru a scapa de tehnologie (wifi, gps sau chiar gsm).

  Mai pe scurt, pe langa echipament si ceva de mancare ar mai trebui o harta printata (topografica sau imagery).

  Tot mai greu e sa intalnesti oameni simpli chiar si pe munte!

 6. 10/12/2014 at 9:49 pm — Răspunde

  deci , sunt muntomanul chinez , spiritual ,știe tot ,frate cu Bear Grylls in curs de digitalizare din baicoi, frate sunt atatea lucruri noi pe care le aflu despre mine 🙂

  • Maria Radu
   11/12/2014 at 9:48 am — Răspunde

   Cu toţii suntem câte un pic din fiecare tip 😉

 7. Sorin
  11/12/2014 at 3:13 pm — Răspunde

  Muntomanul „In caz de…”. O sub-specie a Muntomanului de brand, este usor de recunoscut datorita pioletilor tehnici agatati de rucsac, coltari si semi-coarda, toate de ultima generatie. Pana aici nimic anormal, decat faptul ca nu misuna pe vreun Mont Blanc, ci pe Ceahlau sau alte zone cu trasee usurele, in lunile de toamna timpurie sau in zonele in care zapada nu masoara mai mult de 0.1 cm.

  • Maria Radu
   12/12/2014 at 10:16 am — Răspunde

   Pentru că nu ştii niciodată când iese Godzilla de după colţ.

  • cineva
   17/12/2014 at 12:22 pm — Răspunde

   @Sorin din pacate sau mai bine scris din fericire, nu stii ce se poate face si prin Ceahlau. Dar e mai bine asa si pentru tine si pentru munte!

 8. Adrian Cosma
  12/12/2014 at 4:41 am — Răspunde

  Muntomanul auto. Nu coboara din masina. Se informeaza din timp pe harti despre drumuri forestiere, carari facute de turme, trasee pe care le poate face cu masina, eventual 4×4, urca pana in varful muntelui cu masina, odata ajuns coboara geamul, scoate aparatul foto face cateva poze fara sa iasa din masina si se intoarce fericit cu inca un munte cucerit.

  • Maria Radu
   12/12/2014 at 10:16 am — Răspunde

   Nu prea sună a munţoman. Măcar sigur face economie la bocanci.

 9. Ileana
  13/01/2015 at 10:33 pm — Răspunde

  Mai există şi „PSEUDOMUNŢOMANUL” sau „PANTOFARUL” sau „PORCUS TURISTICUS”. Se bucură de natură apoi îşi lasă excrementele la vedere şi pleacă mulţumit frecându-se pe burtă. A doua zi povesteste cu nonşlanţă la toţi cei care vor să-l asculte, cum a fost el „pe munte”…

 10. 14/01/2015 at 10:06 am — Răspunde

  cel mai tare tip este PORCUS TURISTICUS( MUNȚOMANUS)!! il gasim in fiecare din grupurile amintite in articol!!

 11. Marius
  18/02/2015 at 9:49 pm — Răspunde

  Tare nostim articolul !
  Tare imi e dor de un Muntoman cantaret , de mult nu am mai auzit un cantec la o cabana !
  Multumesc pentru ca m-ai facut sa zambesc asta seara !

 12. Gadjo
  23/12/2015 at 6:26 pm — Răspunde

  Muntomanul snob/aristocrat. Ala care si-a lasat nasul pe cel mai inalt varf pe care l-a atins cu bocancul, si daca cumva tu, care iti permiti mai rar iesiri, ii iesi in cale, atunci e bai, nene, ca-i strici muntele care ii apartine doar lui, pe merit sau prin gratie divina.

 13. 23/12/2015 at 8:54 pm — Răspunde

  Muntomanul fundamentalist care vede in jurul lui numai pantofari. Muntomanul gaina care se culca in refugiu cand apune soarele si face spume daca ceilalti n-au somn.
  Muntomanul botanist care aduna ierburi pentru ceai.
  Muntomanul solemn- anti chitari la cabana.

 14. SuruDeboh
  23/12/2015 at 9:27 pm — Răspunde

  La faza de „apa-i uda”, n-am mai putut abtine hohotele :)))

 15. R
  12/07/2016 at 8:08 am — Răspunde

  dezinfectatu’ de Arges-Prahova cu bascheti de Dragasani, alb imaculat din cap pina in picioare (bineinteles numai de firma Vuiton, DC, Gucci, Ferrari, Adidas, Puma, etc), inclusiv beambeul sau audi-ul din dotare, parfumat de il simti de la 3 metri, care sare ca ars daca il atinge vreun puf de papadie si il umple de germeni, sterge banca sau butucul cu servetele umede si arunca dozele si PET-urile golite sa nu cumva sa il atinga vreun strop ramas pe fundul recipientului si sa ii ruineze duhoarea si sansele de imperechere. de invatat de la el nu prea, poate ca exemplu negativ la gazeta de perete….

 16. Mary
  28/07/2016 at 1:22 am — Răspunde

  Super acest articol,am ras minute in sir cu logodnicul meu. Si unde mai punem ca in cateva saptamani vom porni in prima noastra expeditie cu cortul in Scotia( yuhuuu). Apropo,noi suntem muntomanii cuplu( ambii pasionati de calatorii si aventuri)!
  Citim cu interes acest util blog! Multumim

  • Maria Radu
   28/07/2016 at 10:25 pm — Răspunde

   Ce tare!Să aveți vreme bună și să ne dați de știre cum a fost!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.