ghid de supraviețuireUtil - tips & tricks

Cum să fii o ceapă fericită – totul despre layering

Layering sau cum să te îmbraci ca o ceapă, se referă la îmbrăcatul în straturi. La o simplă căutare găsești sute de articole pe subiect. Teoria este simplă și toți credem că o știm. Practic o șubă groasă nu îți va fi niciodată la fel de comodă și nu-ți va ține la fel de cald ca mai multe straturi de îmbrăcăminte. Dar așa cum am aflat pe propria-mi piele înghețată când m-am înfofoflit cu toate hainele pe care e aveam în rucsacul meu de montaniard începător, două perechi de pantaloni și una de blugi, câteva tricouri de bumbac și o jachetă de primăvară, layeringul este o artă și secretul său este altul.

După ani buni de testări și combinări, documentat și încercat în diverse activități outdoor și cu diverse materiale, am descoperit formula magică care mă face o ceapă fericită. Și cum nimic nu mă bucură mai mult decât să dau mai dearte ceea ce am învățat, o să-ți povestesc de-a fir a păr cum să stăpânești și tu tehnica cepii fericite.

Rețeta de succes pentru a face față frigului indiferent de activitatea pe care o desfășori în aer liber este:

first-layer respirabil + mid-layer călduros + shell waterproof

Ce de-a termeni, iar dacă abia ai dat cu nasul de ei cred că deja îți vezi portofelul cum plânge și rucsacul cum devine neîncăpător. Să nu-ți fie frică, nu este așa de  complicat și odată aflate toate dedesubturile o să ți să pară floare la ureche.

Cât mai simplu, fiecare strat îndeplinește o funcție: base/first layer-ul transferă umiditatea de pe corp spre exterior, mid layer sau stratul intermediar ține de frig, te încălzește, iar cel exterior (un hard shell în cele mai multe cazuri) te protejează de vânt și ploaie.

Bonus, fiecare dintre straturi poate fi folosit și individual în funcție de activitate și de vreme, iar oferta destul de variată de materiale tehnice îți dă libertatea de a alege ceva potrivit ție și nevoilor tale. Ține minte: echipamentul ideal este echipamentul potrivit ție.

Hai să le luăm pe rând, să vedem ce este fiecare strat, la ce folosește și cum poți folosi ceea ce ai deja în garderobă sau să afli ce trebuie să-ți pui pe lista de cumpărături și cum citești etichetele odată ajuns în magazin.

First layer – uscat și ventilat

Primul strat are are rolul de a capta o peliculă subțire de aer și a transfera umezeala creată de transpirație către exterior pentru a îți menține temperatura corpului. O caracteristică esențială este aceea de a oferi libertate de mișcare, de aici și denumire de second skin, astfel că trebuie să alegi ceva mulat pe corp care nu se ridică, nu se/te strânge, nu are cusături care incomodează sau fermoare care zgârie. Caută termenul Four-Way Stretch care indică că materialul este elastic în toate direcțiile și astfel se mulează mai bine și conferă o libertate de mișcare mai mare.

Unele base layere au protecție UVA și UVA și pot fi purtate ca atare atunci când vremea permite. Un alt element pe care îl poți întâlni la unele base layere (cele sintetice în principal) sunt inserturile de mesh în zonele predispuse la transpirație excesivă. Aceste inserturi asigură o ventilație mai bună și ajută să te menții uscat mai mult timp. Un termen pe care să-l cauți pe etichete este wicking. Acesta se referă la abilitatea materialului de a capta transpirația de pe corp și a o transfera la exterior.

O terminologie mai fancy pe care ai putea să o întâlnești la piesele mai scumpe este Body Mapping. Asta înseamnă că materialul diferă ca grosime în zone diferite ale corpului astfel încât să ofere căldură mai multă acolo unde este necesar sau ventilație mai bună în alte zone. Este practic varianta cu panouri de mesh dar pe steroizi.

mens-ls-body-mapped-baselayer-

Este lesne de înțeles că bumbacul, deși plăcut și natural ca fibră nu este o alegere bună întrucât se usucă greu și menține umezeala. Așa că uită de maioul de bumbăcel cu care te bătea mama la cap și optează pentru materiale mai potrivite. În funcție de nevoi și buget ai de ales între materiale naturale ca lâna de merinos, bambus și variante sintetice ( nylon, spandex, polyester sau amestec).

Fiecare variantă vine cu avantaje și dezavantaje și unele materiale sunt mai potrivite decât altele pentru anumite condiții meteo și activități sportive.

 • Lâna de merinos este un material natural care are ca principală caracteristică să își păstreze proprietățile chiar și udă. Asta înseamnă că dacă te prinde potopul sau haina devine complet saturată cu transpirație, aceasta tot îți va ține de cald (în condiții de layering, purtată de una singură se usucă foarte repede). Acest lucru nu se traduce neapărat prin confort, adică nu îți este frig dar nici bine nu-ți e. Merinosul este potrivit pentru activități în temperaturi foarte scăzute (-15,-20 grade), este extrem de plăcut pe piele și nu prinde miros repede (yey miros de panseluțe!). Purtat individual merinosul menține temperatura corpului și face față cu brio și la temperaturi crescute. Un raport bun calitate/preț îl au produsele Merinito, mie îmi place mult bluza de merinos de 200gr.

merinito-base-layer

 • Bambusul este un material folosit mai nou și este preferat pentru că este fibră naturală, este foarte plăcut pe piele, se usucă repede și transferă bine umezeala, dar nu este potrivit pentru temperaturi scăzute. Cel mai des vei găsi bambus în amestec cu merinos sau fibre sintetice.
 • Variantele sintetice, deși mai ieftine decât merinosul și bambusul, nu sunt neapărat varianta de compromis. Acestea se usucă mult mai repede decât lâna și au o putere de transfer a transpirației mai mare. Dezavantajul lor este că prind miros destul de repede. Base layerele din sintetic sunt potrivite pentru temperaturi mai ridicate (maxim -10 grade). O piesă de echipament ieftină și versatilă pe care o poți folosi ca base layer este, de exemplu, un tricou tehnic.

O situație de compromis ideală este un base layer din amestec de sintetic cu merinos astfel vei beneficia de avantajele ambelor materiale.

Un base layer bine ales și bine întreținut, format dintr-o bluză și un pantalon, te va ține mult timp și îl vei putea folosi la multe activități: de la prim strat în layering la haină de sine strătătoare la pijamale călduroase în sacul de dormit.

Ține minte să speli base layerul după fiecare folosire, eventual de mână sau cu soluții blânde de curățare, și să nu folosești balsam de rufe întrucât îi afectează proprietățile de absorbție.

Mid layer – călduros și comod

Stratul intermediar are scopul de a-ți ține de cald și a nu reține umezeala transmisă de base layer. Acest strat, și cel mai gros ca material dintre cele trei, trebuie să fie confortabil peste stratul de pe piele și să-ți permită să te miști în voie. La modul ideal ar fi bine să își mențină proprietățile chiar și ud și să fie rezistent la vânt ca să-l poți folosi și individual la alte activități.

Cu mid layer-ul ai o libertate mare de alegere a materialelor în funcție de buget, nevoi și opțiuni personale. Practic ca mid layer poți alege un polar, un soft shell, o jachetă din puf de gâscă, o jachetă cu umplutură sintetică sau un pulover de lână.

 • Jacheta de fleece sau polarul fie el Polartec® sau nu, poate cea mai versatilă piesă de echipament a ta, este printre preferatele mele ca mid layer. Este plăcut la purtare, ține de cald, se usucă repede, se curăță ușor, are un preț accesibil și o viață lungă. Unii ar spune că are toate calitățile lânii dar o greutate mult mai mică. În funcție de nevoi ai de ales între diverse grosimi ale materialului, inserturi din mesh în anumite zone, cu căptușeală sau fără, windproof (cu Polartec WindPro® sau Gore WindStopper®) etc. Ca grosime polarele se împart în: 100 g/m² – subțire, 200 g/m² – mediu și 300 g/m² + – gros.  Pentru activități intense în care vei transpira mult (ski de tură, alergare, bicicleală) alege un fleece mai subțire pentru a evita supraîncălzirea și unul mai gros pentru activitățile pe timp de iarnă și care nu implică foarte multă mișcare. Din proprie experiență, pentru cât mai multe utilizări un polar mediu de 200 cu fermoar în față este cel mai versatil.

Citește și Polar ca xerox și adidași – totul despre jacheta de fleece

Cum cureți hainele din fleece: fă-ți polarul scămoșat ca nou în trei mișcări

Polar Polartec Salomon

Polar Polartec Salomon

 • Softshell-ul este un material tehnic format din mai multe straturi – o țesătură rezistentă la uzură fizică tratată DWR (Durable Water Repellent), o membrană parțial rezistentă la apa și care evacuază apa/transpirația din interior și o căptușeală călduroasă. Practic ai toate beneficiile într-o singură haină. Softshell-urile pot fi purtate și ca layer exterior în marea majoritate a activităților outdoor. Singura excepție este ploaia abundentă la care, din păcate, nu rezistă.
 • Jachete cu umplutură fie varianta naturală din puf sau cea sintetică pot fi folosite ca strat intermediar atunci când este foarte frig. Diferența majoră între cele două este că jachetele cu puf sunt mult mai ușoare și mai călduroase decât cele sintetice dar și mai costisitoare. O analiză completă a diferențelor dintre cele două și ce trebuie să știi atunci când vrei să cumperi o astfel de jachetă poți citi în articolul Jacheta cu puf și alternativele sintetice – tot ce trebuie să știi.
 • Un pulover gros de lână este o variantă ieftină, longevivă și bună. Un aventurier chiar i-a dedicat o întreagă odă pe care o piți citi aici

Outer layer – fără frică de ploi și vânt

Stratul exterior este cel care te protejează de vânt, ploaie și zăpadă. Ascesta trebuie să fie waterproof, windproof, respirabil și confortabil. Cu astfel de specificații este probabil și cel mai scump dintre cele trei layere dar și cel mai important, iar vestea bună este că ai o sumedenie de modele din care poți alege.

Găsești aici mai multe modele de geci femei pentru outdoor.

Atunci când alegi un shell trebuie să urmărești următoarele lucruri:

 • să fie ușor mai mare ca să ai loc de straturile intermediare și să nu-ți limiteze libertatea de mișcare
 • să fie rezistent la vânt
 • să fie waterproof sau water-resistant. Ambele materiale sunt tratate DWR, iar cele waterproof au o membrană de tip Gore-Tex, fermoare și cusături etanșate și asta le face mult mai rezistente la ploi abundente. Cele water-resistant care sunt doar peliculizate, rezistă la ploaie moderată și nu excelează la capitolul respirabilitate astfel că este posibil să te uzi nu de la ploaie ci de la condens.
 • să fie prevăzut cu accesorii: șnururi, buzunare cu fermoar, glugă etc.

În funcție de condițiile meteo, activitatea practicată și preferințele tale pe post de outer layer poți folosi:

 • o jachetă hard shell (cu membrană waterproof) pentru activități în condiții de vreme nefavorabilă, cu ploiaie sau ninsoare intensă
 • o jachetă water-resistant nu foarte respirabilă (mult mai ieftină decât cea waterproof) pentru activități pe ploaie care nu necesită multă mișcare, chiar statice
 •  un softshell pentru timp uscat, ploi și ninsori scurte și ușoare. Este preferatul meu la turele cu bicicleta.
 •  o foiță de vânt pentru timp uscat dar cu vânt și activități intense ca trail running sau ciclism.
 • o jachetă cu umplutură pentru vreme urâtă și activități nu foarte intense. Mă refer aici la activități sportive obișnuite nu expediții la Polul Nord.

Tip: Cu cât activitatea este mai intensă cu atât îți recomand să optezi pentru un strat mai subțire și mai ușor comprimabil pentru a-l putea scoate și îndesa în rucsac în doi timpi și trei mișcări.

Sistemul în trei straturi nu este bătut în cuie, la fel cum nici sugestiile de echipament pe care ți le-am oferit. Experimentează, vezi ce funcționează la tine și alege în funcție de propriile nevoi. Iar ca tot layering-ul să nu fie în van, nu uita de căciulă, mănuși, șosete potrivite și bocanci bine aleși.

 

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.