Aventură și călătoriicălătorii cu copiiEuropaItalia

Sicilia în lung și-n lat în 8 zile: aventură urbană, hiking, plajă

În fiecare an de Paște avem o tradiție de a ne lua o vacanță și a pleca să descoperim și alte orașe sau regiuni. Anul acesta, după iarna mohorâtă, căutam un loc unde să fie cald, să avem ce vizita, să ne dea motiv să ne luăm bocancii și să fie compatibil cu băiețelul nostru de un an. Sicilia a fost o alegere ușoară. Drum scurt cu avionul, mâncare bună, cazare ieftină cu priveliște, munțișori prietenoși de urcat și plaje cu pietricele ori nisip numai bune pentru mânuțe mici și exploratoare.

În opt zile am bătut insula în lung și-n lat de la vest la est și chiar dacă am gustat aproape din toat ce are ea de oferit, m-aș mai întoarce oricând.

Dacă te tentează o vacanță în Sicilia și vrei să afli mai multe despre drum, cazare, ce este de văzut și făcut și care a fost circuitul făcut de noi, citește în continuare.

Transport

Opt zile, șapte nopți cu aterizare pe Palermo. Biletele de avion le-am luat din timp și am prins o super ofertă cu doar 150 euro dus/întors pentru toți trei. Pentru Sicilia găsești zboruri ieftine către Catania (E) sau Palermo (N-V).

Zborul durează două ore, dar fii cu băgare de seamă că la control pașapoarte la ei poți aștepta și mai bine de o oră.

Tip: Dacă vrei să faci un tur al insulei o idee bună este să zbori la dus pe un aeroport și să pleci de pe celălalt ca să nu fie nevoie să te mai întorci. Există companii de închirieri mașini care acceptă să iei mașina dintr-o parte și să o lași la celălalt aeroport sau orice alt sediu al lor din alt oraș.

Știam că vom vrea să ne mișcăm să vedem cât de mult putem din insulă așa că am ales să închiriem o mașină cu preluare și lăsare în aeroport ca să evităm toată bătaia de cap cu ajuns în oraș. Prețurile la închiriere sunt foarte bune, ai o mulțime de firme dintre care poți alege atât online înainte cât și la fața locului în aeroport și dacă faci rezervarea din timp poți prinde oferte chiar și cu 8 euro pe zi. Pentru cel mic am găsit să închiriem un scaun de mașină de la aceeași companie de la care am luat mașina (aproximativ 45 euro/8 zile).

Tip: închiriază cea mai mică mașină de care ai nevoie ca să te poți strecura fără griji prin străduțele înguste și a parca fără stress că-ți va fi zgâriată. Șoferii sicilieni conduc nebunește și fără să se asigure.

Drumurile sunt mai mult decât bune, am circulat în cea mai mare parte pe autostradă (pe alocuri în construcție), iar taxele de drum sunt foarte mici (cel mai mult am plătit 1.7 euro). Ne-am orientat cu Google Maps după ce am downloadat hărțile pentru a fi disponibile și offline.

Dacă alegi să descoperi Sicilia cu autobuzul sau trenul aruncă un ochi aici.

Cazarea și ce am vizitat

Sicilia stă foarte bine la capitolul cazare, găsești la prețuri foarte bune hoteluri, b&b-uri, pensiuni și apartamente frumoase. Pentru a putea descoperi cât mai mult din insulă am ales trei cazări așezate strategic în vest, est și nord pe care le-am folosit să ne punem tabăra și să plecăm de acolo în drumeții de o zi.

Tip: Chiar dacă îți pare mai ușor nu schimba cazarea zilnic doar pentru a dormi într-un loc diferit în fiecare noapte. E preferabil să faci 20-30 km în plus cu mașina decât să-ți bați capul zilnic cu împachetat/despachetat, găsit cazarea, luat cheia etc. Iar dacă călătorești cu un copil mic, ia cât mai puține cazări.

Am vrut din start să evităm orașele mari ca Palermo și Catania din cauză de zgomot, aglomerație, lipsa locurilor de parcare, cazări nu foarte frumoase și mai scumpe. Toate cazările noastre au fost sub 50 euro/noapte.

Dacă călătorești cu un copil mic o variantă bună este să alegi o cazare cu chicinetă și eventual terasă/grădină ca să aibă loc să se joace cât bei un capucino dimineața. Toate cazările în care am stat fie aveau un pat în plus, fie ți-l aduceau dacă îl solicitai. Totul este foarte child friendly, mai puțin modul zgomotos al italienilor de a discuta, dar se rezolvă alegând cazări cât mai ferite de zonele centrale.

Sicilia de N-V și Vest: Castellamare del Golfo, Scopello, Riserva Naturale Zingaro, Trapani, Erice, Segesta și Agrigento

Pentru a explora zona de N-V și Vest am ales Castellamare del Golfo, un sat pescăresc devenit stațiune estivală care în extrasezon are de oferit un centru boem cu fundal de munți şi un port frumuşel. Am rezervat un studio cu vedere la mare și munte, bucătărie și terasă proprie. Pentru familiile mai numeroase există și varianta de apartament. Dacă ești amator găsești chiar și camping de corturi și rulote. Am stat aici trei nopți.

De aici am făcut drumeții de o zi în Parcul Natural Zingaro pentru o sesiune de hiking cu oprire înainte la Tonnara del Scoppelo. Poți citi totul despre traseele de hiking în articolul Sicilia în bocanci- Riserva Naturale Orientata Zingaro.

Tot de aici se ajunge repede la Trapani, un frumos oraș port întins pe o peninsulă. Trapani este cel mai mare și important port din vestul Siciliei și de aici poți lua vaporul până la Insulele Egadi (Favignana, Levanzo and Marettimo). Se face cam 20 minute pe sens și mai multe informații despre bilete și orarul navelor poți găsi aici.

Trapani este faimos pentru comerțul cu ton, faptul că produce mai mult vin decât Austria, Chile, Ungaria sau Toscana și pentru lunga tradiție în extracția și prelucrarea sării încă din antichitate (există și un muzeu al sării). Toată coasta care unește Trapani de localitatea următoare, Marsala, este presărată cu mori de vânt și câmpii de sare.

Din Trapani se poate lua telecabina către Erice, orașul medieval din vârful muntelui Eryx (750m). Drumul către oraș se poate face și cu mașina și este superb în ciuda multitudinii de curbe.

Telecabina te lasă în apropierea porții cetății (Porta Trapani) de unde pornește strada principală Vittorio Emanuele care duce către centrul orașului, Piața Piazza Umberto I. Peste tot găsești harta orașului sau poți lua una printată de la punctul de informare turistică și astfel te poți aventura pe străzile înguste și pe lângă zidurile fortificațiilor fără teamă că vei rata ceva.

Centrul istoric al orașului este intact și a fost păstrat impecabil. De neratat este cea mai faimoasă patiserie din Sicilia, Maria Grammatico. Am mâncat niște cannoli de să mori.

Tip Alocă o zi întreagă pentru Erice și Trapani. Orașele sunt atât de frumoase încât nu merită să fie văzute pe fugă.

La numai 15 minute de Castellamare se află Segesta, un complex arheologic cu ruine din secolul 5 IHR cu un templu Doric complet. Sit-ul este împărțit în două, ruinele cetății la care se ajunge pe un drum în urcare de 1km și templul situat pe buza unui deal la 500 de metri de intrare. Până la cetate se poate lua și un autobuz contra sumei de 1,5 euro, dar recomand urcarea și coborârea prin stânga drumului pe potecă amenajată printre ruine și podețe. Priveliște către templu e to die for.

Nu am plecat spre următoarea destinație până nu am dat o tură de Castellamare del Golfo pe care l-am prins în haine de Paște. Orașul vechi nu este foarte mare, dar este cochet și cu priveliște frumoasă la munte și mare. Castelul, acum doar un turn este amenajat ca un muzeu în aer liber și intrarea este gratuită. Pe timp de vară, plaja din Castellamare este la foarte mare căutare pentru nisipul fin. În extrasezon a fost o încântare pentru cel mic care a petrecut minute în șir încercând să prindă valurile.

În a treia zi am plecat spre Siracuza cu o oprire la Agrigiento, Valea Templelor, sit UNESCO.

Complexul arheologic este întins pe câțiva kilometri pe un deal chiar înafara orașului. Muzeul care conține statui și alte sculpturi escavate din sit este în oraș.

Intrarea este 10 euro doar pentru sit, dar există și bilet combinat pentru cei care vor să vadă și muzeul.

Îți recomand să iei la tine apă, mâncare, pălărie și ochelari de soare. Umbra este rară și soarele bate destul de tare. Nu uita de pantofi comozi pentru că templele sunt întinse pe o distanță destul de mare.

Ultimul templu, și cel mai frumos, este la o distanță considerabilă de celelalte (10 minute de mers pe jos în pantă), dar există un serviciu de taxi care cu 3 euro/persoană te poate duce direct acolo. Vei găsi taxiuri chiar lângă casa de bilete.

Cum ajungi în Agrigiento – https://goo.gl/mj2RL0

Orar de vizitare – https://goo.gl/7kZaq6

Sicilia de Sud: Siracusa, Taormina, Noto

Următoarea oprire tot pentru trei nopți a fost Siracuza pentru zona de S-E și Est. În Siracuza cazarea este un pic mai scumpă, dar tot mai ieftină ca în mult prea aglomeratele Taormina și Catania. Noi am stat la Apartament Casa Francesca, care are tot ce-ți poți dori pentru o familie cu copil mic: bucătărie generoasă și bine utilată, pat suplimentar, terasă proprie mare și o gazdă foarte drăguță.

Se spune despre Siracusa că este alternativa mai puțin aglomerată a Taorminei. Deși nu duce lipsă de turiști, mai ales în zona veche, nouă ni s-a lipit de suflet și nu ne-am simțit niciun moment obosiți de agitația specifică unui oraș turistic.

Siracusa se poate vedea și într-o singură zi, ceea ce am și făcut, dar i-aș mai fi acordat încă o seară pentru a vedea centrul istoric luminat și să mă plimb pe faleză. Orașul este împărțit în două, zona modernă, nouă unde poți vizita Parcul Arheologic Neopolis și zona veche, insulară, Isola di Ortigia.

Parcul Arheologic Neopolis, care conține cea mai mare concentrație de ruine din Siracusa, este împărțit în trei sectoare: Amfiteatrul Roman, Teatrul Grecesc și Latomia del Paradiso (carieră acum plină cu portocali și lămâi). În Latomie se află celebra Urechea lui Dionysus, o peșteră artificială înaltă de 23m cu o acustică impresionantă și care se asemănă în formă cu o ureche. La marginea parcului se mai pot vedea Necropoli di Groticelli, morminte săpate în stâncă.

Complexul este deschis zilnic de la 9 la 6 și intrarea este 10 euro.

Centrul vechi, Isola di Ortigia, este pe o insulă pe care se ajunge trecând podul. Aici nu este de ratat Piazza Duomo, cândva cea mai frumoasă piață din Sicilia, Catedrala, Fântâna Arethusei,Castelul Maniace și o plimbare pe faleză.

Din Siracuza am făcut o excursie de o zi la Taormina. Parțial dezumflată de părerile citite dinainte care spuneau că este un oraș mult prea turistic și supra evaluat, am plecat cu inima strânsă și mânată de promisiunea că din Teatrul Antic al Taorminei este cea mai bună vedere la Etna, vulcanul pe care din lipsă de timp și logistică mult prea complicată nu apucam să-l vedem. Habar nu aveam ce surpriză ne așteaptă.

După câteva zile însorite și fără pic de nori, a început să picure de îndată ce am parcat mașina, iar odată ajunși la Teatrul Antic s-a rupt cerul de-a binelea. Etna era ascunsă bine de nori grei. Dar partea bună este că brusc străzile s-au golit și din forfotă și agitație s-a așternut un calm și o liniște care ne-a permis să hoinărim în voie pe străzi aproape pustii și să exclamăm din loc în loc cât de frumos e orașul ăsta.

Nu cred că ai nevoie de mai mult de o zi ca să vizitezi orașul. Strada principală, Corso Umberto, este mărginită la capete de două porți care au rămas din fosta fortificație a cetății, Porta Catania și Porta Mesina, și de-lungul ei sunt amplasate cele mai importante biserici, Turnul cu Ceas și  Piazza IX April.

Atracția principală în Taormina este Teatrul Antic (10 euro/intrarea) și aș minți dacă nu aș spune că priveliștea de aici îți taie respirația. Chiar și pe ploaie și nori. Dar nu este singurul loc cu vedere către celebrul vulcan. Chiar în capătul străzii principale din Piazza IX April ai o priveliște superbă către Etna și Giaddini Naxos, o stațiune de lux la malul mării.

Musai de văzut este Villa Comunale, un parc public cu statui, construcții în stil oriental și plin de flori.

În sudul Siciliei una dintre atracțiile must see sunt orașele în stil baroc Noto, Modica și Ragusa. Noi n-am avut timp decât de unul așa că am ales Noto fiind cel mai aproape de Siracuza și sit UNESCO. Tot ce poți face în Noto este să te plimbi pe strada rincipală și să admiri fațadele clădirilor frumos decorate în stil baroc.

Sicilia de Nord: Cefalu și Parcul Madonie

Ultima oprire a fost orașul Cefalu. Voiam ceva aproape de aeroport, dar nu aglomeratul Palermo. Despre ce poți face și vizita în Cefalu precum și care sunt opțiunile dacă ai chef de un pic de aventură în natură am scris în Cefalu și împrejurimile – portocali și munți

Noaptea am petrecut-o la B&B Paradise , o vilă în stil mediteraneean situată în vârf de deal cu cea mai frumoasă priveliște din tot Cefalu.

Sicilia- câte puțin din toate

Sicilia chiar le are pe toate chiar dacă la prima vedere tot ce-ți vine în minte este mare și plajă. Timp și dispoziție să ai că sigur n-a cum să te plictisești aici. Iar dacă ești cu copii o să găsești n lucruri de a-i ține ocupați.

Explorare urbană – Dacă aglomerările urbane sunt pe gustul tău, Sicilia poate deveni rapid o destinație perfectă de city break cu Palermo și Catania. Alte orașe care merită văzute sunt Taormina, Siracusa, Noto, Modena, Ragusa și Cefalu.

Hiking – Sicilia este și o destinație bună de hiking având patru parcuri regionale: Etna, Madonie, Nebrodi și Alcantara și 77 rezervații naturale. Poți citi mai multe despre fiecare aici.

Cu bicicleta – Pe timpul șederii noastre am văzut o mulțime de bicicliști și semne care indicau trasee special create pentru aceștia. Găsești aici 8 trasee ciclabile și de unde poți închiria o bicicletă dacă nu vrei să o cari pe a ta.

Situri arheologice – Dacă ești amator de istorie, temple, cetăți și ruine atunci trio-ul Segesta – Selinunte -Agrigento este ceea ce cauți. În plus ai sit-uri ca Necropolele Pantalica, Zona Arheologică din Siracusa și Noto Antico.

Diving – Zona Naxos și Taormina sunt printre cele mai populare zone de diving datorită ruinelor de pe fundul mării. Alte locuri populare sunt Grota Albastră și Rezervația Naturală Isola Bella. Câteva destinații și centre de diving aici.

Plajă – Sicilia abundă în plaje de la cele ascunse în golfulețe mici din Zingaro, la cele late cu nisip fin bine amenajate. Aici găsești o listă cu 46 cele mai frumoase plaje din Sicilia împreună cu descrierea acestora.

Inedit – Pentru o experiență altfel am două propuneri pentru tine:

 • cazare în  Tonnara del Scopello (stul pescăresc perfect conservat) sau la 600 metri de vechile clădiri într-un turn vechi, Torre di Scopello.
 • o plimbare pe linia ferată Circumetnea care face un circuit de 110km în jurul vulcanului și te plimbă prin porțiuni cu peisaj selenar datorat rocilor de proveniență vulcanică, plantații de portocali și măslini.

Mâncarea în Sicilia

Ca peste tot în Italia, mâncarea este incredibil de bună și un motiv în sine de a vizita insula. Fiind insulă, oferta este bogată în pește și fructe de mare. Astfel că printre mâncărurile tradiționale se numără couscous cu pește și spaghete cu sardine, dar vei găsi foarte des și peste spadă sau mix de pește pe grill sau prăjit.

Prețurile sunt comparabile cu cele din celealte orașe turistice din Europa (între 30-50 euro/masă/2 persoane), dar găsești pe timp de zi meniu turistic începând de la 10 euro. O variantă mai buget friendly, dar la fel de gustoasă, sunt chioșcurile de take away care pe lângă pizza vând și arancini, niște bile de orez umplute cu diverse și apoi prăjite și scacciata, un fel de calzone/plăcintă cu diverse.

De neratat sunt patiseriile și cofetăriile pentru  gelato sau cannoli cu ricotta dulce.

Ce să nu-ți lipsească din bagaj

În aprilie la început erau deja cu multe grade peste 20 așa că nu uita de haine aerisite, ceva de pus pe cap, crema cu protecție solară și costumul de baie.

Sicilia te îmbie la explorat și umblat, iar multe străzi cu piatră cubică. Ia o pereche de pantofi comozi cu talpă bună (m-am îndrăgostit definitiv de TOMS) și ghetele de bătut poteci dacă te tentează vreunul dintre traseele de hiking.

 

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

4 Comments

 1. Isabela
  07/07/2017 at 2:42 pm — Răspunde

  Buna Maria,

  De unde ati inchiriat masina? Noi ne uitam acum si am gasit mult mai scump. Multumesc

  • Maria Radu
   10/07/2017 at 5:20 pm — Răspunde

   Noi am luat de la Goldcar. Să știi că diferă mult prețurile de la o perioadă la alta.

 2. Alexandra
  26/01/2018 at 12:17 pm — Răspunde

  Buna! Cat a fost garantia auto? Ati avut si full casco?

  • Maria Radu
   06/02/2018 at 11:22 pm — Răspunde

   N-am avut full casco, am avut o asigurare standard. Nu mai țin minte exact cât a fost garanția, am garantat cu un card de credit pe care ne-au blocat vreo 2000-3000 euro parcă, dar nu bag mâna în foc pentru sumă.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.