Evenimenteinspiraţional

Un altfel de protest: perseverența

Defrișările sunt o problemă reală și dureroasă cu care România se confruntă și care ne afectează pe toți în egală măsură. Chiar și pe cei care au parte de câștiguri de pe urma ei. Este un bumerang care se întoarce încet, dar sigur, împotriva lor și asta nu pentru că există vreo lege Karmică ci pentru că este o consecință naturală la o acțiune negândită până la capăt. Nu este o luptă nedreaptă om contra natură ci om contra om, iar cei care au conștientizat amenințarea au avut ca reacție protestul.

Mobilizări de mase în stradă, petiții pe internet, confruntare directă cu cei care taie la comandă sau presiuni asupra statului ne populează news feed-ul facebook-ului și mulți s-au alăturat deja fiecărui tip de mișcare. Și toate sunt bune. Asociația Tășuleasa Social a ales altă cale, un alt fel de protest, fără pancarte sau strigăte, care la prima vedere poate trece drept resemnare: acolo unde unii taie, ei plantează. Inițial plantează pomi, dar le place să creadă că odată cu ei plantează și idei, sămânța schimbării pentru o Românie unde regulile nu sunt făcute să fie încălcate și unde cu ambiție și perseverență poți reconstrui totul chiar dacă asta înseamnă uneori o muncă de Sisif. Deși proiectele dezvoltate de asociație, în marea lor majoritate, sunt în aria problemelor de mediu (ecologizări, plantări, programe de colectare selectivă) ele sunt duse și în sfera socialului punând accentul pe oameni și comunități și schimbarea mentalității acestora.

Indignarea și lupta s-au citit bine pe chipul lui Alin Useriu, preşedintele asociaţiei, în timpul conferinței de presă care anunța a doua ediție a evenimentului Maratonul Via Maria Theresia, iar sentimentul care a plutit în aer a fost unul de speranță, că ceva se poate schimba.

Care este legătura dintre o competiție sportivă, defrișări și proteste?

Maratonul Via Maria Theresia este doar vârful iceberg-ului într-un proiect mult mai mare menit să reconstruiască acolo unde alții n-au înțeles încă respectul pentru natură și munca semenilor. Via Maria Theresia, un drum de poveste, așa cum îți povesteam într-un articol anterior,  este un proiect Asociația Tășuleasa Social cu ajutorul Băncii Raiffeisen, partenerul proiectului.

Inițial un drum strategic menit să alimenteze trupele austro-ungare, Via Maria Theresia este astazi numele celei mai lungi poteci tematice din muntii României, readusă la viaţă în 2014 de peste 250 de voluntari Tasuleasa Social. Un fel de Camino de Santiago autohton în care turiștii descoperă istoricul drumului prin panourile de informare și se descoperă pe sine la finalul drumului.

Din păcate această faptă de bine nu a rămas nepedepsită, multe panouri fiind mâzgâlite și unele borne din lemn dintre cele 300 cărate cu mâinile goale de voluntari, au servit drept material de grătar. “Ei distrug ca noi să avem ce reconstrui și ce povesti” ne-a mărturisit nicidecum resemnat Alin Useriu, concluzionând că speră într-un viitor în care cei care construiesc sau plantează sunt mai mulți decât cei care distrug.

Pentru că au vrut să aducă muntele la București și să arate tuturor întreaga muncă, în cadrul conferinței de presă Asociația Tășuleasa a prezentat filmele traseului Via Maria Theresia: Redescoperirea și Competiția, ambele realizate de Andrei Dascalescu.

#divainbocanci te invită să vezi cu ochii tăi locurile frumoase din clipul de mai sus pe 8 August 2015 în cadrul competiției sportive Maratonul Via Maria Theresia. Probele sunt diverse, de la trail running la drumeție și mountain bike, iar înscrierile sunt deschise până pe  25 Iulie 2015. Între timp să știi că poți stăbate drumul și înafara concursului, fie iarnă sau vară, pentru că este deschis permanent și amenajat.

Nu uita să stai cu ochii pe noi pentru că îți pregătim câteva concursuri cu premii care constau în înscrieri la Maratonul Via maria Theresia.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

1 Comment

  1. […] l-am luat de la Diva in Bocanci de aici. Minunat titlu, minunat articol care merg la […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.