AustriaAventură și călătoriiEuropa

Austria pe timp de vară (4): zona Saalachtal – Seisenbergklamm și Peștera Lemprecht

Landul Salzburg din Austria este plin de chei și canioane, unul mai spectaculos ca celălalt. Mai exact, ai intrare gratuită cu Salzburg Land Card la șapte astfel de atracții și chiar dacă ai fi tentat să spui că dacă ai văzut unul le-ai văzut pe toate, lasă-mă să te contrazic. Fiecare este unică în felul său și îți garantez că nu te vei plictisi niciun moment.

Am început cu această introducere pentru că vreau să-ți povestesc despre Seisenbergklamm, cheile care pe mine m-au impresionat cel mai tare, și zona din care fac parte. Zona Saalachtal, valea străbătută de râul cu același nume, este situată în nordul landului Salzburg la granița cu Germania și Tirol. Este o regiune bogată în vegetație și o destinație ideală pentru cei care vor să petreacă timp în natură.

Ai aici de ales între drumeții în masivele Loferer și Leoganger Steinberge, ture cu bicicleta (80 de centre de închirieri biciclete electrice, 480 km de piste amenajate, transport și cazare bike friendly), sporturi acvatice de la canyoning la kayac și canoe și o sumedenie de poteci tematice. Tot aici este și unul dintre cele mai mari sisteme de peșteri din Europa.

Cheile SeisenbergVorderkaser și peștera Lemprecht, toate aflate la nici doi kilometri distanță una de cealaltă, sunt cunoscute ca Saalachtaler Naturgewelten (Minunile naturale din Saalachtal). Din cauza unei ploi care nu mai voia să se oprească și a toddlerului care s-a decis că sectoarele de chei și canioanele nu-i sunt pe plac am apucat să văd doar Seisenbergklamm și peștera.

Seisenbergklamm

Cheile au o lungime de 600 de metri, dar nu asta este impresionat la ele ci faptul că pe alocuri devin atât de strâmte încât nu mai poți vedea cerul și este aproape întuneric. Primul sistem de poduri prin chei a fost construit în 1831 de către tăietorii de lemne, tradiție care a fost păstrată și încă de la intrare ești întâmpinat cu un centru de prelucrare a lemnului a cărui zgomot te acompaniază o bună bucată din drum.

Așteaptă-te să petreci cam o oră aici, iar la capătul cheilor poți opta să te întorci în parcare pe o rută ocolitoare (30 min) sau să continui către cabana Hirschbichl la granița cu Bavaria. Intrarea costă 5 euro.

Lemprechtshohle

Această peșteră se întinde pe 51km și este unul dintre cele mai mari sisteme de peșteri din Europa și cea mai mare peșteră cu multiple intrări din lume. Pentru vizitare sunt amenajați doar 700 de metri, dar sunt suficienți cât să-ți dea de mers vreo jumătate de oră pe sens și să-ți taie respirația spre final atât prin multitudinea de trepte care te ridică la peste 70 de metri cât și prin priveliștea asupra întregii peșteri.

Intrarea costă 6,5 euro și nu se face cu ghid sau în grupuri organizate.

Info util:

Din Iunie până în Octombrie oficiul de turism al zonei organizează drumeții ghidate pe diferite nivele de dificultate și cu tematică (degustări, cum se face untul etc) la care poți participa contra unei taxe mici. Mai multe detalii aici + încă trei sugestii de ture. Harta cu traseele din zonă poate fi găsită la punctele de informare turistică.

O listă cu poteci tematice (adventure paths) găsești aici.

Direct în vârf de munte poți ajunge cu telecabina din localitatea Lofer, Almbahnen . Aici se spune că sunt cele mai frumoase pășuni din tot landul Salzburg. Urcarea se face din două secțiuni, iar dacă te decizi să cobori la prima (1000m) poți face Auf die Alm (traseul cascadelor), un traseu de 3,1km cu o diferență de nivel de 360m.  A doua secțiune te duce direct la stratul a șapte trasee de hiking și la un parc de aventură pentru copii.

Cazare poți găsi în unul dintre cele patru orașe din zona Saalachtal: Lofer, Unken, St. Martin și Weissbach.

Cu Salzburg Land Card ai intrarea gratuită la toate cele trei atracții din Saalachtaler Naturgewelten și o urcare+coborâre cu Almbahnen.Booking.com

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.