AustriaAventură și călătoriiEuropa

Austria pe timp de vară (5): Gasteinertal – urcare pe Stubnerkogel și Fulseck

Gasteinertal sau Valea Gastein este localizată în Landul Salzburg și este faimoasă ca destinație pentru sporturile de iarnă și datorită numeroaselor SPA-uri cu apă termală. Dar pe timp de vară telecabinele și telescaunele continuă să funcționeze și să urce turiștii către punctul de plecare a numeroase trasee prin Parcul Național Hohe Tauern. Mai mult, în jurul fiecărei stații de telecabină sunt amenajate diverse atracții, parcuri de aventură și locuri de joacă pentru copii.

Cu aceste informații în minte am plecat și noi să explorăm zona. Citisem despre podul suspendat  de 140 de metri din vârful masivului Stubkernogel și drumul destul de lung cu telecabina până acolo și muream de nerăbdare să le văd cu ochii mei. Decisesem din capul locului că vom dedica jumătate de zi atracțiilor care ne-au făcut cu ochiul și cealaltă într-un loc amenajat pentru cel mic. Așa cum ne obișnuise deja Austria, le-am găsit pe toate într-un loc și am petrecut o zi superbă în această zonă.

Noi am dedicat doar o zi acestei zone, dar este o destinație de petrecut un întreg concediu și nu doar iarna la schi. Gasteinertal este alcătuită din trei stațiuni Bad Gastein, Bad Hofgastein și Dorfgastein, iar atracțiile din masivele Stubnerkogel, Schlossalm, Graukogel și Fulseck sunt administrate împreună sub brand-ul Almorama. Fiecare masiv este deservit de telecabine și/sau telescaune și este amenajat cu atracții diferite atât pentru cei mari în căutare de adrenalină sau relaxare cât și pentru cei mici cu chef de explorat sau joacă. Noi am ales pentru ziua petrecută acolo două masive: Stubnerkogel și Fulseck.

Stubnerkogel

Stubnerkogel (Bad Gastein) este faimos pentru pârtiile de schi pe care le observi ușor și vara din telecabină către vârf. Ce am mai admirat din telecabină? În stilul cu care ne obișnuism deja în această vacanță pe plaiuri austriece, ploaie cu gheață urmată de soare urmată apoi de încă puțină ploaie cu ceață. Vremea în Alpi este ceva greu de pus în niște tipare cu oarece predictibilitate.

Am fost atrasă aici de imaginile amețitoare cu podul lung de 140m suspendat la 28m deasupra unui vâlcel. Să-ți mai spun și că ai vedere directă sub tălpi pentru că este din plasă? Podul care pleacă de pe terasa cabanei-restaurant din capătul stației telecabinei este fără îndoilă atracția principală și a fost construit strict ca atracție turistică, el neavând niciun fel de întrebuințare practică.

Dacă ai rău de înălțime s-ar putea să nu fie tocmai pe gustul tău să-l străbați, dar altfel este un loc fain să-ți faci o fotografie pe vreme bună și să simți un pic de adrenalină. Pur ghinion este să-l prinzi pe ceață când nu ai pic de vizibilitate.

În sens diametral opus de pod este platforma panoramică Glocknerblick de pe care poți admira 360 toată valea Castein și munții din jur până la Grossglockner, del mai înalt din Austria.

Un pic mai jos de stația telecabinei începe un traseu circular (rock trail). Parte din acest traseu (100m) este construită ca o platformă metalică pe lângă stâncă care se termină cu un pod suspendat de 16m și o platformă panoramică similară cu Glocknerblick.

 Tot aici este și un Fun Center cu wifi gratuit, loc de joacă, perete de cățărare etc.

Dacă după atâta plimbat și admirat ți s-a făcut foame sau te-a prins ploaia și vrei să te încălzești la o cafea bună, poți merge cu încredere la restaurantul anexat stației telecabinei. Aici este un soi de plimbă tavă cu prețuri decente, cafea bună și strudel de mere cu sos de vanilie delicios.

Fulseck

Următoarea telecabină am luat-o din Dorfgastein până pe vârful masivului Fulseck (2033m). Acesta este marketat ca fiind un munte pentru toată familia și se ține de promisiune. În vârf te așteaptă trasee montane atât pentru aventuroși cât și mai domoale care pot fi făcute cu căruciorul de copii, trasee pentru biciclete (se pot căra cu telecabina), spații de joacă amenajate în pădure, alei senzoriale și locuri de relaxare în jurul lacului (Spiegelsee).

Nici nu ne-am dat bine jos din telecabină:

Aici de ales între patru trasee, unele amenajate cu panouri de informare pe diverse teme: ciuperci, puncte energetice, vânătoare. Noi am ales traseul panoramic al vârfului, o potecă suficient de largă încât să alerge și cel mic pe ea și priveliște cu munți.

Info util

Urcarea cu telecabina pe Schlossalm (Bad Hofgastein)promite multă aventură pe stâncă cu 6 trasee de via ferrata, locuri amenajate de cățărare, un parc de Slackline și trasee în jurul lacului Schlossalmsee. Pentru copii există mai multe locuri de joacă cu turnuri de cățărat, tunele, un castel gonflabil, hamace etc.

Graukogel (Bad Gastein)este cunoscut pentru pinii vechi de 250-300 de ani. Spre deosebire de celelalte trei atracții, aici se urcă cu telescaunul și nu cu telecabina. Odată ajuns în vârf poți face un traseu circular de aproximativ 45 de minute

Vei găsi un pliant cu toate atracțiile Almorama, orar de funcționare și prețuri la oricare dintre cele patru telecabine și la punctele de informare. Tot de aici poți lua harta cu traseele de hiking din zonă.

Poți plăti fiecare urcare/coborâre cu telecabina sau dacă ai în plan să faci mai multe poți cumpăra Almorama Card cu care ai reduceri substanțiale. Găsești aici prețurile pentru fiecare în parte.

Dacă ai Salzburgerland Card ai o urcare și o coborâre gratuită pe Fulseck și una la alegere dintre Stubnerkogel, Graukogel sau Schlossalm.

Aici poți găsi o hartă interactivă cu traseele de hiking din Gasteinertal.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.