Aventură și călătoriiBulgariacălătorii cu copiicu bicicleta

Idee de weekend – Ruse și împrejurimi: drumeții, peșteri, cayaking, alergare, trasee de bicicleta și multe altele

Dacă ești în căutarea unei destinații de weekend în care să îmbini vizitatul cu aventura și la cel mult 100km de București, îți fac o propunere de nerefuzat: Ruse și împrejurimile.

Ruse este cel mai mare oraș pe malul Dunării al Bulgariei, dar nu-ți face bagajul doar pentru un city break. Îți poți lua liniștit bocancii, pantofii de alergare, bicicleta și caiacul pentru că ai ce face în zonă. Singura problemă este că două zile de weekend nu-ți vor fi suficiente să te bucuri de toate.

Că mă dau în vânt după Bulgaria nu e un secret, am mai povestit în articolele despre Veliko Tarnovo, Cascada Kaya Bunar și Ekopateka Hotnitsa și Beglik Tash. Iar acum după o mini vacanță de aventură în zona Ruse și a Parcului Natural Rusenski Lom, împreună cu un cititor bulgar care a fost extrem de drăguț și mi-a pus la dispoziție o mulțime de informații (Mulțumesc frumos, Dylan!), ne-am decis să te convertim și pe tine în fan Bulgaria. Ți-am pregătit o listă cu ce poți face și vedea în Ruse și împrejurimi pe o rază de aproximativ 100km.

Ruse

Multă vreme pentru mine Ruse însemna doar câteva blocuri turn extrem de urâte și o zonă industrială pe lângă care treceam în drumurile mele prin Bulgaria. Nu ajunsesem niciodată în centru și habar n-aveam ce pierd.

De la zona pietonală generoasă presărată cu magazine, terase și parcuri la monumente și ruine de cetăți, la muzee și mâncare de să nu te mai ridici de la masă, Ruse are ceva pentru fiecare și suficiente cât să-ți umple un weekend.

Aleksandrovska este strada pietonală care te duce în centru la Piața Libertății unde se află Primăria, Prefectura, Teatrul și Tribunalul plus un parc foarte frumos. Aici este și Centrul de Informare Turistică de unde poți lua o hartă a orașului cu toate atracțiile și poți afla despre muzeele și expozițiile deschise.

Dacă deja ți s-a făcut foame și ești aici îți recomand Happy Bar & Grill. Au mâncare delicioasă și prețuri bune.

Continuând pe strada Aleksandrovska ajungi în Piața Batenberg unde sunt Muzeul de istorie, Muzeul de istorie naturală și Biblioteca.

Făcând stânga de pe aleea pietonală pe Bulevardul Slavyansky ajungi în port și la Cetatea Romană Sexaghinta Prista. Runele cetății nu sunt impresionante, dar totul este foarte frumos amenajat și priveliștea asupra Dunării merită toți cei 4 leva cât costă biletul.

Mergând de-a lungul Dunării ajungi la Muzeul național al transporturilor situat pe locul fostei stații de tren din Ruse. Turul museului se face cu ghid, durează aproximativ o oră și vei vedea diverse trenuri, trăsuri și calești unele aparținând regilor Ferdinand de Bulgaria și Boris al IIIlea.

Împrejurimile

Pe cât de frumos este Ruse, pe atât de ofertante sunt și împrejurimile. Din imediata apropiere a orașului începe parcul Natural Rusenski Lom, o minunăție de canion cu pereți stâncoși și numeroase specii de plante și animale.
Harta punctelor de interes (cu aproximație):

Bisericile săpate în stâncă

Tot în canionul Rusenski Lom se găsesc și peste 400 de biserici săpate în stâncă dintre care cele de Ivanovo sunt în patrimoniul UNESCO.

Imediat cum ieși din Ruse vei vedea indicator pentru Basarbovo. Aici este biserica din stâncă „Sf. Dimităr Basarbovski”. La nișele săpate în stâncă se ajunge din curtea bisericii urcând o scară metalică. Nu există taxă de intrare dar ești încurajat să cumperi o lumânare.

Continuând de-a lungul râului se ajunge la Rezervația Arhiologică a bisericilor săpate în stâncă de la Ivanovo. Aici se ajunge ușor cu mașina care poate fi lăsată în parcare. Imediat în partea dreapă pe o scară de lemn se poate urca la Biserica Sfintei Maici care încă mai păstrează fresce din secolul 14.  De acolo se poate continua pe potecă până la un loc de panoramă de unde se pot admira celelalte biserici din complex.

Biserici săpate în stâncă se pot vedea și în satul Krepcha și Nisovo.

Drumeții

Parcul natural Rusenski Lom este ideal pentru drumeții mai scurte sau mai lungi în natură. Râul Rusenski Lom se formează din patru alte râuri: Cherni Lom, Beli Lom, Mali Lom, Baniski Lom, fiecare cu propriul canion. Zona mai este denumită Ludogorie (Deliorman) adică pădure sălbatică.

Cea mai bună perioadă pentru drumeții în zonă este primăvara și toamna târzie. Vara temperaturile și umiditatea sunt crescute, apa râurilor poate inunda potecile, iar vegetația luxuriantă îngreunează accesul.

Etse posibil să mergi dintr-un sat în altul pe poteci prin parcul natural:

  • Koshov – Cerven (Fortăreața Cerven) – pe malul drept
  • Koshov –  Ivanovo (bisericile din stâncă) – pe partea stângă a râului pe poteca Gramovets
  • Nisovo –  Ivanovo – doar dacă nu sunt zone inundate
  • Ivanovo – Bozhichen – cu trecere peste stânci

Alte trasee:

Traseul dendrologic –  se întinde pe 6 kilometri și începe din satul Nisovo de unde se urcă pe o platformă stâncoasă care oferă o vedere panoramică asupra cursului râului.  Traseul este marcat cu indicatoare  și poate fi prelungit până la Biserica  Golyam Nisovski Monastery (încă 4 kilometri) unde este amenajat un loc de popas.

Ecopoteca Ulmului Centenar – traseu de 6 kilometri ce stăbate satul Nisovo cu cimitirul din secolul 17, heleșteele cu pește și zonele stâncoase ca să poposească pe o culme de unde se pot admira ruinele satului Galitsa, iar apoi să coboare către un loc de popas unde se află un ulm alb vechi de sute de ani.

Trasee de bicicletă

Ruse mi-a lăsat impresia de oraș prietenos cu bicicliștii, iar împrejurimile sunt extrem de ofertante pentru amatorii de călătorii pe două roți.

Un ONG din Ruse a făcut o hartă cu toate traseele de biciletă și atracțiile pe lângă care trec acestea. Momentan proiectul este încă în dezvoltare și nu există signalistică. Dacă știi bulgară atunci este posibil ca harta să-ți fie de folos. Și dacă vrei să dai o mână de ajutor, voluntarii asociației se întâlnesc în fiecare primăvară să curețe traseele de biciclete (anul acesta pe 14-17 Aprilie). Mai multe detalii pe pagina lor de eveniment.

Un traseu popular de bicicletă este Eco-Poteca Gramovets care străbate canionul de la mănăstirile din Ivanovo preț de 12 kilometri până la cele mai puțin cunoscute de turiști sub numele de Gramovets. De la acestea traseul poate fi continuat prin satul Koshov până la Fortăreața Cerven. Am scris despre experiența mea pe traseul Gramovets în Eco-Poteca Gramovets – prima tură cu copilul în scaun de bicicletă
Un traseu mai lung de aprox 38 km care include și bucata de potecă Gramovets (+Ivanovo, Cerven și retur) poți găsi pe bikemap.

Kayaking

Cu kayakul te poți da pe râurile Rusenski Lom, Yantra și, bineînțeles, pe Dunăre. Rusenski este mai problematic datorită sălbăticiei peisajului, dar sunt zone care permit ture scurte, iar cei care le-au făcut zic că din cauza îngustimii râului (5-6m) și a boltei create de copacii de pe mal ai senzația că te afli într-un tunel din vegetație.

Yantra este un râu mai lat și calm care străbate tot un canion. Aici se pot face ture mult mai lungi și de aici poți continua spre Dunăre.

Pe Dunăre se pot face cele mai lungi ture. Pe harta de mai sus Dylan a pus punctele de start și finish pentru o tură de 35-40km sau 6-8 ore de dat la vâsle.

Cea mai bună perioadă pentru kayak este May-Octombrie. La finalul lui August nivelul apei este mai scăzut și curgerea mai lină, iar păsările se pregătesc de migrare făcând orice tură cu kayacul un vis. O astfel de tură poate fi combinată cu o sesiune de observare a păsărilor în aria protejată Kalimok-Brashlen sau cu vizitarea insulei Batic.

Cățărare

Bulgaria este un rai pentru amatorii de cățărare la stâncă, iar satele din jurul Ruse adăpostesc câteva stânci numai bune de escaladat.

  • Basarbovo -peste 100 de trasee cu grade diferite de dificultate, 30-40 m înălțime
  • Tabachka – 3-4 zone recent amenajate în jurul satuluipeste 100 de trasee cu grade diferite de dificultate și înălțime de aproape 60 m
  • Koshov – mai multe trasee dar trebuie să mergi cu cineva care le cunoaște sau să întrebi localnicii.

Majoritatea cățărătorilor și a celor care organizează excursii de cățărare în zonă sunt Români.
În fiecare an în Octombrie are loc Competiția de escaladă Open la Basarbovo.

Mai multe informații despre cățărare în Bulgaria poți găsi aici.

Peșteri

Peștera Orlova Chuka de lângă satul Pepelina este a doua cea mai lungă peșteră din Bulgaria și poate fi vizitată în perioada 1 Aprilie-1 Octombrie. În restul timpului este închisă publicului pentru a nu deranja coloniile de lilieci care hibernează. Intrarea este în jur de 3 euro sau 6 leva.
În fiecare primăvară aici se ține o tabără de Speologie. Anul acesta are loc între 7-9 Aprilie, iar detaliile le poți găsi în descrierea evenimentului (există și traducerea în engleză după porțiunea în bulgară).

Alergare

Pe 16 Septembrie între Ruse și Giurgiu are loc un cross inedit pe numele lui „Free Spirit Run“.  Distanța totală alergată eate de 15 kilometri cu stratul din centru orașului Ruse, trecerea graniței și finish-ul în centrul Giurgiului. Pe toată perioada concursului Podul Prieteniei este deschis doar pentru alergători care nu sunt opriți pentru verificarea actelor.

Alte atracții

Fortăreața Cerven – pe lângă fortăreața în sine, un alt obiectiv foarte interesant și mai puțin cunoscut sunt scările și tunelul care duc la zona de capatre a apei. Sunt localizate la câteva sute de metri de zona parcării.

Pe malul stâng al râului vis a vis de fortăreață peste un pod vechi este un alt complex de mănăstiri în stâncă. Acestea nu sunt semnalizate și sunt mai greu de găsit.

Satul Borovo – poți vedea o replică a tezaurului trac găsit aici. Originalul se află la muzeul de istorie din Sofia.
Lesopark Lipnik (Teketo) – situat lângă satul NIkolovo, este o pădure mare de tei în jurul unui lac. Este un loc ideal de picnic în imediata apropiere a orașului Ruse.
Satul Nisovo – pentru iubitorii de vinuri aici este o cramă bună. Tot în zonă mai poți vedea încă un complex de biserici săpate în stâncă și Cimitirul Cailor sau Cimitirul Templierilor, o necropolă din sec. XVI – XVIII. Pe fiecare piatră funerară este desenată câte o cruce templieră şi apar inscripţii despre vârsta, starea socială, şi  meseria defunctului.
În 2016 în Nisovo s-a deschis un Centru de Protejare a parcului Natural Rusenski Lom.  Aici poți afla informații despre speciile de plante și animale din parc.
Zona protejată Kalimok-Brashlyan  – plajă la Dunăre cu nisip fin și loc ideal de observat păsările.
Satul Sveshtari – situat la 90km SE de Ruse, satul Seceshtari adăpostește trei atracții în imediata apropiere: cel mai bine conservat mormânt trac (sit UNESCO), Helis, ruinele fostei capitale a Imperiului Geților și
Demir Baba Teke, mausoleul lui Demir Baba, un sfânt din secolul 16. 
Satul Pepelina – este cel mai mic sat din Bulgaria având doar 7 locuitori.

Unde stai/Cazare

În Ruse găsești cazare pentru toate buzunarele la hoteluri.


Booking.com

Eu îți recomand să încerci pensiunile cu aer rustic sau cramele care oferă și cazare pentru o experineță autentică.

Milkovata Guest House în Koshov – aici am stat eu două nopți și abia aștept să mă reîntorc.

Guest House Petrova în Cerven – casă cu grădină, terasă, acces la bucătărie.

Forest House Seven Generations în Mechka – o casă cu trei dormitoare, priveliște frumoasă, curte, terasă, la doar o sută și un pic de euro pentru toată propietatea. Poate acomoda până la opt persoane.

Seven Generations Winery Hotel and Spa în Mechka – terasă cu vedere la podgorie, piscină, restaurant.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.