Aventură și călătoriiGermaniatrasee munte

Bavaria: Wettersteingebirge (3) pentru bocanci începători – Cheile Höllentalklamm și cabana Höllentalangerhütte

Höllental, numită şi Valea Iadului, este o vale spectaculoasă din masivul Zugspitze, lanțul Wettersteingebirge, situată între Passenkamm și Waxensteinkamm. Pe aici curge furiosul Hammersbach și este unul dintre cele mai populare și mai grele trasee câtre vârful Zugspitze (2962m).

Punctul de incizie al Hammersbach-ului în Cheile Iadului (Höllentalklamm) e ceva impresionat și merită văzut ca o destinație în sine și nu doar pentru ascensiunea până pe vârf care este lungă, solicitantă și foarte diversă ca tip de teren întâlnit. Pentru așa traseu trebuie să fii odihnit și să ai echipament de ghețar și via-ferrata.

Cei care vor să parcurgă tot traseul până pe vârf și să coboare cu trenul (ultima coborâre este la 17.30) trebuie să pornească din Hammersbach undeva la 4-5 dimineața. Deutche Alpine Club (DAV) ține evidența la zi a stării traseului pe pagina aceasta.

Höllentalklamm au fost amenajate între anii 1902-1905 cu intenția de a scurta distanța de acces până la Zugspitze. Înainte să devină un traseu turistic la începutul secolului XX din această vale se extrăgea minereu de fier şi molibdem. Ruinele exploatării există și astăzi dar nu este indicat să te aventurezi pe acolo deoarece galeriile miniere nu sunt întreținute și se pot prăbuși oricând.

Detalii traseu Höllental-Zugspitze

  • Punct de intrare în traseu: satul Hammersbach
  • Durată: 8-9 ore
  • Diferență de vivel: 2200m
  • Dificultate: ridicată, există proțiuni de cățărare și de nivel C
  • Echipament: cască, ham, via-ferrata set, corzi și colțari

*începătorii se pot opri la cabana Höllentalangerhütte; durata 2 ore dus / 2 ore întors

Cum ajungi

Cu mașina

Pe autostrada A95 dinspre Munchen către Garmisch-Partenkirchen. La capătul autostrăzii, lângă Eschenlohe, intri pe drumul județean B2 către Garmisch-Partenkirchen. După tunelul Farchant urmezi semnele către Garmisch până în oraș şi apoi urmezi indicatoarele de Grainau/Zugspitze.

Poți lăsa mașina în parcarea turiștilor: Hammersbach stop (757 m). Din parcare va trebui să ajungi până în sat lângă bisericuța Kaplica (500m).
Coordonatele GPS ale parcării : 47.468190 N 11.040840 E

Cu trenul

Poți lua orice tren regional din Munchen cu direcția Garmisch-Partenkirchen. Sunt din oră în oră și poți folosi Bayern ticket.

Fix în spatele gării din Garmisch-Partenkirchen se află stația trenului local Zugspitzbahn (linie cu cremaliera) care pleacă din oră în oră către Zugspitze trecând prin toate sătucele de la poale. Hammersbach este a doua stație și durează doar şapte minute să ajungi acolo cu trenul. Zugspitzbahn este coordonat cu orarul trenurilor DB așa că nu bălăuri prea mult prin gară și mergi direct la el ca să nu stai să aștepți încă o oră pentru următorul tren.

Atenție! Zugspitzbahn nu oprește de la sine în toate sătucele. Trebuie să apeși pe butonul “Request Stop” înainte să ajungi în stație, adică imediat după Kreuzeckbahn/Alpspitzbahn care este prima stație.

Trebuie să ieși de pe străduța cu peronul și să mergi la dreapta până ajungi la aceeași bisericuță Kaplica. Lângă bisericuță se află Hammersbacher Hütte care este punctul oficial de intrare în traseu și lângă care se află toate indicatoarele.

Hammersbach (758m) – Höllentaleingangshütte (1045 m)

Satul de unde pornim are același nume ca și faimosul râu Hammersbach și încă de la început începi să-l bănuiești cât de năbădăios este. Îmediat după popas (Hammersbacher Hütte) drumul forestier intră direct în pădure. Cel mai probabil nu vei fi singurul călător, Cheile Iadului fiind o destinație ușor accesibilă ce adună anual peste 60.000 de turiști.

Traseul până la popasul intermediar (Höllentaleingangshütte) este ușor, dar are ceva diferență de nivel și este doar în urcare pe malul râului. Imediat după pod urcarea devine mai accentuată și într-o curbă largă urci mai departe în pădure îndepărându-te de mal. Porțiunea următoare este mai plată și poți vedea din nou valea. Până la Höllentaleingangshütte mai e puțin iar ultima porțiune este cu trepte.

Imediat înainte de trepte se află o bifurcație către varianta clasică prin cheile amenajate sau urmând indicatorul “Höllental über Stangensteig” (Valea Höllental pe poteca Stangensteig). Ambele variante duc la cabana Höllentalangerhütte.

Potecă Stangensteig presupune să urci deasupra intrării în chei de unde poți admira vederea spre pădurile alpine și valea Loisach-ului. Continui să urci până la înspăimântătorul pod de fier Eiserne Brücke care traversează cheile pe deasupra la o înălțime de 70m. Urcarea continuă abruptă încă puțin și se va intersecta cu poteca ce vine de la ieșirea din chei și imediat stângă ajungi la Höllentalangerhütte.

Click pe poza pentru a accesa turul virtual

Höllentaleingangshütte(1045 m) – Höllentalklamm – Höllentalangerhütte (1381m)

Notă: Te sfătuiesc prietenește să te oprești la toalete cu monede dinaintea intrării în chei (Höllentaleingangshütte) ca să te poți bucura în tihnă de cele 45 de minute în vuiet de apă învolburată.

Höllentalklamm sunt deschise 24h, dar doar între mai-octombrie deoarece canionul se află fix între două creste muntoase și de pe fiecare parte se află trei culoare de avalanșă ce se varsă direct în chei și adună zăpadă până la 70m înălțime în perioadele de toamnă târzie-primăvară.

Ce mi se pare incredibil e că în fiecare an cheile sunt deszăpezite de o companie de construcții care evacuează gheața și zăpada, desfundă tunelele, refac traseul și îl amenajează din nou cu podețe, scări și cabluri pentru sezonulu rmător. Acest lucru se întâmplă an de an. Toamna se demontează toate amenajările și în mai se construiesc din nou. Din această cauză se percepe o taxă la intrare. Pentru adulți este 4 euro, iar pentru copii 1 euro.

Atenție! Nu ai voie să ai bagaje mari cu tine (biciclete sau cărucioare pentru copii) și chiar dacă este vară, temperatura din chei este scăzută, undeva la 12°C. Ar trebui să ai cu tine haine impermeabile: hardshell și supra-pantaloni.

Deși traducerea cea mai frecventă a denumirii este “valea iadului”, Hollentalklamm (klamm=chei) vine de la hollen în accepțiunea de “gol”/hollen/hollow și face referire la peșterile și cavernele săpate în delungul vremilor de ploi și zăpada din avalanșe revărsate în Hammersbach care a tăiat aceste chei spectaculoase în pereții de calcar a Alpilor.

Hollentaklamm sunt spectaculoase, au tunele în stâncă iluminate electric, podețe, scări metalice și asigurări multe, cascade timide și cascade furioase, totul strecurat între pereți de 150m înălțime. Traseul este complet amenajat și nu este greu sau periculos. Totiși pentru copiii mici aș recomanda să-i ții în ham pentru orice eventualitate.

Ai două variante de traseu în pliantul oficial pe care eu nu le-am înțeles decât când am ajuns la fața locului. Problema e că sunt trasee point-to-point, adică nu sunt circulare și cât mergi, trebuie să te și întorci, eventual în timp util să prinzi și trenul la întoarcere.

Așadar pentru traseul din Hammersbach – Klammeingangshütte și până la cabana de după chei, Höllentalangerhütte, vei avea nevoie de 4 ore. Dus-întors. Dacă plănuiești să mergi mai departe spre Zugspitze, în funcție de la ce oră ajungi la Höllentalangerhütte trebuie să decizi dacă rămâi aici peste noapte. Trebuie să iei în considerare că până pe vârf mai ai cel puțin șase ore solicitante și trebuie să ajungi pe vârf până la 17.30 ca să prinzi ultimul tren/telecabină. Dacă o ratezi poți totuși să innoptezi la Münchner Haus de sub vârf. Orice cabană alegi ar trebui să rezervi cu ceva timp inainte. Traseul complet este foarte popular și nu prea ai șanse să găsești locuri neplanificate.

La fel și pentru varianta cealaltă (Hammersbach – Höllentalklamm – Höllentalangerhütte – Knappenhäuser – Hupfleitenjoch – Kreuzeckhaus) trebuie să te încadrezi cu cele 7 ore până la 17.30 când pleacă ultima telecabină de pe Kreuzech. Acest traseu este solicitant, dar nu necesită echipament special ca cel pentru Zugspitze. Zonele expuse presupun atenție, dar nu sunt de speriat.

Lungimea traseului din chei este de un kilometru și-l vei parcurge în 45 de minute cu tot cu poze și zgâit. Chiar dacă doar Höllentalklamm sunt destinația ta finală și te vei întoarce la mașină/tren este obligatoriu să ai bocanci sau încălțăminte de trekking pentru acest mini-traseu.

Notă: Ce n-am avut și mi-a cauzat mari neplăceri a fost o husă de ploaie pentru rucsac. Deși credeam că rucsacul meu e impermeabil nu a rezistat la trecerea pe sub cascade ce mi-au marinat toate posesiunile lumești din interior.

Dacă te decizi să continui traseul, după ieșirea din chei în vreo jumătate de oră pe o potecă șerpuită și destul de abruptă și din loc în loc amenajată cu trepte, în urcare continuă, ajungi la cabana Höllentalangerhütte. Începi să ai vedere către Zugspitze destul de devreme pe potecă. Dacă e senin și frumos, poteca este de vis, dar dacă e înnorat și fără vizibilitate seamană cu drumul spre Mordor. Höllentalangerhütte există din 1893, a fost întâi extinsă în 1925 și complet refăcută între 2014-2015 ca să reziste avalanșelor abundente din zonă.

Click pe poza pentru a accesa turul virtual de la ieșirea în chei și până la cabană

De la cabana Höllentalangerhütte traseul devine mai dificil și nu îl recomand începătorilor, poate doar cu ghid. Daca vrei să știi cum continuă aventura sau dacă vrei să-ți faci planuri pentru când vei crește mare, citește mai departe – Brett & Leiter – Höllentalferner – Zugspitze.

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.