Aventură și călătoriiGermania

Bavaria: Wettersteingebirge (1) pentru toți bocancii – informații utile

Prima zi de ploaie am dormit-o în întregime. În a doua am mâncat aproape tot frigiderul prietenilor din Munchen, fix ca ursul proaspăt ieșit din hiberbare. În a treia zi mi-am descărcat telefonul de cinci ori buchisind Alpii Bavarezi pe interneți. A patra zi la ora 4.30 dimineața eram veveriță cu nasul lipit de geam: stătuse ploaia. La șase eram deja în tren spre Garmisch-Partenkirchen cu trei alternative de trasee pe rol: Alpspitze, Kreuzek, Cheile Văii Iadului (Höllentalklamm) și o fantezie cu Höllental/Zugspitze.

Citește și Vacanță activă în Bavaria – tot ce trebuie să știi

În tren m-am străduit din răsputeri să-mi frânez frustrarea acumulată în zilele irosite pe canapea deoarece cu cât înaintam spre munți peisajul devenea din ce în ce mai mohorât. Era o diferență frapantă între cum mi se păruse Bavaria în zile însorite pe coclauri și ce vedeam acum pe geam. Lanțurile muntoase din ce în ce mai înalte acum nu mi se mai păreau așa ușor accesibile, iar culorile atmosferei închise le dădea o alură înfricoșătoare. Dar trenul era ca de obicei plin, doar n-o fi toți turiști optimiști ca mine.

Când m-am dat jos din tren situația era tristă rău. Burnița foarte fin, plafonul de nori era foarte jos și peste acoperișurile clădirilor în zare nu se vedea nimic. Surprinzător eram singurul gremlin din gară deranjat de starea națiunii, restul pasagerilor și-au scos hărțile, și-au aranjat rucsacii și-au pornit zen care încotro. Meteoblue.com mi-a confirmat că sigur nu plouă grav până a doua zi așa că m-am îndreptat spre punctul de informare turistică să încerc să-mi validez planurile fanteziste în Wettersteingebirge.

Localizare și acces

Wettersteingebirge (sau Wetterstein) este o grupă muntoasă ce face parte din Alpii Calcaroși de Nord. Este un munte relativ compact față de Karwendel și este situat între Mittenwald, Garmisch-Partenkirchen, Seefeld in Tyrol și Ehrwald.

Asociația Alpină împarte munții Wettersteingebirge în următoarele grupe:

  • Zugspitze și Plattumrahmung (vârfurile din jurul platoului carstic Zugspitzplatt)
  • Riffelwandkamm (partea cea mai de nord a crestelor de lângă Zugspitze)
  • Waxensteinkamm (în continuarea cretelor Riffenwandkamm)
  • Blassenkamm (creasta de mijloc, de la Zugspitze până la Alpspitze și dincolo)
  • Wettersteinkamm (cea mai de sud creastăși cea mai lungă dintre cele trei creste ale Wetterstein-ului, de la Gatterl înspre vest până spre Mittenwald spre est)
  • Arnstock (un lanț de sine stătător de lângă Scharnitz)

Localitatea de acces cea mai bine conectată la trasee și variante de transport este Garmisch-Partenkirchen (pe scurp GaPa) care se află cu o stație de tren înainte de Mittwenwald cum vii dinspre Munchen.

Pentru detalii despre alternativele cu mașina / cu trenul spre Mittenwald citește – Munții Karwendel: raiul aventurierilor (1) – informații utile.

Dacă vrei să te bucuri și de telecabinele din zonă exită două tipuri de bilete speciale care includ avantajele unui Bayern ticket dar și accesul facil cu telecabina pe vârfișori spectaculoși.

  Adulți Copii 6-14 ani
DB tren regional + Garmisch-Classic-Ticket 40,00 € 4,00 €
DB tren regional + Zugspitze-Ticket 63,00 € 10,00 €

Aceste bilete pot fi achiziționate de la ghișeele sau tonomatele din gara centrală Munich Haufbanhof, sau direct din tren cu o supra-taxă de 10%. Prima variantă de bilet include metrourile, trenurile regionale, o urcare și o coborâre cu Alpspitzbahn și Kreuzeckbahn. Hochalmbahn este inclusă indiferent de urcare. A doua variantă include toate mijloacele de transport regionale (metrou, RB, BOB, M) în comun din Bavaria, o urcare și o coborâre cu trenul Zugspitzbahn PRIN munte și câte urcări și coborâri vrei cu telecabina Gletscherbahn de unde iese trenul la suprafață pe Zugspitzplatt către vârf.

Notă: Telecabina Eibsee-Seilbahn care leaga stația de tren de lângă lacul Eibsee de vârful Zugspitze (2962m) nu funcționează momentan deoarece se fac lucrări pentru a fi înlocuită cu una nouă în decembrie 2017. Eu am prins-o vara trecută pe cea veche iar urcarea de la 973m la 2950 capătul stației a fost wow.

Ambele variante includ și trenul local Bayerischen Zugspitzbahn care trece prin toate sătucele de la poalele Zugspitze-ului și merge până sus pe Zugspitzplatt.  Zugspitzbahn este un tren cu roți dințate (linie cu cremaliera) care parcurge un traseu de 19km, parțial prin munte, cu o diferență de nivel de 1800m. Mai multe detalii găsești aici.

Ambele variante îți dau voie să iei trenuri la prima oră din Munchen, spre deosebire de Bayern ticket care este valid începând cu ora 9.00am. Dacă vrei o excursie cu trenul până la ~3000m pe Zugspitze iată care este mai bună variantă. Orarul complet îl găsești aici.

Bunăciuni în Wettersteingebirge

  1. Jubiläumsgrat
  2. Valea Höllental și Cheile Höllentalklamm
  3. Brett & Leiter / ghețarul Höllentalferner / Zugspitze
  4. Alpspix, Alpspitze, Kreuzek

Trivia: Temerarii pot încerca și concursuri de alergare montană în zonă 🙂

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.