Aventură și călătoriiGermaniatrasee munte

Bavaria: Wettersteingebirge (2) pentru bocanci avansați – Jubiläumsgrat

Cel mai înalt vârf  din Wettersteingebirge este Zugspitze (2962m) și poate fi cucerit pe trei rute clasice:

 • dinspre nord-est de pe Höllental (Valea Iadului)
 • din sud-est de pe Valea Reintal
 • dinspre vest prin circul glaciar Austrian Schneekar

Aveturierilor cu copii le recomand varianta mea preferată: cea cu trenul Zugspitzbahn care urcă prin munte până pe Zugspitzplatt (2585m) iar de aici telecabina Gletscherbahn te duce până aproape de vârf  la stația mare de telecabină care până în decembrie 2017 este în construcție. De aici până pe vârf este un traseu echipat cu cabluri de aproximativ 10 minute. Recomand atenție sporită și ham pentru copii pe această bucată aparent ușoară deoarece toate prizele sunt lustruite și alunecoase. Anual, o medie de 500.000 de persoane ajung pe “Acoperișul Germaniei”.

Pentru temerari există și o abordare extremă, de creastă tehnică și dificlă, dar deosebit de spectaculoasă. Acest traseu poartă denumirea de Jubiläumsgrat (Creasta Bucuriei).

De ce să nu amâni aventurile

Auzim mereu de încălzirea globală și deși știm că ne va afecta pe termen lung nu prea conștientizăm impactul imediat și direct, ce se întâmplă chiar pe durata vieții noastre. Munții cu înălțimi medii, cum e Zugspitze la aproape 3000m, munți ce au avut cândva ghețari masivi, acum mai au doar niște fragmente din ce în ce mai mici. Ghețarul Hollentalferner de pe Zugspitze se micșorează sub ochii noști. Punctul de trecere clasic de pe ghețar pe via-ferrata nu mai este practicabil de vreo doi ani, mini-crevasa existentă acum a devenit foarte periculoasă și inpracticabilă. Un nou punct de acces a fost amenajat puțin mai sus cu o trecere “în siguranță” către porțiunea de ferrată.

Acest impact îl vedem deja cu ochiul liber, dar ce ar trebui să ne dea și mai tare de gândit este stratul de permafrost din regiunile alpine. Permafrost este un termen care definește solurile înghețate tot timpul anului la adâncimi cuprinse între 20 și 1500m. Regiunile cu permafrost sunt în zonele polare și pe munții înalți acoperiți cu ghețari. Acest strat ține rocile lipite asemenea mortarului. Cu cât se avansează încălzirea globală cu atât și acest strat invizibil se topește fragilizând munții cauzând în cele din urmă așa numitele “cascade de roci” cu efecte devastatoare: căderea unui munte.

Nu trebuie să te sperii, Zugspitze nu va cădea vara aceasta sau în anii următori, dar cândva acest lucru se va întâmpla. Există deja un precedent. Acum 3700 de ani, când gheța din roci s-a topit significativ, o cascadă montană cu un volum de 400 milioane de metri cubi de roci a alunecat de pe munte distrugându-l parțial si Zugspitze a ajuns ce este astăzi. Rămășițe ale catastrofei se pot vedea pe Valea Iadului, tocmai de aceea este și așa de greu de parcurs.

Un vechi tunelul de acces prin munte, unul de aprovizionare, era cândva acorit de gheață cu o grosime de câțiva metri. La ora actuală acel strat este foarte subțire iar stratul de permafrost din roca tunelului a scăzut mult. Nemții sunt foarte conștienți de pericolul care pândește cândva așa că toate măsurile de precauție sunt la cote maxime. Există un tunel de 60m lungime și 12cm diametru undeva în apropierea vârfului care este monitorizat constant. Vârful este lucrat și amenajat masiv cu telecanila și construcțiile aferente. În tunelul de care ți-am spus sunt ampasați senzori termici și senzori care detectează crăparea rocilor. Acești senzori transmit din oră în oră către stația centrală Zugspitzbahnn ca noi să stăm fără grija că s-ar putea întâmpla ceva.

Mai mult, DAV (Deutche Alpine Club) monitorizează constant starea traseelor. Vezi aici detalii la zi despre pasajele dificile.

Jubiläumsgrat

Cresta care pornește de la vârful Zugspitze spre  Hochblassen și până la Alpspitze se numește Creata Bucuriei (Jubiläumsgrat / Jubiläumsweg / Jubilee Arête / Jubilee Ridge), este inclusă în regiunea Blassenkamm (“Creasta Palidă”) și este un traseu de via-ferrata celebru dar greu și poate fi parcurs în ambele sensuri. Nu te lăsa păcălit de denumirea jucăușă, traseul este dificil, are aproape șase kilometri lungime, necesită tehnică și echipament complet pentru ferrate și este cel mai lung și cel mai dificil traseu de pe Zugspitze. A se parcurge doar pe vreme perfectă. Vezi aici un exemplu pe furtună.

@ludwig-karrasch.de

Traseul a fost parțial echipat deoarece spectaculoasa creastă era tare tentantă pentru motaniarzi dar nu toți aveau experiența necesară să se descurce în cățărare liberă. Echiparea crestei ca o măsură de siguranță a început în 1909 și a fost finalizată în 1986. Atenție! Are multe pasaje care trebuiesc cățărate la liber.

Detalii

 • Durata: 9 ore
 • Lungime: ~7km
 • Dificultate:Cățărare III, B/C și o porțiune cu D pe lângă Vollkarspitze

  @hans-beggel.de

 • Punct de plecare: Stația montană Alpspitzbahn Osterfelderkopf (2030 m) sau Zugspitzegipfel (crucea aurie de pe vârf)
 • Cabane: Jubiläumsgrathütte (2684 m, bivouac); Münchner Haus pe Zugspitze (2957 m), tel. 0 88 21/29 01
 • Varianta 1: stația alpină Alpitzbahn – Alpsitz-Ferrata – Grieskarscharte (2463 m) – Falken Grieskarscharte (2560 m) – Vollkarspitze cu punct de asigurare (2618 m) – exteriorul vârfului Höllentalspitze (2720 m) – cabana Jubiläumsgrathütte – Höllentalspitze – coborâre spre Knorrhütte – Höllentalspitze (2741 m) – Zugspitze (2962m).
 • Varianta 2 (invers): urcare 770m și coborâre 3000m diferență de nivel (Zugspitze – Alpspitze – Hammersbach)

În acest moment pe mine mă depășește cu mult un așa traseu, dar dacă pe tine te tentează îți recomand să citeștii cu google translate impresiile și detaliile de pe summitpost.org, hikr.org via-ferrata.de și topografia traseului.

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

1 Comment

 1. iulian
  13/10/2017 at 12:05 pm — Răspunde

  uau,asta e traseu de alpinisti in toata regula.tineam mana incordata si pe mouse 🙂 cred ca ma voi limita la lanturile noastre :))

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.