Aventură și călătoriiGermaniatrasee munte

Karwendel, raiul aventurierilor (3) – Birkkarspitze (2749m) și socoteala de acasă

Eu n-am să am liniște până nu o să urc majoritatea vârfișorilor din Karwendel. Din păcate în ultima vacanță vremea a fost complet împotriva mea și am apucat să fac prea puțin din ce mi-am propus.

Dar dacă tot am investigat și cotrobăit toate hărțile și interneții pentru detalii și poze exacte ca să știu la ce să mă aștept, mai ales ca ture solo, n-aș vrea să pierd informațiile găsite cu greu și puse cap la cap. Le voi păstra pentru data viitoare, și cine știe, poate-ți vor fi utile și ție atunci când planifici o vacanță activă în zonă.

După trimful cu munțișorul albastru, despre care îți povesteam în articolul precedent din această serie, am căutat să văd care-i ‘ăl mai mare și tare vârf din Karwendel și dacă nu cumva subsemnata l-ar putea cuceri.

Za Boss din Karwendel-ul austriac este Birkkarspitze (2749m), unul dintre cele 44 de vârfuri ultra proeminente din Alpi. Acestea sunt vârfurile care au o proeminență topografică mai mare de 1500m și în lume sunt 1524 de toate. Ca să-ți faci o idee, Mattherhorn sau Eiger nu sunt ultrași deaorece ei sunt conectați cu munți și mai înalți prin văi între creste și de sine stătători nu au o proeminiență suficientă pentru această categorie.

Greu, greu cu informațiile în engleză pe interneți, iar pentru poze de pe traseu și nu doar cu vârful și panorama a trebuit să devin foarte inventivă. În schimb senzația pe care care mi-a dat-o toată cercetarea pe care am făcut-o este că orice munțoman ar trebui să urce pe Birkkarspitze măcar o dată în viață.

Așa să fie oare?

Caracteristicile traseului

 • Traseu: culoare neagră și este o combinație de traseu T4 (SAC) și cățărare I (UIAA Grading System).
 • Altitudine: 1850m urcare și coborâre încă pe atât împărțiți astfel: ~800m din Scharnitz până la Karwendelhaus întinși pe 20 de kilometri și restul de 1000m de la cabană până pe vârf în trei kilometri.
 • Durată: Scharnitz – Karwendelhaus (2 ½ – 3 ore cu bicicleta); urcarea de la Karwendelhaus până pe Birkkarspitze (2 ½ – 3 ore); coborârea înapoi la Karwendelhaus (2 – 2 ½ ore); cu bicicleta la vale până în Scharnitz (1 – 1 ½ ore)
 • Efort: mare. Sunt în total ~43 de kilometri, de accea se recomandă varianta biclă+traseu. Este destul de mult pentru o singură zi, deși nu imposibil. Majoritatea își planifică tura pentru două zile cu stat peste noapte la Karwendelhaus și întoarcere în Scharnitz a doua zi.
 • Echipament: mountainbike, bocanci de munte, haine de ploaie și un mini kit pentru urgențe (camere de schimb, plasturi, ceva dezinfectant, ceva de cap și de stomac). Deși sunt câteva porțiuni cu cabluri nu este nevoie de ham și via-ferrata kit.

Sfat: cea mai bună variantă de a cuceri Birkkarspitze este o combinație de bike&hike deoarece din Scharnitz (cel mai apropiat punct de acces cu mijloace de transport cu mai mult de două roți) mai sunt ~20 de kilometric până la cabana Karwendelhaus de unde se intră efectiv pe traseul spre vârf.

Explicații

T4 înseamă traseu alpin, de altitudine și dificil. Este o clasificare a Clubului Alpin Elvețian (Swiss Alpine Club) care este internațională și este valabilă pentru toți Alpii. Este adesea marcat cu bandă albastră.

Pe un T4 este posibil să nu ai potecă tot timpul, dar marcaj există. Poate va fi nevoie să te ajuți cu mâinile, pe jos sau pe cabluri. Sunt de obicei trasee de creastă sau ultima porțiune către un vârf. Relativ expus, dar nu extrem, sau plaiuri înierbate abrupte și enervante, grohotiș sau porțiuni de ghețar fără zăpadă deasupra.

Pe aceste trasee ai nevoie de aptitudini bune de orientare și ar trebui să ai și ceva experiență alpină în spate. Pe T4 schimbările de vreme pot determina ca retragerea de pe traseu să devină complicată și să ai dificultăți în a găsi adăpost.

Un T4 I va fi mai ușor decât un T5 și T6. De obicei de la T4 în sus ai și un grad de cățărare care poate fi ușor (scrambling unde doar te mai ajuți de mâini) și/sau ai traseul echipat cu cabluri. T5 și T6 aproape niciodată nu sunt echipate cu ajutor pe stâncă și deja sunt la alt nivel.

Atenție! T-urile sunt clasificări diferite și nu au legătură cu clasificarea via-ferratelor care nu sunt neapărat mai dificile, doar mult mai expuse. Pe o via-ferrata ai nevoie de echipament (ham și kit set) care are rolul nu doar de a te proteja când/să nu cazi ci și de a te ajuta să avansezi pe stâncă. Literatura de specialitate spune că ferratele ușoare sunt cu mult mai sigure decât traseele de hiking în raza T4-T6, deși practic nu pot fi comparate cu exactitate.

Încă ceva, orice bucată de munte care e cu perete de stâncă, indiferent dacă traseul merge de jur împrejur sau de-a dreptul, intră undeva pe scara UIAA. Pentru I și II nu ai neapărat nevoie de ham și coardă, dar depinde de traseu și dacă a fost echipat în prealabil.

Cum ajungi în Scharnitz

Adresa de pus pe GPS ar fi: Hinterautalstraße 422, 6108 Scharnitz, Austria

Coordonate GPS pentru parcarea de unde începe traseul :
47.384084, 11.272402 (deschide în Google Maps).

Pentru detaliile de drum cu mașina sau trenul până în Scharnitz citește Munții Karwendel: raiul aventurierilor (1) – informații utile.

Unde dormi

 • Karwendelhaus, deschisă doar de la începutul lui Iunie până la mijlocul lui Octombrie.
  Prețurile diferă mult pentru membrii Deutche Alpine Club (17 Euro) și non-membrii (29 euro/pat/noapte preț fără mic dejun). În regim demi-pensiune te costă 33 euro, prețul cazării neffind inclus, mic dejun+cină (cred, nu mi-e clar de pe site-ul lor), dar mesele sunt generoase. Este obligatoriu să ai cu tine sac de dormit sau măcar așternuturi pentru sacul de dormit. Dacă nu ai, le poți cumpăra de la ei. Au apă caldă și internet gratuit J, pompă pentru bicicletă și diverse kit-uri de reparații pentru echipamentul de munte sau bicicletă.
  Tel .: +43 720 983554.
 • Birkkarhütterl este un refugiu cu regim de bivuac, fără paturi sau pături. A se folosi doar pentru urgențe.

Scharnitz (970m) – Larchetalm (1170m) – Karwendelhaus (1400m)

Prima bucată de traseu este lungă și chinuitoare de făcut la talpă, dar  este minunată pe bicicletă. În ~20km ai aproximativ 800m diferență de nivel. Traseul nu este deloc tehnic, dar este solicitant iar peisajul este de vis.

Din parcarea din Scharnitz urmezi indicatorul spre Karwendeltal (Valea Karwendelului). Primii 700m sunt lejeri pe drum forestier urmează o urcare mai susținută, dar scurtă și ajungi deja la 1100m. Pe dreapta ai stâncosul Pleisenspitze, iar spre stânga flancurile de est ale Rotwandl și Tiefkarspitze. Apoi drumul continuă lin, dar în ușoară urcare vreo șapte kilometri până la Larchetam care este închisă. Ar fi bine să ai ceva sanvish cu tine că până la Karwendelhaus nu vei găsi nimic de ronțăit. După Larchetam urmează o urcare abruptă care intră în pădure. La ieșirea din pădure intri într-o deschidere cu pășuni alpine minunate și ai deja devere către  Plainkar, Vogelkar and Östlichen Karwendelspitze. De la kilometrul 13 încep mai multe serpentine largi, în urcare continuă, iar ultima bucată spre cabană este destul de abruptă și îți va testa puțin forțele. La întoarcere va fi ușor, doar la vale și viteză:

Schatnitz-Karwendelhaus face parte dintr-un tur mai mare, Karwendeltour, care efectiv înconjoară tot lanțul, are spre 80km și este un adevărat tur de anduranță.

Karwendelhaus (1400m) – Schlauchkar – Birkkarhütterl (2650m) – Birkkarspitze (2749m)

Traseul către Birkkarspitze începe fix de la Karwendelhaus de unde urmezi poteca îngustă și abruptă printre tranșeele formate de avalanșe, porțiune securizată cu cabluri. După această bucată mai dificilă, dar scurtă, poteca devine din nou lină și poți merge mai lejer spre partea de jos a hornului până la intersecția către Hochalmkreuz (stânga) și Brendelsteig (dreapta), pe care o vei ignora, mergând tot înainte, lăsând verdeața în spate.

Următoarea bucată este laborioasă deaorece urcarea pe circul glaciar Schlauchkar este abruptă și dificilă datorită grohotișului instabil format de eroziunea ghețarilor. Să fii cu băgare de seamă mai ales la intrarea în șa unde, datorită poziționării pe spre nord poți găsi zăpadă până vara târziu. După vreo două ore de mers vei vedea vârful spre stânga și vei trece pă lângă refugiul Birkkarhütte. De la refugiu ai din nou o porțiune cu cabluri și în vreo 15 minute ar trebui să ajungi pe vârf.

Atenție! Imediat după refugiu se află o stâncă mai dificilă de care trebuie să treci. După aceasta traseul continuă în serpentine din ce în ce mai abrupte între partea de est al lui Ödkarspitze și Birkkarspitze, până pe vârf.

Notă: Deși sunt porțiuni ce au cabluri și sunt parțial expuse nu am găsit recomandări că ar fi necesar un via ferrata kit. Ai putea să îl ai ca să te simți mai în siguranță, dar nu este obligatoriu. În schimb toată lumea recomandă să ai cască deoarece se desprind bucăți de calcar și sunt multe zone unde pot să cadă pietre. Atenție sporită la coborâre. Porțiunile nu foarte dificile de cățărare sunt ceva mai complicate când se coboară, fără să fie de speriat, doar că la întoarcere tu vei fi deja destul de obosit, Birkkar fiind un munte solicitant, mai mult fizic decât tehnic.

Panorama de sus este spectaculoasă și că este o bine-meritată răsplată pentru peisajul dezolant al circului glaciar și ascensiunea solicitantă până sus. În zilele senine se văd aproape toate vârfurile Karwendel-ului, principalul lanț muntos din Apli, pre-Alpii bavarezi, chiar și Dolomiții.

Birkkarspitze nu este un vârf de bifat, ci unul care trebuie savurat pe îndelete. (Panorama 360)

*Foto slider: @bergtour-online.de, @hikr.org, @muenchner-hausberge.de, @outdooractive.com

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.