Echipamentghid bocancighid de cumpărare

Bocanci de vară și încălțămintea pentru timp frumos

Cele mai multe ture le-am făcut în bocanci de trei sezoane pe care-i purtam vara cu șosete subțiri și iarna cu șosete groase din lână. Pe măsură ce a trecut timpul și am început să merg pe munte constant și în orice anotimp, am simțit nevoia să-mi variez colecția de bocanci de munte. În acest articol îți voi povesti despre bocanci de vară și vom explora lumea încălțărilor pentru timp călduros.

Care-i diferența

Bocancii sau ghetele de vară se deosebesc de restul prin respirabilitate crescută și greutate redusă. Deși tot trebuie să facă față la ploaie, trebuie în același timp să ofere o ventilare mai bună a piciorului pentru a elimina transpirația și a evita supraîncălzirea.

Majoritatea încălțărilor tehnice de vară sunt confecționate predominant din mesh sau alte materiale textile în combinație cu piele și pot veni în varianta cu membrană împermeabilă sau nu. Membrana în această situație este strict o opțiune personală. Aceasta protejează de ploaie sau apa din băltoace, dar în același timp face pantoful mai puțin respirabil și mai greu de uscat.

Talpa este de cele mai multe ori flexibilă, mai ușoară decât a bocancilor de trei sezoane sau a celor de iarnă care vin în variante rigide sau semi rigide pentru a facilita mersul pe zăpadă.

Bocanci, ghete, semighete

Între bocancii de vară și ghete de munte nu sunt diferențe majore. Bocancii au doar o construcție ceva mai solidă, și au botul protejat de cauciuc. Ghetele sunt mai subțiri și mai ușoare.

Semighetele sunt mai scurte, tăiate sub gleznă și sunt de preferat vara pentru o ventilare mai bună. Însă o pereche de bocanci  de munte înalți îți va proteja gleznele de zgârieturi, julituri și nu va permite pietricelelor să intre la fel de ușor în interior.

Pantofi de trail?

Da și nu. Pantofii de trail running sunt special concepuți să ofere aderență foarte bună, stabilitate și să țină piciorul fix. Bun, și dacă-s buni de alergat pe munte, de ce nu ar fi buni și pentru ture? Pantofii special creați pentru alergare sunt concepuți să-ți ofere confort atât timp cât ești în mișcare și nu ai greutate în spate.

Dar pe piață există multe modele, foarte diferite în ceea ce privește construcția și talpa astfel că există posibilitatea să-ți găsești o pereche de pantofi de alergare care să se potrivescă la ambele activități. Un exemplu foarte bun de diferență între pantofi de trail, din ceea ce am testat noi, sunt Speedcross (Salomon) care sunt excelenți pentru alergarea montană, Mary este deja fan declarat și nu se vede alergând în altceva, dar nu sunt foarte prietenoși cu plimbatul leneș pe poteci sau stat toată ziua în ei.

Sandale

Atunci când te gândești la încălțări de munte, sandalele sunt probabil ultimul gând. Dar află de la mine că o pereche de sandale sport sunt o super investiție. Nu vei urca pe creastă cu ele și nici nu te vei apropia de grohotiș, dar pe o potecă domoală, când faci un popas sau pe lângă cort sunt ideale.

Dacă ți-e teamă că o să-ți lași unghiile în prima creangă să știi că există variante cu botul acoperit și protejat cu cauciuc.

Citește și Ghidul nostru complet de supraviețuire în bocanci pentru a afla mai multe despre cum să-ți alegi corect încălțările de munte, cum să le îngrijești și cum să eviți probleme ca bășicile și unghiile care cad.

Tu ce preferi vara în turele pe munte?

 

 

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.