AustriaAventură și călătoriicălătorii cu copiiUngaria

Cum să călătorești cu bebelușul iarna – Budapesta și Viena

Cum a venit iarna am și început să visăm la piețe de Crăciun și să ne facem planul de călătorii în trei. Să călătorești pe timp frumos cu un copil mic de doar câteva luni este, așa cum am aflat pe pielea noastră în călătoriile de astă vară, ceva mai simplu. Dar când adaugi frig, ninsoare și perioade lungi de timp petrecute afară în ecuație, trebuie să te pregătești ceva mai bine pentru ca experiența să nu fie una în care să-ți dorești să te spânzuri cu fularul.

Concret, am petrecut cinci zile la piețele de Crăciun din Budapesta și Viena unde am luat la picior orașele, am vizitat cât de mult ne-a permis timpul și am gustat din bunătățile locale. Cum este să călătorești cu un copil de nouă luni iarna, cum faci față frigului, cum adaptezi un citybreak la nevoile copilului astfel încât să vă bucurați cu toții de experință și de ce trebuie să ții cont în ceea ce privește drumul și cazarea, precum și ce este musai de văzut și făcut în Budapesta și Viena în sezonul sărbătorilor voi aborda în acest articol.

Planul, drumul și bagajele

Odată ce trece entuziasmul dat de cumpărarea biletelor de avion începe adevărata distracție. Ce-i dau să mănânce atâtea zile, de câte haine are nevoie, cum o să reușim să ne plimbăm prin frig și cum vom reuși să vedem tot ce ne-am propus fără a face rabat la confortul nostru și a celui mic, sunt doar câteva dintre întrebările la care am găsit răspuns cu prilejul acestei călătorii.

Drumul – avion și tren

Ideea inițială a fost să mergem cu mașina și pe drum să facem două opriri la Sibiu și Timișoara să vedem Târgurile de Crăciun de acolo. Dar drumul se anunța obositor cu copilul în mașină atâtea ore astfel că am ales varianta avion până la Budapesta și tren de acolo până la Viena.

Zborul  durează aproximativ o oră, mai mult decât suportabil pentru micul călător care a bifat acum a doua călătorie cu avionul și a făcut față cu brio, fără plânsete sau supărări.

Citește și Vacanță activă cu bebe – hiking în Cinque Terre

Atunci când aleg bilete de avion încerc să  le găsesc pe cele de dimineață la plecare și de seară la întoarcere pentru a prinde mai mult timp de vizitat. Dacă se nimeresc și pe orele de somn ale copilului atunci e motiv de dansul fericirii. Găsești oferte bune la biletele de avion către Budapesta aici. Noi am avut noroc și am prins perioadă de reduceri astfel că am călătorit toți trei dus/întors cu aproximativ 100 euro.

Din aeroport până în oraș poți lua un taxi pentru aproximativ 25 euro sau cu autobuzul până la prima stație de metrou. Bilete combinate (autobuz+metrou; aprox 350 HUF) se găsesc de cumpărat în aeroport la ghișeul de informații transport public unde vei primi și o hartă foarte utilă a metroului. Aruncă un ochi aici.

Din Budapesta se fac trei ore cu trenul până în Viena cu RailJet și biletul dus/întors este în jur de 33 euro/adult (poți găsi și oferte cu 13 euro). Plecarea se face din gara Budapest Keleti și în Viena sunt două opriri: în Vienna Hauptbahnhof și Vienna Meidling. Noi am luat biletele online de pe site-ul unguresc (biletele sunt mai ieftine decât pe cel austriac), am primit un cod și cu acesta am printat biletele la automatele din gară. Procesul este simplu și fără bătăi de cap. De notat că aceste bilete sunt fără rezervare de loc, te așezi unde este scaun liber și speri că nu a făcut toată lumea rezervare. Dacă vrei să-ți asiguri scaunul, o poți face în gară la ghișeu contra sumei de 3,5 euro. Mai multe informații poți găsi aici.

Tip: Atunci când faci planul ia în calcul toți timpii de tranzit: durata zborului, cât durează drumul aeroport – oraș, gară-cazare etc. și optimizează timpii cât mai bine pentru că asta va influența foarte tare planul general al excursiei. Nu uita să ai în vedere nevoile celui mic care necesită și ele timp (schimbat, hrănit, plimbat să se dezmorțească etc).

Concret pe cazul nostru: teoretic am avut șase zile de vacanță, dar practic ne-am bucurat de doar patru. Am aterizat în Budapesta la ora patru după amiază și la cazare am ajuns abia după șase jumătate. În ultima zi am avut tren Viena – Budapesta de la 9.30 – 11.30 și avion de la ora 15.30. Este clar că înafară de o masă de prânz cu gustoșenii ungurești altceva n-am făcut decât să fim pe drumuri în ziua cu pricina.

Bagaje – ce am luat cu noi

Pentru drum nu am avut nevoie de pregătiri speciale pentru cel mic, doar haine comode, câteva jucării mici (care nu fac zgomot, nu scot sunete și nu cântă) care să-l țină ocupat și ceva de ronțăit. Acum e mare fan felii de fructe și rondele de orez.

În toate călătoriile noastre punem mare preț pe libertatea de mișcare. Nu ne place să ne cărăm cu toată casa după noi și eficientizăm totul. Pentru că am călătorit cu cel mic, asta a presupus ca unul dintre noi să care copilul și celălalt bagajele. Astfel că am ales să trăim periculos și să luăm doar bagajele mici de mână oferite gratuit de compania aeriană (42 X 32 X 25 cm). Salvam bani și nervi la cărat. Am avut un rucsac cu hainele noastre și o geantă pentru cel mic. Atenție! Dimensiunea bagajului gratuit variază de la o companie aeriană la alta, verifică bine site-ul înainte.

Pentru că am tot schimbat mijloace de transport și am alternat frigul cu spațiile încălzite, o atenție deosebită a trebuit să o dăm felului în care l-am îmbrăcat. Și pentru că este la vârsta la care mai bine îți prinzi un deget la ușă decât să-l îmbraci, am lăsat geaca și pantalonii de fâș acasă și am optat pentru o protecție babywearing de iarnă. Pentru cei care nu știu, protecția este o husă formată din două straturi, unul din fleece și unul rezistent la vânt și ploaie, care se pune peste copilul prins în sistemul de babywearing.

Protecția este ușor de pus sau de scos, iar pe dedesubt l-am îmbrăcat în haine de corp, preferabil din merinos, și un overall din fleece. Ghetuțe, cagulă (mult mai bună decât fesul pe care și-l tot scoate) și e gata de drum. Dacă tot am menționat sistemul de babywearing, noi nu călătorim cu căruțul ci doar cu Manduca pentru că ne dă libertate de mișcare și este ușor de transportat.

Pentru cel mic am cărat câte un body și un pantalon pentru fiecare zi + 1 extra, scutece și șervețele umede pentru o zi-două maxim, restul urmând să le cumpărăm de acolo în pachet mic, o trusă mică de medicamente (paracetamol supozitoare, ser fiziologic sau apă de mare pentru nas, gel antibacterian), un prosop mic tehnic, o linguriță și un borcănaș cu capac în care să cărăm mâncare.

Pentru noi am luat haine bune de layering (mai multe straturi subțiri + un polar), încălțări comode și călduroase, strictul necesar de cosmetice, aparatul foto și actele (CI pentru părinți și Pașaport pentru copil) și o asigurare de călătorie.

Tip: Singurul lucru care mi-a lipsit și îți recomand să-l pui în bagaj dacă călătorești cu un copil mic care este alăptat la cerere este o eșarfă sau un fular, eventual un pieptar din fleece. Alăptatul la cerere este, așa cum îi spune și numele, când cere copilul și nu ține cont dacă tu ești la Piața de Crăciun și afară sunt zero grade. Mă descurc destul de bine să-l alăptez pe cel mic direct în sistem discret și eficient astfel încât să nu-mi întrerup activitățile, dar pe frig pieptul meu a avut mult de suferit.

Mâncarea – ce bagă la fălci ăsta mic?

Dacă ești curios cum am făcut cu mâncarea pentru cel mic află că nu am cărat nimic de acasă înafară de cele câteva snakuri pentru drum. În Budapesta sunt multe piețe cu produse proaspete de unde poți lua legume, fructe, brânză, iaurt și altele, iar supermarketuri cu de toate sunt la fiecare pas. Îți recomand să faci o vizită la Piața Centrală din Budapesta, Nagyvásárcsarnok. În Viena ne-am aprovizionat de la Billa. Ai în vedere că în Viena magazinele se închid devreme, iar duminica le găsești deschise doar până în prânz.

I-am gătit doar seara ceva ușor ca legume fierte sau piure de cartof dulce. Pe timp de zi fie am luat mâncare cu noi la pachet și l-am hrănit direct în sistem, fie i-am comandat și lui la restaurant ceva ce poate consuma (legumele fierte fără sare sunt mereu o alegere bună).

Cazarea

Nu suntem pretențioși la cazare, am stat în trei și la cort și în hoteluri. Căutăm doar să fie curat și o amplasare bună. În acest trip am ales să închiriem un apartament în fiecare oraș și a fost cea mai bună decizie. Principalul motiv este că acum, spre deosebire de călătoriile trecute, cel mic este diversificat și o bucătărie utilată cu frigider, aragaz și oale mă salvează de bătăi de cap. Al doilea motiv este spațiul mult mai generos, numai bun de luat la măsurat de-a bușilea.

Budapesta iarna – ce e de văzut?

Pentru mine a fost a doua oară când am văzut Budapesta, tot iarna, și m-am îndrăgostit atât de tare de oraș că vreau musai să-l prind și în alt anotimp. O fi originea mea de fată crescută pe malul Dunării la Galați care mă atrage la un alt oraș aflat pe cursul acestei ape sau aerul cochet-boem pe care Budapesta mi l-a inspirat. Două zile pentru capitala Ungariei nu sunt nici pe departe suficiente ca să vezi tot ce se poate, dar dacă sunt planificate bine, îți ajung să-ți faci o idee, să guști din bunătățile locale și să te bucuri de straiele de sărbătoare ale orașului.

Am profitat de împărțirea orașului în două și în prima zi am bătut străduțele Pestei, iar a doua zi am trecut podul și am luat la picior dealurile Budei. Cele două Târguri de Crăciun mari, una la Bazilica Sfântului Ștefan și a doua în Piața Vörösmarty, le-am vizitat pe fiecare în câte o seară. Ne-am deplasat în mare parte pe jos și am apelat la metrou doar la nevoie.

Prim zi ne-am început-o cu o cafea tare și produse de patiserie ungurești care sunt excepțional de bune. Am luat la picior Parcul Central Városliget, unul dintre primele parcuri publice din lume conform Wikipedia. Și chiar dacă iarna nu are același farmec ca în sezonul cald abundă în atracții. Aici se află Grădina Zoologică și Grădina Botanică, un parc de distracții, Băile Termale și pișcina Széchenyi, Muzeul Transporturilor, Muzeul de Artă, Piața Eroilor, Palatul Artelor și Castelul Vajdahunyad, o copie după mai multe clădiri din Regatul Ungar, în special după Castelul Huniazilor de la Hunedoara, România. Pe timp de iarnă aici este și un patinoar în aer liber.

Din lipsă de timp și pentru că am preferat să profităm de razele timide ale soarelui de decembrie nu am intrat în niciun muzeu dintre cele de aici. Am petrecut câteva momente în Piața Eroilor, sit UNESCO, și de aici ne-am continuat drumul pe Bulevardul Andrássy út, principala stradă de shopping în Budapesta. Aici găsești toate magazinele de brand, ambasade, cafenele cochete și restaurante cu ștaif. Clădirile sunt superb decorate și bulevardele late te tot îmbie la plimbare.

Tot pe această stradă este și Opera, în care este musai să arunci un ochi, și Muzeul Terorii care este un must see chiar dacă nu ești pasionat de istorie. Eu l-am vizitat și prima dată când am fost în Budapesta și acum mi-am târât consortul să vadă și el cu ochii lui clădirea reprezentativă a celor două perioade sângeroase din istoria Ungariei aflată sub regimuri ale terorii. Nu este un muzeu pentru copii, dar cel mic nu a protestat și a dormit tot timpul în spate.

Continuând pe Andrássy am ajuns la prima Piață de Crăciun aflată în fața Bazilicii Sfântului Ștefan. Miroase a vin fiert, mirodenii, colac secuiesc denumit pentru străini Chimney Cake și a mâncare cu mult sos. La tarabele de lemn se vând suveniruri și decorațiuni cu specific, totul este autentic și nimic nu are iz de Made in China. Am poposit aici câteva minute bune să ne bucurăm de proiecțiile luminoase de pe fațada catedralei și să ne încălzim un pic cu o băutură aromată. Bazilica se poate vizita gratuit dar o donație de un euro este încurajată.

Lăsând Piața de Crăciun în urmă am continuat până pe malul Dunării la Podul cu Lanțuri Széchenyiprimul pod permanent peste Dunăre care a unit Buda de Pesta. Aici dacă faci dreapta ajungi la clădirea simbol a Budapestei, Palatul Parlamentului.

Noi ne-am încheiat seara cu o plimbare pe malul Dunării și o sesiune de shopping de gustoșenii din Piața  Nagyvásárcsarnok, cea mai mare și veche piață acoperită din Budapesta. La parter vei găsi tot ce ai nevoie să cumperi pentru o mâncare delicioasă, iar la etaj sunt suveniruri și articole hand made și un loc unde se servește mâncare tradițională ungurească.

A doua zi am trecut Podul Lanțurilor pe porțiunea pietonală și am urcat la Castelul Buda, complex care datează din 1265 și care acum găzduiește mi multe muzee. Noi l-am vizitat pe cel de istorie al Budapestei și îl recomand dacă ești pasionat de așa ceva. La castel poți ajunge fie urcând pe jos, cu liftul sau cu funicularul care este o experință în sine dar la fel tinde să devină și statul la coadă iarna. Lesne de înțeles, am ales să facem mișcare.

Următoarea oprire a fost la Biserica Matthias, una dintre cele mai importante sanctuare catolice din Europa zice Wikipedia și una dintre cele mai fotogenice biserici aș spune eu. Imediat lângă este Bastionul Pescarilor cu turnuri ca din povești unde se fac 99% dintre selfie-urile din Budapesta. Priveliștea aici este incredibilă.

Bonus, în partea dreaptă a bastionului este un loc de joacă pentru copii, numai bun de o pauză de dat în leagăn și hrănit pe cel mic care se cam plictisise de cheful nostru de vizitat. Cafeaua care se vinde în apropiere nu este grozavă, dar își face treaba și nu e ca și cum părinții unui copil mic certat cu somnul mai fac diferența.

Seara ne-am încheiat-o la cealaltă Piață de Crăciun, la capătul Bulevardului Vaci și în fața faimoasei cafenele Gerbeaud, în Piața Vörösmarty. Mult mai mare și mai frumoasă, aceasta din urmă a fost și mult mai aglomerată.

Alte locuri de văzut în Budapesta:

Tip: Pentru o masă pe săturate cu mâncare bună îți recomand restaurantul acesta de pe lângă gară. Este de tipul all you can eat, un meniu costă în jur de 3500 HUF (9 euro) și au și scaun pentru bebeluși.

Viena iarna

După două zile de Budapesta,  ne-am înființat în Gara Keleti să luăm trenul care în aproximativ trei ore ne ducea la Viena să vedem dacă austriecii au luminițe mai faine și brazi mai înalți. Din fericire cel mic și-a făcut de treabă cu masa dintre scaune și călătoria a fost fără peripeții.

Am coborât din tren într-o Viena friguroasă ca fundul renilor lui Moș Crăciun și cu un soi de chiciură. Unde mai pui că era duminică după amiaza și toate magazinele erau închise. Noh, pățăști! Am tras fesurile bine pe urechi și am lăsat vântul să ne sufle-n toate cele în fața Domului Sfântului Ștefan și pe străduțele adiacente până ne-am săturat de plimbare și ne-am retras cu ceva fast food pentru noi și un orez chior cu legume pentru ăla mic care era înfofolit ca un eschimos.

Vremea se anunța urâtă, în Viena sunt unsprezece! Piețe de Crăciun, peste 150 de muzee, 27 de castele și de aproximativ cinci ori mai multe palate. Âsta da challenge! Cum să organizăm mai bine cele două zile pe care o să le petrecem aici astfel încât să înțelegem ceva din toată experiența asta? Ideea salvatoare: un free walking tour.

Tip: Atunci când nu ai prea mult timp la dispoziție sau n-ai lecțiile făcute de acasă, un free walking tour e mană cerească. Un astfel de tur ține în jur de două ore jumătate și la finalul lui plătești ghidul sub formă de bacșiș cu cât consideri tu că merită. Găsești ușor un astfel de tur la o simplă căutare pe Google și tot ce trebuie să faci este să mergi la locul de întâlnire la ora anunțată. Nu-ți face griji dacă ești cu copilul. Se fac multe opriri, se ia o pauză de toaletă/ceai/cafea și te poți retrage oricând dacă cel mic protestează grav. Nu uita totuși să lași ceva bănuți ghidului.

Timp de aproape trei ore, Iva, ghidul noastru originară din Praga, ne-a plimbt prin cele mai cunoscute locuri ale Vienei, ne-a trecut prin istorie, artă, trivia, ne-a vândut niște ponturi bune și ne-a dat sugestii de ce ar mai fi de văzut și în ce muzee e musai să intrăm.

În linii mari, itinerariul nostru a fost următorul:

  • Plecare din fața Muzeului Albertina care găzduiește lucrări de Leonardo da Vinci, Michelangelo, Klimt, Schiele, Delacroix, Rembrandt etc. Vis-aVis se află Cafe Sacher Wien, singura cafenea în care poți mânca o felie din celebra prăjitură Sacher-Torte făcută după rețeta originală.
  • Burggarten – grădina curții imperiale care găzduiește statuia lui Mozzart
  • Hofburg – Curtea imperială cu renumitul cor de baieti Wiener Sängerknaben, Muzeul SisiȘcoala Spaniolă de călărie
  • Cartierul Muzeelor – ocupă locul 8 din lume ca suprafață dedicată culturii. Este închis lunea.
  • Wiener Stephansdom – Catedrala Sf. Ștefan. Intrarea este liberă, dar anumite secțiuni și servicii (urcat în turn) se plătesc.
  • Michaelerplatz – o piață plină de istorie unde au fost descoperite vestigii arheologice din perioada romană. Aici este intrarea principală în Hofburg. Vis a vis de acestă intrare se află clădirea Looshaus construită de unul dintre fondatorii arhitecturii moderne, Adolf Loos. Clădirea este importantă pentru că la vremea construirii Franz Ferdinand, mostenitorul tronului, a considerat-o o ofensă adusă la tradiția barocă și neobarocă și a refuzat să mai folosescă intrarea principală pentru a nu o mai vedea. După părerea mea, avem clădiri mult mai hidoase în București.
  • Der Graben – una dintre cele mai faimoase străzi din Viena, prima care a fost iluminată cu neoane și prima pietonală. Găzduiește multe construcții emblematice printre care și Pestsäule sau Coloana Ciumei, monument baroc dedicat Sfantei Treimi ridicat după eradicarea Marii Epidemii de Ciumă Bubonică din 1679.

Seara ne-am petrecut-o în fața unui șnițel uriaș la Figlmueller, un restaurant care se laudă cu dimensiunea impresionantă a preparatului tradițional al vienezilor și produsele proaspete din ferma proprie. Nu știu dacă chiar așa este, dar șnițelul de 15 euro a săturat doi adulți flămânzi, iar garnitura de cartofi aurii a mers perfect cu berea casei.

Cu burțile pline am mers să vedem cu ochii noștri cel mai mare Târg de Ctrăciun din Viena, cel din fața Primăriei.

A doua zi am dedicat-o Palatului Schönnbrunn, reședința de vară a împărătesei Sisi. Aici poți petrece o zi întreagă fără să te plictisești vreun moment. Pentru că este o destinație foarte căutată, rezervă-ți din timp biletele online. După ce vizitezi palatul te poți plimba cu orele prin grădini și în Palmenhaus, Sera Palmierilor. Pentru un pic de mișcare urcă dealul până la Gloriette, o construcție care vara adăpostește o cafenea cu priveliște către palat.

Tot aici poți vizita Grădina Zoologică. Deși nu sunt de acord cu circurile și grădinile zoologice, aici animalele sunt bine îngrijite și grădina este bine gândită astfel încât să o poți vizita și iarna când animalele sunt mutate în interior la căldură.

Seara am petrecut-o la Târgul de Crăciun din fața Palatului Schonnbrunn și apoi am dat o fugă până la Prater, renumitul parc de distracții din Viena, să vedem orașul de sus din Roata Mare. O tură în roata uriașă este peste tot trecută ca un must do, personal nu consider că își merită cei 9 euro, dar este o chestiune de gusturi.

Viena este un oraș incredibil de frumos care nu poate fi văzut în doar două zile. Am rămas cu senzația că doar am zgâriat puțin suprafața, iar o fugă între obiective nu-i face dreptate. Deși mi-a plăcut să văd orașul în haine de sărbătoare, consider că e musai să-l iau la picior în sandale într-o săptămână însorită și caldă de primăvară târzie.

Tip: Eu am folosit aplicația Google Trips care îți permite să descarci harta și ghidul orașului și să le ai disponibile fără conexiune la internet.

Să călătorești iarna cu un copil mic nu este complicat, dar nici nu o să te mint să-ți spun că este ușor. Trebuie doar să fii un pic organizat, să lași din temeri acasă și să te asiguri că ai straturi călduroase în rucsac.

Drum bun!

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.