EvenimenteMTB

Călătorie între Cer şi Pământ – un concurs care te bagă în pământ dar te scoate și la liman

Făcând penitență după mica vacanță de Paște am o febră musculară ce ar îngrămădi și pe Godzilla în poziție fetală. Acum că a venit primăvara am un chef fantastic de coclăureală, mai ales după lunga excursie la părinți la Piatra Neamț. Frumoasă-i Moldova și faine coclauri mai are! Dacă și tu te-ai săturat ca mine de aceeași Valea Prahovei și vrei să explorezi și alte zone, am o propunere pentru tine – Călătorie între Cer și Pământ de la Târgu Ocna.

Călătorie între Cer și ..ce?

#divainbocanci e pasionată de aventură și evenimente deosebite. Nu e vorba de un concurs de bungee-jumping deși așa ar părea la prima vedere. Călătorie între Cer și Pământ este o cursă de mountain bike cu plecarea și sosirea în Târgu Ocna, cursa ce dispune de un traseu unic in lume. Cel mai probabil este singurul concurs de MTB cu un traseu care intră în subteran, parcurge o mina de sare și apoi iese iar la suprafață.

Eu par un personaj comod. Mă gândesc de 10 ori înainte să nu fac nimic până la urmă. În realitate, îmi este greu să recunosc că de fapt îmi fac griji – dacă nu mă descurc, dacă mă pierd, dacă sunt prea obosită, dacă nu-mi place. Mă foiesc, mă gândesc, analizez și sunt tentă să mă fofilez. Totuși, evenimentele care sunt ieșite din comun îmi rămân agățate în minte și nu-mi dau pace. Nu e vorba de curaj, e vorba de curiozitate (nu mai omorâm pisica, da!?), iar gândurile mele încep să aibă altă direcție.

Dacă nu mă descurc – și ce? măcar am încercat să văd pe chelea mea cum e și nu doar să-mi fac o părere din pozele de pe facebook. Dacă mă pierd – [veveriță care se tăvălește pe jos de râs] nu e ca și cum ar fi prima dată. Dacă m-am descurcat până la urmă alte dăți, probabil că am să mă descurc și acum. Dacă sunt prea obosită – ar fi doar vina mea că nu prea dorm nopțile. Degeaba aș da vina pe un drum lung și chinuitor, călătorului îi stă bine la drum, iar #diveiinbocanci în pădure. Dacă e să fiu sinceră, prefer evenimentele care sunt la capătul lumii, așa bucuria mea are două părți – partea de călătorie până acolo cât și partea de aventură propriu-zisă în concurs. Dacă nu-mi place – se spune că pofta vine mâncând, dar eu nu cred în vorba asta. Dacă m-a tentat ceva suficient cât să ajung cu bagajele la ușa, probabilitatea să fiu dezamagită e minimă. Gustul pentru aventură e plăcerea reală, celelalte sunt doar detalii savuroase!

După ce am fost la concursul de la Salina Prahova, am o mare curiozitate în ceea ce-l privește pe cel de la Târgul Ocna.

Concurenți și traseu

Concursul durează 120 minute timp în care participanții vor parcurge cât mai multe ture de 15 km. Cine parcurge cel mai mare număr de ture în cel mai scurt timp câștigă.

În Târgu Ocna traseul se desfăşoară pe străzi asfaltate sau cu piatră cubică pe care traficul auto va fi dirijat special pentru concurs. Distanţă parcursă pe asfalt în oraş este de aproximativ 3,5 km. Offroad traseul se desfăşoară pe drumuri forestiere cu pietriş şi pământ, drumuri de iarbă, poteci de pământ şi poteci de iarbă. Distanţă parcursă offroad este de aproximativ 4,6 km. În Salina traseul se desfăşoară pe tunelul de acces auto care are o lungime de 3,1km. Acesta va fi parcurs de două ori – o dată la coborâre şi o dată la urcare. În salina propriu-zisă traseul are o lungime de apriximativ 600m şi se desfăşoară pe suprafaţă de sare relativ alunecoasă . Distanţă totală parcursă în subteran este de aproximativ 6,8 km.

Punctul cel mai înalt al traseului este la 533m altitudine şi punctul cel mai jos al traseului este la 240m adâncime. Concursul de cross country de la Târgu Ocna este singurul din ţară care se desfăşoară şi la suprafaţă şi în subteran. Diferenţa de nivel totală este de aproximativ 527m / tur din care 287m se fac la suprafaţă şi 240m se fac în subteran.

Atenție! Coursa se desfasoară într-o zonă deosebită și te rugăm să citesti cu mare atenție Regulamentul și să respecți Programul.

Cum să povestești chicotind nepoților o așa aventură

Încep cu un start din fața primăriei Târgu Ocna cu o decolare în viteză maximă pe străzile orașului pentru câțiva kilometri până la poarta Minei. Trec pe lângă depozitele de sare (ce-or fi alea?), apoi gonetă prin halele de depozitare, ies la lumină ca apoi să intru în pământ, la propriu – 3,1 km pe spirala de acces în mina de sare și cobor 240m diferență de nivel spre adâncul Pamantului pe un drum luminat. Am auzit că tunelul de acces este perfect aderent.

Odată ajunsă în Mina Trotuș m-aș bucura să o văd curată, coridoare perfect maturate și luminate, temperatură constantă de 12 grade și umiditatea de 50% care să mă împrospăteze puțin pentru că urmează dealul – 600m de suprafață de rulare alunecoasă până să ies la liman, adică pe forestier la soare pentru încă o rucare de 533m. Sperioasă din fire, mie mi-ar fi frică la vale pe poteci dar m-aș lăsa molipsită de curajul celorlalți concurenți și-aș ajunge chiuind la asfalt din nou pentru a lua-o de la capăt pentru o nouă tură. Edivent, nu inainte de cireșa de pe tort – pedalatul prin Primărie la final de tură.

Iată cum a fost la ediția precedentă:

*Foto – George David & Petruț Floroiu

Parcă e traseul unui super-erou care trece prin foc și pară până la destinație. Tentant, nu-i așa? Dacă și tu ești curios de cum ar fi o astfel de experiență, #divainbocanci îți dă liber la aventură:

CONCURS !!!

#divainbocanci oferă două invitații de participare la Călătorie între Cer și Pământ 2015!
Tot ce trebuie să faci este să ne lași un comentariu la acest articol spunându-ne cum te-ai antrenat pentru sezonul acesta. Concursul începe pe 16 aprilie. Am extins data extragerii până pe 26 aprilie la ora 20.00. Câștigătorul va fi extras prin Random.org și va fi anunțat pe pagina de facebook divainbocanci.

Iar dacă tot ești în zonă, iată câteva motive pentru care ar trebui să vizitezi Târgu Ocna:

De ce să vizitezi Târgu Ocna

Salina Mina Trotuș este vestită prin faptul că este cea mai adâncă salină din Romania cu o adâncime de 240 metrii iar în interiorul ei se află singura biserică din sare construită în Europa – Sfânta Varvara. Exploatarea minieră a început în jurul anilor 1380 și continuă până în ziua de astăzi. Partea vizitabilă a salinei este situata la cota de 138.1 metrii – Orizont IX. Partea de exploatare a ajuns la nivelul XII și se estimează ca ar mai fi două nivele până la epuizarea completă a zăcămantului.

Dacă te decizi să stai mai multe zile în această zonă, îți recomandăm și:

 Later edit –

Felicitări Marius şi Adrian!

concurs

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

11 Comments

 1. Vlad B.
  17/04/2015 at 9:33 am — Răspunde

  Mary, multumesc pentru articol m-ai facut sa zambesc si sa-mi inchipui tot felul de povesti asa ca as vrea si eu o tura prin salina sau mai multe !
  Anul asta am inceput cu o tura cu adevaratii pana la Comana prin padure pe traseul concursului, apoi a urmat cel de la Garboavele XC si poate si Topoloveni MTB. Sper sa participi si tu si sa ne vedem la start !

  • Mary
   17/04/2015 at 10:39 am — Răspunde

   Haha, ma bucur ca ți-a plăcut! Spor la antrenamente!

 2. Alexandru S
  17/04/2015 at 9:56 am — Răspunde

  This really made my day: “Eu par un personaj comod. Mă gândesc de 10 ori înainte să nu fac nimic până la urmă”. Asa sunt si eu de multe ori …
  Colegul Vlad mi-a dat linkul si ce vad ? Concursul e chiar de ziua mea !! Sounds like a plan, then :)) Deci, de antrenat anul acesta m-am antrenat la sala (cand era prea frig) alergand pe banda (mult mai ok decat pe asfalt, am aflat anul asta) si pedaland pe bicicletele verticale (oribila senzatie dupa o ora pe o sa mult prea lata). De cand s-a incalzit m-am “mutat” in Tineretului 🙂

  • Mary
   17/04/2015 at 10:40 am — Răspunde

   Iți urez cu anticipație – La mulți ani! și mult spor la antrenamente!

 3. 17/04/2015 at 10:05 am — Răspunde

  Ce concurs frumos, m-am inveselit cand am vazut ca numele lui este la fel cu descrierea ce am dat-o unei poze pe instagram de la bicicleala de ieri pe la Delta Vacaresti… mi se pare un semn bun! (nu stiam pana la articolul tau de concurs)

  Am pedalat indoor peste iarna, mi-am scos la aer bicicleta recent si incep sa ma bucur de aer curat su verde crud! Mai am cateva drumuri mai lungi puse la cale pentru inceputul lunii mai! 🙂

  Ahh parca intineresc de fiecare data cand ma urc in sa!
  Ganduri bune iti trimit!

  • Mary
   17/04/2015 at 10:41 am — Răspunde

   Mulțumim, Evelina. Spor maxim la antrenamente!

 4. Mihai-Stefan
  20/04/2015 at 8:39 am — Răspunde

  Intens toata iarna si acum pe afara ,pe sosea si pe la Dunare.

 5. 21/04/2015 at 2:06 pm — Răspunde

  Nu port spune că m-am antrenat în mod neapărat, dar am făcut pasul înspre bike-to-work în fiecare zi. Și nu numai to-work.

 6. 21/04/2015 at 3:46 pm — Răspunde

  Antrenament obisnuit: 2-3 iesiri cu bicicleta pe saptamana + 2-3 alergari pe saptamana. Cam slab insa fata de ceea ce imi propusesem, dar mai bine decat nimic.
  Mult succes!

 7. Vlad
  21/04/2015 at 6:31 pm — Răspunde

  Am incercat sa merg la evenimentele cu biciclete, diverse curse afara din Bucuresti, trasee, antrenamente 😀 plus mers in fiecare zi la servici cu ea

 8. adrian bratucu
  21/04/2015 at 8:09 pm — Răspunde

  Antrenament in perioada de iarna aprox 1 h pe trainer 2 zile pe saptamana odata venita primavara afara in padure 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.