AnineiAventură și călătoriitrasee munte

Cascada Bigăr – acum mai ușor de fotografiat

Când am ajuns în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița pentru prima dată am hotărât să facem o oprire și la Cascada Bigăr. Eram mânată de curiozitatea pe care o au majoritatea turiștilor în zonă, să văd cu ochii mei dacă e ca în fotografiile care circulă cu titlul de cea mai cea cascadă de la noi.

În 2010 National Geographic Traveler o prezenta drept una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume, iar în 2013 The World Geography o plasa pe primul loc într-un top realizat de ei. Așteptările îmi erau foarte mari. Am oprit, am fotografiat-o de sus și am concluzionat că în ciuda frumuseții nu este ca în fotografiile de pe internet. Poate din alt unghi, de la baza ei, dacă te încumetai să cobori panta abruptă și să te înghesui alături de mulți alți turiști cu aparatele de fotografiat pregătite.

Varianta făcută de sus printre alte zeci de mâini de turiști cu aparate

Ce nu știam atunci este că zona era în plin proces de amenajare pentru a oferi vizitatorilor o cale de acces sigură și ușoară către baza cascadei și a încuraja vizitarea traseului care duce către izvorul și Grota Bigăr.

Astfel că pe 25 Mai am plecat către  evenimentul de inaugurare al lucrărilor de amenajare eco-turistică și am aflat toată povestea din spate. Bineînțeles, abia așteptam să văd Cascada Bigăr și din alt unghi față din cel în care făcusem cunoștință.

Ideea a pornit de la câțiva angajați Coca Cola HBC din fabrica de la Timișoara care au propus facilitarea accesului la baza cascadei în cadrul unui concurs desfășurat de companie. Propunerea lor a fost câștigătoare, și cu ajutorul Asociației Viitor Plus care a coordonat întregul proiect, lucrările au demarat în iulie 2016.  Inițiativa a fost susținută și de Primăria Bozovici și Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița și face parte dintr-un proiect mai amplu, DupaNoi.ro care are ca scop să ne inspire să lăsăm în urmă o lume mai bună prin protejarea resurselor naturale, promovarea valorilor și a locurilor din România.

Concret, acum turiștii care vin să vadă Cascada Bigăr se pot bucura de următoarele:

 • traseu pietonal pe DN57B între parcare și intrarea în Parcul Național
 • un drum de acces și o platformă care facilitează accesul la baza cascadei
 • amenajarea unei poteci între cascadă și izvor precum și o trecere peste apă până la Grota Bigăr
 • panouri informative, coșuri de gunoi, marcaje de atenționare și locuri de popas

Cum este Cascada Bigăr văzută de la bază?

Nu îți pot spune că este cea mai frumoasă din lume, la fel ca și în cazul munțiilor umblați nu pot face un top al locurilor vizitate. Fiecare are alte repere și alte așteptări, iar eu îmi amintesc de locuri prin ceea ce m-au făcut să simt. La Cascada Bigăr m-am umplut de bucurie pentru că mi-am amintit de amenajările traseelor văzute în Slovenia pe care le-am admirat cu o ușoară invidie. Mă bucur să văd un loc atât de frumos amenajat pentru a fi conservat și protejat.

În mod cert nu toate atracțiile naturale trebuie amenajate, sunt locuri unde natura are drepturi depline, dar în cazul unui obiectiv atât de ușor accesibil, intens vizitat și expus, niște măsuri trebuiau luate.

Și da, mi s-a părut infinit mai frumoasă acum că am văzut-o și din alt unghi.

Mini traseul Ivorul și Grota Bigăr

Îi spune mini traseu pentru că îl dai gata în maxim zece minute pe sens. Este o potecă ușurică care face legătura dintre cascadă și Izbucul Bigăr, locul din care apa din subteran iese la suprafață. Noi l-am numit traseu aperitiv pentru că-ți deschide pofta de trasee în Parcul Cheile Nerei-Beușnița. Dacă vrei să știi ce mai poți face în zonă citește Prin Banatul Montan: Simmeringul Bănățean, Cheile Nerei și tot ce are zona mai frumos

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

4 Comments

 1. Andreea
  19/06/2017 at 10:52 am — Răspunde

  Salut. Exista o parcare langa cascada Bigar? Pe Google Maps vad ca masinile sunt parcate pe marginea drumului. Am nevoie de informatia asta pt ca planuiesc sa merg cu o rulota prin zona. Mersi mult!

  • Maria Radu
   19/06/2017 at 11:48 am — Răspunde

   Ce tare! Da, există parcare câțiva metri mai încolo. Călătorie frumoasă!

 2. 14/07/2017 at 10:40 am — Răspunde

  Auzisem ca nu-i chiar cum arata pozele, modificate cu lumina care bate exact unde trebuie. Este interesanta, are un aspect diferit si unic.

  • Maria Radu
   14/07/2017 at 1:25 pm — Răspunde

   Nici nu are cum să arate ca-n fotografiile acelea mega editate 🙂 Dar e foarte frumoasă.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.