ApuseniAventură și călătoriitrasee munte

Apuseni (3): Cetatile Ponorului și Lumea Pierdută

În vacanţa petrecută în Parcul Natural Apuseni mi-am propus să descopăr cât mai mult din Platoul Carstic Padiș (Munții Bihorului) şi pentru cele două zile petrecute acolo mi-am stabilit trei trasee: Cetăţile Ponorului, Lumea Pierdută şi Cheile Galbenei. Ce m-a atras în zonă, pe lângă peisajul minunat, varietatea traseelor şi atracţiile turistice, a fost lecţia de geografie cu care m-am întors acasă. Am vrut să văd cu ochii mei ce sunt acelea ponoare, avene, doline, peşteri de gheaţă, ce este şi cum arată Focul Viu şi multe altele. Am văzut, am explorat în stilul caracteristic, cu aventurat pe alocuri şi umplut de noroi, şi m-am întors plină de entuziasm să-ţi povestesc.

Mică lecţie de geografie: Zona Padiş este un platou carstic, adică o regiune care s-a format în urma eroziunii apei. Acum apa de suprafaţă aproape că lipseşte şi se drenează în subteran unde formează 8 bazine care comunică între ele. Cât de interesat este să ştii că sub picioarele tale obosite pe traseu, se află o cu totul altă lume cu lacuri şi cascade subterane.

Prima informaţie peste care am dat spune că nu poţi vizita Parcul Natural Apuseni fără să mergi la Cetăţile Ponorului, cel mai grandios fenomen carstic din România. Dar ce sunt ponoarele? Ei bine, sunt zona în care un curs de apă dispare în subteran dând naştere la forme de relief specifice. Te voi lămuri pe parcursul articolului şi o să-ţi arăt cât de interesant este totul în timp ce te voi purta prin două dintre cele mai frumoase trasee din zonă.

Fiind foarte apropiate, traseul Cetăţiile Ponorului şi traseul Lumea Pierdută, pot fi parcurse într-o singură zi şi începând cu oricare dintre ele. Eu am străbătut traseul în sens invers decât cel din descrierea oficială şi îţi pot spune că nu este nicio diferenţă majoră. Ca şi în cazul traseului prin Cheile Galbenei, cele două pe care ţi le voi prezenta pot fi adaptate pentru nivelul de experinţă al bocancilor tăi. În Apuseni am întâlnit un nou tip de marcaj, cel dublu concentric, care indică rute ocolitoare/ deviații de la traseu. Cum arată? Aşa cum îi spune şi numele, un cerc în alt cerc.

Traseu Cetățile Ponorului:  Padiş – Camping Glăvoi – Balcoane – Cetăţilor Ponorului prin doline – Poaiana Ponor (marcaj punct albastru; aproximativ 3 ore; apă găseşti doar în Poiana Ponor).

Deşi poţi pleca şi din Padiş, traseul către balcoane începe din Campingul Glăvoi din spatele panoului pe care găseşti harta zonei şi descrierea traseelor. După aproximativ o oră pe un traseu uşurel pe drum forestier ajungi la primul dintre cele patru balcoane, locuri de belvedere asupra întregului complex Ponoare. Aici au existat balcoane de lemn, dar s-au degradat cu timpul şi au fost desfiinţate.

De la balcoane traseul coboară prin cele trei doline,  formaţiuni sub formă de pâlnie care au luat naştere în urma dizolvării calcarului de către apă.

Atenţie! Parcurgerea Cetăţilor Ponorului prin doline este un traseu dificil cu urcări şi coborâri abrupte pe grohotiş, porţiuni prevăzute cu lanţuri şi cabluri, recomandat doar bocancilor experimentaţi. Începătorii pot ocoli această zonă imediat ce trec de balcoane urmărind marcajul de Cheile Galbenei pe punct galben până la intersecţia următoare cu punct albastru care duce direct la Portal.

Urmând punctul albastru şi făcând stânga pe potecă ajungi la o coborâre abruptă pe grohotiş echipată cu lanţuri la capătul căreia ajungi în Dolina III. Aici primul lucru care îţi va atrage privirea este o intrare ca o peşteră, care de fapt se continuă cu un culoar subteran ce face legătura cu Dolina I. Deşi pe panoul cu descrierea oficială spune că este practicabil la ape mici, chiar în faţa intrării vei găsi o plăcuţă care te anunţă că acest sector nu face parte din traseul turistic şi că intrarea este interzisă. Te sfătuiesc să îl iei în serios şi să nu te aventurezi. Combinaţia de pietre ude, apă adâncă şi vizibilitate redusă este extrem de periculoasă.

Acest sector subteran include 14 lacuri, cascade și multiple săli şi poate fi vizitat doar cu echipament de speologie. Dacă vrei să încerci o astfel de experienţă, apelează la grupurile de specialişti avizaţi care organizează aşa ceva. #divainbocanci îţi recomandă Mares Outdoor Activity.

Cetatile Ponorului

Din Dolina III se ajunge şi pe la suprafaţă direct în Dolina I coborând pe o scară metalică. Coborârea este destul de abruptă aşa că ai mare grijă. Aici găseşti Marele Portal, înalt de 74 de metri, pe sub care se intră într-o peşteră. De aici, dacă urmezi marcajul spre dreapta pe grohotiş, ajungi în Dolina II. Aceasta din urmă este străjuită de pereţi verticali de stâncă. Tot aici în peşteră poţi vedea râul care se continuă cu o cascadă şi se pierde în tunelul subteran de care îţi povesteam mai sus.
Ieşirea din Cetăţile Ponorului prin Dolina I se face pe un drum abrupt echipat cu lanţuri şi cabluri. M-am bucurat foarte tare că am ales să fac traseul în sens invers pentru că mi-ar fi fost foarte greu să cobor pe acolo.
Traseul prin pădure te scoate apoi în unul dintre cele mai frumoase şi liniştite locuri din Apuseni, Poiana Ponor. Împrejmuită de culmi înalte şi cu iarbă măruntă, acesta este locul unde poţi face pauza de prânz.
Mică lecţie de geografie: Poiana Ponor este o depresiune închisă de culmi și este străbătută de râul Ponor care izvorăște un pic mai încolo din Izbucul cu același nume. Mai sus îți spuneam că apa în zonă este în mare parte în subteran, ei bine, aici de-a lungul râului se formează sorburi, orificii mici prin care apa se drenează. La ploi mari, întreaga poiană se transformă într-un lac. Ca să înțelegi mai bine cum arată sorburile, am făcut un mic video.

Sorburi în Poiana Ponor #apuseni #mountains #rotravel #poianaponor

A video posted by Maria Radu (@maria_divainbocanci) on

Traseul Lumea Pierdută: aproximativ 2 ore pe marcaj cruce galbenă cu plecare din Poiana Ponor și retur în campingul Glăvoi. Traseul este unul ușurel, destinat oricărui tip de bocanc, chiar și începătorilor.

descriere traseu lumea pierduta

Mică lecţie de geografie: La fel ca și în cazul Cetăților Ponorului, Platoul Lumea Pierdută ascunde în subteran o rețea de galerii  în care se poate ajunge pe la suprafață prin avene, formațiuni carstice sub forma unui puț vertical.  Avenele pot fi vizitate doar cu echipament special, dar chiar și de la suprafață sunt impresionante. Ai doar mare grijă pe marginea avenelor că există riscul să aluneci.

Odată ieșit în Poiana Ponor de pe traseul ce te aduce de la Cetăți trebuie să faci dreapta, să treci râul și peste dealul din fața ta vei găsi marcajul traseului. După aproximativ 40 de minute ajungi la un indicator de la care poteca te poartă pe la cele patru avene. Aici traseul devine circular şi îl poţi străbate în oricare direcţie.

Avenul  Gemănata este cel mai spectaculos dintre cele patru. Are o adâncime de  100 de metri, diametrul de 20 şi comunică în  subteran  cu Avenul Negru.  Acesta din urmă are 50 de metri și o adâncime de 108 şi, aşa cum îi spune şi numele, pare înfricoşător. Avenul Pionierului este ceva mai mic măsurând în adâncime cât și în lățime 9 metri. Ultimul aven, pe lângă care aş fi putut trece fără să-l observ dacă nu era semnalizat este Avenul Acoperit. În ciuda aspectului de la suprafaţă, în subteran ascunde o adevărată încântare pentru speologi.

Din păcate nu am putut surprinde în fotografii aspectul exact al avenelor, dar asta şi poate pentru că trebuie să fii acolo pe marginea lor şi să simţi cum ţi se înmoaie genunchii la vederea hăului.

Lucruri de ţinut minte dacă te aventurezi pe cele două trasee:

1. Traseul prezentat de mine este doar o variantă aleasă în funcţie de preferinţele şi nevoile mele din acea zi. Studiază bine harta şi combină traseele după cum doreşti.

2. Nu te aventura dacă nu e cazul: mare atenţie pe marginea balcoanelor, a avenelor şi în general pe unde pui piciorul.

3. Dacă nu ai harta la tine nu te panica, poţi face o fotografie la cea afişată chiar la intrarea în traseu în Campingul Glăvoi şi trece-ţi telefonul pe airplane mode ca să nu râmâi fără baterie. În zonă nu prea este semnal şi tot căutând semnal telefonul se va descărca mai repede.

4. Citeşte panourile de pe traseu. Nicăieri nu am găsit descrieri mai bune ale traseelor şi ale obiectivelor ca în Apuseni.

5. Bucură-te de fiecare moment, fii cu băgare de seamă şi …hai, la drum!

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

6 Comments

 1. […] Cetatile Ponorului și Lumea Pierdută, prin ochii Mariei Radu. […]

 2. costin
  27/07/2015 at 5:02 pm — Răspunde

  Buna,

  Traseul prin pestera este pentru tine(ca experienta) relativ simplu. Daca tii cont sa nu intrii cand este viitura si sa ai frontala se poate face traseul de la Dolina I la III usor. Primul pas este sa gasesti o gaura de lup ca sa poti continua drumul. Al doilea pas este sa sari cascada. Cu cat apa este mai mare, ai de sarit mai mult. Asta este pe la mijlocul distantei. Daca nu se poate sari te intorci inapoi. Dar aici este cel mai impresionant loc subteran in care am fost ever. 90m inaltime cu 20 30m latime si un luminator micut sus de vreo 10m din Dolina II, ca un bec noapte intr-o catedrala gotica 🙂 Il vezi indiferent daca treci sau nu.

  http://muntele-prin-ochii-unui-copil.blogspot.ro/2013/10/cetatile-ponorului-epopee-in-apuseni.html

  PS. Felicitari pentru blog, pentru originalitate, antiteza si bunul gust al numelui ales. Pozele cu “toc” foloseste-le ca un laitmotiv. Vreme buna!

 3. Sorin
  12/07/2016 at 5:46 pm — Răspunde

  Atât pentru cei cu bocanci experimentați cât și pentru cei neexperimentați, necunoscători ai zonelor din Apuseni le recomand echipa ”Carpatic Fun”. Astfel vă veți asigura o drumeție(drumeții) de neuitat.

 4. Andrei M
  10/05/2017 at 6:15 pm — Răspunde

  Salut! Ai traseul inregistrat si in format GPX? Pare frumos si ar fi de mare ajutor.

 5. Ovidiu
  11/08/2019 at 9:15 pm — Răspunde

  Am fost recent in zona timp de 9 zile la un curs de speologie , nivelul 1 ( incepatori ) . Am coborat cu echipament de speologie in Avenul Acoperit . Am fost un grup de vre-o 6 persoane cu tot cu instructorii . O experienta de neuitat ! Regret faptul ca nu sunt si inca acolo . Daca as putea , m-as intoarce si acum acolo . Cetatile Ponorului , Lumea Pierduta , Glavoi , Poiana Ponor : o lume de vis !!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.