Aventură și călătoriiBulgaria

Parcul Natural Rusenski Lom și fortăreața Cherven

Deși încerc de fiecare dată să am un plan bine pus la punct în călătoriile mele astfel încât să nu am surprize, uneori, cu greu, mai deviez de la traseu și mă trezesc într-o cu totul altă aventură. Așa au stat lucrurile și pentru Parcul Natural Rusenski Lom cu o minunăție de canion și fortăreața Cerven (Bulgaria) care m-a încântat cu un spectacol roșiatic la asfințit.

Citybreak-ul în Veliko Tarnovo se încheia și plini de adrenalină după o tură faină prin Canionul Hotnitsa cu a sa cascadă Kaya Bunar, ne-am hotărât că nu suntem pregătiți să ne întoarcem acasă așa că am luat la numărat opțiunile: orașul Ruse,  mânăstirile rupestre din Ivanovo şi Basarbovo, peştera Orlova Ciuca. Ne și vedeam încheind seara cu o cină cu pește într-un restaurant pe malul Dunării.

Pe drumul spre Ruse ne-a atras atenția indicatorul de Cerven și după un efort de memorie ne-am amintit că citisem despre cetatea medievală și că merită văzută. Fără a sta prea mult pe gânduri am făcut dreapta ghidați de indicatorul albastru. Ne-am dat repede seama că fiind decembrie se va întuneca devreme și timpul destinat explorării va fi extrem de limitat și cel mai probabil nu vom ajunge și la celelate puncte de interes, dar nici n-am apucat să formulez îngrijorarea că în stânga s-a deschis un punct de belvedere cu cel mai frumos peisaj în culorile roșiatice ale asfințitului. Și de-ar fi fost să ne prindă noaptea acolo n-aș fi regretat.

Rusenski Lom – O minune de parc natural

La doar 20 de kilometri de Ruse și mai puțin de o oră jumătate de București, parcul natural își ia numele de la râul care îl străbate, Rusenski Lom, și formează un canion de-a lungul său. Parcul este arie protejată încă din 1970 și adăpostește numeroase specii de plante și animale, dar este organizat în așa fel încât să acomodeze și diverse trasee turistice (de drumeții și bicicletă) care să permită explorarea peșterilor, teraselor, zonelor împădurite și a versaților stâncoși.

Cherven007

Trasee turistice

Gramovets – incepe de la Bisericile din stâncă din Ivanovo și preț de aproximativ 12 kilometri te poartă prin zone cu pădure deasă și apoi pe un drum de pământ pe sub stânci înalte. Mai multe poți citi în articolul Eco-Poteca Gramovets – prima tură cu copilul în scaun de bicicletă

Traseul dendrologic – Pentru cei interesați de speciile de plante și nu numai, ruta se întinde pe 6 kilometri și începe din satul Nisovo de unde se urcă pe o platformă stâncoasă care oferă o vedere panoramică asupra cursului râului.  Traseul este marcat cu inicatoare  și poate fi prelungit până la Biserica  Golyam Nisovski Monastery (încă 4 kilometri) unde este amenajat un loc de popas.

Ecopoteca Ulmului Centenar – un traseu tot de 6 kilometri ce stăbate satul Nisovo cu cimitirul din secolul 17, heleșteele cu pește și zonele stâncoase ca să poposească pe o culme de unde se pot admira ruinele satului Galitsa, iar apoi să coboare către un loc de popas unde se află un ulm alb vechi de sute de ani.

Bisericile din stâncă din Ivanovo – sit UNESCO, traseul de 9 kilometri începe din gara din Ivanovo, străbate satul și poposește în parcarea di fața complexului arheologic.

Fortăreața Cherven – traseul pornește din parcarea din satul Cerven și urcă în stâncă pe un șir de trepte la capătul cărora se află întrarea în cetate. Excavațiile aici sunt în continuă derulare și până acum includ fundațiile a 13 biserici, un palat și unul din cele două turnuri de apărare ale fortăreții.

Noi am ajuns aici pe seară și fiind decembrie am găsit locul pustiu și l-am putut explora în voie și liniște. Nu am putut decât să ne imaginăm cum arată întreagul parc primăvara sau vara, plin de verdeață și am promis să ne întoarcem să luăm la picior toate potecile și traseele.

Cum ajungi

Pe drumul Sofia – Ruse se face dreapta către satul Ivanovo de unde încep indicatoarele către parc.
Din Ruse spre Ivanovo se poate trece prin satul Basrabovo Village și astfel se ajunge în punctul nordic al parcului.
Intersecția către satul Svalyane Village pe drumul Varna – Ruse duce în partea sudică a parcului.
Pe drum vei mai vedea indicatoare pentru peștera Orlova chuka.

Traseu de MTB RUSENSKI LOM SI BASARBOVO – RUSE – GIURGIU – BUCURESTI.

Cherven001 Cherven004 Cherven018 Cherven014 Cherven008 Cherven005 Cherven019 Cherven023 Cherven024 Cherven026 Cherven028 Cherven037 Cherven035 Cherven032 Cherven031 Cherven030 Cherven041 Cherven043 Cherven044 Cherven051 Cherven055

 

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.