la cortUtil - tips & tricks

Cum să stai confortabil la cort pe caniculă

Principala grijă atunci când stai la cort este să combați frigul, să eviți udarea echipamentului în caz de ploaie și să-ți faci somnul cât mai confortabil. Chiar dacă prima imagine care-ți vine în minte atunci când te gândești la campare este cu tine cocoloșit în sacul de dormit cu o cafea aburindă în mână și nasul ușor înghețat de la aerul tare și rece de munte, află de la mine că există și varianta în care cortul îți devine saună sub soarele arzător al verii.

Deunăzi îmi aminteam de excursia noastră în Măcin unde am stat câteva zile cu cortul în luna mai și ne gândeam să revenim de câteva ori în lunile care urmau. Entuziasmul nostru a fost ucis din fașă de atenționarea administratorilor campingului deja obișnuiți cu valul de căldură care se abate asupra zonei în lunile de vară. Și dacă nu poți schimba locul, ce poți face?

Am strâns o listă de câteva sfaturi pentru un campat confortabil la cort pe vreme caniculară:

 • Amplasarea cortului este esențială. Alege pe cât posibil locuri cu umbră peste zi, dar stai departe de copaci bătrâni. Zilele caniculare aduc după sine și furtuni cu vânt puternic și te-ai putea trezi cu tot copacul peste cort. Dacă nu există niciun loc umbros poți folosi o prelată sub care să-ți amplasezi cortul. Lasă o distanță considerablă între cele două ca să circule cât mai bine aerul.

Citește și 6 locuri faine de stat cu cortul la munte

 

 • Folosește cu cap aerisirile. Pentru astfel de excursii ideal este un cort cu două ieșiri. Crede-mă, face toată diferența. Am simțit din plin acest lucru făcând comparație între cortul folosit anul acesta, un Hannah Space cu două intrări, și cel folosit anul trecut în aceași perioadă, un Trimm Forester cu o singură intrare. Bineînțeles, și dimensiunea cortului (primul varianta xxl de camping și al doilea de drumeție) a contat foarte mult. Un lucru la care eu n-am fost atentă în alegerea cortului și pe care aș vrea să-l ai în vedere este plasa de insecte la intrări. Hannah Space, de exemplu, are plasă la folia interioară/dormitoare, dar nu și la cele două intrări de la folia exterioară. Nu e un capăt de țară, se poate improviza ușor cu câțiva metri de plasă, dar e bine să știi de acest aspect.
 • Fii atent la direcția din care bate vântul, în cazul fericit în care acesta există, și amplasează în așa fel cortul încât aerisirile să fie pe direcția acestuia.
 • Dacă tipul de cort pe care îl ai îți permite, scoate folia exterioară. Pe lângă răcorică mai primești bonus și vedere la stele (dacă folia interioară este din plasă). Despre cum să-ți alegi cortul și la ce trebuie să fii atent când mergi la cumpărături a scris Mary un articol foarte bine documentat: Cortul – Ghid de cumpărare
 • Folia de supraviețuire nu este doar pentru încălzit. Pusă pe cort ea va respinge razel soarelui, gândește-te la parasolarele de pe mașină.
 • Nu renunța la saltea fie ea tip mare gonflabilă sau ultralight și autogonflabilă pe motiv că pământul este mai rece, dar ia cu tine o lenjerie specială pentru sacul de dormit sau un cerșaf din bumbac. Materialele sintetice din sacul de dormit și saltea devin extrem de neplăcute la temperaturi mai ridicate și au tendința să se încingă.
 • Nu uita de hidratare și mâncare. Ia cu tine o geantă frigorifică în care să păstrezi apa și câteva alimente ușoare. Stai departe de slănină, mâncăruri grase și greu de digerat. Dacă ai spațiu de cărat poți lua o ladă frigorifică electrică.
 • Evită statul în cort pe timp de zi. Explorează zona, ia potecile la picior și întoarce-te seara după ce apune soarele. Dacă e musai să rămâi prin preajmă sau vrei să lenevești cu o carte bună atunci ia un hamac și fugi la umbra unor copaci.

Vreau să aflu experiența ta. Ai suferit de cald în turele la cort? Ai și alte trucuri?

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

1 Comment

 1. 02/03/2018 at 11:17 am — Răspunde

  o vacanta undeva la racoare este cea mai buna optiune.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.