la cortUtil - tips & tricks

Cortul – Ghid de cumpărare

Dacă și tu ești ca mine, cel mai probabil primele experiențe la cort le vei avea în calitate de “musafir” în cortul unui coleg de tură sau cu un cort de împrumut, iar confortul experienței poate varia de la “”waa ce tare, mai vreau!” la “n-am să mai fac așa ceva niciodată în viața mea”. #dramaQueen

Dacă ai dat de gust la turele în care se campează peste noapte sau vrei să înveți cum să alegi un cort potrivit, atunci acest articol este pentru tine și trebuie să ai în vedere următoarele:

*am să-ți povestesc într-un addendum separat cum să alegi în cortul cui să crash-uiești.

Capacitatea cortului

Clasificarea standard a corturilor este după numărul de persoane suportate. De mărimea cortului, nu de tine. Persoanele pe care nu le suporți vor dormi afară. În ploaie. Glumes, desigur! Toți participanții la tură ar trebui să fie repartizați confortabil în corturile dispobile, care pot fi de la 1-4 persoane. Vorbesc aici strict despre corturile care pot fi cărate în spate, în rucsac. Despre corturile pentru familiile de mormoni îți povestesc la sfârșitul articolului.

Capacitatea unui cort de munte este de obicei un număr trecut pe husa cortului: 1, 2, 3 sau 4. Din păcate nu există un standard de produs, iar corturile de, să zicem, două persoane de la producători diferiți vor avea dimensiuni diferite. Ca regulă, corturile sunt destul de compacte, cu spațiu interior mic. Cu cât un cort este mai ușor, cu atât va fi mai compact și spațiul disponibil va fi mai mic.

Dacă ești mai impunător, cu tendințe claustrofobe sau pur și simplu cu un ego mai mare, te sfătuiesc să te orientezi către un cort cu capacitatea de n+1, unde n este numărul de persoane care vor dormi în cort. Astfel vei avea mai mult spațiu în jurul tău atât pe lungime cât și pe lățime.

Trei sezoane? Patru sezoane? Care dă mai mult?

Corturile de trei sezoane sunt cele mai populare deoarece sunt versatile și mai ușoare. Ele au fost gândite pentru temperaturi moderate (primăvară, vară, toamna devreme). Deși sunt impermeabile și vor rezista la ploaie și ceva ninsoare ușoară, nu sunt cea mai bună variantă dacă vorbim de furtuni serioase, vânturi puternice, zăpadă abundentă sau apocalipsa care mi se întâmplă numai mie.

Caracteristici:

 • Au panouri mari dintr-un material respirabil și care țin insectele la distanță
 • Au pereții mai verticali pentru a crea cât mai mult spațiu în interior
 • De regulă au mai puține bețe și sunt confecționate dintr-un material ușor

Struțo-cortul sau corturile de 3-4/3+ sezoane sunt destinate amatorilor care preconizează condiții meteo mai puțin prietenoase, dar tot în perioada primavară-tomana târziu. Spre deosebire de cele simple de trei sezoane au o construcție ceva mai rezistentă (1-2 bețe în plus) și au mai puține laturi din mesh pentru a reține mai mult căldura în interior. Poți găsi si varianta compactă cu o singură cameră (single-wall) care au din construcție membrana impermeabilă, fără a avea supra-tentă și care sunt potrivite pentru frig dar fără precipitații abundente.

Corturile tehnice de patru sezoane sunt pentru campatul iarna sau la altitudine și sunt proiectate să reziste la vânt năprasnic și zăpadă din belșug. Deși par soluția ideală, trebuie să știi că aceste corturi au o vetilație mai mică și dacă vremea e călduță fac condens mare și vor deveni sufocante. Deși se spune că sunt pentru patru sezoane, de fapt sunt gândite mai mult pentru iarnă.

Caracteristici:

 • E tipul de cort profesional cu cele mai multe bețe și cu materiale dure și mai grele
 • Au formă de dom, rotunjite, pentru a nu acumula zăpadă pe suprafața lor și a rezista la vânt
 • Au puține panouri de mesh
 • Supra-tenta acestora se intinde până la contactul cu solul pentru a nu intra zăpada pe sub ea.

3 persoane

Puțin probabil să găsești un cort potrivit pentru toate condițiile. Cortangii înrăiți au de obicei două variante: unul ușor pentru ture fliu-fliu și unul pentru prădăd. Pentru clima de la noi și ture standard, îți va fi suficient un cort de trei sezoane. Pentru turele de iarnă, ia aminte, nu-și va fi suficent doar un cort tehnic, vei avea nevoie de echipament special (sac de iarnă, bivuac și altele).

Ce înseamnă un cort ușor

Încă nu am văzut cort pe care să scrie “heavy tent”, pe toate scrie că sunt light sau ultralight. Probabil și sunt față de modele care se fabricau acum 10 ani.

Regula de bază: Dacă ții mai mult cortul în spate decât stai în el, alege cea mai ușoară variantă pe care ți-o poți permite.

Din nou, nu există standard de greutate, dar o variantă bună înseamnă undeva la 1,5kg/persoana din cort. Astfel un cort de două persoane la ~3kg este okish. Cu cât scazi greutatea, cu atât va crește exponențial și prețul, deoarece vorbim de materiale speciale care nu fac rabat la rezistență sau durabilitate.

Pentru o tură cu cortul în spate trebuie să ai în vedere următoarele:

 • Greutatea cortului în sine: corpul cortului și bețele
 • Greutatea cortului ambalat cu toate accesoriile: + supratentă, husa, instrucțiuni, cuie de rezervă, etc.
 • Ce formă și dimensiune are când este ambalat și cum îl vei căra în spate. Ia în considerare înclusiv împărțirea lui în mai mulți rucsaci.

Variantele clasice de corturi sunt construite cu un perete dublu compus din corpul principal al cortului (uneori denumit și baldachin) care este din mesh și are podeaua impermeabilă și supratenta (foia exterioară impermeabilă). Dacă e cald și frumos nu e obligatoriu să pui și supratenta. Majoritatea corturilor au baldachinul au panouri din mesh transparent/plasă ca să te poți bucura de stele și  frumusețile naturii fără să te agaseze odraslele ei cu mulți craci.

Corturile cu perete dublu pot fi de trei feluri: corturi care sunt susținute de bețe și care pot avea sau nu un mic vestibul detașabil la intrare ce trebuie ancorat separat, corturi de tip tunel care au 1-2 armături în formă de cerc ce suțin majoritatea corpului cortului, iar alte părți trebuiesc ancorate separat (bestibul, etc.) și corturi independente care stau singure în picioare și nu necesită ancorare decât în condiții vitrege. Corturile independente sunt ideale pentru zone pietroase, unde nu ai cum să înfingi cuie sau pe zăpadă. Toate corturile cu perete dublu primesc notă mare pentru spațiu și confort dar te vor chinui puțin la cărat.

Corturile ultralight vor cântări undeva sub 1kg/persoană, vor fi mai mici, mai compacte, cu mai puține accesorii și mai puțin robuste decât suratele lor viguroase. În schimb materialele din care sunt făcute sunt tare șmechere și înclină cumva balanța în favoarea lor. Ca idee, poți alege o variantă de cort ultraușoare dar pentru n+1 persoane față de numărul ocupanților și astfel vă va fi mai confortabilă șederea. De obicei au o singură foaie rezistentă și impermeabilă, se montează mult mai ușor decât cele duble, dar nu sunt la fel de respirabile și vor reține umezeala.

Cei înrudiți cu Bear Grylls care vor să trăiască viața la maxim și să zburde cu rucsaci cât mai ușori pe coclauri mai au câteva variante disponibile:

 • Adăpostul – compus din fundul de cort (amprenta cortului), bețe și supratenta și toate se vând separat și se asamblează, lipsindu-i corpul cortului (baldachinul).
 • Bivuacul – dacă te-ai întrebat vreodată cum e să fii mumie, atunci bivuacul este pentru tine. Bivuacul este un supra-sac impermeabil și respirabil pentru sacul de dormit.
 • Adăpostul de tip prelată – este doar o supratentă montată deasupra solului. Te va apăra de ploaie și zăpada dar va trebui să te lupți singur cu insectele și nororiul care se va face inevitabil sub ea.
 • Hamacele de campanie – diferă de cele de stat în parc prin faptul că sunt din material de supratentă (impermeabil și respirabil)
 • Adăposturile de insecte – sunt o variantă minimă, ceva plasă susținută de stâlpișori, dar nu are amprenta de cort și nu este impermeabilă.

hammocktreestraps.net

Oamenii care preferă variantele minimale nu-s nebuni și să știi că o combinație bună de prelată, bivuac, plasă și sac de dormit pot oferi mai mult comfort la o greutate mai scăzută decât un cort complet dar la un preț total mult mai piperat.

Forma corturilor

Cadru în formă de „A– Sunt cele pe care eu le văd în formă de V, modelul clasic al corturilor șmechere din anii ’60, acum ieșit din grațiile modei datorită faptului că au pereții abrupți și nesusținuți de bețe tind să se pleoștească dacă bate un vânt mai serios.

“A” modificat – Sunt cele în form de trapez cu bețe suplimentare și pereții mai puțin înclinați ce oferă mai mult spațiu interior și mai multă stabilitate.

Dom – Arată ca un castron de supă întors cu gura în jos și are celmai adesea patru bețe care susțin structura cortului. Sunt spațioase, scutură zăpada rapid și rezistă bine la vânt. Cu cât crește numărul bețelor, în funcție de forma podelei, cu atât sunt mai stabile. Sunt variantele preferate pentru iarna sau traseele de altitudine. Sunt varianta cea mai comfortabilă, dar și cea mai grea.

Acordeon – Denumirea lor standard este “hoop tent” și se referă la bețele circulare care îl susțin. De obicei sunt mari, au mai multe compartimente/camere sunt și potrivite pentru familii. Sunt comfortabile dar grele și nu pretează a fi cărate în spate.

Piramidă – Seamănă cu corturile indienilor din Vestul sălbatic și sunt complet ne-practice, dar arată draguț. Se pretează pentru festivaluri și doar dacă e vreme bună.

Gradul de confort

Producătorii de corturi se străduie să facă modele care eficientizează spațiul interior cu pereți închinați, colțuri oblice cu spațiu puțin pentru picioare și cu o înălțime totală mică, toate acestea pentru a reduce greutatea cortului dar cam făceau rabat la confort. Cumva variantele mai noi reușesc să ofere mai mult spațiu interior fără să adauge în plus kilograme nedorite. Dintre elementele care sporesc gradul de bunăstare amintesc numărul ieșirilor și amplasarea lor, arii exterioare protejate de ploaie și ventilate.

Ar fi ideal să poți merge la magazin și să-i rogi să monteze un cort demo și să sari înăuntru să vezi cum îți place. Dacă nu ai această opțiune, iată câteva detalii care te vor ajuta în exercițiul de imaginație când alegi online un cort de drumeție:

 • Dimensiunea “podelei” – majoritatea corturilor nu au planul pătrat și vei vedea notații ca 220 x 150 x 105 cm (lungime x lățime x înălțime). O podea conică îți va oferi spațiu suficient pentru umeri și mâini și va salva din greutatea totală a cortului.
 • Înălțimea cortului – un număr mai mare indică un spațiu interior măricel, dar fii atent că această înălțime este măsurată într-un singur punct și nu-ți dă prea multe informații despre cât spațiu ai efectiv în cort.
 • Forma pereților – este un indicator al confortului mult mai prețios decât înălțimea. Cu cât pereții vor fi mai “verticali” cu atât vei avea mai mult spațiu înăuntru și te vei simți mai confortabil.
 • Culoarea supratentei este importantă. O culoare mai deschisă și caldă, adesea portocaliu, va transmite mai multă lumină în interior făcându-l luminos și plăcut. Cu cât ai mai multă lumină în interior cu atât te vei simți mai bine dățile când ploaia te sechestrează înăuntru ore în șir.
 • Ieșirile. Detaliile importante sunt: câte sunt, unde sunt amplasate și dacă fermoarele mers în ambele sensuri. Deși e fain ca fiecare omuleț din cort să aibă “ușa” lui, o singură ieșire va scădea greutatea totală a cortului.
 • Vestibulul – este bucățica de cort dinafara baldachinului dar acoperită de supratentă. Poți să-ți pui acolo bocancii mirositori după o tură lungă și alt echipament, dar există posibilitatea să se umezească mai rău în condiții de ceață. știu că îți dorești spațiu de depozitare generos, dar găndește-te că o supratentă mare cât o zi de post va adăuga greutate suplimentară.
 • Ventilațiile – este imperios necesar să ai cortul ventilat bine deoarece aerul expirat în timpul somnului este umed și nu vrei să ți se umple cortul de condens până dimineața. Așadar vei avea nevoie de panouri de mesh sau ferestruici, de preferință cu fermoare ca să le poți închide înainte să te zgribulești. Caută varinate care au supratenta ajustabilă, atât pentru o ventilare mai bună dar și pentru zgâitul la stele sau la răsărit.

Citește și Ce trebuie să știi despre turele la cort
Ghid de supraviețuire: la cort cu toddlerul

Ce materiale folosesc corturile

Corturile foloesc bețe din aluminiu (anodizat sau duraluminiu) la care contează diametrul și grosimea pereților. Vei întâlni des notația DAC (Dongah Aluminum Corp.) deoarece este compania care fabrică bețele cele bune și sunt folosite de majoritatea producătorilor de corturi. Pentru rezistența bețelor notabile vei găsi variantele din aluminiu serie #6000 sau ceva mai dură seriile #7000.

Indiferent de materialul prezentat în specificații întotdeauna vei găsi termenul de denier (D) care reprezintă greutatea firului țesăturii exprimată în grame raportată la o lungime de 9000m de fibră. O cifră mare va indica o fibră mai robustă (40-70D), mai rezistentă la uzură, iar una mai scăzută va fi pentru corturile mai ușoare dar și mai puțin durabile (10D). Nu compara denier-ii decât dacă te uiți la corturi din același material. De exemplu HydroTex HD – 75D 185T este diferit de Taffeta 75D 210T chiar dacă au aceeaiși Denieri.

Ca materiale preponderent vom găsi nylon și poliesteri și tehnologia lor evoluează rapid. Să știi că naylonul este în general mai rezistent la abraziune decât poliesterii, iar ambele variante vor fi tratate (coated) pentru a deveni impermeabile. Cele mai ieftine variante sunt din PU.

Cele mai scumpe corturi sunt din silNylon, un nylon tratat cu un elastomer din silicon, cu rezultate foarte bune pe impermeabilitate, este elastic și rămâne stabil chimic la variațiile de temperatură sau la radiațiile UV. Este mai scump, mai rezistent la abraziune, mai ușor și mai durabil în timp, dar este mai alunecos decât poliesterii ceea ce-l face varianta ideală pentru iarnă ca zăpada să cadă mai ușor.

Variantele bune, de compromis sunt din nylon tratat la exterior cu silicon și la interior cu PU (poliuretan) și doar partea din interior poate avea cusăturile lipite/sigilate. Siliconul fiind foarte alunecos nu se poate lipi și va avea cusături clasice care nu sunt impermeabile. Variantele dublu silicon interior/exterior sunt wow ca rezistență, dar au cusături speciale pentru a minimiza inflitrarea apei printre ele și sunt sigilate mai apoi cu ceva lichid izolator.

Cireașa de pe tort este un material cu fibră Cuben (NWD = non-woven Dyneema) care este cel mai ușor, cel mai rezistent și mai durabil material waterproof folosit in industria outdoor la ora actuală. Nu știu să-ți explic la nivel chimic cum este construită dar e ceva cu plasmă și titanium, rezultatul fiind cu 50-70% mai ușor și cu 400% mai rezistent decât kevlarul sau cu 1500% mai rezistent decât oțelul pe unitatea de greutate. Pe Maria o înfurie găselnițile astea ultra-tech extrem de scumpe (x4 silNylon), dar pemine mă fascinează, mai ales dacă îți spun că acest material este translucid și ai putea vedea stelele dintr-un culcuș inbatabil. Nici acest material semi-miraculos nu este perfect, deoarece nu este elastic și este mai predispus la înțepături și se montează greu deoarece nu-l poți întinde.

Sfat: dacă simți că te ia cu amețeala citind specificațiile unui cort și vezi în ele doar chineză nesimplificată, fii atent la bețe. Corturile mai bune vor avea bețe mai calitative sau uită-te la câte sezoane se pretează varianta în discuție.

Corturile de familie

Aici vorbim de o specie de corturi complet diferită de ce am discutat mai sus. Aici greutatea este irelevantă, primează confortul, numărul de camere și accesoriile. Se pretează la un sejur de mai multe zile și dacă nu vrei să-l demontezi de mai multe ori. Nu sunt potrivite pentru turele pe munte, nimeni nu va vrea să care ~12kg doar cortul.

Pentru mai multe detalii, citește – Pregătiri de vacanță la cort: verificarea echipamentului – varianta cu toddler.

Detaliile fac diferența

Pentru marea majoritate dintre noi un cort care stă singur în picioare (care poate fi mutat cu totul, fără să fie nevoie să-l desfaci ca să îl muți), de două persoane, de trei sezoane, cu perete dublu (baldachin+supratentă) va fi o alegere suficientă. Totuși bucuria statului la cort ține de preferințe personale dar și de detalii atent alese:

 • Fii cu băgare de seamă la cât stațiu de depozitare ai la dispoziție înăuntru înafară de tine+sacul de dormit. Nu vei fi prea vesel dacă nu vă încap ambii rucsaci în cort sau să vă înghesuiți din cauza lor.
 • Detaliile spațiului interior: buzunare mari și mici pentru echipament (cască, ham, colțari, frontală, balsamul de buze, hârtia igienică, etc.). Unele corturi au sus în tavan un mic spațiu de depozitare, iar dacă nu, poți cumpăra separat săculeți pe care să-i poți atârna în cort.
 • Amprentă de cort (folie care se pune sub cort) poate fi inclusă în kit-ul standard sau poate fi achiziționată separat. Această folie îți va face viața mai ușoară când vine vorba de protecția și curățatul cortului.
 • Uită-te după corturile care au elemente reflectorizante și îți va fi mai ușor să-ți reperezi cortul când te întorci noaptea de pe traseu sau din boscheți. Dacă găsești variante cu ațele reflectorizante să îmi zici și mie. Îți spun mai încolo de ce.

Culoarea contează – ghid pentru hipsteri

Când vine vorba de culoarea adecvată pentru corturi, montaniarzii se împart în două mari categorii: adepții luminii și cei pierduți în tabăra darkside.

Adepții luminii vor alege culori semi-isterice care-ți strepezesc dinții: portocaliu, galben, verde deschis iar cei mai noncomformiști chiar alb. Nu-s ei nebuni degeaba, culorile deschise fac o atmosferă plăcută în cort în zilele mohorâte când ploia te ține în arest la cort ore în șir, mai ales după ce ți-ai terminat bateria la telefon. Culorile deschise și calde vor menține spiritele optimiste mai ales acompaniate de cărți de joc și țuică din șosete. Alt avantaj al culorilor deschise este că pot fi găsite mai ușor când te întorci seara din traseu și nu trebuie să scotocești toți boscheții cum ai face-o dacă ai avea un cort cu camouflage.

Gurile rele din darkside zic de corturile de țipătoare că atrag urșii, dar n-am găsit nici un studiu al cercetătorilor britanici care să confirme această teorie. Vreau să cred că un cort curat, fără chestii mirositoare în el și nezgomotos nu-l va tenta prea tare pe Moș Martin.

Darkside are totuși dreptate cu un lucru: corturile țipătoare sar în ochi. Ei preferă culorile neutre (verde închis, bej, gri, maro) deoarece se confundă în peisaj încercând să fie mai puțin deranjanți. Dacă vrei sălbăticie și timp de capul tău îți cam vine să-ți iei câmpii când în fiecare poieniță dai peste câte-un pui de cort de circ strident.

Dacă ți-ai restrâns căutările pentru cortul ideal la câteva opțiuni, n-o să ai prea multe variante de culori la dispoziție. Dintre ele te sfătuiesc să alegi o culoare care-ți place ție: dacă vrei să fii parte din natură mergi pe culori neutre, dacă vrei o culoare psihedelică, ia-o. Oricum, modele din ultimii ani au culori frumoase și în funcție de destinația preconizată pentru ele se vor asorta frumos.

Concluzii

Nu există cortul perfect, dar există cortul adecvat turelor tale. La final iată ce trebuie să pui în balanță:

 • Corturile cu intrarea laterală sunt cele mai ieftine dar și cele mai inconfortabile
 • Corturile cu intrare frontală sunt cele mai ușoare
 • Corturile cu două intrări sunt cele mai confortabile, cele mai scumpe dar și cele mai grele
 • Corturile de tip tunel fac un compromis între confort – rezistență – greutatea lor.

Citește și 6 locuri faine de stat cu cortul la munte

În încheiere te las cu regula de aur a Mariei: alege echipamentul potrivit pentru cele mai urâtă vreme posibilă și nu pentru cea mai urâtă vreme pe care ți-o poți imagina.

Corespondență din sălbăticie – @Cătălina Mitrache

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

4 Comments

 1. Stefan
  17/09/2017 at 12:32 am — Răspunde

  Îți mulțumesc frumos pentru articolele tale.
  Am lecturat sfaturi pentru alegerea cortului şi sacului de dormit specificat nevoilor. Am prins multe idei.
  Acum caut via facebook grupuri cu drumeții şi camping la cort.
  Toate bune, Stefan.

 2. calin
  04/01/2018 at 3:56 pm — Răspunde

  Salutare, multumim pentru sfaturi. Am luat la lins site-urile in cautare de cort. Am ajuns la un cort, dar as avea nevoie de o opinie mai avizata. Noi suntem 4 ( 2 adult si 2 copii ) nu ne departam mult cu cortul de masina. Dar parca l-as lua cortul si sa mai merg cateodata eu si baiatul mai mare. Am dat peste acesta : http://www.incort.ro/product_info.php?cPath=21_24&products_id=2904

  Oare ar fi ok? din punct de vedere al rezistentei. Vad in ultima perioada ca furtunile sunt tot mai puternice si parca nu as lua ceva mai ieftin sa ma ia vantul ca pe Dorothy.

  Multumesc

  • Maria Radu
   05/01/2018 at 9:56 am — Răspunde

   Hey, bună. Corturile Husky sunt faine, dar acela este unul de 3 persoane. Nu-ți închipui că 2 copii= 1 persoană, din contră. Ca regulă generală este mai bun un cort mai mare decât unul mai mic. Dacă ai unul de trei persoane (spațiul de dormit) este la limită și dacă mai adaugi și bagaje deja nu mai ai loc deloc. Pentru familiile cu copii eu aș recomanda un cort mare de camping cu vestibul larg de luat masa în caz că plouă sau depozitat diverse și două spații de dormit sau unul foarte mare.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.