Util - tips & tricks

Cât costă sa participi la concursuri de alergare montană

“I don’t have hobbies; hobbies cost money. Interests are quite free.” – George Carlin

După vreo doi ani de competiţii de mountainbiking am crezut că trecerea la cele de trail running va fi uşoară şi multe dintre costurile cu participarea la concursurile de MTB vor fi tăiate de pe listă . “Ce-i aşa de complicat? Te încalţi cu şoşonii de alergat, o rupi la fugă şi te opreşti când vezi poarta de Finish.” Practica însă s-a dovedit a fi diferită de aşteptările mele simpliste. Haideţi să vă detaliez care sunt pentru mine costurile participării la concursuri de alergare montană.

Cât costă timpul?

Consider că timpul este cea mai importantă resursă pe care o avem şi pe care îl schimbăm continuu contra bani, servicii, aşteptări, obligaţii sau pasiuni. Când începi să te dedici unei pasiuni vei investi din ce în ce mai mult timp în ea. Nu vei investi neapărat ca să câştigi, ci ca respectiva pasiune să îţi devină plăcută (n.r. mai puţin chinuitoare), să o practici în siguranţă şi la un moment dat chiar să îţi aducă satisfacţii personale.

Aici este vorba de alegeri şi de sacrificii reale. Din acel moment începi să tai din timpul potenţial petrecut cu familia, timpul pentru un extra proiect care ţi-ar aduce extra venituri lunare, timpul pentru activităţile de relaxare, timpul de odihna, timpul petrecut cu prieteni. Chiar şi pe termen scurt alegerea raţională de a investi timp într-o nouă pasiune va avea repercusiuni considerabile asupra stilului tău de viaţă.

Există totuşi şi o parte foarte bună. Când ai o pasine mare optica ta se schimbă şi vei privi lucrurile invers. Când stilul tău de viaţă îţi este dictat de pasiunea dominantă alegerile se schimbă cu 180 de grade astfel: tai din antrenament ca să petrec timp cu prietenii, tai din lista de concursuri planificate ca să fii prezent la evenimente de familie, tai din banii de upgrade de echipament în favoarea cheltuielilor domestice, etc.

Doar tu îţi poţi evalua echitabil costul timpului tău şi să decizi cât e bine să investeşti în pasiunea ta. Pentru mine e relativ simplu. Sporturile active şi concursurile mi-au devenit stil de viaţă de vreo cinci ani încoace. M-am obişnuit cu împărţirea timpului între responsabilităţi şi pasiune şi ştiu exact ce consecinţe negative va avea favorizarea pasiunii iar pentru asumarea acestor consecinţe duc o luptă constantă.

Cât costă pantofii de alergare?

Ţi-aş răspunde – cât te lasă sufletul, dar amândoi ştim că nu e aşa. Pantofii de alergare sunt pentru mine componenta cea mai importantă din practicarea acestui sport îndiferent dacă vorbim de asfalt sau trail. Pantofii potriviţi îţi vor face viaţa mai uşoară şi te vor feri de accidentări.

O pereche de pantofi de alergare costă +/- 170euro. E mult, dar poţi fi isteţ şi să vânezi reduceri masive. Pantofii de alergare sunt un bun de larg consum şi marile branduri se dau peste cap să scoată noi şi noi modele în fiecare an. Nu pierzi nimic dacă achiziţionezi versiunea din sezonul trecut la un preţ decent, decât ultimul răcnet şi să-ţi petreci următoarele două luni alergând cu ei dor în parc. Sau poţi apela cu încredere la producătorii locali precum S-Karp.

Notă explicativă – Ai grijă la kilometraj! Studiile arată că o pereche de pantofi îşi va păstra proprietăţile (pentru care ai plătit bănuţi mulţi) pentru 300-500km maxim. După acel număr se cam cere să îi înlocuieşti şi ar fi de preferat să faci asta înainte de ultima lor suflare ca nu cumva să te lase baltă cu 34km înainte de linia de Finish. Semnele de uzură pot fi foarte evidente (crampoane tocite, cusături rupte, etc.) sau chiar distractive: să scârţâie sau să scoată sunete amuzante. Deşi e comic acesta e un semn că adezivul ce ţine diverse bucăţi de talpă la un loc s-a uscat/erodat, sau gelul, muscle LT sau cum s-o chema cushioning protection din şoşonii tăi şi-a dat obştecul sfârşit şi îţi trebuie altă pereche.

Deşi insist pe vânătoarea de oferte, reduceri şi deal-uri nu sunt deacord cu pantofii de alergare second-hand, nici chiar cei cu puţini kilometri la bord. Pe lângă igienă, modele bune sunt făcute să se plieze după talpa celui care-i poartă (similar cu “memory foam” de la perne), aşa că mai bine nu.

Cât costă să întreţii pantofii de alergare şi accesoriile acestora?

Branţurile şi şireturile sunt înlocuibile şi au preţuri între 20-50 lei, dar adesea găseşti aceste accesorii la reduceri. Detergenţii speciali şi soluţiile de impermeabibilizare costă în jur de 25 lei şi se recomandă spălarea manuală sub jet de apă călduţă sau cu o perie moale. Dacă insişti să-i speli la maşină, o poţi face, dar niciodată cu detergent publere, mai bine doar cu apă simplă la temperatură scăzută sau, doar în situaţii drastice, cu detergent lichid (varianta pentru bebeluşi) sau detergent de vase lichid.

Foarte utile îţi vor fi şi gaiterele, un fel de şoşeţele pentru şoşoni care vor impiedica nisipul, pietricelele sau alte corpuri străine să aterizeze la tine în papuci şi vor adăuga un spor de impermeabilitate. Gaiterele sunt un accesoriu opţional dar foarte util şi are preţuri între 85-120 lei.

Cât costă restul echipmanetului?

Lista cu echipamentul pentru un concurs de trail ţine mult de preferinţele personale.

Echipament minim:

Echipament opţional:

 • O pereche de pantofi pentru asfalt pentru antrenamentele în oraş
 • Articole vestimentare tehnice suplimentare – vestă antivânt, fustiţă (no comment), suprapantalon impermeabil
 • Jambiere de compresie şi alt echipament de compresie
 • Beţe de trekking
 • Bandă de pus la mână pentru telefon
 • Ceas care îţi numără kilometri, îţi ţipă viteza, are gps, desenează hărţi şi ştie cât lapte ai supt de la mama

alergare_montana21

Am considerat preţuri medii pentru echipament. Din nou, nu îmi doresc o polemică iar preferinţele personale sunt toate valide. Hainele sunt elemente care te pot ajuta enorm. Ia rupe tu un trail cu nişte pantaloni care te rod… undeva. Hainele tehnice sunt scumpe cu un motiv și, crede-mă, îşi merită fiecare bănuţ. Ţine de cusături, de tipul de material, din cate bucăţi îmbinate e facut, de tehnologiile aplicate materialului, cât de repede şi de bine evacuează transpiraţia, cît de repede se usucă, cât tin de ploaie/vânt şi altele. Poţi să ai echipament de calitate diferită şi să îl foloseşti alternativ la antrenamente, dar in concurs îţi vei dori să nu te gîndeşti şi la hainele de pe tine.

Dacă era să mi le cumpăr pe toate odată m-aş fi apucat de concursuri probabil în 2017. Le-am achitiţionat treptat, lună de lună îmi mai luam câte o piesă de echipament. Mi-am făcut şi multe mofturi nejustificate financiar şi dau toate tricourile din pachetele de concurs la prieteni pentru că invariabil îmi sunt mari, oricum prefer maieurile că nu mă strâng de gât (câţi alergători, atâtea obicee!).

Cât costă taxa şi participarea la un concurs?

Taxa de participare la competiţiile de alergare e mult mai mare decât la cele de MTB cumva mai aliniată la preţurile practicate în străinătate dar încă mult sub ele. Taxele sunt +/- 50 lei pentru corsuri (<21km) şi 50-70-90 -100-120-150 pentru semi şi maratoane. Pentru ultramaratoane cu cât distanţa de parcurs în concurs este mai mare şi taxa va creşte corespunzâtor. Te sfătuiesc să te înscrii cât mai din timp la concursuri din două motive: vei plăti taxa cea mai mică şi îţi vei putea planifica mai bine calendarul competiţional.

Notă explicativă – Discuţia despre taxe practicate de concursuri este complicată, dar în cazul celor de alergare montană în mare parte este justificată. Nu doresc să mă lansez într-o dezbatere pe tema taxelor de participare dar vreau să atrag atenţia că de multe ori în concursurile de trail running traseul ajunge pe bucăţi lungi prin locuri unde nu se poate ajunge cu maşina/moto. Gândeşte-te ce presupune logistic 10km de creastă.

Pe lângă taxa de participare trebuie să iau în considerare cheltuielile cu transportul, cazarea şi mesele “în deplasare”. Concursurile de trail sunt mai departe decât cele de bicicletă sau poate mă duc eu acum pe coclauri mai îndepărtate şi rar necesit doar o singură noapte de cazare. Cel mai adesea sunt două.

Cum îmi fac calculele: 100lei taxa, 100 lei drumul, 100 lei cazarea, 100 lei mesele + 100 lei pentru neprevăzut. Uneori mă înscriu devreme, alte dăţi nu. Transportul, de obicei, e mai puţin, dar dacă mai pui un sanvish şi o cafea pe drum acolo ieşi. Cazarea poate fi “single” ~100/noapte sau “shared” două nopţi, depinde. Apoi sunt situaţiile când mă duc singură la un concurs şi atunci automat cheltuielile cresc.

Poţi să-ţi găseşti variante de transport printre anunţurile de pe pagina concursurilor şi tot acolo poţi găsi “tips” despre cazări încă libere. De obicei concursurile populare sunt şi în zone mai greu accesibile cu posibilităţi de cazare limitate. Te sfătuiesc ca atunci când te înscrii la ceva să şi începi să cauţi cazare imediat. Cu două săptămâni înaintea competiţiei nu ai prea multe şanse să găseşti sau vei observa preţuri de speculă.

page-break-22

Pentru cei mai mulţi dintre noi lista cheltuielilor se opreşte aici, dar mai sunt câteva aspecte importante care trebuie menţionate, dintre care:

Cât costă nutriţia sportivă?

Pentru mine acesta este un subiect delicat. Îmi dau seama cât de prost stau la capitolul acesta când încep câte o rutină de antrenament care vine la pachet cu plan alimetar ca de exemplu Insanity. Recomand atenţie şi o alimetaţie echilibrată. Nu bugetul, deşi şi costurile unei alimentaţii sănătoase nu sunt de neglijat, ci lipsa timpului de a-mi pregăti în permanenţă mese copioase este principalul inamic pe acest subiect. Nu sunt adepta gelurilor şi batoanelor iar toate suplimentele din lume nu pot “suplini” ..tot. Ce suplimente iau eu: multivitamine&multiminerale (~50lei), spirulina de 1000mg (30lei), ulei de catina tablete (20lei), vitamica C (20lei) şi isotonic (vreo 50 de lei). Costurile acestea sunt lunare şi se ridică la 170 lei.

Notă explicativă – Nu sunt suficient de documentată despre suplimente cu proteine, aminoacizi sau compuşi pe care nu ştiu să-i citesc. Prefer să mă rezum la chestii cât mai naturale. Iată câteva idei care s-ar putea să-ţi surâdă şi ţie:

alergare_montana13

Ghindă aveţi?!

Cât costă asistenţa medicală şi recuperarea?

Ar trebui să te vadă un medic generalist sau unul specializat în sport măcar o dată la câteva luni. Eu am asigurare medicală bună de la job, iar pe lângă ea mi-am făcut asigurare de viață și de accidentare generală (150 lei) şi poliţă suplimentară pentru accidentări din participarea la competiţii de MTB şi trail running (50 lei) pe 10 ani. Deşi nu mă gândesc la ceasul rău/pisica neagră mi se pare necesar să fiu responsabilă când vine vorba de pasiunile mele.

Citeam cândva un articol care spunea că mulţi atleţi se antrenează similar doar că cei care câştigă sunt cei care dau atenţie procesului de recuperare după curse. Noi suntem sportivi amatori, dar poate tocmai de accea ar trebui să acordăm mai multă atenţie recuperării. Pentru noi un maraton nu e un efort “la ordinea” zilei şi ar trebui să acordăm mai multă atenţie acestui aspect.

alergare_montana15

“Recuperarea” după Marathon 7500

Orice sport este scump deoarece presupune echipament şi condiţii care trebuiesc indeplinite. Acum noi nu suntem atleţi de performanţă. Toate variabilele prezentate mai sus sunt customizabile în funcţie de avantajele fiecăruia (localizare geografică mai aproape de munţi, constituţie fără nevoi deosebite, etc.). Mai poţi tăia sau adăuga pe listă în funcţie de preferinţete personale.

Ce avem cu toţii în comun e dragostea pentru o viaţă activă şi uneori competitivă. Pe măsură ce marea ta pasine se împleteşte cu stilul de viaţă şi se completează lucrurile devin mai simple, achiziţiile nu mai sunt dramatice, programul de mîncare şi de somn devine rutină sănătoasă şi per total toate vor contribui la creşterea calităţii vieţii tale în general.

Ne vedem pe traseu!

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

4 Comments

 1. L
  13/10/2015 at 8:52 pm — Răspunde

  Din punct de vedere al unei incepatoare in alergare, tin sa iti multumesc pentru acest articol, a fost foarte la obiect si m-a lamurit cu mai multe lucruri. Singura mea mentiune este sa incerci sa iti iei spirulina de la plafar, eu dau pe o cutie de 1000mg in jur de 16 lei (acum nu imi dau seama daca ai pus pretul pt o cutie sau doua, daca ai pus pt 2 cutii/luna, my bad)

  • Mary
   14/10/2015 at 1:17 am — Răspunde

   Cu mare drag!
   Si da, e vorba de 2 cutii de spirulina 😉

 2. radu
  18/09/2016 at 7:31 pm — Răspunde

  bete de trekking! Si astea sunt de mai multe feluri; de la ciordeli de 30 de lei din Cora pana la d-alea profi, cu clipsuri, de mers pe Everest.
  Eu am de aluminiu, avantaj ca nu ruginesc!
  Piesa esentiala lipsa: doua perechi pantofi trail, momentan alerg trailuri scurte cu pantofi de sosea.
  Bafta!

 3. Andrei
  12/06/2019 at 5:09 pm — Răspunde

  Buna,

  Imi poti spune te rog la ce companie ai asigurarea pentru MTB si trail running?

  Multumesc!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.