Aventură și călătoriiCoziatrasee munte

Cozia, dragoste la prima urcare

Mereu mi-a plăcut să descopăr locuri noi, în special să urc pe munți pe care pașii mei nu îi bătătoriseră încă, astfel atunci când am aflat că plecăm pe Cozia, aproape că am dansat de fericire. Eram fix ca un copil care îl așteaptă pe Moș Crăciun (un copil care încă mai crede în existența lui, dar să știți, el chiar există, e în Finlanda) și eram euforică. Cu căștile în urechi și cântând în timp ce împachetam cred că i-am ajutat pe vecini să înveţe şi ei pe derost toate versurile de la Over the hills and far away. Așadar, după nici o jumătate de oră, rucsacul era pregătit, eu ardeam de nerăbdare, dar până să plecăm mai avea de aşteptat câteva ore. Nu mai aveam răbdare și nici stare, iar somnul lipsea cu desăvârşire.

Am plecat din Cluj-Napoca la prima oră a dimineții cu destinația Călimănești-Căciulata, locul din care aveam să îmi încep aventura pe un nou munte: Cozia. Când am ajuns în Căciulata, am mai mers vreo doi km pe jos până la mănăstirea Turnu, căreia i-am trecut pragul fascinată fiind de simplitatea cu care se prezenta, albă și cochetă, dar și de florile de primăvară abia înflorite care mă îmbiau cu culorile lor. După câteva minute petrecute în incinta mănăstirii, am plecat la drum; următoarea destinație era cabana Cozia.

Traseul nostru: Mănăstirea Turnu (375 m) – Şaua La Troiţă (625 m) – Manstirea Stânişoara (773 m) – Cabana Cozia (1573 m).

Dacă nu vei alegă să pleci ca noi (trecând prin incinta mănăstirii Turnu), trebuie să știi că mai există și alte alternative spre vârf:

 1. banda rosie Gara Turnu (310m) – Curmătura la Troiță (673m) – Muntele Scorțaru – Muchia Turneanu – Cabana Cozia (1573m). Timp: 5-5 1\2 ore. Traseu dificil iarna pe zăpadă.
 2. dunga albastra Gara Lotru (317m) – Vărateca – Muchia Urzicii – Stâna din Rotunda – Vf. Cozia (1668m). Timp: 5-6 ore.  Traseu dificil iarna pe zăpadă.
 3. triunghi-rosu banda rosieGara Turnu (310m) – Pietrele Roşiei (750m) – Muchia Turneanu – Vf. Cozia (1668m). Timp: 5-5 ½ ore. Traseu dificil iarna pe zăpadă.
 4. dunga albastra Mănăstirea Stânişoara (720m) – Muchia Vlădesei – Durduc (1568m) – Vf. Cozia (1668m). Timp: 4-5 ore. Traseu dificil iarna pe zăpadă.

Jos domnea primăvară și nimic nu ar fi prevestit faptul că sus ne vom reîntâlni cu iarna. Cu soarele primăvăratec alături am plecat încrezători să ajungem în vârf până la apus. Am intrat pe traseu în jur de ora 14.00 şi în doar câteva ore eram la cabană. Ne-am înarmat cu voie bună și cu chef de vorbă și am plecat la drum. De cum am început să mergem, vântul ni s-a alăturat și el, astfel încât drumeția nu mai era în doi, ci aveam alături tot mai multe elemente ale naturii. Mergând pe clasica vorbă, pauzele scurte și dese nu fac rău deloc, cam la fiecare refugiu pe care îl găseam pe traseu mai poposeam și ne întrebam oare cât mai e până sus. Deşi Cabana Cozia se află la o altitudine de 1573 metri, drumul până acolo nu a fost chiar atât de lejer pe cât am crezut noi. Am urcat, am coborât, apoi o bucată de drum drept și iarăşi urcare, dar o urcare ce părea fără de sfârşit acompaniată acum şi de din ce în ce mai mult de fulgi de zăpadă, pe care vântul îi aducea sălbatec de pe crestele Făgărașilor. Din când în când niște capre negre se ițeau pe ici pe colo, parcă râzând de noi. Am tot încercat să le suprindem în vreo poză, dar erau mult mai odihnite decât noi şi o luau rapid la fugă lăsându-ne descumpăniţi că nu aveam condiție fizică să ne ținem după ele.

Pădurea prin care ne-am perindat în marea parte a drumului a fost plină de surprize: de la florile inocente de primăvara, la frunzele ruginii de toamnă care acopereau din abundență potecile ce contrastau puternic cu fulgii pufoşi de zăpadă. Mă simțeam ca într-o poveste care nu voiam să ia sfârșit nici pentru un castron de ciorbă aburindă. Cu cât urcam mai mult, cu atât vântul și fulgii de zăpadă se întețeau și transformau pădurea într-un tablou de iarnă veritabil. Chiar dacă pe alocuri mai oboseam, mă ambiționam să merg mai departe și să mă bucur de de fiecare “nu mai pot” care îmi trecea prin minte. Deși asta îmi spunea mintea, sufletul simțea cu totul și cu totul altceva. Mă simțeam acasă, eram ca un copil reîntors dintr-o mare călătorie care își revedea locurile natale de care îi fusese atât de dor. Din când în când mai scoteam camera foto și mai imortalizam câte un moment ca atunci când mi se face dor să mă pot bucura din nou de toată frumusețea pe care o admiram cu nesaţ.

După câteva ore de mers, am ajuns la cabana Cozia, ceea ce ne propusesem și atinsesem. Din păcate sus era ceață, fulgi de zăpadă și vânt. În cabană soba era fierbinte, iar montaniarzii din sala de mese erau veseli şi plini de viață. Simțeam că acolo e locul meu, simțeam cum aparțin muntelui și că acei oameni nu îmi sunt deloc străini. Niciodată nu cred că m-am bucurat atât de mult de un piure de cartofi și de niște felii de pâine albă. Eram și lângă el, și el mă ciufulea și se bucura că am ajuns pentru prima dată pe muntele lui de suflet.

Era aproape 23.00 când am ieșit cu trepiedele și aparatele foto afară. Bătea vântul, în văzduh plutea o ceață lăptoasă și cerul plin de stele care încă se mai vedea pe sub stratul pufos de nori crea un peisaj de vis. Am ignorat frigul şi fulgii care mai cădeau răzleț. Aș fi oprit atunci timpul, să rămânem acolo.

cozia3

Andreea Popescu

Andreea Popescu

Bucovineancă la origini, îndrăgostită iremediabil de natură și fotografie, curioasă din fire și copilăroasă sunt gata aproape întotdeauna să pornesc într-o aventură pe ceva munți sau dealuri. Nu voi spune niciodată nu unui apus văzut de pe un deal și nici unei căni cu ceai de mentă.

2 Comments

 1. Simona
  30/08/2018 at 9:51 pm — Răspunde

  Salut! Câte ore ați făcut de la mănăstirea Turnu până în vârf? Mersi 🙂

 2. 14/09/2018 at 8:49 pm — Răspunde

  Bună, Simona. Cu mai multe opriri, cam 6 ore. De la Stânișoara, în schimb, se fac cam 3 ore – 3 ore jumătate mers lejer.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.