Aventură și călătoriiPiatra Craiuluitrasee munte

Creasta Nordică a Pietrei Craiului – despre importanța planificării

“Facem Creasta Nordică a Pietrei Craiului. Și pe cea sudică. Și dacă mai avem timp băgăm o tură rapidă cu bicicleta prin zonă!” găseam eu rezolvarea în miezul nopții aplecată peste harta masivului întinsă cu ciudă pe parchet.

Vineri noapte, cu doar câteva ore înainte de a pleca pentru trei zile în Delta Dunării, să retrăim un pic din aventura avută cu bicicleta pe Grindul Lupilor, ne-am dat seama că planificasem tot, dar că drumul de întoarcere ne dă cu virgulă. Aveam de ales între a merge la ghici și a cheltui mai mult decât planificasem pe o barcă, dacă am fi găsit-o, care să ne ducă pe noi și bicicletele înapoi pe uscat sau să schimbăm direcția și să alegem din tolba cu aventuri în așteptare. Să abandonăm tot și să stăm acasă nu era una dintre opțiuni.

Oricât de frumoase sunt plecările neplănuite, care încep cu un “hai!” și în cinci minute ești la ușă, în contextul în care ai de jonglat cu un număr limitat de zile libere și te suprapui cu o sărbătoare națională când cazarea este greu de găsit, planificarea este foarte importantă. Numai că uneori viața devine atât de agitată încât nici eu nu-mi mai amintesc sfaturile mele.

Sfat: Înainte de orice plecare verifică vremea, alege cazarea și mijlocul de transport. Restul sunt detalii pe care le poți rezolva fără prea mari bătăi de cap.

Destinația nouă: Creasta Pietrei Craiului cu dormit la Refugiul Șaua Grindului duminică și întoarcere luni. Planul era să urcăm din Plaiul Foii până la Zaplaz unde făceam dreapta pe triunghi albastru și urcam prin Șaua Funduri, iar de acolo lipa-lipa până la Refugiul Șaua Grindulu. Nu s-a întâmplat așa și a trebuit din nou să schimbăm planul, ceea ce s-a dovedit a fi un lucru extrem de bun.

creasta nordica piatra craiului395

La Zaplaz o placă destul de veche anunță drumul spre Șaua Funduri în dreapta dar în scurt timp nu se mai vede marcajul. Poteca se bifurcă în jos pe un pic de grohotiș și înainte pe ceea ce pare o brână. N-am observat semnele destul de șterse de pe pietre și am ales poteca evidentă pe brână care duce într-un horn destul de neprietenos la urcare. Ne-a mâncat timp și energie așa că am decis să ne întoarcem și să urcăm pe La Lanțuri și să facem doar Creasta Nordică. De fapt traseul către Șaua Funduri începe de undeva mai jos de la indicatorul către Zaplaz unde trebuie să faci dreapta și să continui tot pe bandă roșie încă vreo 10-15 minute.

Sfat: Întotdeauna ia în calcul la timpii de traseu și eventuale întâmplări neprevăzute. Când planifici ture mai lungi de 7-8 ore nu te ghida doar după timpii de traseu ci ia în calcul și extenuarea fizică mai ales dacă ai urcări/coborâri dificile sau un rucsac greu în spate. Uită-te bine la diferențele de nivel de hartă și nu aproxima niciodată dificultatea unui traseu doar în funcție de cât de lung sau scurt pare pe hartă.

harta creasta pietrei craiului

Urcarea în creastă

banda-rosie Plaiul Foii (849 m) – Refugiul Şpirla (1440 m) – La Zaplaz (1698 m) – Şaua Grindului (2206 m) – Refugiul din Șaua Grindului:

 • Timpi: 4 1/2 ore
 • Ultima sursă de apă este înainte de Refugiul Spirlea.

Până La Zaplaz traseul nu este dificil și poate fi făcut de începători cu mențiunea că urcușul este pe alocuri destul de susținut. Dacă acesta este punctul final al traseului tău, fii cu băgare de seamă că spre dreapta spate se face o potecuță care te urcă la un loc de belvedere de unde poți vedea formațiunea stâncoasă și o bună bucată din traseul La Lanțuri.

creasta nordica piatra craiului001

creasta nordica piatra craiului016

la zaplaz

 

Lanțurile, hornurile și custurile nu-mi sunt străine, dar urcarea până în Șaua Grind pe traseul La lanțuri își merită din plin denumirea de cel mai dificil traseu marcat din România. Primele lanțuri încep chiar din dreapta Zaplaz-ului și trec prin spatele acestuia ca apoi să continue cu urcări pe grohotiș, potecuțe expuse și alte lanțuri. Dacă îți place stânca și cățărarea o să fii în al nouălea cer, dacă ai frică de înălțimi și n-ai mai încercat lanțurile până acum, fă cale întoarsă și alege alt traseu. Am încercat să compar porțiunea aceasta cu Jepii Mici, Custura Sărății, Strunga Dracului, Cheile Galbenei din Apuseni și tot n-am găsit ceva cu care s-ar asemăna ca intensitate.

creasta nordica piatra craiului075

la lanturi creasta nordica piatra craiului094 creasta nordica piatra craiului097 creasta nordica piatra craiului114 creasta nordica piatra craiului124 creasta nordica piatra craiului144

Ultimul set de lanțuri te scoate chiar în Șaua Grindului la intersecția dintre traseul sudic de creastă (3-4 ore pe marcaj punct roșu până la Șaua Funduri) în dreapta și cel nordic în stânga. Priveliștea este superbă, pe o parte se văd minunat Bucegii, iar pe cealaltă Făgărașul. Aici poți înnopta la Refugiul din Șaua Grindului (Grind 2).

Sfat: Atunci când alegi să înnoptezi la un refugiu montan este musai să ai un plan de rezervă în cazul în care nu vei mai avea loc. Noi am fost 11 persoane și am dormit ca sardinele, un cuplu a fost nevoit să campeze cu cortul afară în timp ce alți drumeți au ales să coboare la Refugiul Grind (aproximativ o oră jumătate de coborâre). Poți citi despre dormitul la refugiu și ce faci în caz de ploaie pe munte în articolul despre traseul Bran – Țigănești.

creasta nordica piatra craiului157 creasta nordica piatra craiului164 creasta nordica piatra craiului166 creasta nordica piatra craiului182 creasta nordica piatra craiului192 creasta nordica piatra craiului210 creasta nordica piatra craiului230

Creasta Nordică a Pietrei Craiului

 Refugiul din Șaua Grindului (2206 m) – Creasta Nordică a Pietrei Craiupunct_rosului: Vârful La Om (2238 m), Vârful Țimbalul Mic (2179 m),Vârful Țimbalul Mare (2177 m), Vârful Ascuţit (2150 m), Șaua Padinii Închise (1935 m)

 • Timp: 3 1/2 – 4 ore

De la refugiu la Vârful La Om sau Piscul Baciului, cum mai este numit se ajunge imediat și fără prea mare dificultate. Abia de aici încolo începe partea cea mai spectaculoasă a crestei care te pune pe alocuri în postura de căpriță neagră pe stânci.

Spectaculosul crestei este dat atât de îngustimea potecilor și hăul care se întinde de o parte și de alta cât și de pereții verticali care par de neescaladat. Traseul alternează între poteci generoase și zone expuse care îți cresc pulsul și adrenalina.

 

creasta nordica piatra craiului245 creasta nordica piatra craiului253 creasta nordica piatra craiului262 creasta nordica piatra craiului271 creasta nordica piatra craiului280 creasta nordica piatra craiului284 creasta nordica piatra craiului290 creasta nordica piatra craiului300 creasta nordica piatra craiului314 creasta nordica piatra craiului332creasta nordica piatra craiului342

Din Vârful Ascuțit sunt mai multe variante de coborâre. Pe triunghi albastru până la Cabana Curmătura timp de aproximativ 2 ore, tot pe triunghi albastru prin PadinaPopii sau pe dungă albastră pe Brâna Caprelor până la Refugiul Diana și apoi la Plaiul Foii timp de 3 – 4 ore. L-am ales pe cel din urmă.

creasta nordica piatra craiului352creasta nordica piatra craiului374 creasta nordica piatra craiului378 creasta nordica piatra craiului386 creasta nordica piatra craiului393

Coborârea din creastă

 Şaua Padinei Închise (1935 m)– Brâna Caprelor – Refugiul Diana (1480 m)

 •        Timp: 1 1/2-2 ore
 •        Traseu: dificil în prima parte, coborâre abruptă prin jnepeniș și grohotiș
 •        Apă: la Găvan unde se strange într-o scobitură în stâncă

  Refugiul Diana – Plaiul Foii (849 m) pe Valea Urşilor

 •          Timp: 1 oră jumătate
 •          Traseu: ușor prin pădure

Deși pe hartă Șaua Padinii Închise pare la o aruncătură de băț de Vârful Ascuțit, până la intrarea pe traseul marcat dungă albastră faci cam o oră timp în care mai cațeri două culmi și străbați o porțiune cu jnepeniș. Încă o dată distanța de pe hartă nu este relevantă pentru timpii de traseu.

Porțiunea din creastă până în brâna efectivă este moartea genunchilor și a degetelor. Panta abruptă cu grohotiș care o ia la vale la fiecare pas este parcă special făcută să-ți înnegrească unghiile de la degete. De la Refugiul Diana, care este în stare bună, poteca coboară prin pădure, destul de abrupt pe alocuri, până în Plaiul Foii. Nu recomand acest traseu ca variantă de urcare în creastă. Deși este mai ușor, sau mai bine zis, nu atât de periculos decât La lanțuri, urcarea pe zona de grohotiș îţi seacă toată energia pe care o ai.

Deși dacă aduni timpii de traseu ai putea teoretic să faci într-o singură zi toată tura, te sfătuiesc să nu încerci. Traseul este dificil și îți solicită toți mușchii și încheieturile astfel că spre final îți vor tremura picioarele ca la căpriorii abia fătați ceea ce este periculos, te vor durea toate și nu vei avea timp să te bucuri de fiecare zonă. Creasta Nordică a Pietrei Craiului îți dă statisfacția de a bifa multe vârfuri într-un timp scurt, dar îți poate lua totul într-o clipă dacă nu ești atent.

Am ajuns la Plaiul Foii icnind de durere de genunchi și tălpi la fiecare pas, dar bucuroasă că nu m-am cramponat de câteva schimbări de plan. Planurile se schimbă, harta îți poate juca feste, nu poți controla vremea sau starea drumurilor , dar te poți bucura de ceea ce este acum și aici în fața ta. Îmi doream foarte tare să fac și bucata sudică de creastă, la fel ca și tura cu bicicleta din Deltă, dar nu le-am regretat nicio clipă în momentele de tolănit la soare cu Bucegii în față sau pasajele de cățărare.

Un ultim sfat, dacă nu iese cum ai vrut nu sta în casă, nu despacheta rucsacul și nu da jos bocancii. Deschide o hartă și alege alt traseu sau ia drumul spre mare, un orășel, un sătuc de munte. Orice variantă este mai bună decât să stai bosumflat în casă.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

19 Comments

 1. 09/06/2015 at 9:57 pm — Răspunde

  Excelent articol si superba tura! Am retrait traseul facut anul trecut. Pe brana Caprelor ati gasit apa?

  • Maria Radu
   10/06/2015 at 10:33 am — Răspunde

   Mulțumesc! Apă găsești imediat ce cobori din creastă la izvorul de la Găvan. Este imposibil de ratat, scrie mare pe stâncă Găvan și acolo într-o adâncitură în piatră se adună apa.

 2. Nicolae
  19/06/2015 at 4:59 pm — Răspunde

  Multumiri ! Felicitari !

 3. 24/06/2015 at 2:58 pm — Răspunde

  Frumos mai scrii, mai veverito! Felicitari, e o placere sa te citesc si un privilegiu sa te am printre cei dupa care ma uit.

 4. Mugur
  28/07/2015 at 11:08 pm — Răspunde

  Multumim pentru articol! Ne-ai convins sa facem acest traseu in week-end!

  • Maria Radu
   29/07/2015 at 9:59 am — Răspunde

   Tură faină!

   • Mugur
    03/08/2015 at 11:35 pm — Răspunde

    Traseul e demential! Foarte greu, genul de traseu pe care poti sa-l folosesti ca termen de comparatie. Am dormit langa refugiul din Saua Grind si am avut parte de o vizita neasteptata: o capra neagra, care parea a fi o obisnuita a locului, in sensul ca venea foarte aproape de excursionisti(precum un caine), cam la 5-6m distanta, te privea linistita, se invartea in jurul refugiului, se plimba pe carare,nu parea deloc intimidata de prezenta oamenilor . Am simtit acelasi sentiment pe care il am cand vad animalele de la circ.

 5. georgikos
  02/08/2015 at 1:32 am — Răspunde

  Din harta prezentata in acest articol reiese ca cel mai putin expus si periculos traseu de acces pe creasta ar fi cel prin saua funduri , este ?

  • Maria Radu
   03/08/2015 at 5:12 pm — Răspunde

   Prin Șaua Funduri urci în creasta sudică. Sunt multe trasee care duc în creastă și din ce am citit cel mai popular este cel dinspre Gențiana. Eu l-am făcut doar pe cel descris în articol așa că mi-e greu să-mi dau cu părerea despre celelalte. Nici traseul pe care ne-am întors noi, pe la refugiul Diana și apoi pe Brâna Caprelor, nu este periculos, dar mi s-a părut de anduranță.

 6. Ovidiu
  31/01/2016 at 5:54 pm — Răspunde

  Maria, daca iti place Piatra Craiului, incearca traseele nemarcate; sigur ai prieteni care le cunosc si nu o sa regreti. Iti recomand sa mergi in Craita (refugiu) si de acolo pe Braul de Mijloc, cu intoarcere la Plaiul Foii, sau sa faci traseul Anghelide (Canionul Negru si impunatorul asa numitul …..ul lui Anghelide cunoscut si ca Degetul Spirlei). Ai putea sa mai alegi Braul Rosu sau Braul Maimutei. Bafta.

  • Maria Radu
   31/01/2016 at 9:55 pm — Răspunde

   Piatra Craiului este în top 3 la mine. Despre traseele nemarcate am scris mai de mult de ce nu le recomand (natura are nevoie de zone netulburate, nu sunt pentru oricine etc). Am fost la faimosul Deget al lui Anghelide :))) și la Crăița și pe Brâul de Mijloc, minunat, superb, dar nu le-aș promova tocmai din motivele expuse anterior. Sunt o mulțime de alte trasee marcate care merită explorate. N-am apucat să ajung încă pe Creasta Sudică de exemplu. Poate la anul.

 7. Ovidiu
  31/01/2016 at 5:58 pm — Răspunde

  Tot eu sunt. Ia-o pe Braul de Jos pana la Padina Lancii, urci in Poiana Inchisa, sari gardul dupa ce iei apa de la izvorul de acolo, daca o mai fi, si cobori pe Marele Grohotis ca pe schiuri. Dupa aia il mai urci si, respectiv, cobori inca o data pentru ca e tare misto.

 8. Catalin Neacsu
  16/08/2016 at 11:10 pm — Răspunde

  Nu se compara custura saratii cu lanturile din crai. Cred ca ai glumit cand ai zis ca lanturile (pana in grind) ar fi cel mai greu traseu marcat din Romania. Custura bate tot…vorbim de trasee marcate. Chiar, ai facut si custura?

 9. Catalin Neacsu
  16/08/2016 at 11:14 pm — Răspunde

  Traseul Craitei – Aninata poti sa-l incerci, l-am facut de 2 ori, nu stiu daca a fost mentionat aici (nemarcat). Again, sub custura saratii, tb sa mentionez ( ca si dificultate).

 10. Catalin Neacsu
  16/08/2016 at 11:17 pm — Răspunde

  Iti mai dau 2 idei: strunga ciobanului din fagaras si creasta koncheto din pirin….dragutze!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.