descifrează eticheteleEchipament

Descifrează etichetele: Durable Water Repellent (DWR)

Probabil ai citit review-uri despre jachete impermeabile (hardshell-uri), unele făcute chiar de branduri celebre, în care posesorul se plânge că geaca, care l-a costat contravaloarea rinichiului stâng, după câteva purtări se îmbibă de apă la ploi serioase. Apa nu pătrunde în interior, dar bietul păgubit nu poate trece peste senzația incomfortabilă de haină udă și saună în suc propriu.

Sunt membranele impermeabile o găselniță de marketing? Poate exista impermeabilitate și respirabilitate în aceeași hăinuță? Dăm banii pe tehnologii și performanțe sau etichete cu termeni pompoși?

Am făcut cercetări ca să-ți răspund la aceste întrebări.

În 99% din cazuri nu este vorba de o membrană defectă sau o cacialma de marketing a marilor branduri, excludem aici echipamentul no name sau fake-urile, ci faptul că magia aplicată pe stratul exterior al membranei impermeabile a dispărut.

Nu, #divainbocanci n-a băut apa la câini și se visează Harry Potter, o să-ți explic imediat.

Nu toate, dar majoritatea hardshell-urilor sunt tratate/peliculizate cu Durrable Water Repellent (DWR) pe stratul exterior al membranei. Acest tratament are ca scop să menţină exteriorul jachetei uscat şi reuşeşte acest lucru forţând picăturile de apă să devină sferice şi să se rostogolească de pe material. Puf! Magie, ţi-am zis!

Să-ți explic pe îndelelte: jachetele impermeabile au membrane laminate sau tratate/peliculizate. Cele tratate au o viață mai scurtă și sunt mai ieftine. Proces mai scump, laminarea, este o tehnică de a produce un material în mai multe straturi astfel ca materialul compozit rezultat are o rezistență, stabilitate, etc. superioară straturilor individuale. Membrana gore-tex, miezul din sanvișul laminatelor, este impermeabilă și ea este responsabilă de faptul că  jacheta ta este waterproof, dar ca această membrană să poată fi respirabilă este necesar ca ea să fie uscată la exterior. Tratamentul DWR este primul care intră în contact cu intemperiile și se străduie din răsputeri să impiedice membrană să devină saturată de apă. În consecinţă rolul DWR este să menţină respirabilitatea jachetei. 

gore-tex1

Cum învinge DWR lupta cu intemperiile? DWR este un polimer aplicat pe stratul rezistent la abraziune a membranei care crează la suprafața acesteia un fel de cili care pătrund în material. Acum înțelegi de ce hardshell-urile nu sunt cele mai plăcute la mângâiat. Acești cili direcționează picăturile de apă să se strângă laolaltă și să se rostogolească de pe suprafața jachetei în loc să staționeze pe material suficient cât să se poată infiltra.

 

DWR este doar un tratament al materialului şi, ca orice strat aplicat, se va eroda în timp, din păcate mult mai repede decât îţi imaginezi (după 20 de spălări deja începe uzura). După ce se duce DWR jacheta ta se va uda dacă te prinde ploaia. Asta înseamnă că picăturile nu se mai fac bobiţe ci se vor impregna în stratul superior al membranei laminate, iar geaca ta care te-a costat cât un rinichi pe piaţa neagră va fi udă leoarcă. Chiar dacă se ajunge aici, la interior vei fi uscat, membrana waterproof tot o să-şi facă treaba, doar că ai să cam faci saună datorită condensului.

Vestea bună e că Gote-Tex şi eVent (companiile) folosesc pentru laminatele lor un DWR propriu, realizat de ei pentru ei cu proprietăți foarte bune și longeviv, produs în care se investeşte enorm și ai o garanţie. Vestea proastă este că atunci când cumperi o geacă nu ai de unde să știi cât de bun este tratamentul DWR deoarece nu exista un strandard de măsurare al acestuia.

Dar nu dispera, am și o veste bună. Cu cât întreții mai bine jacheta, cu atât te vei bucura mai mult timp de un strat DWR neprietenos cu apa.

Cum se întreține DWR:

  • Când nu porţi geaca ţine-o rulată şi îngrămădită în glugă deoarece rulatul formează mai puţine pliuri decât împăturitul
  • Dacă speli jacheta la maşina de spălat închide fermoarele, aplică detergent special pe zonele mai murdare, întoarce-o pe dos, alege un program blând şi verifică eticheta să afli temperatura la care trebuie splălată. Gore-Tex® şi Marmot PreCip se spală cu apă călduţă, Conduit şi DryQ (Mountain Hardware), Omni-Tech (Columbia) cu apă rece etc. Detergenţi lăudaţi: ReviveX sau Nikwax.
  • Motivul pentru care este indicat să foloseşti detergenţi speciali este că aceştia se clătesc complet. Detergenţii pentru uz cosmetic conţin înălbitori optici, agenţi spumanţi și lasă particule reziduale care au impact asupra membranei.
  • Refă stratul protector cu produse speciale citind atent instrucţiunile pentru fiecare tip de produs și eticheta jachetei – unele produse permit să le usuci cu uscătorul de păr după ce le-ai aplicat, altele nu.
  • Nu călca cu fierul, nu folosi înălbitor sau balsam şi nu curăţătorie chimică!

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.