Echipamentreview - testate de noi

Fast Wing Hoodie, te-aş lua cu mine pe munte (review)

După două săptămâni de vacanţă activă pe cont propriu văd lucrurile puţin diferit. Acum că stau şi analizez cele întâmplate, locurile pe unde am fost, coclaurile umblate, vârfurile atinse şi traseele spectaculoase am o perspectivă de ansamblu. Unele lucruri le-am planificat, altele s-au potrivit, la unelele mă aşteptam iar câteva chiar m-au surprins plăcut. Un lucru e sigur: un procent mare din satisfacţia unei ture pe munte ţine de echipamentul folosit, iar Fast Wing Hoodie de la Salomon a fost  o surpriză neaşteptată.

Aventură, aventură, da’ s-o ştim şi noi

Regula de aur a turelor reuşite este planificarea cât mai bună. Adesea n-ai de unde ştii exact cum va fi fix la faţa locului, dar te poţin informa cât de bine poţi tu: caută review-uri, caută hărţi, apreciază diferenţa de nivel, fă comparaţie cu ce ai mai făcute deja, vezi poze de pe traseu şi mai ales nu uita să verifici vremea şi să ai în vedere că pe munte poate fi foarte schimbătoare, mai ales la altitudini mai mari.

Într-o aventură ideală traseele sunt marcate din metru în metru, dar discret să nu strice peisajul, afară sunt 24°C, echipamentul tău nu are nici o cusătură, bocancii nu te rod şi au greutate comparabilă cu şlapii de duş. Practic, fiecare piesă de echipament pe care te decizi să o iei cu tine într-o tură are plusuri şi minusuri, va fi adecvată pentru unele situaţii, pentru altele aşa şi aşa, iar în unele chiar s-ar putea să te încurce grav.

Hai, stai frumos la poza si prefa-te ca e cald! #coldsummer #lelea #expandyourplayground #ridershigh #starnbergersee

A photo posted by Maria Rus (@mary_divainbocanci) on

Toate excursiile mele au fost de-o zi şi, înafară de una singură, n-a plouat în nici una dintre ele. După ce vreme câinioasă îndurasem zilele dinainte, chiar cu soarele arzător pe cer tot nu-mi venea să cred şi mă aşteptam oricând să intre în nori şi să zbiere la mine: “Ţeapă!”, aşă că în fiecare zi am avut cu mine echipament de “rezervă”: pantaloni lungi (piesa mea de echipament favorită şi care au văzut toate maratoanele şi coclaurile pe care am fost direct de pe mine sau din rucsac – Salomon Wayferer W) şi noua achiziţie, foiţa de vânt Fast Wing Hoodie W, tot de la Salomon, pe care în urma celor nouă zile consecutive de aventură  a devenit una dintre piesele de rezistenţă din arsenalul meu montan. Îţi explic imediat de ce.

Echipamentul montan perfect e ca Făt Frumos

Unii zic că există, alţii că nu. Ai tu o vagă idee despre el, dar realitatea te va surprinde întotdeauna şi mai ales, perfect este doar cel care ţi se potriveşte ţie.

Foiţa Fast Wing Hoodie mi-am ales-o cu mâna mea, dar când am văzut-o concret am fost, hai să mă exprim delicat, contrariată. Ştiam că e super-ultra-mega light dar ce ţineam în mână arăta şocant: o pojghiţă super subţire şi alarmant de uşoară. Mi-am pus întrebări existenţiale majore despre cât de calitativă poate fi şi ce chestii poate să facă pentru mine o “pungă” colorată drăguţ.

Ce spune Producătorul

Salomon Fast Wing Hoodie W – Protecţie împotriva vântului şi greutate extrem de redusă.

Caracteristici:

 • Material AdvancedSkin Shield, tehnologie ce asigură protecţie constantă împotriva vântului şi ninsorii, păstrând respirabilitatea
 • Motion Fit – jacheta se mişcă în acelaşi timp cu purtătorul
 • Fit Activ
 • Glugă
 • Buzunar separat pentru depozitare cu fixare pe braţ (?!). (Modelul precedent avea o bandă elastică cu care ţi-o puteai prinde pe braţ care a disparut în varianta II.)
 • Branding reflectorizant faţă şi spate
 • Compoziţie: PA 100%
 • Greutate: 69 g (?!)

Din nou, descrierea de pe site-ul official salomon.ro lasă mult de dorit şi nu oferă decât detalii sumare despre tehnologiile încorporate. Voi rectifica acest neajuns fiind cât pot de explicită.

Zi-mi ce ştii să faci ca să ştiu ce să fac cu tine

La nivel conceptual sunt un mare fan al foiţelor de vânt, dar practic nu eram foarte încântată de cele două pe care le aveam deja. Cea care îmi vine mai bine nu e foarte respirabilă şi fac saună în ea, iar cea respirabilă fălfâie şi foşnăie şi mă enervează groaznic, aşa că am vrut să mai bag o fisă înainte de a decide dacă acest tip de echipament este sau nu pentru nevoile mele.

Revenind la Fast Wing Hoodie W, iată de ce am ales-o:

1.  Jacheta are o membrană AdvancedSkin Shield. Află că Salomon are trei categorii de membrane de tipul AdvancedSkin şi anume:

 • de tip hardshell (AdvancedSkin Dry) cu opţiuni de 20K/20K (impermeabilitate/respirabilitate), 10K/10K şi <10K ce îţi asigură cea mai bună protecţie în caz de ploaie, zăpadă şi vânt în timp ce respiră şi evacuează transpiraţia.
 • de tip softshell (AdvancedSkin Shield) cate te va proteja de vânt şi zăpadă fiind în acelaşi timp respirabilă şi îţi va păstra temperature corpului constantă.
 • de tip izolaţie (AdvancedSkin Warm) cu patru variante: simplă (ce reglează temperatura corpului pentru a o menţine comfortabilă tot timpul printr-o construcţie ce reflectă căldura corpului tău şi o reţine), warm down (căldură şi comfort maxim la greutatea cea mai redusă), warm insulated (treaba aia cu caldura corpului tău reflectată în material se întamplă chiar şi când materialul este ud) şi warm fleece (un material special cu microlocaţii în ţesătură ce reţin aerul încălzit pentru o senzaţie maximă de căldură şi comfort)
 • de tip “a doua piele”/next to skin (AdvancedSkin ActiveDry) ce îţi va menţine pielea uscată tot timpul deoarece îndepărtează constant umezeala şi o transferă pe toată suprafţa materialului spre exterior unde se va evapora foarte rapid.

AdvancedSkin Shield înseamnă că este potrivită pentru dimineţi şi seri răcoroase. Cu cât te vei mişca mai “viu” în ea cu atăt o poţi purta la temperaturi din ce în ce mai joase. Asta înseamnă temperaturi comfortabile pentru trekking activ spre 13-15°C, iar pentru alergare, fără pauze prea dese, chiar spre 0°C. AdvancedSkin Shield ţine puţin şi la ploaie, chiar dacă Salomon se abţine să spună asta explicit, dar nu varianta torenţială. Totuşi cu ea vei fi ok pe burniţă, ploiţă uşoară, sau averse scurte şi blânde.

Notă: Materialul jachetei este 100% poliamidă, generic denumită nailon (nylon), un polimer sintetic extrem de rezistent, uşor, elastic şi care elimină umezeala. Polimerii din nailon au capete polarizate diferit negativ/pozitiv. Capetele polarizate atrag moleculele de apă, care părăseasc suprafaţa materialului şi le îndepărtează de piele.

Nailonul din care este făcută Fast Wing Hoodie este ţesut în stil “ripstop” dublu (=anti-rupere dublă) care împiedică materialul să se sfâşie pe toată lungimea dacă este agăţat, fapt chiar testat la o trântă epică cu bicla în boscheţi . Nu reţine apa şi nu se va îngreuna dacă se udă.

2. Ştim deja că frigul cel mai aprig îţi intră în oase nu neapărat la temperaturi mai jose, cât la vânt puternic. Calitatea de windbreaker a acestei foiţe ţi-o confirm a fi excepţională, testată pe coborâre cu bicicleta de 10km, continuă şi cu viteză mare prin zone expuse sau pădure, după-amiaza undeva la 13°C maxim. Ce mi-a plăcut foarte tare este că are partea de la gât mai înaltă (eu fiind foarte sensibilă cu gâtul chiar la temperaturi medii) şi urechiuşa de material care îmbracă capătul fermoarului ca nu cumva să te zgărie sau jeneze.

Mi-a plăcut mult pe traseele care urcă la altitudine mare (peste 2000m) unde, chiar în zilele senine şi toride, când ajungi pe creastă e rece şi bate vântul. Aşa am putut să mă plimb în voie în bătaia vântului, în zone foarte expuse, să fac poze şi să stau să admir cât am vrut măreţia naturii fără să-mi clănţăne dinţii în gură sau să am o senzaţie de discomfort majoră care să mă alunge rapid din punctele de belvedere. Când începeam să cobor şi vântul se mai domolea, jap! o făceam ghem în o îndesam rapid în propriul buzunărel şi încăpea perfect în buzunarul de la spate a pantalonilor scurţi.

IMG_20160808_012101

3. Modelul bărbătesc are un mic buzunar pe piept cu o găurică surfilată pentru firul de la căşti. Acelaşi buzunar la modeul de damă este jos în talie, în partea dreaptă. Îţi spuneam adineauri că poţi folosi acest buzunărel ca să o auto-împachetezi, deoarece are gaică la fermoar pe ambele părţi. O poţi lua în bagaj cu tine oriunde sau să o îndeşi într-un buzunar, în borsetă sau chiar să o agăţi de chingile rucsacului.

4. Greuatea acestei foiţe e ceva ridicol. Fişa tehnică a produsului spune 83g pentru modelul de damă şi 94g la modelul bărbătesc, informaţie aflată de pe site-ul salomon.com şi regăsită pe diferite site-uri internaţionale.

5. Este atât de uşoară încât nu simţi că eşti îmbrăcat cu ceva, senzaţia fenomenală de comfort fiind dată şi de conceptul MotionFit. Acest tip de croială înseamnă că ai puţin extra material pe umeri, fără nici o cusătură, care îţi permite toata gama completă de mişcări. Acelaşi principiu este valabil şi pentru coate, iar toate aceste mici modificări nu afectează cum se aşează jacheta pe tine. Mi-a atras atenţia în mod special forma, croiala şi mai ales modul de îmbinare glugii cu hăinuţa deoarece asigură o mobilitate perfectă a capului şi gâtului chiar şi când fermoarul este închis până sus. Nu simţi că se suceşte jacheta pe tine şi să te sugrume şi nu se hâieşte pe cap obstrucţionând vederea.

fast_wing_hoodie2

6. Foarte şmecheră este şi gluga care se potriveşte fit pe cap pentru ca are pe părţi ceva bucată de elastic foarte moale, iar pe partea cu fruntea o inserţie de material AdvancedSkin ActiveDry care nu te roade, absoarbe şi elimină aproape instantaneu transpiraţia şi ţine gluga fixată comfortabil pe cap şi o face să se mişte o dată cu tine. În plus, datorită acestei inserţii suplimentare, bucata de glugă de deasupra ochilor stă ca un mini-cozoroc ferindu-ţi ochii de vânt/ploiţă.

7. Croiala jachetei Fast Wing Hoodie este de tip Active Fit care înseamnă că e “pe corp” şi cu atenţie sporită la articulaţii pentru o mobilitate completă. Echipamentele Salomon pot fi cu o croială Skin Fit (cele de compresie), Active Fit (pentru sporturi active ca alergarea montană), Regular Fit (pentru orice tip de constituţie şi/sau trekking) şi Relaxed Fit (pentru dăţile alea când chiar vrei un imens polar flăfăcios).

8. În partea de jos are două bucăţi de elastic care vor ţine jacheta aproape de corp fără să fâlfâie pe tine şi nu va lăsa vântul să intre pe dedesubt. La fel şi manşetele au o bucăţică de elastic care izolează. Totuşi acest elastic de la mâini nu se întinde prea tare şi poţi sufleca mânecile doar puţin, undeva până la jumătatea antebraţului, ceea ce pentru un suflecăcios ca mine care şi iarna merge cu mânecile sumeţite nu-i prea plăcut.

Povestea “noastră

Fast Wing Hoodie mi-a fost partener de nădejde pe toate coclaurile din Bavaria. Dimineaţa în drum spre gară, în tren (mama lui de aer condiţionat din iad!), la altitudine mare (2000+ m) şi mai ales după-amiezile la coborârile prin pădurile umbroase a fost fix ce am avut nevoie.

Mi-a plăcut mult în turele cu bicicleta, când chiar m-am agitat, am despus efort major, am transpirat râuri, valuri (mai mult de frică) şi m-am dat la vale ca niciodată până acum. Chiar ţine foarte bine de vânt şi este extrem de comodă orice ai face. Nu pot să zic că mi-a fost chiar cald în ea, dar nici frig, nu să dârdâi oricum. Nu se compară la căldură cu un polar, dar mi-a fost bine cu ea.

Yup, i’m small. Verry small 🙂
#ridelikeagirl #ridewithaview #lenggries #expandyourplayground #timetoplay #vacation

A photo posted by Maria Rus (@mary_divainbocanci) on

Foiţa aceasta m-a făcut de-a dreptul fericită după o tură epică când m-a plouat cu spume toată coborârea şi incă vreo trei ore după ce m-am dat jos de pe munte. A fost o furtună oribilă, se rupsese cerul, ploua în aşa hal încât nu puteam ţine ochii deschişi. M-am udat pâna la os aproape instantaneu. Ce goretex în softshell şi pantofi, leorcă grav şi simţeam cum îmi curge apa pe spate pe sub toate straturile. Partea bună a fost când am ajuns într-un final în tren, am putu să merg la baie, să mă dez-chiloţez complet, să-mi storc hainele gospodăreşte una câte una pe rând şi să mă îmbrac înapoi cu ele. Singurele chestii uscate din rucsac erau o pereche de şosete şi foiţa de vânt. Aş fi crăpat fără ea la ce nivel era dat aerul condiţionat în tren şi cât de udă şi zgribulită eram eu. O oră şi ceva cât am fost pe tren, jacheta a eliminate treptat umezeala din maieu, păstrând în interior o temperatură constantă şi plăcută la nivelul pieptului şi spatelui, ah şi a mâinilor pe care le băgasem în mânecă care înainte de toată operaţiunea asta îmi erau mov şi amorţite.

Ce-mi place cel mai tare

 • E foarte uşoară şi o poţi îndesa într-un buzunar
 • Ţine incredibil la vânt
 • Versatilitatea completă
 • Ideală pentru concursurile de alergare montană
 • Când uiti de crema solară şi te prajeşte soarele pe creastă o poţi folosi cu încredere pentru că are filtru UV fără să dea senzaţia de “efect de seră” chiar şi pe călduri mari. Atenţie că o să ai tendinţa (ca mine) să-ţi sufleci mânecile şi te vei bronza doar pe jumătate de mână.
 • Design-ul, culorile fabuloase şi XS chiar îmi vine şi mie bine

Ce nu-mi place

 • E foarte scumpă la preţ întreg şi deşi are multe calităţi, psihologic, oricui îi vine greu să dea o grămadă de bani pe ceva ce arată a o “pojghiţă” subţire, mai ales că ştii că nu ţine la ploaie. Te sfătuiesc să vânezi reduceri, chiar acum e la jumătate de preţ pe site-un oficial şi la parteneri.
 • Semnele reflectorizante sunt mici şi puţine, doar de moft aş spune. În eventualitatea alergării pe asfalt să nu te bazezi pe ele. Pentru că a fost mototolită des, semnele alea deja se dezlipesc, deşi am spălat-o doar de câteva ori şi doar la mână.
 • Se şifonează foarte tare, deşi sincer ursului din pădure îî pasă prea puţin de acest aspect, dar totuşi se dez-creţeşte destul de rapid după ce o îmbraci.

fast_wing_hoodie7

Notă: Altă surpriză neaşteptată a fost şăpcuţa XA Cap. Sincer, o pusesem în bagaj doar pentru că e foarte drăguţă, dar nu aveam nici o intenţie concretă de a o purta, în principal pentru că o suspectam că nu ar fi compatibilă cu ochelarii (de vedere / de soare). Deşi am mai multe săpcuţe din astea din kit-urile de la EcoMarathon până recent nu le-am purtat niciodată. Dar în vacanţă am purtat-o în fiecare zi. Pur şi simplu uitam că o am pe cap. AdvancedSkin Active Dry rulează fin. Mi-am dat seama cât de faină a fost abia în ultima zi când am înlocuit-o cu un buff pe Zugspitze. Deşi şi buff-ul ar fi trebuit să aibă protecţie UV, practic mi s-au încins creirii în el, mi-a fost foarte cald în el şi m-am ars pe faţă… cu formă de ochelari (celebrii “ochi de raton”, ză horror!). M-am învăţat minte, de atunci şăpcuţa locuieşte permanent în rucsac ca nu cumva să mai plec undeva fără ea.

Trăgând linie acum că ştiu despre ce este vorba, aş lua-o din nou pentru că Fast Wing Hoodie oferă maxim din ce ştie să facă o foiţă de vânt. Trebuie să ştii că variantele rezistente la apă vor avea o respirabilitate mai redusă, o greutate mai mare şi nu vor fi la fel de moi. Alegerea potrivită pentru tine depinde doar de nevoile tale şi de situaţiile concrete în care intenţionezi să foloseşti o foiţă de vânt.

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.