Echipamentghid bocanciUtil - tips & tricks

Ghid de supraviețuire în bocanci – cum previi şi cum tratezi înnegrirea şi căderea unghiilor

“Ştii că ai avut un an plin de aventuri după numărul de unghii lipsă  de la picioare!”  Diva în bocanci

Da, duma este scoasă de noi şi da, o poţi folosi şi tu mai departe când cineva se va uita şui la pedichiura ta care pare făcută cu barosul. Le poţi ascunde sub o ojă neagră sau le poţi purta ca pradă de război, dar crede-mă pe cuvânt când îţi spun că unghiile înnegrite sau care cad nu vin musai la pachet cu mersul pe munte.

Există numeroase trucuri de a te feri de ele şi remedii în caz că se albăstresc de supărare şi decid să te părăsească. Dar ca să previi şi să tratezi trebuie întâi să afli cauza şi să înţelegi ce se întâmplă.

De ce se înnegresc şi cad unghiile de la picioare

Atunci când mergi pe munte (în special pe coborâri) sau alergi, piciorul îţi alunecă către partea din faţă a bocancului sau ghetei şi unghia se loveşte în mod repetat de partea superioară. O altă cauză ar fi bocancii prea mici sau nenumărate perechi de şoşete purtate în acelaţi timp care ingustează mult spaţiul din bocanc. Pentru cei cu adevărat ghinionişti ca şi diva de faţă, o cauză este lovirea de pietre, scăpatul sticlei de apă peste picior sau câte o rădăcină pusă dinadins de veveriţe prin pădure ca să o iei din plin cu vârful bocancului.

În urma impactului sub unghie  se poate crea o băşică sau o vânătaie care separă unghia de patul ei (degetul în sine). Ceea ce vezi tu negru sau vânăt sub unghie este de fapt sânge.

Ok, ok, şi pe mine m-au trecut fiorii. Dar nu te îngrijora pentru că unghia căzută va creşte la loc. Dacă ai noroc, unghia vânătă nu va cădea cu totul de la început şi unghia nouă va creşte încet împingând-o pe cea lovită ca tu să o poţi tăia. Durează aproximativ trei luni ca noua unghie să crească la loc şi cel mai probabil va fi uşor cu dâmburi. Vestea bună este că nu există concursuri de frumuseţe pentru unghiile de la picioare şi că în următoarele luni îşi va reveni la normal.

Cum previi înnegrirea şi căderea unghiilor

1. Lungimea unghiilor. Taie-ţi unghiile cu o seară înainte de a pleca la drum. Acum o să te sperii puţin dar trebuie să-ţi spun că o unghie lungă la degetele de la picioare care se loveşte brusc de vârful pantofului poate plesni şi se lasă cu sânge. Mult sânge! Cumpără o unghieră şi taie-ţi unghiile!

2. Încălţările. Fie că sunt bocanci sau mai ştiu eu ce improvizaţie reuşită de bătut potecile (dacă ai aşa ceva trimite-ne să vedem şi noi) asigură-te că ţi-ai luat mărimea potrivită. Ţi-am explicat în detaliu cum să-ţi alegi bocancii într-un articol anterior, iar alegerea potrivită a mărimii te ajută şi cu alte probleme cum ar fi degetele îngheţate şi prevenirea băşicilor şi a bătăturilor. Pe scurt, ia-ţi bocancii cu măcar o jumătate de număr mai mari pentru ca degetele să nu-ţi fie stâlcite sau înghesuite în partea din faţă.

Dacă bocancii sunt prea largi, piciorul nu-ţi este bine ţinut şi alunecă. Pune branţuri în ei ca să-i mai micşorezi un pic.

Valabil pentru orice fel de problemă pe care o pot crea bocancii, nu pleca la drum cu încălţări noi. Acomodează-te cu ele în plimbări scurte, prin oraş sau chiar şi prin casă.

3. Talpa bocancilor poate fi şi ea de vină. Cu timpul, datorită greutăţii tale şi a rucsacului pe care îl cari, talpa bocancilor se aplatizează şi nu mai oferă suport curburii naturale a piciorului. Acest aspect rezultă în două inconveniente: bocancul se simte mai strâmt pe picior şi călcâiul nu este bine ţinut la locul lui astfel că piciorul alunecă şi unghiile au de suferit. Rezolvarea este simplă, înlocuieşte branţurile cu unele speciale cu gel. Găseşti unele bune la magazinele de echipament montan sau magazinele mari de pantofi.

4. Cum îţi legi şireturile. Asigură-te că ţi-ai strâns bine şireturile în partea de sus şi că nu îţi joacă călcâiul în bocanci mai ales dacă urmează o coborâre. Filmuleţul de mai jos explică foarte bine cum să legi şireturile ca bocancii să se aşeze mai bine pe picior.


5. Coboară pe o parte punând greutatea pe tot piciorul. Coborârea cu faţa nu numai că-ţi solicită genunchii dar este şi principalul factor pentru rănirea unghiilor.

6. Bandajează-ţi degetele şi înveleşte-le în puţină vată înainte de a le băga în bocanc. Nu exagera şi asigură-te că acum nu te strâng bocancii şi nu se pune mai multă presiune pe degete.

Cum tratezi o unghie vânătă sau care a căzut

Dacă citeşti acest articol şi arunci ocheade la unghia ta tristă de culoarea prunelor, atunci sfaturile următoare îţi vor fi de folos. Nu boci, nu-ţi smulge părul şi nu arunca bocancii de la etaj pentru toate există o soluţie.

1. Dacă unghia este desprinsă, nu trage de ea şi nu o smulge. Ştiu că ai văzut în prima scenă din” Wild” cum eroina se descotoroseşte de unghia de la picior. Nu uita că tot ea şi-a umplut rucsacul până a căzut pe burtă din cauza greutăţii lui. Fata nu le avea cu munţomănitul şi nici nu ştia să ia cele mai bune decizii. Dacă nu ai văzut filmul, ţi-l recomand.

Pe măsura ce unghia noua va creşte o va împinge în sus pe cea desprinsă aşa că tai-o câte puţin în fiecare săptămână. Nu o decupa mai mult decât pe o unghie normală dacă intenţionezi să porţi şi altceva înafară de sandale în următoarele luni. Patul unghiei descoperit este sensibil şi te va jena la mers. Bandajează degetul şi înveleşte-l în puţină vată înainte de a băga picioarele în bocanci.

2. Fă o mică pauză şi lasă unghia să-şi revină. Nu te sfătuiesc să zaci în pat cu piciorul pe trei perne şi să bei supă cu paiul. Amână câteva săptămâni coborâtul pe pante abrupte şi limitează-te la potecuţe mai domoale.

3. Dacă eşti uşor impresionabil şi emotiv, sări peste acest sfat. Dacă eşti tipul munţomanului Bear Grylls, probabil ţi-ai retezat cu totul degetul până acum şi l-ai aruncat la urs aşa că şi tu poţi sări peste această parte sau ne poţi lăsa un comentariu cu rezolvarea ta la problemă.

Îţi voi spune ce trebuie să faci dacă în timp ce eşti încă pe potecă, mai ai mult de mers, ţi se umflă zona de sub unghie şi devine dureroasă. Cel mai probabil ai făcut o băşică sau s-a acumulat sânge sub piele iar presiunea creează durere. În acest caz trebuie să drenezi lichidul cu un ac sterilizat înainte în apă clocotită, alcool sau trecându-l prin foc. Curăţă bine degetul în cauză şi înţeapă în zona de sub unghie sau în lateral, apoi apasă ca să iasă lichidul. Pune cremă sau praf cu antibiotic desupra şi bandajează degetul. Aceasta este o situaţie de urgenţă şi nu te înţepa aiurea dacă doar te jenează un pic, nu ai trusă de prim ajutor sau nu ai cu ce să sterilizezi zona.

4. De obicei, o unghie învineţită nu doare foarte tare. Dar dacă ai dureri, simţi cum pulsează degetul şi este umflat, mergi la doctor. Cel mai probabil este vorba despre o infecţie care se va trata uşor cu medicamentul potrivit.

Unghiile vinete sau lipsă sunt neplăcute dar nu un motiv suficient de bun să stai departe de bocanci. Drumuri cu soare să ai şi unghii fericite! 

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

4 Comments

 1. Margot Calbajos
  12/08/2017 at 5:46 pm — Răspunde

  Bună, ma numesc Margot și de vro 2-3 săptămâni unghia a început sa mi se invineteasca și azi am tăiat umpic din ea și a început ca curgă sânge. Se vede cum e desprinsa dar încă nu de tot . Săptămâna viitoare merg la mare în tabăra crezi ca va fi vreo problema ??

  • Maria Radu
   14/08/2017 at 12:45 pm — Răspunde

   Wow, îmi pare rău. Nu cred să ai probleme dacă ai grijă de ea să nu o lovești și să nu strângă mizerie sub ea. Dacă doare sau te jenează tare, mergi să te vadă un medic.

 2. Adrian
  10/09/2017 at 1:15 pm — Răspunde

  Cu cateva zile in urma in timpul unui meci de fotbal cand alergam ma dureau degetele mari de la picioare,cand am sosit acasa am verificat ce aveam si degetele mari de la picioare erau negre,cred ca incaltamintea era cam prea mica.Ce sa fac?

  • Maria Radu
   10/09/2017 at 2:00 pm — Răspunde

   Sigur pantofii sunt prea mici. Sugestia mea este să-i schimbi cu unii mai mari.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.