descifrează eticheteleEchipament

Descifrează etichetele: Totul despre Gore-Tex

Gestionarea condițiilor meteorologice extreme prin hainele purtate este o preocupare constantă de când lumea, iar de la începuturi până la Gore-Tex a fost cale lungă. Bieții inuiți foloseau veșminte făcute din intestine de focă sau balenă ca să se protejeze de ploaie. Chiar dacă ești îngrozit, să știi că ideea nu era chiar rea deoarece acest “material” e impermeabil și chiar respirabil. În Africa de Sud oamenii foloseau seva arborelul de cauciuc cu care impregnau hainele și papucii pentru a-i impermeabiliza. Blănurile au fost folosite timp îndelungat pentru că păstreaza căldura și când sunt ude dar și pentru uleiurile naturale care fac apa să se prelingă rapid. Știau oierii ceva.

De la matase impregnată cu uleiuri speciale până la bumbac îmbibat în ulei de cânepă sau parafină (celebrele haie soioase ale marinarilor din poveștile cu pirați) toate veneau la pachet și cu dezavantaje: erau tare incomode și nu prezentau niciun fel de rezistență la abraziune.

Cauciucul vulcanizat a făcut furori în rândul hainelor industriale în prejma primului război mondial cu toate că materialele tratate nu respirau deloc. Acest neajuns a fost soluționat parțial prin folosirea pielii și a gabardinei, o țesătura foarte compactă din fibre de lână folosită industrial pentru hainele militare în Al Doilea Război Mondial. În perioada următoare a fost patentat velcro și industria nylonului a proliferat. În anii 60 deja aveam pelerinele de nylon tratate cu poliuretan care erau complet impemeabile dar veneau la pachet cu saună garantată.

În 1976 a apărut Gore-Tex® și lumea a devenit mai suportabilă. 🙂

Ce-i cu termenul acesta și de ce trebuie să-l cauți pe etichetele hăinuțelor tehnice, de câte feluri este și ce face fiecare o să-ți povestesc imediat.

Narcisistul domn Gore

Lucrând în fabrica părinților lui, Bob Gore, un veritabil șoricel de laborator, a început să se joace cu politetrafluoretilenă (PTFE), un polimer din carbon și flour. Să știi că și tu te-ai jucat cu PTFE, inventat de tatăl lui Bob, doar că tu îi spui Teflon și-ți faci cartofi prajiți cu el. Fomistule!

Ce a descoperit Bob e o formă de PTFE expandabil care se putea întinde foarte mult. Rolul comercial al acestui nou ePTFE a fost de material izolant revoluționar care a avut super vânzări ce i-au permis lui Gore să se întoarcă în laborator să rezolve o problemă proprie: și el era un monțoman chinuit de sauna din produsele outdoor de la vremea respectivă.

În 1976 a apărut pe piață prima jachetă din ePTFE laminat, impermeabilă și pentru prima data în istorie și respirabilă. Poți citi patentul Gote-Tex aici. Victorie absolută pentru iubitorii de activități montane!… doar la primele utilizări. Din păcate primul model cu “teflon” se uda leoarcă după câteva utilizări și mulți cumpărători le-au returnat. Problema cu jachetele inițiale cu Gore-Tex a fost ancrasarea, sau mai pe românește, jegoșirea hăinuțelor. Membrana gore era laminată de nylon direct, fără nici un fel de protecție așa că în timp porii membranei se astupau cu murdărie (hihii ioni de transpirație, că gheorgheii erau curați). Presiunea creată de interacțiunea moleculară puternică dintre apă și transpirație crește energia de la suprafața membranei dăndu-i un șut pe partea cealaltă. Când s-a prins de șmecherie, Gore cel isteț a laminat membrana cu un strat protector de poliuretan (PU) și a devenit istorie .

Ce este Gore-Tex®?

Este un ePTFE de tip membrană cu 9 milioane de micropori pe inch pătrat, inertă din punct de vedere chimic, stabilă termic și care face minuni odată ce este laminată cu fibre speciale. Porii microscopici sunt de 20.000 de ori mai mici decât picăturile de ploaie, astfet apa nu poate să treacă prin membrană, dar în același timp sunt de 700 de ori mai mari decât vaporii de apă/transpirație permițându-le să treacă către exterior asigurând respirabilitatea echipamentului.

gore-tex1

Care e magia ePTFE

Începând cu 1980 ePTFE putea fi produsă sub formă de folie extra subțire și Gore a laminat-o cu poliuretan. Membranele PU nu au pori (cauciucu-i cauciuc), dar sunt hidrofilice, adică atrag apa pe suprafața lor. Aici se întâmplă magia: dacă foaia PU este suficient de subțire apa poate să difuzeze prin membrană în stare solidă. Moleculele de apă individuale sunt absorbite (de fapt se leagă chimic) de suprafața membranei și trec prin ea pe partea cealaltă. Odată ajunse la exterior legătura chimică se desface și se evaporă prin membrana ePTFE. În ceea ce privește respirabilitatea, ePTFE își face treaba doar dacă este uscată, de aici și nevoia unui tratament DWR pentru a o ține ferită de ploaie.

Această tehnică este folosită și astăzi doar că într-o formă mult mai rafinată. Acum trăim istoria pe viu:

De ce sunt produsele cu Gore-Tex scumpe

In timp ce zburzi bucuros printre gecile de la, să zicem, The North Face, când ajungi la secțiunea cu gore-tex simti o senzație foarte asemănătoare cu un pumn în stomac, iar când dai de raionul pentru expediții… chiar ai nevoie de inhalator.

Compania W.L. Gore nu produce echipament. Ei produc doar membranele laminate și sunt parteneri cu marii producători de echipamente. Pentru un producător un parteneriat cu W.L. Gore este extrem de costisitor ca bani și timp. Foarte puțini producători au licență să confecționeze echipament cu membrane Gore-Tex®.

Cum se produce o piesă de echipament cu Gore-Tex

W.L. Gore trimite producătorului licențiat mostre de materiale Gore-Tex. Producătorul le studiază și propune un design. W.L. Gore îl evaluează și dă răspuns. Se fac ajustările necesare, W.L. Gore evaluează și aprobă design-ul. Producătorul lucrează piesa de echipament doar în fabrici și cu utilaje certificate de W.L. Gore. Producătorul testează produsul in house. Produsul este trimis la W.L. Gore pentru evaluare, testare și validare. Când W.L. Gore îl aprobă pe lângă eticheta producătorului, produsul primește și celebra eticheta cu Gore-Tex.

Producția membranei este costisitoare. Testarea și validarea fiecărei piese de echipament este iarăși costisitoare. Ca timp acest proces durează foarte mult, dar rezultatul final este un echipament highend ultra-performant pentru conditiile pentru care a fost proiectat. Partea bună a acestui process lung și costisitor este că nu există echipament prost cu Gore-Tex deoarece fiecare echipament în parte este testată și validată de către W.L. Gore.

Un hardshell cu Gore-Tex este o mică minune a tehnicii moderne ce are ca scop să-ți asigure siguranță și comfort. Dar da, minunile sunt foarte scumpe. Partea bună este că, întreținut corespunzător, te vei bucura de echipamentul tău timp indelungat. Gore-Tex are garanție pe viață. Nu se referă la viața ta de aventurier curajos, se referă la durata de viață a produsului. În ceea ce privește garantia, o ai de la amândoi, și de la producator și de la W.L. Gore.

Variate de gore-tex se folosesc azi pentru costumele astronauților, ale pompierilor, ale militarilor și cel mai probabil costumul lui Mos Crăciun.

Variante moderne Gore-Tex® pentru jachete

Notă: Toate variantele de Gore-Tex® folosesc un DWR propriu, mult mai bun fată de alte variante de pe piață.

1. Gore-Tex Active – Este cea mai nouă, cea mai ușoară și cea mai respirabilă variantă cu 3L și este potrivită pentru activitate continuă și de intensitate ridicată. Are o respirabilitate crescută, este mai plăcută la atingere, complet impermeabilă și se împachetează foarte compact. Stratul exterior este de o desnitate mai mică de 40 denieri. Se pliază pe sporturile active ca alergare montană sau schiul de tură sau mtb. Exemple: HyperAir GTX de la The North Face, Power GORE-TEX Active de la GORE BIKE WEAR®, Arc’teryx Tecto FL Jacket, AdidasTerrex, Marmot Exum Ridge, etc.

tech_gmt_act_construction_690tech_gmt_active_construction_section_690

2. Gore-Tex Paclite – Este cea mai ieftină variantă și este de tip 2,5L în care stratul interior de tricot este înlocuit cu unul extrem de subțire dintr-un material special (Paclite). Este potrivită pentru cei care îți doresc o jacketă performantă dar nu pentru condiții extreme sau pe termen foarte lung (drumeții de o zi, biciclit, escaladă, etc.). Este adecvată pentru activități nu foarte intense și este mai puțin respirabilă față de varianta Pro. Exemple: Marmot Minimalist, The North Face Blue Ridge, etc.

paclite

3. Gore-Tex C-Knit – este un nou tip de membrană laminată 3L care are stratul interior dintr/un material moale și comfortabil denumit C-Knit (împletitură circulară), în curs de patentare. Este cu 15% mai respirabil decât membrana clasică 3L într-o variantă mai ușoară cu 10% și mult mai plăcută la atingere și mai comfortabilă. Exemplu: Marmot Cerro Torre.

c-knit

4. Gore-Tex – Gore-Tex Performance Shell sau simplu Gore-Tex – este varinta standard, clasică, respirabilă, durabilă cu complet impermeabilă. Echipamentul cu Gore-Tex este potrivit pentru activitate continuă de intensitate scăzută spre medie. Echipamentul cu Gore-Tex poate avea sau nu insulație, poate fi cu construcție de tip 2L cu tehnologie Paclite, sau cu 3L de tip softshell sau 3L cu tehnologie cu tricot. Este potrivită pentru orice tip de activitate outdoor.

Dacă nu știi ce variantă să alegi, alege această variantă clasică, foarte versatilă. Exemple: Patagonia Refugitive, Mammut Ridge, etc.

tech_gmt_gtx_2layer_690tech_gmt_gtx_3layer_690goretex-layers

5. Gore-Tex Pro – este cea mai performantă tehnologie de la Gore și este concepută pentru sporturi de intensitate ridicată, potrivită pentru purtare îndelungată în condiții meteorologice extreme. Respiră excepțional în intervalele active/repaos.

Varianta Pro este cu 35% mai respirabilă decât varianta clasică și se fabrică doar în 3L. Fiind proiectată și pentru expediții, stratul exterior este dintr-un material de o densitate mare (40+ denier) pentru o rezistență sporită la uzură și are au toate cusăturile și îmbinările sigilate. Este cea mai scumpă variantă și se regăsește în echipamentul profesional pentru atleți, ghizi, exploratori, etc. Câteva exemple:  Marmot Alpinist, Salomon QST Charge GTX® 3L, Patagonia Super Alpine, Mammut Alyeska GTX® Pro 3L, The North Face Front Point, Arc’teryx Alpha SV, etc.

gore-tex-pro1tech_gmt_pro_construction_section_690

 

Variante Gore-Tex pentru încălțăminte

1. Gore-Tex Extended Comfort se găsește în încălțămintea de cursă lungă, fie ea de oraș sau pentru sporturi active de durată mare. Rețeta de scuuces este comfort+respirabilitate ridicată+impermeabilitate. Exemple: La Sportiva Ultra Raptor și preferații mei Salomon XA Pro GTX.

 tech_ftw_ext_out_graphic_690goretex_extended_comfort

2. Gore-Tex Performance Comfort se folosește pentru încălțăminte all-season pentru condiții meteo moderate. Un strat poli-funcțional în plus în construcția membranei asigură acestor modele o verstatilitate sporită, atât ca design cât și ca utilizare. Exemple: Salewa Condor Evo și mult purtații Salomon Quest 4D.

 tech_ftw_per_graphic_690goretex_performance_comfort

3.  Gore-Tex Insulated Comfort este o membrană multi-stratificată folosită pentru încălțămintea tehnică de iarnă, stratul suplimentar fiind unul de insulație. Exemple: Scarpa Mont Blanc Pro sau La Sportiva Nepal Cube.

tech_ftw_ins_out_graphic_690goretex_insulated

4.  Gore-Tex SURROUND® este o nouă tehnologia patentată  care asigură un climat interior comfortabil 360° folosind acceași membrană Gore-Tex dar include și un depărtător (ceva cu funcționalitatea unui cric) care lasă loc între talpă și branțuri permițân o ventilație superioară. Exemple: La Sportiva Synthesis sau Primer sau Salewa Alp Flow.

goretex_surround

Cum se întrețin echipamentele cu Gore-Tex

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

6 Comments

 1. Denys
  28/11/2018 at 4:10 am — Răspunde

  Foarte bun articolu , felicitari . Sunt interesat sa cumapar o pereche de adidasi cu GORE-TEX dar am vazut din anumite comentarii ca sunt si persoane care totusi sunt dejamagite de produs ..sunt cam debusolat .

  • Mary
   07/02/2019 at 12:04 am — Răspunde

   Depinde ce ai nevoie.
   Cat/daca vrei sa fie impermeabili? Daca stii ca te incingi la picioare foarte usor? etc.
   Fiecare e diferit cu nevoi diferite

 2. Laurentiu
  06/11/2019 at 2:54 am — Răspunde

  Un articol foarte bine documentat, am gasit toate informatiile utile aici. Mersi.

 3. Laurentiu
  06/11/2019 at 3:02 am — Răspunde

  Cu informatiile de aici m-am hotarat si am cumparat o geaca Ternua Ascent GTX.

  • Mary
   03/12/2019 at 6:21 pm — Răspunde

   Sa o folosesti bucuros!
   Unde ai gasit-o? Pare un model foarte fain.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.