Echipamentreview - testate de noi

Diva în budigăi de lână – am testat haine din merinos Merinito

Mereu am avut o curiozitate legată de hainele de lână. Chiar fac ceea ce promit și sunt variantele actuale cu atât mai bune decât puloverele împletite de bunica? După ce am citit, investigat și scărmănat lâna, a venit momentul adevărului. Am testat pe pielea mea cum e cu trendul acesta organic în rândul echipamentelor tehnice.

Dacă vrei să afli mai multe despre lâna de merinos citește 7 motive să alegi echipamentul din lână – totul despre merinos.

Pentru aceasta am luat în colimator câteva hăinuțe absolut necesare în turele mele: o bluză subțire cu mânecă lungă, una în dublu strat, un tricou, un buff și lenjerie. Toate de la Merinito, un brand local creat cu capital românesc și producție 100% românească. Le-am luat în ture, le-am purtat pe toate părțile, le-am pus la grele încercări și acum pot să-ți povestesc despre ele.

Materialul

Lâna de merinos provine de la o specie de oi care are fibrele  foarte subțiri și moi. Ce trebuie să știi despre echipamentul Merinito este că indiferent de compoziție (100% merinos sau amestecuri) și grosime, în funcție de felul firelor folosite și a modului de tricotare materialele lor sunt de două tipuri: RIB si JERSEU.

RIB (produsele cu grosimea de 170g sau 205g)

 • elasticitate foarte mare (se întinde cu +70%), se adapteaza perfect formei corpului
 • se simte foarte lejer, pufos, ușor, aerisit, moale și foarte comod la purtat
 • foarte eficient termic pentru grosimea lui datorită ”pernuțelor de aer” care se formează între firele de lana
 • are în schimb rezistență mecanică mai scăzută, se rupe relativ ușor și se scămoșează/tocește la abraziuni mecanice (nu se recomandă purtarea rucsacului direct pe tricoul de lână)
 • se lasă la purtat după forma corpului dar revine la dimensiunile inițiale după spălare

JERSEU (produsele cu grosimea de 150g, 185g sau 200g)

 • elasticitate medie
 • se simte mai fix
 • este mai neted, mai lucios, culorile având usoare nuanțe metalice
 • rezistență mecanică mai mare la rupere/abraziune (totuși nici la acestea nu se recomandă purtarea rucsacului direct pe tricoul de lână)
 • își păstrează forma la purtat
 • este mai dens tricotat

Dublu-jerseu sunt materialele cu grosimea de 240g si 280g, două straturi de jerseu tricotate împreună.

Bluza pe suflet. Pardon, de suflet

Din lista menționată mai sus, preferatele mele au fost de departe cele două bluze cu mânecă lungă: una subțire, 100% merinos cu țesătură de tip jerseu de 185g/mp și una mai groasă, de tip dublu-jerseu de 240g/mp combinație 50% merinos, 40,5% bambus și 9,5% nylon.

Mi-a plăcut că aceste două bluze nu arată a pijamale. Base-layer-ele sau bluzele de corp, de obicei, nu sunt cele mai sexy piese de echipament, adesea au culori terne și o formă nedefinită (pentru mine care port xs). Acestea două sunt frumoase și se așează bine pe corp.

Am avut puțin emoții să nu fie prea strânse la gât și să mă incomodeze deoarece nu suport nimic la baza gâtului și tot ce am în echipament sunt desfăcute pe piept sau au fermoar. Dar nu m-au deranjat deloc, pe de o parte datorită croielii anatomice corecte, a mărimii bune („true to size”) dar și a texturii extra-ușoare. În sfârșit am găsit și eu XS care să fie pe măsura mea în care nu arăt ca îmbrăcată în hainele surorii mai mari.

Le-am testat pe frig în Făgăraș de mai multe ori 🙂

Prima dată pe Lespezi se anunța o zi călduță (-10°C) iar eu aveam mari dileme existențiale cât de ceapă să mă fac fără să mă apuce plânsul pe traseu. Era prima dată când testam lână și nu știam la ce să mă aștept, mai ales în condițiile în care mie îmi este frig tot timpul. Am mers pe o variantă sigură: bluza subțire de merinos, un polar subțire, unul gros și hardshell-ul. Și pufoaica în rucsac de rezervă.

Nici n-am plecat bine pe traseu (care urcă 1350m în continuu) că am și îndesat polarul gros în rucsac. Deși transpirasem serios de la efortul urcării susținute, nu eram udă în spate deloc. Mi-am dat seama de asta când am dat hardshell-ul jos să mă schimb și nu m-am congelat instantaneu. Acesta era momentul meu de groază în turele de iarnă: când dau jos din straturi și mi se face bocnă maioul ud pe spate și că durează o mică eternitate până mă încălzesc iarăși.

Cu noua buleandră de merinos nici pomeneală de așa ceva. Deși aveam doar două straturi subțiri și hardshell-ul cu 2,5L am zburdat până sus. Ei bine, la coborâre distracția s-a întețit odată cu viscolul și vântul tăios. Tot cu aceleași straturi nu pot să zic că îmi era chiar bine dar nici nu-mi era frig grav. Simțeam că ține bine de vânt hardshell-ul și faptul că nu îmi era bluza udă și rece în spate era de vis. Spre diferență, cu aceeași bucată de harshell acoperindu-mi fața și gâtul peste bufful cu polar transpirat si partea de sus umezită de la respiratul prin el, deși ținea de vânt, îmi clănțăneau dinții în gură.

Râdem, glumim, dar chiloții de lână sunt geniali

În tura a doua pe Creasta Bâlii și Iezerul Caprei m-am blindat cu toată lâna pe care am putut să pun mâna, de la chiloți până-n creștetul capului. Râzi tu, râzi, Harap-Alb, dar lenjeria de lână, mai ales în condiții de iarnă și stat la refugiu, nu are termen de comparație cu alternativele clasice. Ai să-i spui Nirvana de Lână.

Știu exact de ce mi-a luat așa de mult până să îi încerc și eu: prețul (cum să dau atâta pe o bucătică de material?) și preconcepția că lâna gâdilă și înțeapă. Acum că am verificat cum sunt am în plan să-mi umplu tot sertarul cu chiloți de lână. În primul și în primul rând, proprietățile antibacteriene, rezistența la îmbâcsire și mirosuri neplacute a lânii îți vor fi validate la finalul zilei. Din ce am citit review-uri e singura soluție safe pentru mai multe zile necăjite dacă îți uiți punga cu lenjerie acasă sau îți cade rucsacul într-o prăpastie. Știu că pare comic, dar igiena deficitară pe mai multe zile sau în condiții de altitudine poate deveni o problema mult mai rapid decât îți imaginezi (infecții, iritații etc).

Apoi, merinosul reține căldura și este în același timp și foarte respirabil fiind un avantaj tare bine venit în turele neașteptat de friguroase. Dacă plusezi și cu o pereche de izmene de lână, ești boier! Cât despre confort, garantez că nu gâdilă și nu înțeapă pe nicăieri și n-o să te jeneze nici măcar în combinație cu hamul ajustat bine.

În tura aceasta am înlocuit polarul subțire cu bluza Merinito mai groasă luată peste cea subțire. Peste ele am mai pus o foiță de vânt foarte subțire și un hardshell 3L. Evident pufoiaca era și ea în rucsac. A fost combinația perfectă. Îmediat ce m-am îmbrăcat am simțit diferența în libertatea de mișcare, polărelul anterior fiind mult mai puțin elastic, cât și diferența de, impropriu zis, „greutate” a hainelor de pe mine. Deși aveam trei straturi sub hardshell, nu mă simțeam încotoșmănată.

Știam că mă așteaptă adrenalină (cauzată de emoții și nu de pericol) și că voiam să fac toate activitățile fără să mă fofilez de la nimic: am cărat coarda echipei în rucsac, am tăiat urme în zăpadă mai bine de jumate din traseu, m-am descățărat în piolet pe o bucată când o luasem pe arătură pentru că voiam să învăț de toate. Al doilea motiv era că voiam să văd ce știe să facă tot echipamentul pe care-l am pe mine, să-l validez pentru ture severe sau să-l înlocuiesc dacă ceva nu-i ok.

Cele două bluze s-au comportat cu brio pe frigălăul secolului și efort fizic și psihic ca niciodată. Din nou îmi dădeam seama de diferență cum mă simt la corp sub hadshell și cum îmi simt fața sub buff-ul  și mâinile în mănuși cu primaloft și goretex, și ele blindate de hardshell. Izolația și senzația pe piele pe care o oferă lâna nu se compară cu nici un material tehnic pe care l-am folosit până acum. Se simte de-a dreptul organic, o simt cum cooperează cu corpul meu și cum îl ajută să fie confortabil.

Cu o seară înainte dormisem în bluza mai groasă (cea cu 40% merinos, 45,5% bambus și 9,5% nylon) în sacul de dormit la refugiu, undeva la 12°C și-mi fusese bine. E prima dată (vară sau iarnă) când dorm în sacul de dormit fără două polare. Deci se poate! Aceeași bluză am purtat-o și în tura de 8 ore a doua zi și, pentru că nu mirosea a nimic, am dormit și a doua seara cu ea. Mărturisesc că am plecat îmbrăcată tot cu ea acasă. Șocant, chiar nu mirosea a nimic dupa două nopți și două zile și am adulmecat-o pe toate părțile.

Am mai avut un buff de merinos, pe care după îndelungi dezbateri interioare am decis să-l pun pe cap și la gât să păstrez varianta mea clasică, buff-ul jumate-jumate cu polar. Nu credeam să fie suficient pentru viforniță dar aveam nevoie de ceva care să încapă sub cască. Încercasem mai demult variant buff simplu sub cască și țin minte că iarna nu-mi era suficient.

Eram pregătită să folosesc pufoaica, pentru glugă, plus gluga hardshell-ului peste dar n-a fost nevoie. Buff-ul de lână pus în două a încăput perfect sub cască, unde mai pui că se și asorta cu  hardshell-ul. Pură întâmplare. Mi-a plăcut că nu am mai avut senzația aia când îmi îngheață vârful scăfârliei transpirate pe care o simt uneori sub căciulițele de polar. Cred că a ajutat și gluga hardshell-ului foarte bine construită, iar toate împreună au fost varianta ideală pentru tura respectivă.

În arsenal mai aveam un tricou de lână de tip RIB pe care nu l-am folosit. Diferența majoră între RIB și jerseu este că RIB parcă e de spumă. Nu e doar mai elastic, e elastic până la dumnezeu și luat în mână sau pe mine se simte de o imponderabilitatea absolută încât e ciudat. Acum ține și de gusturi, dar eu pe munte prefer să simt hainele fit pe mine, nu pe lângă mine. Nu să mă strângă, dar nu vreau să se fâlfâie pe lângă mine. Pentru sală e divin, dar muntele n-o să-l vadă niciodată tricoul acela.

 Dintre cele două variante de material, am observat că o prefer pe cea jerseu sau double, cea RIB e prea spumoasă pentru gustul meu să o folosesc în acțiune, dar pentru somn mi se pare o variantă bună.

Concluzii

Avantaje

 • sunt termo-reglatoare și se comportă excelent și la caldură excesivă și la frig năprasnic
 • antibacterial și nu miroase nici după purtare extinsă
 • sunt moi, confortabile și respiră excellent
 • arată foarte bine (“vanity isn’t a concern when buying gear, but flattery is a bonus!”)

Dezavantaje

 • prețul, indiferent de producător, este mare. Totuși Merinito fiind producător local are prețuri mai digerabile față de alternativele din afară.
 • hainele de lână se usucă mai greu ca sinteticele
 • paleta de culori este excelentă pentru toate produsele, mai puțin tricourile și maiourile care au manșete la mâneci și dunga de la gât în culori nu tocmai pe gustul meu (degustibus).
 • mi-aș dori foarte mult să existe și mănuși subțiri de lână de luat sub mănușile principale.

Dacă sunt îngrijite adecvat, hainele din merinos rezistă în timp mult mai bine decât variantele sintetice , iar ca proprietăți sunt complet altă specie. Merinosul e un material funcțional care arată și bine. Poți purta un tricou de merinos oricând fără să arăți de parcă adineauri te-ai dat jos din copac sau pleci spre sală. E drept că sunt mai scumpe decât multe variante sintetice, dar și dintre acestea cele bune au prețuri picante.

Trâgând linie, echipamentul de la Merinito este pentru mine descoperirea anului. Mă așteptam să fie faină lâna, dar nici chiar așa de faină. În concluzie hainele de merinos sunt o investiție care merită toți banii.

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

20 Comments

 1. 28/02/2017 at 12:20 pm — Răspunde

  Excellent test, si excelent articol. Din experiența personală însă, rezistența in timp nu este grozava. Apărau găuri, rupturi destul de repede, si nu neaparat in zonele mai expuse frecarii etc. Nu am încercat acest brand, dar in ultimii 5-6 ani am avut produse asemănătoare de la alte Branduri de renume.

  • Mary
   28/02/2017 at 1:00 pm — Răspunde

   Interesant ce spui.
   Părerile sunt împărțite, unii spun că rezistă în timp mai mult, alții mai puțin decât cele sintetice (exceptând varianta când capătăt un miros pestilențial care nu mai iese cu nimic și le dai foc și dansezi în jurul lor). Găurile nu apar din senin :), cel mai probil le ronțăie moliile.
   Cât despre rupturi, da, dacă se agață de ceva, te doare sufletul că se deșiră galopant.
   Găsisem ceva variante de plasturi adezivi pentru textile, dar nu știu cât de eficiente sunt și cum rezistă la splălări multiple.

 2. 28/02/2017 at 1:32 pm — Răspunde

  Eu am găsit la un moment dat o bluză de corp de merinos la Decathlon, la reducere – era vreo 50 de lei. Am luat-o și este favorita mea dintre toate lucrurile pe care le am. Concurează cu bluza de corp Mammut pe care am dat spre 2 milioane acu` vreo 6 ani.

  O am de vreo 3-4 ani și o folosesc intens, la schi, la ture când e frig (toamnă-iarnă-primăvară), pe bicicletă, chiar și vara dacă e mai răcoare. Nu are nici cea mai mică urmă de purtare iar sentimentul pe care-l ai pe piele e net superior oricărui alt echipament.

  • Maria Radu
   28/02/2017 at 6:27 pm — Răspunde

   Ce super ofertă!

  • mihai tanase
   02/03/2017 at 1:20 pm — Răspunde

   2.000.000 o bluza de la Mammut ?

   • 20/03/2017 at 5:03 pm — Răspunde

    2 milioane vechi, sau 200 de lei noi. Da.

 3. Lorena
  01/03/2017 at 6:38 pm — Răspunde

  Buna!
  Le-am testat si eu si nu sunt chiar asa bune. As zice ca sunt bunicele 🙂 pantalonii in special m-au dezamagit.

  • Mary
   01/03/2017 at 10:20 pm — Răspunde

   Pantaloni nu am inca. Ziii-mi cum sunt

 4. Ana
  07/03/2017 at 11:18 am — Răspunde

  Mi-am cumparat si eu o serie intreaga de haine de la Merinito anul trecut insa nu as putea spune ca sunt foarte multumita. In pantalonii termici a aparut o gaurica dupa prima purtare desi i-am ingrijit corespunzator si nici nu aveau in ce sa se agate. Bluzele se scamoseaza foarte repede, mai ales cu rucsac sau ghiozdan..ori pentru asta sunt, nu? In plus, cred ca se poate lucra la textura materialului, o parte din tesaturi sunt destul de aspre comparativ cu alte branduri… mi-ar placea si sa poti da de cei de la firma altfel, prin telefon de ex. La momentul achizitiei nu se poate lua legatura cu ei decat pe mail.

  • Mary
   07/03/2017 at 1:09 pm — Răspunde

   Cand am facut research despre articolele de lana in general aspectul rezistentei la uzura mi-a atras si mie atentia, si anume toate site-utile recomanda atentie maxima la baretele rucsacului si cele de umar si cele din talie.

   Lana este o fibra naturala si are avantaje si dezavantaje, trebuie doar sa avem un nivel al asteptarilor corect.
   Inteleg experienta ta cu hainutele cumparate, dar uzura sub bretelele rucsacului este normala. Cat despre gaurele, ele nu apar din senin. Este posibil sa fi fost deja acolo si sa n-o fi observat, ca defect si trebuiau returnati, sau agatata cu unghia sau cu fermoarul pantalonului pe interior, sau cine stie ce s-a intamplat. Practic cu cat un material este mai subtire cu atat se va deteriora mai usor.

   Cat despre contact, da si mie imi place sa gasesc un numar de telefon, nu doar o adresa de email. Eu mai caut pe facebook paginile oficiale si dau mesaje si de obicei mi se rapunde foarte repede.

 5. Iulian
  12/03/2017 at 4:16 pm — Răspunde

  Problema mea e alta. In afara pretului care mie personal mi se pare marisor nici nu sant marimi pentru mine. Si nu e doar la ei, pe niciun site cu haine tehnice nu am gasit. Am intrebat si mi s-a raspuns ca nu se fabrica. Adica….daca am 150+….nu am dreptul sa urc pe munte?

  • Mary
   12/03/2017 at 10:33 pm — Răspunde

   Ehee.. cunosc dilema. Eu sunt la capatul opus, prea mica si prea slaba. Solutia e sa cauti mult, mult pana gasesti ceva ce ti se potriveste. Tin pumnii!

 6. Iulian
  15/03/2017 at 4:35 pm — Răspunde

  Multumesc Mary, ma bucur ca cineva ma intelege, chiar si de pe partea cealalta 😀

 7. Parazitu
  25/11/2017 at 6:13 pm — Răspunde

  Buna Mary, apreciez efortul tau de a alcatui o recenzie despre hainele tehnice de lana de la Merinito. Sunt intr-adevar destul de ieftine fata de alte branduri consacrate care produc pe baza de lana (ortovox, rab), as zice eu undeva la 50%. Cine considera ca pretul este mare la merinito, nu stie despre alternative. Pe mine, la o bluza de acest gen, ma intereseaza cat de repede se usuca transpiratia. Din recenzia ta, inteleg ca se usuca asa-si-asa. Eu am o bluza – Rab Men’s Merino+ 160 Hoody (lana + poliester) si sunt incantat de ea. Uscarea este, pot spune, la fel de rapida ca la un base-layer din polyester, pastrand insa avantajele termice ale lanii. Exemplul tau se refera la o tura de iarna. M-ar interesa sa stiu cat de repede se usuca si in situatia unei ture cu temperaturi mai ridicate. Pe ambele variante – cu bambus si fara. Oricum, daca mai poti detalia in legatura cu viteza de uscare m-ar ajuta fiindca, daca la capitolul izmene sunt hotarat sa imi achizitionez una pereche, la capitolul bluze imi mai trebuie informatii pentru a lua o decizie.

  • Mary
   26/11/2017 at 12:06 am — Răspunde

   Buna Dan,
   Pentru mine cele 2 bluze au devenit “uniforma” la toate turele mele de primavara, toamna si iarna. Dar eu sunt foarte friguroasa. Daca e mai cald port doar pe cea simpla+hardshell, daca e mai crancen la cele doua adaug inca o foita de vant +hardshell. Atat, chiar daca sunt -25. Daca ma misc doar straturile astea imi sunt suficiente.
   Eu le combin si cu un maiou de poliester care nu se usuca la fel de repede. Daca fac pauza la cabana bluzele se usuca cat stau la o supa, dar maieul inca nu. Uneori il schimb, alteori iau jacheta peste si se incalzeste inapoi in mers. Merinosul face minunea asta.

   Vara nu am incercat. Daca e cald, maiou de poliester si foita de vant, din considerente de spatiu ca pot pune foita ghem intr-un buzunar.
   Cand le pun la uscat se usuca repede tare, nu stiu sa-ti exact in ce timp. Dar chiar cred ca sunt alternative bune si vara cand oricum esti transpirat tot timpul. Nu neaparat ca s-ar usca rapid la orice adiere de vant, dar nu miros.
   Singurul motiv pentru care nu port vara merinos e ca nu suport manecile la tricouri. Preferinta personala, nu am nici un singur tricou tehnic de nici un fel. Ce maiouri am vazut de merinos, si la Merinito, arata a vestute si sunt foarte la baza gatului. Din nou preferinta personala, vreau sa fie cat mai deschise la gat.

   Eu zic sa incerci 🙂

 8. stef
  28/01/2018 at 12:27 pm — Răspunde

  Buna! Nu am luat de la merinito, sunt fan Aclima, pretul este ridicat, dar merita.. lana merinos de f buna calitate. Mai port sosete de la o firma spaniola.. nu ma doare capul.. cine e cu posibilitati, recomand Aclima, au f multe varietati..baselayer pana la exterior.. aa..si au si manusi zuptirele ca prim strat, sub o alta pereche..

  • Mary
   28/01/2018 at 1:52 pm — Răspunde

   Ce tare! Nu stiam de brandul acesta.
   Multumim!

 9. 23/02/2018 at 12:32 pm — Răspunde

  Am cumparat mai multe produse de la Merinito atat pentru mine (XS marime) cat si pentru fetita mea de 7 ani. Fetita se plange ca o inteapa si o gadila colantii si tricourile. Dupa spalare si calcare, situatia se schimba sau senzatia va fi aceeasi?

  • Mary
   23/02/2018 at 1:09 pm — Răspunde

   Cred ca senzatia pe piele difera de la peroana la persoana si de cat de sensibila este pielea.
   Eu am mai mult produse si sunt foarte ok sa le port direct piele oricare dintre ele.
   Cat despre calcat, sincer nu stiu daca se calca 🙂

 10. Alexandra
  27/04/2018 at 4:14 pm — Răspunde

  Salut. Mi-am luat si eu o bluza de corp si un tricou de la Merinito, bluza e doar merino si pe mine ma inteapa un pic, dar cu un maiou e ok. Tricolul e merino cu modal, e foarte confortabil si chiar speram sa-l pot purta vara pe munte, dar l-am luat in oras cu un rucsac foarte usor in spate si dupa nici trei ore s-a scamosat vizibil in partea din spate unde a avut contact cu rucsacul. Acuma ma intreb cand o sa-l port, probabil ca tot iarna pe sub alte haine, ca de iesit fara rucsac nu prea ies 🙂 Oare stie cineva (pe testate) vreun tip de tricou din merino care sa nu se scamoseze de la rucsac? Ca tare-mi place ideea de a nu cara mai mult de unul sau doua tricouri inclusiv in turele mai lungi. Mai ales ca eu si iarna mai urc numai in tricou sau bluza de corp cand sunt cu rucsacul mare.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.