Echipamentghid de cumpărare

Jacheta de vreme rea – totul despre hardshell

Până acum doi ani, odată cu venirea frigului, deveneam necooperantă cu orice încercare de a mă scoate din casă. Cu greu mă puteai convinge să fac o plimbărică prin parc, iar de o tură la munte pe zăpadă, nici vorbă. Nu puteam concepe o drumeţie comfortabilă la temperaturi sub 0°C, iar probabilitatea unui viscol pentru mine avea potenţial de traumă. Nu mai zic că mă făceam verde de invidie când vedeam poze din ture pe zăpadă cu munţomani zglobii zburdând prin troiene bucuroşi nevoie mare.

Cum oare supraviețuiau ei turelor?  Unul dintre secrete, cel mai important, este o jachetă hardshshell bine aleasă.

Cum te lupţi cu mama natură?

Răspuns: Cu o geacă tehnică (sau funcţională) pentru condiţii meteo nefavorabile.
Bine, bine, dar care geacă?

După îndelungi căutări şi documentare demnă de un doctorat şi jumătate în materie de gecuţe îţi spun sincer că jacheta perfectă e ca Făt Frumos: adică nu există! Să ţină de vânt, de muson şi de cald în acelaşi timp e o utopie pe care, fără nici o părere de rău, ţi-o voi spulbera în explicaţiile care urmează.

În caz că nu plănuieşti ture pe pajiştile însorite din reclama la Milka, vei aveam nevoie o jachetă tehnică. În funcţie de gravitatea condiţiilor meteo posibile ai de ales între: foiţa de vânt, un softshell sau un hardshell.

Dacă foiţa de vânt este suficientă pentru dimineţi răcoroase de vară sau alergare montană și jacheta de softshell este varianta cea mai răspândită şi cel mai adesea utilizată pe munte, hardshell-ul are aplicabilitate exactă, se adresează intemperiilor şi situaţiilor de urgenţă. Îţi explic imediat:

Citeşte şi Echipament tehnic versatil – foița de vânt sau windstopper-ul

Fast Wing Hoodie, te-aş lua cu mine pe munte (review)

Softshell sau hardshell, care-i diferența?

Softshell – cea mai versatilă jachetă

Această jachetă este foarte plăcută la atingere şi comfortabilă, îţi asigură protecţie împotriva vântului şi a precipitaţiilor moderate şi are o respirabilitate bună. Practic, acest tip de jachetă este potrivită pentru 80% dintre condiţiile meteo cu care te vei întalni în turele tale active. Un avantaj major al softshell versus hardshell este liberatea mare de mişcare. Marmot are o denumire specială pentru produsele lor: „Angel-Wing Movement”, ce presupune mobilitate perfectă a braţelor.

Softshell-urile pot fi simple sau cu diferite membrane rezistente la vânt sau materiale tratate pentru precipitaţii, dar acestea vin în detrimentul respirabilităţii, aşa că va trebui să cântăreşti bine ce proprietăţi sunt mai importante pentru tine. Cel mai adesea un softshell va avea doar DWR şi un tip de material dedicat water-resistant. (vezi glosarul de termeni de mai jos)

Softshell-urile care sunt water-resistant sunt făcute dintr-un material elastic de poliester/nylon/Lycra şi strat pufos sintetic care va ţine cald şi este moale la atingere, dar este mai greu şi se usucă mult mai lent.

Harshell – jacheta extremelor

Acest tip de jachetă este făcută pentru “muncă grea”, are materiale proiectate pentru condiţii extreme de uzură şi temperaturi scăzute. Este construită cu tehnologii avansate, are o calitate superioară şi detalii proiectate atent (gluga, buzunarele, fermoarele, şireturile. etc.).

Un hardshell este o jachetă construită, la modul ideal, în jurul unei membrane impermeabile și respirabile. O vei folosi ca strat extern pe principiul foilor de ceapă deoarece membrana impermeabilă nu păstrează căldura corpului.

Între un hardshell şi o jachetă de ploaie nu este aproape nici o diferenţă când acestea sunt noi, afară nu rulează Apocalipsa în direct și nu desfășori activități intense. Pe piață există multe materiale waterproof sau water-resistant. Diferența majoră dintre cele două este respirabilitatea. Astfel că o jachetă waterproof cu membrană nu te va proteja doar de umezeala din exterior ci și de cea din interior datorată condensului. Așa se explică diferenţa (enormă) de preţ între foiţa de ploaie (50-150 euro) şi hardshell (200-400+ euro): respirabilitate şi durabilitate.

În acest articol voi vorbi despre jachetele cu membrană waterproof, acestea fiind varianta ideală de a te menține uscat în condiții de vreme nefavorabilă și activitate sportivă.

Dacă eşti deja obişnuit cu jachetele de softshell când vei proba pentru prima dată varinte hardshell vei strâmba din nas. Comparativ, vei avea senzaţia că te îmbraci cu o bucată de tablă smulsă de pe-un acoperiş, diferenţa de comfort fiind substanţială.

Înainte să scoţi inhalatorul din buzunarul de la piept când te vei uita la etichetele cu preţul hardshell-urilor află că tehnologiile waterproof şi respirabile folosite pentru  fabricarea lor sunt foarte şmechere iar investiţia ta într-un model ales cu grijă va fi justificată pe termen lung.

Cum alegi un hardshell

Iată câteva considerente să te ajute să găsești un hardshell potrivit pentru tine:

Cum intenționezi să îl folosești

Te rog să nu-mi spui că vrei să învelești o pernă cu gecuța cu goretex și să te dai pe derdeluș la vale. Lăsând gluma la o parte, trebuie să te gândești care este activitatea pentru care intenționezi să o cumperi și cât de intensă este ea. Vei avea nevoie ca jacheta să fie ușoară și să ocupe spațiu puțin, să fie extrem de versatilă? O vei folosi primăvară-toamnă sau iarna? Vrei un model all-year?

Membrana waterproof – durabilitate sau versatilitate

În funcție de tehnologia de fabricație, hardshell-urile sunt de două tipuri: cu membrane laminate sau tratate (coated).

Membranele laminate (Gore-Tex®, eVent, Sympatex, Membrain de la Marmot, Conduit de la Mountain Hardwear sau H2No de la Patagonia) îşi păstrează impermeabilitatea pe o durată lungă şi sunt în general mai respirabile fiind mai subţiri decât cele tratate și astfel vaporii de umezeală din interior au o suprafață mai mică de material de trecut spre exterior.

Membranele coated (HyVent de la North Face, Precip de la Marmot sau OmniTech de la Columbia) sunt însă mult mai ieftine (sub 100 euro). Sunt foarte lejere şi ocupă puţin spaţiu în rucsac. Acestea sunt jacketele de ploaie de care îţi spuneam mai sus. Sunt mai puţin respirabile şi pe termen lung nu rezistă uzurii la fel de bine ca cele laminate.

Laminarea este un proces mai scump care presupune obținerea unui material în mai multe straturi. Astfel materialul compozit rezultat are o rezistență și stabilitate superioară straturilor individuale. Membranele laminate sunt fabricate din politetrafuoritilenă sau politetraflouritilenă expandată (ePTFE: Gore-Tex® şi eVent). Cunoşti acest material sub denumirea lui comercială: teflon. Celelalte sunt din poliuretan (PU) sau poliester. În mare, laminatele nu lasă apa să pătrundă din exterior şi evacuează vaporii de transpiraţie din interior. Totuşi acest proces depinde foarte mult de temperatura de afară: peste 15 °C respirabilitatea membranei scade mult.

Izolarea detaliilor

O atenţie sporită trebuie acordată la izolarea cusăturilor, fermoarelor şi îmbinărilor dintre parţile componente ale gecii. Verifică dacă sunt lipite (cel mai des întâlnit) sau sigilate la temeratură ridicată (procedură mai scumpă care va creşte preţul total al jachetei).

Gândeşte-te că hăinuţa nu are formă de sac, are mai multe bucăţi îmbinate pntru a-ţi asigura o mişcare naturală şi mai multe fermoare, şireturi, pense şi întărituri, adică multe vulnerabilităţi mici care neizolate periclitează impermeabilitatea gecii. Izolarea cusăturilor previne apa să se infiltreze prin găurile lăsate de ac.

Numărul de îmbinări este și el foarte important, părţile lipite nu sunt respirabile și cu cât haina va fi făcută din mai puţine bucăţi cu atât mai bine.

Comparație: Softshell-urile nu au cusăturile sigilate aşa că merg folosite în excursii de o zi sau fără precipitaţii majore/ îndelungate.

Numărul de straturi ale membranei 

Hardshell-urile laminate au mai multe straturi. Membrana magică (ex. Gore-Tex®-ul) este doar unul dintre straturile laminte. Ca variante există geci cu 2L (layers=straturi), 2,5L şi 3L. Nu este vorba de o jachetă cu două sau trei straturi de gore-tex ci de câte straturi are laminatul care include membrana impermeabilă, care idiferent de variantă este doar una singură:

2-LAYER – Membrana impermeabilă este laminată doar pe stratul exterior și tratat DWR. Stratul interior de căptuşeală este separat şi are rol să protejeze membrana şi să nu te atingi direct de laminat deoarece senzaţia este una plasticoasă. Deşi membrana este foarte rezistentă are nevoie de protecţie împotriva uleiurilor corporale, îndoiturilor directe, etc. şi oferă optiuni multiple pentru căptuşeală care poate fi inclusiv cu insulaţie.

tech_gmt_gtx_2layer_690

Avantaje:

 • este varianta care foşneşte cel mai puţin
 • potrivită pentru activităţi montane şi/sau alpine
 • uşoare, respirabile şi se împachetează compact
 • sunt mai ieftine deoarece 2L este cea mai veche variantă şi pentru că această tehnologie există de multă vreme

Dezavantaje:

 • membrana impermeabilă este vulnerabilă la agresiuni externe şi murdărie
 • durabilitate medie

Este potrivită pentru tine dacă:

 • nu îţi doreşti o impermeabilitate pe termen foarte lung
 • economia spaţiului din rucsac este esenţială pentru tine

page-break-22

2,5-LAYER – Membrana impermeabilă este acoperită la exterior doar un strat protector de nylon și tratat DWR, iar spre interior are doar tratată cu o substanţă oleofobică (respinge soioşenia) şi carbon. În această variantă nu mai avem căptuşeala aceea subţire, şi de aici denumire cu 2,5L, jumătatea de strat fiind tratamentul aplicat direct pe membrană. Alteori jumătatea de strat este o plasă.

Această variantă este cea mai uşoară, se împachetează compact, este ceva mai ieftină dar nu la fel de durabilă ca 3L şi este potrivită pentru activităţi montane şi/sau alpine.

page-break-22

3-LAYER – Aceste trei straturi sunt de fapt un sanvish: două straturi laminate, unul interior şi unul exterior, protejează membrana impermeabilă şi respirabilă de la mijloc de stricăciuni şi asigură rezistenţa la uzură. Rezultatul este un material ultrarezistent şi robust.

Stratul extern este făcut dintr-o poliamidă 100%, generic denumită nailon (nylon) sau ePFTE, un polimer sintetic extrem de rezistent, uşor, elastic şi care elimină umezeala. Aceşti polimeri au capete polarizate diferit negativ/pozitiv. Capetele polarizate atrag moleculele de apă, care părăseasc suprafaţa materialului şi le îndepărtează de piele. Nu reţine apa şi astfel nu se va îngreuna dacă se udă.  În plus acesta este tratat Durable Water Repellent (DWR)

Stratul interior (un fel de căptuşeală foarte subţire) protejează membrana şi reduce frecarea cu celelalte foi de ceapă de pe tine asigurându-ţi o libertate de mişcare comfortabilă.

tech_gmt_gtx_3layer_690goretex-layers

Hardshell-urile cu 3L sunt un adevărat adăpost pentru furtună dar sunt şi cele mai scumpe, deoarece toate trei straturile sunt laminate împreună. Materialele folosite sunt de ultimă generaţie iar procesul tehnologic este dificil. Fiecare cusătură este lipită sau izolată şi fiecare tăietură infulenţează produsul final. Deoarece atât croiala cât şi materialul sunt extrem de costisitoare, fabricarea unei astfel de piese de echipament este dificilă şi în consecinţă foarte scumpă.

Sunt potrivite pentru activităţi alpine şi/sau alpine extreme (schi, căţărat pe cascade inghţate, iarna, expediţii, etc.).

Avantaje faţă de 2L:

 • Tehnologie mai nouă
 • Performanţa: Căptuşeala/tricotul fuzionat de membrană presupune o respirabilitate crescută a shell-ului, este hidrofilic (absoarbe umezeala) şi pe măsură ce transpiri acel tricot va absorbi prefenţial transpiraţia şi o va transporta la suprafaţa membranei unde difuzată se va evapora rapid. Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, ţine de compomenţa chimică a acestui tip de laminat. Spre deosebire la 2L nu există acest strat care să faciliteze transportul vaporilor către exterior.
 • Greutatea: shell-urile 3L pot fi făcute complet fără căptuşeală adiţională.
 • Durabilitatea – cea mai robustă variantă. Al treilea strat de tricot laminat de membrană asigură un suport şi o protecţie care nu există la 2L.

Dezavantaje:

 • Materialul are o densitate mai mare şi mai ţeapăn
 • mai puţin respirabil decât suratele lui

Este potrivită pentru tine dacă:

 • ai nevioe de o jachetă pentru condiţii extreme. Găndeşte-te la o carte cu coperţi cartonate în care tu eşti miezul.
 • plănuieşti să utilizezi jacheta des şi intens

page-break-22

2-Layer 2.5-Layer 3-Layer
Impermeabilitate Bună Bună Cea mai bună
Respirabilitate Bună Bună Cea mai bună
Durabilitate Mai bună Bună Cea mai bună
Greutate Moderată Mică sau foarte mică Mică
Pret Mediu Mai mic Cel mai mare

Concluzie: 3L oferă o perfomanţă mai bună, cu o greutate mai mică şi o rezistenţă sporită faţă de 2L la un cost (şi preţ) aproape dublu.

Pelicula DWR – valul de magie

Nu toate, dar majoritatea hardshell-urilor sunt tratate/peliculizate cu Durable Water Repellent pe stratul exterior membranei active. Acest tratament are ca scop să menţină exteriorul jachetei uscat şi reuşeşte acest lucru forţând picăturile de apă să devină sferice şi să se rostogolească de pe material.

Citește și: Descifrează etichetele: Durable Water Repellent (DWR)

Cum se măsoară impermeabilitatea

Rezistenţa la precipitaţii se măsoară cu testul coloanei de apă astfel: un tub cu diametrul de 1inch stă vertical pe o bucată din materialul testat de 1 inch pătrat (1 psi). Se umple tubul cu apă până când materialul începe să curgă. Oprim testul şi măsurăm coloana de apă (presiunea hidrostatică) în milimetri. O bucată de material care rezistă la presiunea unei coloane de apă de 20.000mm va avea un rating de 20.000mm sau 20K.

Notă: Gândeşte-te că vei simţi pe pielea ta (la propriu) la ce coloană de apă rezistă jacheta ta DOAR dacă DWR cedează!

Valori întâlnite pe piaţă şi se înseamnă ele:

 • 0 sau nu producătorul nu menţionează nimic – nu este impermeabilă
 • 1 – 1K – rezită la ploaie dar nu este rainproof
 • 1K – 5K – rainproof sau nu cu presiune (furtună, viscol)
 • 5K – 20K – waterproof în majoritatea condiţiilor
 • 20K – 40K – produse highend ca cele pentru navigaţie sau expediţii
 • 40K – ăla-i cauciuc deja. Fără glumă, la 40K vorbim de materiale care se vor dezintegra structural înainte să treacă apa prin ele.

704mm coloană de apă = 1 psi, unitatea de măsură pentru presiune.

General acceptat “rainproof” înseamnă rezistenţă la 3psi (2.112mm).

 • Presiunea unei ploi moderate – 2psi (1.480mm)
 • Uragan – 10psi (7040mm)
 • Furtunul pompierilor (ținut la 10 metri) – 11.000mm

Cum se măsoară respirabilitatea

În descrierea jachetelor vei întânli notații de felul: 10,000g/m²/24 hours. În traducere liberă această măsură înseamnă că în decurs de 24 de ore 10.000g de vapori de apă (?!) pot trece printr-o secţiune de 1m² de laminat.

Nu cred că te miră când îți spun că nu există o metodă standardizată de măsurare, iar companiile folosesc teste care produc rezultate favorabile pentru produsele lor. Asta nu înseamnă că nu sunt corecte testele lor, înseamnă doar că nu putem compara între ele produse de la producători diferiţi din moment ce ei folosesc metode diferite de măsurare între care pot apărea discrepanţe considerabile. De aceea multe companii nici nu vor afişa vre-un indice de respirabilitate pentru produsele lor.

Tipuri de membrane laminate

paddypallin.com.au

Din moment ce nici impermeabilitatea şi nici respirabilitatea nu pot fi măsurate cu exactitate singura variantă ca să alegi bine o jachetă este te informezi exact din ce materialele este făcută. Marii producători lucrează cu materiale performante şi standardizate. Alţi producători au materialele lor brevetate. Totuși, despre un lucru nu trebuie să-ți faci niciodată griji: o membrană impermeabilă va ține întotdeauna și la vânt.

Dacă despre coloana de apă ți-am spun deja, coloana de prețuri în funcție de producător și membrană, în ordinea numerelor de pe hardshell este următoarea:

 1. GORE-TEX Pro Shell 3L – cel mai scump
 2. eVent 3L
 3. Mountain Hardwear DryQ Elite 3L
 4. Polartec Neoshell 3L
 5. GORE-TEX PacLite 2,5L
 6. Marmot MemBrain 2L
 7. Mammut DryTech Premium 2,5L – membrană peliculizată
 8. Mountain Hardwear DryQ Core 2,5L
 9. Marmot PreCip 2-2,5L – – membrană peliculizată

Ca să le poţi compara citește și:

Alte detalii

Când te uiţi la un hardshell să fii atent la ce aerisiri (fermoare la subraț sau laterale) are, unde sunt plasate, ce lungime au şi să le poţi manevra cu uşurinţă când ai geaca pe tine. Deasemenea fermoarele acestor aerisiri ar trebui să fie sigilate, dar nu la modul ultra deoarece partea care e sigilată nu respiră deloc. Știu că te întrebi de ce ai nevoie găuri mari de aerisire când membrana mega scumpă ar trebui să fie respirabilă. Ei bine, și la ora actuală, tehnologia existentă încă nu este suficient de performantă să asigure o ventilație suficientă pentru sporturile active. Aerisirile sunt de back-up când DWR s-a uzat sau cand jacheta este murdară. Respirabilitatea existentă este încă, în mare parte, condiționată de temperaturile reci de afară, ploi violente și viscol, indiferent ce spun reclamele producătorilor.

Un alt detaliu important este gluga şi mai ales ca aceasta să fie ajustabilă, nu doar pe contur, ci şi în spatele capului astfel ca odată potrivită peste cască (de bicicletă/schi/alpinism) să nu-ţi optureze câmpul vizual.

Amplasarea buzunarelor ar trebui să îţi permită să porţi hamul de escaladă şi/sau să nu fie acoperite de baretele rucsacului ca să le poţi utiliza la nevoie. Din nou, şi fermoarele buzunarelor ar trebui să fie fără cusături şi izolate bine. Nu strică şi un buzunar interior pentru buletin, schi-pass şi ceva bănuţi. Modelele speciale vin echipate cu fustă de zăpadă detaşabilă extrem de utilă iarna. Aceste modele sunt ceva mai robuste fiind indicate în special pentru ski de tură.

Concluzii – aveți și pe negru?

1. Nu există un hardshell rău, realist vorbind. Dacă alegi o variantă highend (îți dai seama după preț), își va face treaba cu brio, te va apăra de stihiile naturii și n-o să faci saună în ea. Partea complicată e să te decizi cât de importante sunt pentru tine rezistența la uzură intensă (o vei folosi săptămânal sau din an în Paște?), durabilitatea în timp și impermeabilitatea pe termen foarte lung (>7 ani). După cum am încercat să-ți explic prețurile, variind de la 100-700 euro, sunt justificate.  Vei avea o jachetă, ca durabilitate și funcționalitate, de banii pe care ești dispus să îi dai. Tip: Vânează reduceri extra-sezon!

2. Fii atent ce mărime cumperi. Hardshell-ul este ultimul strat pe care îl pui pe tine, dar nu ține de cald! Vei avea nevoie de straturi suplimentare.

3. Jachetele tehnice sunt cele mai scumpe și sunt doldura de tehnologii și funcționalități. Chiar dacă nu faci expediții, la un nivel minim, ar trebui să te intereseze dacă modelul care îți face cu ochiul este compatibil cu hamul de escaladă/asigurare și cu casca. Țin să precizez că nu sunt fan variantele 3-în-1, 15-în-1. Nu recomand struțo-cămilele și o mentalitate la modul “poate că merge și așa” nu-și are locul în condiții de vreme drastică.

4. Hardshell-urile sunt pentru urgențe, pentru ture montane, ture de iarnă, ture de mai multe zile/săptămâni sau expediții. Nu sunt potrivite pentru alergare montană, biciclit sau plimbat. Pentru acestea sunt recomandate variantele cu Gore-Tex Active, cu 2L sau cel mult 2,5L și cele care ocupă spațiu puțin cu Paclite.

5. Tot ce ți-am povestit aici despre tehnologii este valabil și despre pantalonii hardshell. Ca să-ți fie bine cu adevărat în vifornițe, ture de iarnă sau expediții ar trebui să ai set complet:

 • bluză de corp respirabilă + geacă de puf/sintetică călduroasă + harshell impermeabil și respirabil
 • izmene + pantaloni softshell + suprapantalon (harshell)

6. Ah și design-ul! Este foarte important ca jacheta să se potrivească pe forma corpului tău și să ai libertate de mișcare completă, dacă se poate. Și glumeam când am zis de negru! Chiar dacă este versatil, flattering și merge cu orice, NU este cea mai bună variantă pentru echipamentul de vreme rea. Ține minte, culorile isterice (sigur găsești și tu un roșu sau turcoaz pe gustul tău) ale echipamentului nu au ca scop să dea bine în poze, rolul lor este să poți fi vizibil în condiții de ceață sau ninsoare.

P.S. Jacheta mea e neagra pentru că este singura pe care am găsit-o în trei ani să fie pe mărimea mea. Încă îi caut înlocuitor zurliu. 🙂

Trivia

Compania W.L. Gore controlează 70% din industria outdoor, industrie care nu prea exista înainte de apariția Gore-Tex. Cu așa titan pe piață restul companiilor se dau peste cap și investesc sume enorme în cercetare pentru noi materiale competitive. Acum nu se mai pune problema impermeabilității ci focusul este asupra respirabilității. Acestă competiție este un mare avantaj pentru consumatorii finali ca noi, dar în spatele cortinei Gore duce o politică mai mult decât agresivă.

Gore dă licență doar la foarte puțini producători de echipament și le-o revocă dacă simt miros de eVent (achiziționată de General Electric) sau vreo tentativă de ePTFE. Intimidare pe față.  Au existat mai multe procese antitrust împotriva companiei Gore, dar nu am găsit informații când/dacă și cum au fost soluționate.

Și noi avem tendința de a eticheta un brand ca fiind “prăpădit” dacă nu are nici măcar o buleandră sau un papuc cu Gore-Tex. Pe jumătate avem dreptate, doar brandurile cu bugete mari se pot apropia de membrana lăudată. Pe de altă parte, obsesivitatea controlului calitații de la Gore este în beneficiul consumatorului final, mă rog, a celui care își permite echipamentele highend.

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

10 Comments

 1. Bogdan
  17/01/2017 at 12:52 pm — Răspunde

  Bravo !
  Foarte bine documentat.
  Chiar eram in cautari asa ca m-am luminat repede 🙂

  TIne-o tot asa !

  • Mary
   17/01/2017 at 1:43 pm — Răspunde

   Ma bucur ca ti-a fost de folos 🙂

 2. basil
  19/01/2017 at 9:14 pm — Răspunde

  Wow!
  Cel mai bun articol despre hardshell peste care am dat.
  Will come back.

 3. Tuco
  26/07/2017 at 3:43 pm — Răspunde

  Articol bun, chiar nu stiam cu ce se “mananca” aceste layer-e peste care am dat in specificatile gecilor. Acuma ramane doar sa gasesc un 2l sau 3l care sa aiba un croi care ingaduie sa am pe sub pufoaica.

  Oare tu ce brand ai prefera, ceva sa gasesc cat de cat la un pret accesibil. Ma gandeam la Marmot, Patagonia, Mountain Hardware, Rab, Nort Face, Arcteryx(probabil nu din cauza preturilor f mari)

  Mersi, o zi buna!

  • Mary
   26/07/2017 at 4:05 pm — Răspunde

   Da, cam acestea sunt brandurile la care m-am uitat si eu.
   Am ales Marmot si Mammut pentru croiala (eu sunt foarte mica si Xs-urile celorlalte branduri imi erau prea mari).

   Vanzeaza reduceri in perioada asta, sunt multe.
   Inca ceva, hadshell-ul trebuie sa incapa PESTE pufoaica si nu dedesubt.
   Bafta sa gasesti ceva usor!

 4. Dacian
  03/01/2018 at 12:19 pm — Răspunde

  Multam’ fain’ pentru toate aceste informatii, super-utile si complete… Io-s fan Gravity (de la eex, ranger , titatanium 3 straturi, supra-pantaloni wwd – am cate doua din fiecare, mai putin eex 🙂 ) si-s foarte, foarte multumit de produsele astea romanesti si d.p.d.v.d. calitativ, dar si ca pret (mai putin de gravity winter softshell, care nu-i chiar naspa, da’ mie nu prea-mi place 🙂 ); mai steptam cu nerabdare astfel de informatii, respect pentru tine si: CARARI CU SOARE!!!

  • Mary
   03/01/2018 at 3:47 pm — Răspunde

   Da, da Gravity sunt faine. Titanium sunt smechere chiar daca membrana nu este gore-tex, SINGTEX® e foarte buna.
   Nici eu nu sunt fan softshell-urile lor pentru ca sunt foarte groase si materialul nu e moale.
   Mai testam, mai scriem 🙂

 5. Andrei Vlad
  04/03/2019 at 11:13 pm — Răspunde

  Spune-mi, te rog, daca e nevoie si de pelerina de ploaie sau e suficient hardshell-ul. Multumesc!

  • Mary
   04/03/2019 at 11:45 pm — Răspunde

   E suficient hardshell-ul care si respira 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.