Aventură și călătoriiRomâniatrasee munte

Lună de miere în bocanci prin România: planuri, pregătiri și traseu

Încă dinainte de a ne planifica nunta visam la o lună de miere pe sufletul nostru:  Nu celebrul Honeymoon scris cu litere mari pe afișele agențiilor de turism care oferă sejururi speciale la hoteluri allinclusive cu prosoape împăturite în formă de lebădă și inimioare din petale de trandafiri pe pat.

Ne doream un HIKINGmoon, o vacanță plină de aventură, munte, bocanci tociți și rucsaci plini, cort și saci de dormit lipiți. Ziua băteam potecile, iar seara ne cocoloșeam în fața cortului cu un ceai aromat, deschideam harta și făceam planurile pentru a doua zi.  Curat romantism în bocanci cu un cavaler în armură de goretex și a sa demoiselă în tricou tehnic.

Am oscilat între destinații: Tour du Mont Blanc, Camino de Santiago de Compostela, Madeira cu multiplele variante de sporturi de aventură. Toate sunau bine, dar la momentul acela nu știam că plănuirea nunții ne va mânca toate resursele de timp și nervi și că vom împărți acest moment din viața noastră alături de un nou membru al familiei. Băiețelul nostru de aproape cinci luni urma să ocupe cea mai are parte din rucsac.

Bun, reconfigurare traseu!

Am decis să păstrăm bocancii, să moderăm factorul aventură și să alegem o destinație convenabilă: plaiurile mioritice, preferabil montane. Ne-am propus să batem  potecile din România pe care n-am avut timp până atunci să le parcurgem sau pe care am vrea să le revedem în formulă de trei. Am pus pe listă Oltenia, Banat, Țara Hațegului, Maramureș și Bucovina. Călătorim cu mașina și alternăm camparea la cort cu cazarea la pensiuni. Timp aproximativ: o lună.

Dacă vrei să știi cum a fost luna noastră de miere sau vrei să ne calci pe urme și să-ți plănuiești o vacanță în locurile vizitate de noi (lista-i lungă să ne-ajungă), să afli cum este să călătorești și să munțomănești cu un bebeluș de cinci luni și ce peripeții am avut pe drum, citește în continuare.

Murphy și Mercur retrograd

În prima săptămână am fugit de canicula din București și ne-am pus tabăra pe Valea Prahovei în Poiana Țapului. În spatele casei cum ar veni, frumos, dar când sufletul ți-e la Rodnei, Retezat, Cheile Nerei, nici mama Bucegilor nu ți-l ostoiește. Urma să fie “perioada de zăcut și refăcut” după nuntă și pus la punct un plan de drum. Am potecărit un pic prin Bucegi, Piatra Mare, Baiului. Am făcut câteva trasee baby friendly ca să pregătim juniorul de drum.

Apoi o situație cu niște acte care trebuiau luate, plimbate și depuse în dulcele stil birocratic ne-a tăiat avântul plecării și ne-a întors în București de vreo două ori. Apoi era musai să ajungem la Buzău.

În tot talmeș-balmeșul ăsta, cu schimbări de temperatură de la 18 grade cu miros de brad la 30+ cu mireasmă de cauciucuri și noxe, ne-au apucat gândurile negre. Juniorul care mai băga câte o sesiune de ciufuțeală pe motiv de dat de dinți fix când prindeam cinci minute să scoatem o hartă nu ne făcea planuitul vacanței mai ușor. Și cum în situații de stres este ușor să ratezi esențialul, mai că aș fi căutat să mă abandonez în primul resort cu șezlong și băutură cu umbreluță.

Din fericire mi-am revenit în simțiri înainte să încep să caut costume de baie și am convenit cu partenerul de viață și sufeință birocratică că este cazul să privim din alt unghi situația:

Timpul acesta este despre a fi împreună ca familie, iar numeroasele drumuri le putem împacheta frumos ca road-trip înghesuind și câte ceva de văzut/făcut între ele. Altfel ne găsim prinși în eternul “nu avem timp să călătorim”.

Mno, asta da atitudine de divă-n bocanci!

Pregătirile de drum

Am profitat de scurtul timp petrecut în București să ne completăm arsenalul de camping: cort, încă un sac de dormit, saltele autogonflabile, și de weekend-ul în Buzău să dormim o noapte la cort, de acomodare pentru cel mic înainte de plecare.

Un aspect foarte important, poate mai important decât ce am pus în rucsaci a fost setarea așteptărilor. Mie îmi place să planific totul la sânge și să mă țin de plan. În același timp am tendința de a vrea să le văd și să le fac pe toate. Acum am lăsat și loc de întors, n-am avut un program bătut în cuie ci doar un plan orientativ, o listă de locuri pe care am vrea să le descoperim.

Am alternat camparea la cort cu câte o cazare la o pensiune și hotel. Nu am rezervat nimic dinainte. Am făcut planul orientativ, am ales locurile unde putem campa sau unde ar trebui să găsim cazare și am folosit aplicația Booking pentru a rezerva de pe o zi pe alta o cameră atunci când ni se lua de cort sau tânjeam după un duș fierbinte și un pat moale. Cel mic s-a adaptat incredibil de bine la statul cu cortul și a fost o experință frumoasă pentru toți. Pentru detalii citește Cu bebelușul la cort – ghid complet de campare.

Deși am fost cu mașina și am avut loc berechet, n-am cărat tot șifonierul. Am ales doar strictul necesar urmând ca de pe drum să mai cumpărăm mâncare și alte lucruri de care avem nevoie. Atunci când ești plecat mult timp și stai la cort în mașină se face un dezastru de nedescris și în scurt timp te surprinzi săpând printre lucruri în căutarea pastei de dinți.

În cea mai mare parte am reușit să facem și să vedem ce aveam pe listă. Am renunțat la ultima oprire, Bucovina, pentru că simțeam nevoia de o pauză de la statul pe drumuri și nici vremea nu ținea cu noi. Ici-colo am mai scurtat un traseu sau am înlocuit o zi de potecărit cu una de lenevit pentru a nu ne obosi foarte tare și a gestiona cât mai bine o vacanță prelungită alături de bebelușul nostru. Ne-am întors acasă după trei săptămâni.

Ce am pus în bagaj:

Pentru campat: cort, folie pentru baza cortului (10 lei la magazinele de materiale de construcții), saci de dormit, saltele autogonflabile, lanternă, vase pentru mâncat

Rucsac de tură (20l), husă rucsac și sistemul de purtare pentru copil, Manduca

Haine si incălțăminte pentru adulți: câteva tricouri tehnice, două bluze cu mânecă lungă, două perechi pantaloni scurți, două perechi pantaloni lungi, două polare, jachetă de ploaie, șapcă și bandană, bocanci/ghete de vară și sandale (pentru mine).

Haine pentru bebeluș: câteva body-uri cu mânecă lungă, câteva cu mânecă scurtă, pantaloni lungi și scurți, un costum din lână merinos, un costum din fleece, pălărie de soare

Cosmetice și diverse: cremă soare, trusă de prim ajutor, frontale, cuțit, saci de gunoi, șervețele umede și scutece.

Gadgets: aparat foto, carduri memorie, baterie externă, Kindle, baby monitor

Extra: bouncer și jucării pentru cel mic

Cum a fost?

Traseul nostru:

Oltenia

  • să străbatem Transalpina. Ne-a ieșit. De două ori. Asta pentru că drumul spre Petroșani era impracticabil, iar Obârșia Lotrului arăta ca locul unde turismul merge să moară. Astfel că am făcut cale întoarsă, am dormit o noapte în Rânca și am plecat spre Cheile Cernei prin sud. Numai bine, am avut ocazia să trecem prin Târgu Jiu și să oprim la Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului.
  • să vedem dacă Podul lui Dumnezeu e ca în fotografii. Este, dar mai mic un pic. Am scris despre zonă în Podul lui Dumnezeu, Câmpul cu Lapiezuri, Lacul Zăton

  • să străbatem Cheile Cernei și să facem traseul crovurilor. Am reușit să facem două trasee: Crovurile din Mehedinți și Cheile Țăsnei . Am lăsat pentru data următoare Cascada Vânturătoarea și satele Ineleț și Scărișoara.

 Banatul Montan 

Țara Hațegului

Maramureș

După ce ne-am întors și am tras linie am decretat că a fost o lună de miere așa cum ne dorisem. Nu a fost relaxant sau odihnitor, nici pe departe, dar a fost acel timp pe care doream să-l petrecem împreună făcând ceea ce ne place: să bocăncim poteci frumoase, să ne trezim dimineața la cort și să vedem locuri noi.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.