Aventură și călătoriiRomânia

Țara Hațegului: dinozauri, cetăți dacice, trasee montane, vulcani și o mulțime de alte atracții

Țara Hațegului, loc de poveste, legende, țara dinozaurilor pitici, cu trei arii naturale protejate și multiple așezări dacice, este o regiune extrem de ofertantă pentru o vacanță activă fie ea și cu copiii. Fie că vrei să te aventurezi pe poteci, să te dai cu parapanta, să afli un pic de istorie sau să te relaxezi leneș într-o curte tradițională din sătucele din jur, aici sigur găsești ceva pe gustul tău și care să te țină ocupat măcar o săptămână.

Astfel că am rămas uimită când gazda de la Casa Bunicii din Bretea Streiului, locul unde am poposit pentru două nopți, ne-a povestit la cafea în șura amenajată în stil rustic boem, că un cuplu de turiști au făcut cale întoarsă de la poartă aruncând exasperați cu mâinile ăn aer că aici n-au ce face și ce vizita. Pierderea lor și câștigul nostru pentru că așa am găsit camera disponibilă și ne-am ambiționat să le demonstrăm, chiar dacă doar pentru noi, contrariul.

Ce este Țara Hațegului? Așezată în sud-vestul Transilvaniei, în județul Hunedoara, depresiunea mărginită de Munții Retezat, Țarcu, Șureanu și Poiana Ruscă, este una de interes național, primul geoparc din Europa de Est (UNESCO) și una dintre cele mai importante regiuni arhitecturale și arheologice din România.

Țara Dacilor

Țara Hațegului este punctul de pornire al istoriei poporului Român. În Munții Orăștie, Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina se găsesc cele mai importante cetăți dacice, acum patrimoniu UNESCO.

Mai exact, cele șase fortificații dacice sunt:

În comuna Sarmizegetusa se poate vizita Sarmizegetusa Ulpia Traiana, cetate ridicată aici de romani. Întinsă pe o suprafață destul de mare și conservată bine, cetatea poate fi vizitată contra sumei de 10 lei. Mai multe detalii despre istoria cetății poți citi pe site-ul dedicat.

Tărâmul vulcanilor și al dinozaurilor pitici

Țara Hațegului este o destinație ideală pentru familiile cu copii: au aici ocazia de a învăța într-un mod interactiv despre dinozaurii pitici și vulcanii activi care existau aici pe când zona era doar o insulă în Marea Thetys. Dar Geoparcul Dinozaurilor din țara Hațegului, și acesta teritoriu protejat UNESCO, este interesant de descoperit și de către adulți.

Dacă pleci în căutarea dinozaurilor pitici, unici în lume, află că există trei puncte de vizitare:

  • Expoziția din Hațeg, din clădirea Universității (axată pe mituri și legende despre balauri, dragoni și dinozauri).
  • Casa Tradițiilor din comuna Sântămăria Orlea, sat Sânpetru.
  • Centrul de Știință și Artă din satul General Barthelot. Acesta a fost punctul vizitat de noi fiind atrași de reproducerea în mărime naturală a lui Magyarosaurus dacus, unul dintre dinozaurii pitici care au trăit aici, și cele trei cuiburi originale cu ouă de dinozaur. Centrul este o construcție modestă ce seamănă cu o școală de sat cu doar câteva încăperi. Intrarea este liberă dar sunt încurajate donațiile. Adevărul este că nici n-am observat neajunsurile datorită ghidului care ne-a povestit plin de patos și pe înțelesul nostru despre dinozauri, ouăle acestora și ne-a oferit o mulțime de alte informații interesante.

Pe lângă dinozauri, o altă atracție a Geoparcului sunt vulcanii sau, mai bine zis, urmele lăsate de aceștia. “Drumul Vulcanilor” pornește din comuna Densuș și după trei kilometrii cotește dreapta peste un pod și printre panouri informative se termină cu Casa Vulcanilor, o construcție ecologică din cob, unde poți afla mai multe despre vulcani și zonă. Nici peisajul nu este de lăsat.

Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului are un site foarte bine pus la punct care oferă chiar și recomandări de itinerarii, trasee tematice de o zi care pot fi făcute cu mașina sau bicicleta.

Cetatea Colț– Castelul din Carpați

Cetatea Colț din comuna Râu de Mori a fost pentru prima dată atestată istoric în 1359 și se consideră că aceasta a  fost sursa de inspirație pentru romanul “Castelul din Carpați” al lui Jules Verne. Sunt multe teorii care infirmă acest lucru, dar chiar și fără acest atu, cetatea are un farmec aparte și merită o vizită. Poți citi aici despre cum ajungi acolo.

Bisericile de zid

În Țara Hațegului se află unele dintre cele mai vechi biserici de piatră românești și, aș zice eu, unele dintre cele mai ciudate ca înfățișare. Biserica din Densuș este cea mai cunoscută dintre bisericile de zid și impresionează atât prin exterior cât și prin picturile de la interior. Aceasta încă mai servește drept biserica satului și poate fi găsită deschisă în timpul oficierii slujbelor. Atunci când este închisă, cheia poate fi găsită la preotul care locuiește chiar lângă.

Alte biserici de zid care merită văzute: Biserica din Sântămăria-OrleaBiserica din Strei.

Muzeul Satului Hațegan

În Peșteana, vis a vis de biserică, într-o casă tradițională din lemn, un localnic a strâns obiecte din lumea veche a satului și așteaptă turiștii să-i treacă pragul pentru povești de demult și informații despre viața la țară.

Case tradiționale țărănești specifice zonei găsești în satul Clopotiva, comuna Rîu de Mori. Tot aici este și o zonă foarte îndrăgită de piloții de parapantă și unde poți face zboruri în tandem dacă ți-ai luat în bagaj spiritul de aventură.

Tăul Fără Fund și plantele carnivore

Tot în Peșteana este una dintre cele mai interesante rezervații naturale din Geoparc, Tăul Fără Fund. Traseul începe din dreptul panoului informativ amplasat în fața bisericii reformate din Peșteana și continuă până în rezervație trecând pe lângă alte cinci panouri de pe care aflăm despre importanța acestui obiectiv:

  • Botanică: aici se găsește Drosera Rotundifolia, o plantă carnivoră rămasă de pe vremea glaciațiunii.
  • Legendă: se crede că tăul nu are fund și că acesta comunică cu apele Mării Negre sau că prin el ies forțele răului capabile să înghită pe oricine se aventurează în apele sale.

Țara Zimbrilor

Dacă pentru dinozauri aveam nevoie de imaginație și cea mai apropiată reprezentarea era un mulaj, pentru a vedea un zimbru în carne și oase trebuie doar să mergem până la Rezervația de Zimbri de la Silvuț, la doar patru kilometri de orașul Hațeg. Accesul se face de pe drumul naţional E79 dintre Haţeg şi Simeria, iar intrarea costă șase lei.

Zimbrii sunt în număr de șase, într-un țarc destul de generos și pot fi admirați și fotografiați de după gard. Chiar dacă toată distracția nu durează mai mult de câteva minute (sau cât ai tu la dispoziție să stai la admirat) nu poți pleca de acolo fără să te întrebi când vei putea vedea aceste animale în pădurile din România.

Mănăstirea Prislop

Așezată la 13km de orașul Hațeg, Mănăstirea Prislop a devenit faimoasă datorită părintelui Arsenie Boca, care este și înmormântat aici, dar și izvorului făcător de minuni. Pentru credincioși este un important loc de pelerinaj și ar fi bine să te aștepți la cozi destul de lungi.

Arii naturale protejate și motiv de drumeții pe munte

Pe lângă Geoparc, în Țara Hațegului mai întâlnim două arii naturale protejate: Parcul Național Retezat și Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Dacă traseele celui de-al doilea sunt mai puțin cunoscute (dar merită descoperite), Retezatul are potecile umblate și răsumblate. Cu trasee pentru toți bocancii și peisaje cum n-ai văzut în altă parte, îmi este greu să cred că există persoană căreia să nu-i fie pe plac.

După ce am cucerit în trecut Peleaga și Păpușa, am dormit la Gențiana într-o iarnă cu zăpadă multă și am stat cu cortul la Pietrele de unde am făcut numeroase trasee, anul acesta am fost în formulă de trei să-i arăt șoțului și juniorului Retezatul pentru prima dată.

Citește Cu bebe pe munte: prima tură în Retezat (Poiana Pelegii – Lac Bucura).

retezat-bucura042

Unde stai în Țara Hațegului

Există numeroase opțiuni de cazare în Hațeg și satele din împrejurimi. Distanțele relativ mici îți permit șederea într-un singur loc de unde poți pleca în explorare. Singura excepție este Parcul Național Retezat unde, dacă nu preferi camparea la cort, îți recomand să cauți cazare în Riu de Mori sau Câmpu lui Neag.

Eu am stat la Casa Bunicii din Bretea Streiului, loc pe care îl recomand din tot sufletul pentru atmosfera tradițională și gazdele primitoare. Casa de oaspeți este una tradițională, specifică zonei, cu o cameră (3 locuri) separată de grajd printr-o șură. Șura, ah, șura! Amenajată cu obiecte vechi, țărănești și elemente hippie boeme, a fost decorul ideal pentru omleta făcută din ouă de la găinile din curte și cafeaua cu gust puternic de la micul dejun, dar și pentru berea sau paharul de vișinată de la finalul zilei după potecărit.

Ne-a plăcut atât de tare încât după prima noapte ne-am decis să mai rămânem. Recunosc, în mare parte voiam să  am timp să mă joc cu poneiul și cățeii pe care Ramona, gazda noastră, îi are în curte. Din păcate altcineva deja rezervase camera, dar cum nu ne lăsam duși nici împinși pe poartă, gazdele au decis să inaugureze campingul din grădina mare cu noi. Și bine au făcut. Așadar, dacă ești în căutare de cazare faină fie la cameră sau la cort poți face o rezervare aici sau o poți suna direct pe Ramona la 0761610376.

Vacanță faină și să nu te aud că n-ai avut ce vedea în Țara Hațegului că-ți leg șireturile la bocanci!

Acest articol face parte din seria Hikingmoon – o lună de miere în bocanci. Dacă vrei să știi pe unde ne-am purtat bocancii sau vrei să ne calci pe urme și să-ți plănuiești o vacanță în locurile vizitate de noi găsești aici și celelate articole:

Planul și pregătirile

Prima întâlnire cu Buila-Vânturarița: prin Șaua Ștevioara și Curmătura Builei

Podul lui Dumnezeu, Câmpul cu Lapiezuri, Lacul Zăton

Crovurile din Mehedinți și Cheile Țăsnei

Prin Banatul Montan: Simmeringul Bănățean, Cheile Nerei și tot ce are zona mai frumos

Cu bebe pe munte: prima tură în Retezat (Poiana Pelegii – Lac Bucura)

Maramureș: drumeții, tradiții, situri UNESCO și multă savoare locală

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.