Echipamentghid de cumpărare

Jacheta cu puf și alternativele sintetice – tot ce trebuie să știi

Pentru sezonul rece și activitățile în aer liber în condiții de frig jacheta cu puf este o piesă esențială: călduroasă, ușoară, care strânsă nu ocupă mult loc și pe care să o poți folosi în cât mai multe situații. Cum mie îmi lipsea din garderobă, am început căutările și să aflu tot ce trebuie să știu pentru achiziționarea unei jachete cu puf bune.

Amintirile mele legate de acest tip de jachetă sunt din copilărie când la mare modă erau niște geci roșu cu negru inscripționate cu Chicago Bulls cărora, odată cu timpul și splălările necesare, li se aduna toată umplutura, cel mai probabil din pene, în partea de jos. Arătau jalnic, ca niște perne vechi care îți încălzeau doar jumătatea inferioară și-ți făceau coapse rubensiene. În mulții ani care au trecut de atunci, construcția jachetelor de puf a evoluat, au apărut noi tehnologii și o diversitate de modele din care poți alege.

Odată pornită la cumpărături m-am lovit de prețurile nu tocmai prietenoase, tot felul de specificații tehnice și o mulțime de variante alternative cu umplutură sintetică care promit calități identice dacă nu mai bune. Dar ce este o jachetă cu puf, care sunt caracteristicile, motivele pro și contra pentru care ai da sau nu banii pe ele și, mai ales, cum se compară ele cu cele sintetice? Am făcut cercetarea, a se citi am scormonit internetul, am citit toate articolele, am mers prin magazine unde am luat la puricat etichetele, am pipăit jachetele să văd materialele folosite și iată ce am aflat:

Ce este o jachetă cu puf

Cel mai simplu spus acest tip de jachetă este compusă dintr-un material exterior, de obicei nylon sau polyester, cu umplutura din puf de gâscă sau rață. Exteriorul asigură impermeabilitatea și rezistența la vânt, iar umplutura asigură căldura. Este o piesă destinată celor care practică activități în aer liber ca turele montane, cățărare, schi dar este la fel de apreciată și-n oraș în caz de vreme rece.

Puful nu este același lucru cu penele. Acesta este mult mai mic, cu o capacitate de stocare a căldurii mai mare și provine de pe pieptul și de sub aripile gâștilor sau rațelor. Puful este cel mai eficient izolator/umplutură având cel mai bun raport căldură/greutate, capacitate mare de comprimare și rezistență la aceasta. Toate acestea se traduc prin echipament foarte ușor, care se strânge în pachete foarte mici, păstrează un nivel ridicat de căldură și are o rezistență la uzură destul de mare în timp (dacă este îngrijit corespunzător).

Cum alegi o jachetă cu puf

Jacheta potrivită este cea care se mulează pe stilul tău de viață și nevoile tale specifice. Trebuie să știi dinainte la ce fel de activități o vei folosi și ce așteptări ai de la ea. În linii mari, trebuie să ai în vedere cât este de călduroasă (cantitatea de puf, raport puf/pene), greutate, materialul exterior, rezistența la apă, compresibilitate, stil, durabilitate, tehnologii folosite/caracteristici și accesorii.

Cantitatea de puf (fill power în engleză și termenul pe care îl vei găsi pe etichete) folosită  pentru o jachetă este exprimată în cifre și reprezintă câți inci pătrați umple o uncie de puf. Nu te obosi să faci conversia în centimetri și grame, tot ce trebuie să știi este că acest număr exprimă capacitatea de izolare contra frig și cât de pufoasă este jacheta. Cantitatea variază în funcție de model și preț între 450 și 900. Cele mai multe jachete de pe piață au în jur de 550 și sunt considerate bune pentru activități de zi cu zi, chiar și sportive. Jachetele cu putere de izolare mai mare de 700 sunt mai greu de găsit (ca aceasta), mult mai scumpe dar și cu proprietăți mai bune în caz de vreme extrem de rece.

Un alt aspect important este proveniența pufului dar și  procentul în care acesta este amestecat cu pene. Puful de rață este mai puțin fin decât cel de gâscă, este mai ieftin și are proprietăți mai slabe. Combinarea cu pene este semnalizată pe etichetă în cifre sub forma 80/20, 60/40 etc. unde primul număr este procentul de puf și al doilea cel de pene. Cu cât primul număr este mai mare cu atât jacheta este de o calitate mai bună.

Atenție! Unele variante mai ieftine de jachete cu puf au doar partea de vestă umplută cu puf și mânecile cu vatelină sau alt sintetic. Am întâlnit destul de des această combinație.

Compresibilitatea se referă la cât de mică se poate strânge o astfel de jachetă. Dacă o folosești pentru oraș, cel mai probabil acest aspect nu este important pentru tine, dar dacă intenția este să o folosești în turele montane sau orice alt fel de activități sportive în aer liber care presupun să o transporți în rucsac, atunci acest aspect este de luat în calcul. Majoritatea jachetelor cu puf vin cu săculeți sau au buzunare speciale în care se strâng și se închid cu fermoar.

sursă foto http://hiconsumption.com/

sursă foto http://hiconsumption.com/

Puful nu este impermeabil și, din păcate, unul dintre majorele dezavantaje ale acestui material este că nu se comportă bine la umezeală. Acest neajuns poate fi contracarat de materialul exterior al jachetei. Cele mai multe jachete cu puf sunt din nylon sau polyester. Jachetele tehnice pot fi tratate pentru impermeabilizare, sunt rezistente la vânt (windstoper) sau au Gore-Tex. Fii foarte atent la materialul exterior atunci când achiziționezi o jachetă de puf: pipăie materialul să te asiguri că puful și/sau penele nu ies prin acesta, strânge de câteva ori jacheta în mână sau husa specială și verifică dacă puful rămâne distribuit egal și nu se strânge în anumite zone. Dacă vei purta jacheta cu rucsac în spate asigură-te că materialul este rezistent la abraziune.

Pont: Jachetele de puf cu shell (materialul exterior) tehnic sunt mai scumpe, dar dacă ai deja un shell bun achiziționează o jachetă neimpermeabilă (mai ieftină) pe care o poți folosi ca mid-layer. Rețeta de succes pentru a face față frigului indiferent de activitatea pe care o desfășori în aer liber este first-layer respirabil + mid-layer călduros + shell waterproof.

Stilul jachetei cu puf pe care o alegi depinde de stilul tău de viață și activitățile la care o vei folosi. Pentru oraș sau călătorii o jachetă mai lungă este perfectă, dar pentru turele montane sau alte activități care cer libertate de mișcare o geacă mai scurtă cu elastic sau șnururi în talie este mai potrivită.

sursă foto www.thenorthface.it și everestgear.com

sursă foto www.thenorthface.it și everestgear.com

Direct legate de stil sunt și accesoriile de pe aceasta. Trebuie să fii atent la buzunare să fie suficient de adânci încât mâinile să-ți stea confortabil înăuntru și eventual să se închidă cu fermoare pentru a proteja conținutul acestora. Gluga este un alt aspect de luat în considerare. Pentru sporturile care necesită cască, gluga este degeaba. Alte elemente importante sunt: fermoare de ventilație pe părți (pentru a te răcori și a evita condensul), șnururi de strâns jacheta la bază, elastice sau manșete la mâneci. Toate aceste accesorii pot crește prețul unei jachete, dar cele potrivite pentru nevoile tale fac toată diferența.

Neajunsuri

Pe cât de minunat este puful ca material izolator, acesta are și câteva neajunsuri notabile:

 • nu are proprietăți de respingere a umezelii ceea ce înseamnă că nu va transfera către exterior transpirația într-un mod eficient
 • odată ud își pierde propietățile de izolare termică
 • se usucă foarte greu
 • se curăță mai greu decât variantele sintetice și necesită tratament special
 • este scump
 • unele persoane pot fi alergice la puf

Alternativele sintetice – cu ce diferă

Umpluturile sintetice sunt o alternativă la puf și au apărut ca un răspuns la toate neajunsurile pe care le prezintă acesta. Dar nu putem spune că sunt varianta mai bună deoarece și ele vin cu avantajele și dezavantajele lor. Dar pentru a înțelege diferențele dintre cele două tipuri de materiale izolante trebuie să ştim ce sunt aceste fibre sintetice.

Există mai multe tipuri de umplutură sintetică, fiecare cu caracteristicile specifice care variază în funcție de grosimea, lungimea și dispunerea fibrelor (majoritatea polyester) sau procentul în care combină diversele tipuri de fibre. În cele mai multe cazuri aceste fibre sintetice sunt comprimate într-o formă finală compactă ca un material mai pufos care este apoi cusut de materialul exterior sau cel interior al jachetei.

synthetic-insulation-types

sursă foto bc25.com

Dacă în cazul jachetei de puf aveai un număr după care te puteai ghida (fill power) și în cazul jachetelor sintetice (sau a oricărei piese de echipament cu căptușeală) poți găsi pe etichetă un indicator al grosimii și capacității de menținere a căldurii. Acest număr se referă la greutatea în grame a unui metru pătrat de căptușeală sintetică. Astfel că o jachetă mai groasă și mai călduroasă va fi mai grea și va avea un număr mai mare. Ca idee: 60g pentru o jachetă subțire, 100g pentru una medie și 150+ pentru cele foarte călduroase.

Ca și în cazul membranelor impermeabile (Gore-Tex, eVent, IsoDry etc) , companiile producătoare de haine tehnice folosesc diferite tipuri de căptușeli sintetice. Cea mai populară este PrimaLoft care la rândul său are mai multe variante, dintre care Primaloft Gold, fabricată din fibre individuale foarte fine care stochează căldura corporală în buzunare mici de aer, are cel mai bun raport căldură/greutate și excelează la capitolul compresibilitate. PrimaLoft este și varianta cea mai apropiată de puf. Neajunsurile sale sunt însă prețul, fiind printre cele mai scumpe dintre variantele sintetice, și viața relativ scurtă datorată fragilității fibrelor. Câteva dintre companiile care folosesc PrimaLoft sunt Adidas, Salewa și Patagonia, iar în colaborare cu The North Face a creat Thermoball, un material sintetic în care fibrele sunt comprimate în sfere mici asemănându-se astfel foarte tare cu puful.

Alte căptușeli preferate sunt cele produse de Polartec, Polartec® Alpha® fiind una dintre variantele mai noi care se laudă cu tehnologii de ultimă generație care promit un material mult mai respirabil, mai ușor și cu o uscare rapidă. Polartec colaborează cu Adidas, Salomon, Lafuma, Millet, Buff, Salewa, Jack Wolfskin, Vaude etc.

Diferențele majore dintre cele două tipuri de umplutură, puf și sintetică, pentru jachete sunt:

 • Greutatea și compresibilitatea. O jachetă din puf este mult mai ușoară și se strânge mult mai bine decât una cu sintetic și va ține mai bine de cald decât una sintetică de aceeași greutate.
 • Durabilitate. Îngrijită corespunzător o jachetă cu puf are o viață mult mai lungă (aprox. 20 ani) decât una din sintetic (5-10 ani). Jachetele cu sintetic nu rezistă la fel de bine la strângeri repetate și în timp fibrele sintetice se distrug sau se adună în gogoloașe.  Dar în  în caz de găurire, rupturi în material, jachetele cu umplutură sintetică sunt mai durabile în sensul că umplutura nu poate curge înafară.
 • Rezistența la umezeală. Marea provocare a producătorilor de umpluturi sintetice a fost să creeze un material cu toate calitățile pufului, dar care să le mențină și atunci când este ud. Astfel că fibrele sintetice conduc mult mai bine umezeala de la transpirație către exterior, se usucă mai repede.
 • Jachetele cu sintetic sunt mai ușor de întreținut.
 • Prețul. Jachetele sintetice sunt mult mai prietenoase cu buzunarul.
 • Jachetele sintetice sunt hipoalergenice și o variantă excelentă pentru vegani.

Bun, ambele au plusuri și minusuri, dar cine câștigă? Răspunsul este simplu: tu. Tu ai de câștigat pentru că ai de unde alege în funcție de buget, preferințe și sporturile preferate. Dacă vrei ceva ușor de cărat, care să-ți țină de cald în activități nu foarte intense atunci puful este alegerea ideală. Dar pentru activitățile în care vei face efort intens și vei transpira, dacă petreci mult timp în condiții de ploaie sau umiditate mare sau echipamentul tău va necesita curățări frecvente atunci jachetele cu umplutură sintetică sunt varianta câștigătoare pentru tine.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

2 Comments

 1. 17/01/2017 at 1:05 pm — Răspunde

  Am fost surprins sa descopar ca undeva in Romania, la Timisoara mai precis, este un producator de echipament montan din puf (jachete, saci de dormit sau altceva ce vrei sa iti tina de cald). Omul din spatele acestui brand este un montaniard (Dan Glazer) si tot echipamentul pe care il face, il face ca sa fie fiabil pe munte si pt brandurile cunoscute, e o concurenta redutabila in ceea ce priveste calitatea si pretul. Ceea ce cumperi de acolo este customizat pt tine, pt masurile tale, alegi culorile etc. Am cumparat de acolo si folosesc de cativa ani un sac de puf pt turele de iarna, unul mai usor pt turele de primavara – toamna (in general pt cand merg in turele de mountain bike) si o geaca de puf pt iarna. De o vreme produc si hamace, iarasi bune pt bicicleta, nu m-au lasat jos ca sa spun asa :). Pina acum tot echipamentul cu puf a tinut bine, nu am avut probleme cu fermoarele, cusaturile, ii recomand. Made in Romania si preturi pt buzunarele noastre (brandul se numeste Nahanny)

  • Maria Radu
   17/01/2017 at 9:38 pm — Răspunde

   Mulțumim pentru informații. O să ne interesăm și noi de produsele lor și poate avem ocazia să le și testăm. Ne bucurăm tare mult când aflăm de producători români care fac lucruri de calitate.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.