Echipamentghid de cumpărare

Jacheta softshell – tot ce trebuie să știi

O jachetă din softshell este o piesă de echipament care îți va fi mereu utilă indiferent de activitatea fizică în aer liber pe care o preferi. Oferind o libertate mare de mișcare, protecție moderată împotriva vântului și a ploii, căldură dar și respirabilitate, aceasta va deveni în scurt timp cea mai folosită jachetă din garderoba ta, chiar și atunci când ai ceva treabă prin oraș primăvara sau toamna.

Ce este softshell-ul, de ce ai nevoie de o astfel de piesă în garderobă și la ce trebuie să fii atent atunci când o cumperi îți voi povesti în acest articol ca să poți alege cea mai bună variantă pentru tine și nevoile tale.

Ce este Softshell

Softshell-ul este un tip de material tehnic care te va face fericit. Foarte pe scurt, softshell a fost inventat să umple golul dintre fleece, materialul polar moale, pufos și călduros și hardshell-ul complet impermeabil și antivânt, dar rigid, neplăcut la atingere și foarte puțin respirabil.

Mai pe larg poți citi despre Softshell în articolul dedicat Softshell – între fleece și hardshell

Ce este o jachetă de softshell si de ce ai nevoie de una

O jachetă de softshell este o haină excelentă pentru activități aerobice intense desfășurate la temperaturi scăzute cu vânt și ploaie moderate. Practic o astfel de haină îți va permite să te bucuri de activitatea aleasă chiar și atunci când te-ai încălzit, transpiri și ai nevoie de o libertate mare de mișcare.

Atât timp cât te miști aproape încontinuu, îți va fi bine în softshell. Este alegerea ideală pentru ture montane, cățărare, schi de tură, ture cu bicicleta, alergare sau prin oraș.

În plus, dacă este întreținută corect, o astfel de jachetă este extrem de durabilă și are o rezistență mare la uzură.

Layering cu o jachetă de Softshell

Jacheta de softshell poate fi folosită ca atare sau în sistemul de layering (îmbrăcarea în straturi).

Softshell nu este rezolvarea tuturor problemelor, tot vei avea nevoie de mai multe straturi în funcție de vreme. Dacă te oprești pentru un popas de odihnă, un vin cald la apres-ski, să faci mai multe poze, vei începe să simți frigul. Asta e valabil doar iarna sau la temperaturi mici. Aici vei avea nevoie și de o geacă suplimentară complet waterproof (hardshell) pentru furtună și ploi intense sau ceva izolator cu puf sau căptușeală sintetică pentru staționare pentru perioade mai lungi de timp.

Factorul căldură al unei jachete de softshell funcționează cel mai bine dacă aceasta este cât mai aproape de piele, dar nu ca prim strat. Îți recomand să porți direct pe piele, pe sub softshell o bluză de tip base layer din sintetic sau merinos pentru temperaturi moderate și un fleece (polar) pentru temperaturi scăzute.

O întrebare legitimă este dacă un fleece/polar + un hardshell nu înlocuiesc o jachetă de softshell având în vedere că astfel ai parte de beneficiile ambelor piese de echipament. Deși combinarea celor două este o variantă bună în ceea ce privește confortul termic, protecția la apă și vânt, se face rabat la respirabilitate.

Citește mai multe despre layering în Cum să fii o ceapă fericită – totul despre layering

Jachetă de Softshell vs alte jachete tehnice

Softshell a apărut ca material abia prin anul 2000, mult după invenția fleece-ului și a tehnologiilor folosite în hardshell-uri. După cum îți povesteam, a apărut ca soluție la nevoia de a umple golul dintre cele două. Până atunci aveai de ales între căldura și respirabilitatea fleece-ului dar lipsa protecției contra elementelor vremii și protecția aproape totală împotriva acestora dar o respirabilitate foarte scăzută care se traduce în condens și umezeală pe piele a hardshell-urilor.

Astfel pentru a înțele cât mai bine de ce ai face loc în garderobă unei jachete de softshell între una din fleece, un hardshell și o jachetă cu căptușeală, ți-am pregătit o comparație între acestea.

Nicio jachetă nu îți va satisface toate nevoile indiferent cât de mult costă și ce tehnologii Sci-Fi îți promite eticheta. Fiecare este potrivită pentru anumite tipuri de activități și condiții meteo și trebuie judecată ca atare.

Hardshell

În această categorie includ și jachetele de ploaie fără membrană, variantele mai ieftine dar extrem de rezistente la vânt și ploaie.

 • Impermeabilitate. Hardshell-urile sunt waterproof (nu lasă apa să treacă), softshell-urile sunt water resistant în sensul că rezistă doar la ploaie moderată și pe perioade scurte de timp.
 • Respirabilitate. Softshell este mult mai respirabil decât un hardshell și pentru activități intense este mult mai potrivit și va fi plăcut la purtare pe perioade mai lungi.
 • Rezistența la vânt. Hardshell-urile oferă o protecție mult mai mare la vânt.
 • Confort. Un hardshell este mai țapăn, oferă o libertate de mișcare mai mică și este mai neplăcut la atingere
 • Compresibilitate. Dacă un hardshell se strânge într-un pachet mic și ușor, un softshell îți va ocupa destul de mult spațiu în rucsac.
 • Durabilitate. Prin construcție un softshell este mai rezistent la uzură și în timp decât un hardshell.

Află mai multe despre hardshell în Jacheta de vreme rea – totul despre hardshell

Foița de vânt

Deși ambele sunt rezistente la vânt și oarecum la apă, un softshell este mult mai respirabil și rezistent în timp, dar și mai gros, mai puțin comprimabil. Cele două tipuri de jachete au întrebuințări complet diferite.

Dacă vrei să afli mai multe despre jachetele de vânt citește și Echipament tehnic versatil – foița de vânt sau windstopper-ul

Fleece sau polar

 • Impermeabilitate și rezistență la vânt. Chiar și modelele de fleece cu tehnologii water resistant și wind resistant sunt mult mai puțin impermeabile și rezistente la vânt decât un softshell.
 • Respirabilitate. Aici fleece-ul câștigă detașat.
 • Căldură. În condiții meteo fără vânt și ploaie, un fleece va fi mai potrivit acesta oferind mai multă căldură decât un softshell de aceeași grosime.

Află mai multe despre Polar ca xerox și adidași – totul despre jacheta de fleece

Jachete cu căptușeală

Dacă la impermeabilitate, protecție împotriva vântului și respirabilitate cele două sunt comparabile (în funcție de model), ceea ce diferențiază o jachetă cu căptușeală de una de softshell este un grad mai sporit de căldură oferită, comprimabilitate mult mai mare (în special variantele cu puf), dar libertate de mișcare mult redusă.

Ca și în cazul foiței de vânt consider că între cele două nu-și prea are rost o comparație, ambele excelând la lucruri diferite.

 Citește și Jacheta cu puf și alternativele sintetice – tot ce trebuie să știi

La ce să fii atent când cumperi o jachetă de softshell

Materialul

Cum softshell nu e numai unul? Ca și în cazul fleece-ului există mai multe variante de softshell, de la cel subțire și elastic la variante mai robuste cu interiorul din fleece dens construite special pentru vreme rece. Softshell este un tip de material țesut din polyester sau nylon, este elastic, rezistent la ploaie și vânt (moderat) și poate avea sau nu fața interioară din fleece.

Nu există aici o variantă mai bună sau mai rea ci jacheta potrivită activității pe care o vei desfășura. De exemplu, o jachetă din softshell subțire și elastic va fi ideală pentru turele cu bicicleta, cățărare, alergare și ture montane pe timp frumos.

Pentru condiții meteo mai vitrege și activități precum schi sau ture montane care presupun un ritm mai lent și multe opriri în frig, există variantele cu fleece pe interior care deși au o respirabilitate redusă oferă un plus de căldură.

Impermeabilitate și rezistență la vânt

Din capul locului trebuie să-ți spun că nu există softshell rezistent complet la vânt și ploi ci doar la variante moderate ale acestora. În funcție de nevoi și buget ai de ales între:

 • Varianta simplă

Aici intră jachetele no name, care nu promit cine știe ce tehnologii și le găsești la prețuri începând cu 100 lei. Nu sunt de neglijat dar nici de pus mari speranțe în ele. Nu fac rabat la căldură și libertate de mișcare dar vor rezista la vânt slab și doar câțiva picuri de ploaie.

 •  Tratate DWR

Tratamentul DWR deși nu foarte durabil oferă o protecție în plus împotriva apei. Acesta face ca picăturile de apă să se rostogolească de pe material și să nu se impregneze în acesta. Protecția este una moderată însemnând ploaie nu foarte intensă și de scurtă durată.

Află mai multe despre  Durable Water Repellent (DWR)

 • Cu membrană

Mult mai scumpe decât celelalte, softshell-urile acestea au o membrană impermeabilă laminată (Polartec Power Shield Pro, Gore-tex etc) între exteriorul de nylon sau polyester și interiorul de fleece. Deși mult mai rezistente la vânt și ploaie, fac rabat la respirabilitate și nu sunt de preferat în condiții de activitate intensă.

Totul despre membrane în Membrane waterproof: cea bună, cea frumoasă și cea rigidă

 • Variante hibrid.

 Deși alternarea de materiale te-ar face să crezi că sunt ceva mai ieftine, te înșeli. Aceste softshell-uri au părțile mai expuse intemperiilor (umeri, brațe) din material mai rezistent, iar restul dintr-o variantă mai subțire și respirabilă. Fie ea găselniță sau nu, producătorii le vând la prețuri destul de piperate.

Stil și croi 

Croiul unei jachete de softshell trebuie să urmeze linia corpului, să permită mișcarea și un alt strat subțire de îmbrăcăminte pe dedesubt. Vei întâlni pe etichete termenii “athletic” sau “alpine cut” care se traduc în libertate de mișcare.

Majoritatea sunt prevăzute cu elastic la tiv pentru a o putea strânge pe corp.

În funcție de activitatea pe care o deservește o jachetă are o construcție specifică. De exemplu una destinată turelor pe bicicletă va fi mai lungă în spate pentru a-ți proteja spatele în poziția semi aplecată, iar o jachetă destinată cățărării va fi ceva mai lungă și fără șireturi sau buzunare care ar deveni incomode atunci când porți hamul.

Pentru schi mânecile sunt prevăzute cu strângere cu velcro ca să acomodeze mănușile și au buzunare la piept pentru schipass. Și pentru toate trei gluga este suficient de mare și prevăzută cu strângere pentru a putea fi trasă peste cască. Unele jachete destinate turelor montane au zona umerilor întărită pentru a rezista uzurii la contactul cu rucsacul, iar variantele numai bune de alergare și bicicleală au inserturi reflectorizante.

Un alt element important sunt fermoarele plasate în zona subrațului care ajută la ventilare în caz de supraîncălzire și transpirație.

Cum îngrijești o jachetă de softshell

Tratamentul DWR nu este foarte durabil și în timp se duce, dar acest neajuns se poate repara cu aplicarea unor produse de impermeabilizare cum ar fi cel de la Nikwax. Găsești astfel de produse și detergenți pentru hainele tehnice în magazinele de echipament sportiv (prețuri 30-50 lei).

Ca și orice altă piesă de echipament nu spăla jacheta de softshell decât cu detergent special, nu folosi balsam de rufe, clor sau alți înălbitori.

După tură scoate jacheta la aerisit și nu o lăsa niciodată să zacă umedă în rucsac pentru mai multe zile.

Câteva oferte bune la jachete de softshell

 • ProAlpin are reduceri de 20% la jachetele de softshell Hannah. Mie îmi place foarte tare croi-ul la variantele de damă de la ei. Acestea sunt variante cu membrană rezistentă la 8000mm și glugă ajustabilă la cele de bărbați și detașabilă la cele de damă. Prețul în jur de 300 lei este foarte bun.
 • Salomon are reduceri între 31-39% . Mie mi-a atras atenția X ALP MID HOODIE (tot cu membrană și fleece, numai bun pentru iarnă).
 • Tot de la The North Face, modelul Cipher pentru bărbați. Are membrană Windstopper (Gore-tex).
 • Liam, model de bărbați, de la Northland se laudă cu o impermeabilitate de 15,000 mm (foarte mare pentru un softshell) și respirabilitate de 15,000 g/m²/24h.
 • Variante mai ieftine (sub 200 lei) dar bune sunt cele de la Geographical Norway modelul Tehouda și Accelerator de la Trespass pentru bărbați.
 • Jachete de softshell foarte bune, testate de mine, am găsit și în magazinele Germag de la brandul Bjornson.

*ofertele sunt valabile la data publicării articolului.

Dintre toate hăinuțele tehnice pe care mi le-am luat vreodată, cea mai utilă s-a dovedit a fi jacheta de softshell. Împreună am îndurat multe peripeții pe munte dar și în viața de zi cu zi că doar munţomana în civil trebuie să se simtă confortabil şi în oraş!

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

2 Comments

 1. 09/03/2017 at 2:13 pm — Răspunde

  Pffff, ce dea chestii am invatat de la tine. O sa te citez intr-o buna zi.

 2. Daniel
  20/11/2017 at 9:08 pm — Răspunde

  Buna!

  Ce ai alege intre:
  Geographical Norway Taos
  si
  Montane Extreme Smock

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.