Aventură și călătoriiGermania

Munții Karwendel: raiul aventurierilor (1) – informații utile

Munții Karwendel sunt cea mai mare grupă muntoasă din masivul Alpilor Calcaroși și sunt localizați între Isar, Inn și lacul Achensee. Ei se întind pe teritoriul Germaniei (Bavaria) și Austrieu (Tirol), cea mai mare parte fiind în Tirol. În total ocupă o suprafață aproximativă de 800km² și sunt raiul absolut al aventurierilor: trasee ușoare cu panorame splendide, trasee dificile cu cățărare, via-ferrata sau trasee de mountainbike.

Delimitarea standard este după văile care îi întretaie astfel: Karwendelul de Nord, lanțul Hinterautal-Vomper, lanțul Gleirsch-Halltal și Nordkette. Lanțurile laterale formează grupurile  Erlspitze, Soiern și Vorkarwendel, Falken, Gamsjoch și  Sonnjoch.

Dacă și pe tine bate gândul de o vacanță activă într-un loc cu munți înalți, aer curat și liniște cât cuprinde, un loc potrivit pentru potecăreți, cățărători, bicicliști, Karwendel este destinația ideală.

În această zonă foarte extinsă există doar 21 de cabane, majoritatea îngrijite de Clubul Alpin German sau Austriac, 18 dintre ele fiind deschise pentru public. Aceste cabane sunt de obicei punct terminus pentru traseele de mountaibike sau cele ușoare și punct de intrare pentru traseele mai dificile.

Karwendelul are nu mai puțin de 125 de vârfuri ce trec de 2000m. Iată care sunt cele mai importante, iar eu îți voi povesti despre patru dintre ele:

Cum ajungi în Karwendel

Cu trenul

Dinspre vest – ruta Munchen – Innsbruck via Mittenwald (Germania) sau Scharnitz (Austria) până la valea Inn-ului. Mittenwald și Scharnitz sunt principalele sate de unde ai acces turistic la lanțul bavarez, respective austriac.

 • Pentru Mittenwald recomand Bayern Ticket care costă 25 euro pentru o persoană, 31 euro pentru două, 37 pentru trei, 43 euro pentru patru persoane și 49 euro pentru un grup de cinci persoane. Cu acest bilet poți călători nelimitat, toată ziua, în regiunea Bavariei cu transport regional (mai puţin trenurile de viteză inter-city sau ICE) și îl poți cumpăra online, din gara principală sau de la orice automat de la metrouri. Bayern Ticket sunt pre-validate (nu este nevoie să le compostezi în nici un mijloc de transport), dar trebuie să îţi scrii numele pe el şi să ai un act de identitate la tine. Aceste bilete sunt valide începând de la 9.00am până la 3.00am ziua următoare.
 • Pentru Scharnitz îți trebuie un bilet și pentru Austria, iar valabilitatea lui Bayern Ticket se oprește la Mittenwald, deși până la Scharnitz mai sunt doar 10 minute. Ca să nu te complici cu combinații de bilete, îți recomand RegioTicket Werdenfels + Innsbruck disponibil la tonomatele DB din Gara centrală la prețul de 27 euro. Au același regim ca Bayern Ticket doar că se pot folosi de la 0am până la 3am a doua zi și va trebuie să schimbi trenurile în Garmisch-Partenkirchen.

Trenurile către Gramish pleacă din oră în oră la .32minute. Până în Mittenwald faci 1:51 minute și până în Scharnitz 2:01 minute (doar că vei schimba în Garmish-Partenkirchen, durata transfer 8 minute).

Dinspre sud – ruta Rosenheim – Kufstein – Innsbruck, să știi că Unterinntalbahn trece pe lângă Karwendelul austriac pe toatălungimea sa.

Dinspre est – de la  Jenbach din Unterinntal (conexiune cu Unterinntalbahn), Achenseebahn te duce până la lacul Achensee.

Pleisenspitze (2569m) în plan central văzut de pe Karwendelul german

Cu mașina

Din nord ai următoarele variante:

 • Pe A96 spre Garmisch-Partenkirchen de unde continui pe B2 spre partea vestică a Karwendel-ului lângă Mittenwald spre Scharnitz
 • De pe A9 (Munich-Salzburg) ieșirea pe B307 ce trece prin zona lacului Tegernsee către regiunea lacului Achensee, pe partea estică a Karwendel-ului și apoi până la Unterinntal
 • Din Munchen pe B13 via Bad Tölz și Lenggries spre partea nordică a masivului

Dinspre sud – Inntalautobahn

După cum vezi din captura de pe Google Earth, înafară de circumferința masivului, drumurile/traseele nu sunt accesibile spre văi sau interior cu mașina. Există drumuri forestiere multe și line, dar nu sunt deschise pentru public. Pe aceste drumuri circulă doar mașini de transport marfă către cabane și probabil operațiunile de salvare/evacuare. Tu vei putea aborda masivul doar la picior sau cu bicicleta, majoritatea traseelor fiind combinații de “bike&hike” cu cazare peste noapte la cabanele alpine.

Cazare

Desi e tentant, nu recomand să cauți cazare în Mittenwald sau Scharnitz sau alte sătuce de munte. Desi acestea arată delicious cu floricele colorate la geamuri și animate pe timp de zi, după ora șase seara devin orășele fantomă, pustii și totul este închis. Eu am preferat din nou  să stau în Munchen și să vin cu trenul în fiecare zi, iar data viitoare (da, sunt sigură ca voi reveni) voi alege Innsbruck.

Citește și Cum încap două săptămâni de vacanţă activă într-un bagaj de mână.Booking.com

Planificarea aventurilor

Vara trecută am mers pentru prima dată pe partea bavareză și am făcut un singur traseu. Nu știam la ce să mă aștept și timpul fiind scurt nu m-am aruncat prea tare. Nu am apucat să-ți povestesc cum a fost dar mă voi revanșa în seria ce urmează. Când m-am întors în Karwendel vara aceasta am făcut eforturi titanice să mă documentez și să răzbesc printre puținele informații pe care le-am găsit în engleză, să mă ajut cu google translate, să dibui hărți și poze de pe diverse trasee și să înțeleg exact la ce să mă aștept.

Citește și Vacanță activă în Bavaria – tot ce trebuie să știi.

Pentru încălzire îți recomand pliantele oficiale pentru traseele de mountainbiking și montane de pe partea germană.

M-am ajutat mult de outdooractive.com și maps.kompass.de pe partea de hărți și trasee, iar dacă știi germană, ai cărți de aventură și trasee la discreție.

Alte resurse:

În articolele viitoare îți voi povesti pe îndelete ce am văzut, ce trasee am făcut, pe ce vârfuri am ajuns și ce planuri am făcut ca să te poți bucura și tu de minunățiile Karwendel-ului:

 1. Pleisenspitze
 2. Westliche Karwendelspitze
 3. Birkkarspitze
 4. Wörner
Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

2 Comments

 1. Flavia
  24/08/2017 at 4:35 pm — Răspunde

  Sa ne spui si aproximativ cat a costat vacanta acolo 😀

  • Mary
   24/08/2017 at 6:27 pm — Răspunde

   N-am făcut un calcul total, dar pe bucăți ar fi cam așa:
   – biletele de avion – mai puțin de 100E luate cu o lună-două înainte
   – bayern ticket e 25E/zi și acoperă toate mijloacele de transport pe care le vei folosi în ziua aceea
   – mâncarea la cabane costă 8-15 euro un fel principal și băuturile sunt 3-4 euro
   – telecabinele sunt scumpe (>20E dus-intors), eu luam doar urcare si costau 10-15-16E depinde unde erau

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.