Aventură și călătoriiBocănceiBulgaria

Cascada Kaya Bunar și Ekopateka Hotnitsa – aventură de weekend

La doar 180km de București și cu un traseu prietenos cu toți bocancii, fie ei experimentați în căutare de o tură de relaxare sau începători doritori de ceva cu un pic de adrenalină dar nu foarte-foarte,  cascada Kaya Bunar (Bulgaria) și poteca eco care pornește din spatele său sunt  o alegere excelentă pentru o aventură de weekend.

Cum ajungi:

Pe drumul dinspre București spre Veliko Tarnovo (E85) din Samovodene  se face dreapta și apoi stânga la prima intersecție până în satul Hotnitsa. De aici este simplu, indicatoarele verzi cu Ekopateka te vor ghida pe lângă birtul satului și apoi până în fața cascadei unde vei putea parca. Chiar înainte de parcare mai este o bifurcație unde trebuie să faci dreapta după săgețile roșii pictate cu vopsea pe asfalt și care indică “Vodopad” (cascadă). Drumul este asfaltat și foarte bun, accesibil cu orice tip de vehicul.

Dacă te-ai decis la un city break în Veliko Tarnovo, poți ajunge aici foarte ușor și cu bicicleta, din oraș fiind doar aproximativ 20km.

Citește și Veliko Tarnovo – un city break pentru aventurieri

Traseul:

Ușor, de relaxare, necesită atenție doar pe câteva porțiuni cu scări de lemn. Timpul oficial al traseului este de 1,5 ore. Noi l-am străbătut în aproximativ o oră dus/întors cu timp de poze. Nu există apă potabilă pe traseu (nu-ți recomand să bei din bălți oricât de frumos colorate ar fi).

Echipament recomandat: bocanci sau ghete/pantofi de trail running cu talpă aderentă pentru că sunt zone unde se alunecă ușor.

Prima dată am ajuns în fața cascadei Kaya Bunar în martie 2013 și acum, fiind decembrie, aveam ceva emoții că apele turcoaz care aduc a Plitvice în miniatură ar putea să fie mai degrabă cenușii. Spre deosebire de atunci, acum eram și cu bebe la purtător, însărcinată în șapte luni, așa că aventura urma să fie un pic diferită. Dar vremea a fost superbă cu soare și temperaturi de peste 5 grade și cu pauze ceva mai dese după fiecare urcuș, tura s-a dovedit a fi una de ținut minte și promis că o vom repeta.

Cât de compatibil a fost traseul cu sarcina de 7 luni? Cu grijă și atenție nu a fost deloc periculos. Singura problemă a fost la coborârea scărilor pentru că nu vedeam unde pun piciorul, dar am modificat tehnica coborârii cu spatele în cea a coborârii pe o parte. Cheia succesului: pauză după fiecare urcare și musai o sticlă cu apă. Beneficii vs. efort? De necomparat. Mișcarea în aer liber mi-e medicament pentru orice durere, mă umple de endorfine și mă ajută să dorm mai ușor noaptea (ceea ce în ultima perioadă e din ce în ce mai dificil).

Citește și Însărcinată pe munte? Interviu Bear Grylls cu burtă

Poteca eco sau Ekopateka de la Hotnitsa, cum o numesc bulgarii, este de fapt un canion prin care râul și-a făcut loc ca să sfârșească cu o cascadă și un lac de toată frumusețea. Traseul începe din dreptul cascadei și constă într-o alternare de scări și podețe de lemn care te trec de pe un perete pe altul. Intrarea efectivă în traseu este imposibil de ratat chiar și în cazul în care nu-ți poți lua ochii de la cascadă. Un rând de scări de lemn urcă în stânga căderii de apă.

Kaya Bunar Hotnitsa01

Întoarcerea se poate face pe același drum sau, dacă nu vrei să cobori scările abia urcate, pe la jumătatea drumului vei vedea un marcaj cu vopsea “Easy way back”. Bulinuțele roșii/portocalii te vor duce, după un cocoț ușurel pe stânci, pe lângă canion, pe teren plat și te vor coborî în fața cascadei.

Cazare bună în Veliko găsești aici.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

3 Comments

 1. Monica
  15/12/2015 at 3:24 pm — Răspunde

  Ioi ce fain arata!!!!! Tre sa ajungem si noi pe acolo 🙂

 2. 12/02/2016 at 1:13 pm — Răspunde

  Frumos! M-ai “curentat” cu vecinii. Cred ca in martie voi merge intr-o “mixta”: trotineta si bocanci :). Multumesc.

 3. 20/08/2018 at 10:52 am — Răspunde

  Hey! Am fost si noi, plecand de la ideea data de voi. Super fain. Multumim 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.