Aventură și călătoriiFăgăraştrasee munte

Moldoveanu prin Valea Rea – cel mai scurt traseu către vârf

Pe lista oricărui iubitor de munte se află la loc de cinste un traseu pe Moldoveanu, ăl mai înalt și mai impunător munte de la noi din țară. Din fericire, traseele care duc către mult râvnitul vârf sunt suficiente și pentru gustul și îndemânarea fiecăruia.Traseul prin Valea Rea are avantajul de a fi cel mai scurt, putând fi străbătut dus-întors într-o zi.

Vârful Moldoveanu prin Valea Rea nu este pentru cei care abia au băgat piciorul în bocanci dar, în ciuda câtorva urcușuri susținute, traseul nu poate fi numit dificil sau periculos. Iar dacă pe lângă distanța redusă a turei mai adaugi și una dintre cele mai spectaculoase cascade și peisajul unic a Căldării glaciare pe care o vei străbate în drum spre vârf, acest traseu este printre preferatele mele.

Cum ajungi

Din Pitești se intră pe E574 spre Câmpulung apoi după Purcăreni virezi la stânga pe DJ731 până la Sboghițești unde se bifurcă drumul spre Nucşoara la stânga și Slatina la dreapta. Tu vei urma drumul spre Slatina. Există drum către intrarea în traseu și din Nucșoara dar nu poate fi străbătut decât cu o mașină de teren.

Slatina – Lacul de acumulare Vasalatu – Stana din Valea Rea (Stâna lui Burnei)

Distanța: 40 km neasfaltați pe care îi vei străbate în aproximativ 2 ore. Drumul este unul forestier, cu pietriș pe alocuri și câteva gropi. Poate fi străbătut lejer cu orice autoturism care nu are garda foarte joasă. La prima intersecție trebuie să mergi spre dreapta, în rest vei urma drumul care te va duce până în fața stânei unde poți lăsa mașina.

Sfat: Nu te grăbi! Drumul este foarte frumos presărat din loc în loc cu căderi de apă și poienițe numai bune de campat.

Traseul

triunghi-rosu  Stâna din Valea Rea (1460m) – Căldarea Văii Rele – Iezerul Trunghiular (2156) – Portița Viștei (2310m) 

Marcaj și timp: triunghi roșu ; aproximativ 3 ore

Chiar la intrarea în traseu vei întâlni două indicatoare pe care te sfătuiesc să le ignori. Odată ajuns în dreptul stânei pornește aparatul foto și privește spre stânga ta la o minunăție de cascadă. Nu de alta, dar cu ochii la Cascada Mare a Văii Rele  care domină peisajul din fața ta s-ar putea să o ratezi pe aceasta.

Bucata aceasta de traseu are doar două urcări, nu este deloc dificilă și poate fi stăbătută și de începători. Prima urcare până în Găleata Văii Rele șerpuiește întâi pe o potecuță cu pământ și vegetație ca mai apoi urcușul să devină ceva mai susținut pe pietriș. Nu sunt zone expuse și nici pericol de accidentare. Singura precauție este să ai ceva de pus pe cap și cremă cu protecție solară pentru că nu există umbră deloc.

Odată ajuns în Găleata Văii Rele mlaștina ia locul pietrișului și peisajul se schimbă brusc. Căldarea a fost modelată de ghețari care au săpat în rocile muntelui. Ici-colo lăculețe de mici dimensiuni cu insule de vegetație îți amintesc mai mult de o deltă. În partea stângă este străjuită de Galbena și Vârful Roșu (2465m), în dreapta de Muchia Văii Rele, iar drept în față, ca să nu mai ai niciun dubiu despre punctul final al traseului, este mărginită de masivele Viștea și Moldoveanu cu unele dintre cele mai înalte vârfuri din țară.

Sfat: Nu te abate de la potecă pentru că este mlaștină mai peste tot și să nu strivești vegetația. Tot aici observă pârâul din care se formează Cascada Mare a Văii Rele care își are izvorul chiar aici în găleată și alimentează-te cu apă proaspătă și rece.

Următoarea urcare începe din căldare și duce în nici 30 de minute la Iezerul Triunghiular, un lac glaciar care și-a primit numele de la forma pe care o are. Aici este un loc bun în care poți să campezi, sau la încă o jumătate de oră spre dreapta poți ajunge la Refugiul Viștea. Continuând urcarea spre dreapta ajungi repede în Portița Viștei.

banda rosie Portița Viștei (2310m) -Vârful Viștea Mare (2527m) 

Marcaj și timp: bandă roșie; 30 minute

Panorama asupra întregii găleți glaciare, a Văii Viștei și a traseului ce duce spre Sâmbăta vine cu prețul unui urcuș mai dificil pe pietre, uneori frate cu scrambling-ul. Dacă ești amator de stâncă ca mine, porțiunea asta îți va fi cu siguranță pe plac.

punct_rosu Vârful Viștea Mare (2527m) – Vârful Moldoveanu (2544m)

Marcaj și timp: punct roșu; 30 minute

Odată ajuns pe Vârful Viștea, creasta impunătoare a Moldoveanului este la doar o aruncătură de băț, dar ceea ce începe ca o potecă de creastă generoasă devine o scurtă porțiune destul de expusă prevăzută cu lanțuri. Nu este nici pe departe ca celebrul traseul La Lanțuri din Piatra Craiului, dar necesită toată atenția ta.

Moldoveanu095

Pentru întoarcere poți urma același traseu și ajungi jos în aproximativ 2 ore. Coborârile nu sunt solicitante. Există și varianta nemarcată pe la Lacul Galbena, dar nu o recomand dacă nu știi deja traseul.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

102 Comments

 1. 27/07/2015 at 1:37 pm — Răspunde

  Buna,
  As vrea sa fac traseul asta in curand si sa petrec cateva zile la cort in zona. Am cateva intrebari totusi.
  Se poate sta cu cortul pe langa stana sau stana este in functiune si sunt caini, etc?
  Este pericol de animale salbatice (urs) in zona?

  Multumesc,
  Razvan Anton

  • Maria Radu
   27/07/2015 at 2:28 pm — Răspunde

   N-am văzut corturi lângă stână și deși acum era goală, cred că este folosită din când în când. Dar ai varianta de a campa undeva un pic mai jos pe drum la aproximativ 10 minute de stână. Erau oameni campați acolo. O altă variantă ar fi sus în găleată lângă Iezerul Triunghiular.
   La stână erau indicatoare cu ‘Atenție urs!”
   Tură faină să ai!

   • 27/07/2015 at 4:20 pm — Răspunde

    Multumesc.

   • George
    28/07/2015 at 8:46 am — Răspunde

    Cum adică, în găleată?

   • Bogdan
    27/09/2015 at 10:49 am — Răspunde

    Nu mai este refugiul de sub Viştea?

    • Maria Radu
     28/09/2015 at 3:34 pm — Răspunde

     Ba da, este același refugiu, dar este cam la o jumătate de oră de mers de Viștea pe traseul spre Sâmbăta.

   • Ion
    28/01/2018 at 5:53 pm — Răspunde

    Buna. Sunt din Ucraina si vreau sa ajung pe Moldoveanu. Aproximativ pe 10 iunie se poate urca, nu e prea frig?

    • Maria Radu
     06/02/2018 at 11:20 pm — Răspunde

     Bună, depinde de cum va fi vremea atunci, dar tot ce-i posibil să fie ok. Stai cu ochii pe Meteoblue.

 2. Elena
  27/07/2015 at 5:58 pm — Răspunde

  Hey,

  Exista pe parcursul traseului/ in proximitate vreo cabana/loc unde se poate innopta? Asta in conditiile in care as vrea sa fac traseul in 2 zile 🙂

  Merci!

  • Maria Radu
   28/07/2015 at 11:21 am — Răspunde

   Poți campa lângă Iezerul Triunghiular cu cortul sau la Refugiul Viștea. Nu există nicio cabană pe traseu.

 3. Georgiana St.
  28/07/2015 at 1:16 pm — Răspunde

  Buna Maria si bine te- am gasit !
  E prima data cand dau de blogul tau. Si m- ai cucerit iremediabil 😀 Eu abia acum prind gustul drumetiilor pe munte ..zona in care stau nu mi- e prea favorabila (Vaslui ) insa am o gasca de fete de la sala si ne- am propus sa batem tara in lung si- n lat , cat ne- or tine picioarele 🙂 Urmeaza sa plecam pe Vf Toaca din Ceahlau pe la sf lui aug. Insa deja , dupa articolul tau , ma gandesc ptr la anu ‘ la o drumetie faina rau 🙂 Gata , ma abonez ..si sunt cu ochii pe tine ! Multumim ptr inspiratie , ptr informatii si minunatele fotografii! Care pot fi si mai multe, sa stii ! Nu s- ar plictisi nimeni 😉

  • Maria Radu
   28/07/2015 at 2:06 pm — Răspunde

   Awwwwk, ce drăguț. Mulțumesc frumos! Călătorie faină să aveți!

 4. Loredana
  09/08/2015 at 10:59 am — Răspunde

  Buna, Maria! Foarte fain articolul si extrem de motivational!! Varful Moldoveanu era on our to do list, dar informatiile pe care le.ai sharuit cu noi, ne-au convins sa urmam sugestia ta. Astfel ca vrem sa-l punem in practica in weekendul ce vine, numai ca am o intrebare. Drumul de 40 km spuneai ca se poate face si cu o masina care nu e de teren, dar sa nu aiba garda foarte joasa. Poti sa-mi spui, te rog cu ce masina ai fost tu? Astfel imi pot face o idee daca garda unui golf 7 poate fi propice pentru un astfel de drum sau nu. Multam fain!! p.s. Asteptam sugestii de trasee la fel de faine si articole geniale, asa cum ne-ai obisnuit!

  • Maria Radu
   23/08/2015 at 2:17 pm — Răspunde

   Bună Loredana, am fost cu o Skoda, iar pe drum erau mașini de toate felurile. Cu grijă merge cu orice fel de mașină care nu este extrem de joasă.

 5. Corina
  10/08/2015 at 12:32 pm — Răspunde

  Vrem sa ajungem si noi peste doua saptamani, insa acum ma ingrijoreaza drumul forestier de la Slatina catre stana, noi avem un Opel Astra:( este f rau?

  Multumesc!

  • Maria Radu
   23/08/2015 at 2:15 pm — Răspunde

   Drumul forestier este așa cum îl poți vedea din poze, noi am fost cu o Skoda.

 6. marius
  11/08/2015 at 5:53 pm — Răspunde

  Buna,

  In weekendul 15-16 August , dorim sa mergem pe traseul mentionat de tine.
  Suntem un grup de 5-6 persoane. Intrebanrea mea este daca drumul forestier de 40 de km ,de la Slatina pana la Stana lui Burnei se poate practica si cu o buburuza,un Renault Twingo si posibil o motocicleta. Noi am dori si sa ne campam pe undeva pe aproape de locul unde o sa parcam masinile. Vrem sa urcam Sambata de la ora 10:00 ( ora la care o sa ajungem acolo daca plecam la 5 dimineata din Bucuresti) si sa coboram pana la ora 20:00 catre corturi si masini. Duminica este pauza de relaxare inainte de plecarea catre casa. Crezi ca ne putem incadra in cele 8 ore de traseu dus-intors ?! Grupul are un ritm de mers normal…nici ca melcu dar nici mers rapid. Multumesc frumos !
  Faci o treaba foarte buna cu acest site si ma bucur sa vad ca promovezi aceste valori!

  • Maria Radu
   23/08/2015 at 2:15 pm — Răspunde

   Bună, îți răspund mai târziu în caz că nu ați apucat să mergeți deja. După cum spuneam în articol traseul este de 6 ore dus-întors așa că nu văd de ce nu v-ați încadra în cele 8 ore. Drumul forestier este așa cum îl poți vedea din poze, nu am Renault Twingo și nu mă pricep la mașini, dar cu grijă mergea cam cu orice automobil nu foarte jos.

  • Mihai
   28/08/2015 at 5:10 pm — Răspunde

   Buna Maria,

   As dori sa stiu cand ati facut aceasta excurisie, intrucat ma cam ingrijoreaza debitul cascadei. Imi este teama ca nu o pot observa in toata splendoarea ei. Multumesc!

 7. Aetius
  30/08/2015 at 7:57 pm — Răspunde

  Am fost saptamana trecuta aproape de varful Moldoveanu!Se poate face, dar trebuie sa ai conditie fizica, de la Stana lui Burnei trebuie sa urci mult,iei muntele in piept!Am vazut un cort undeva inainte de a ajunge la Stana lui Burnei!Drumul forestier era bun mai demult, e cam nasol, sa zicem ca se poate face, de ex cu un Logan….cu Volkswagen e nasol, e f joasa, se poate cu mare atentie,
  am prins si masina cu lemne si am facut 40 de km in mai mult de 3 ore.Recomand cazare in Nucsoara, ca sa fiti aproape, sau cu cortul, eu m-am cazat in Bradet,de acolo mai ai 2 ore pana la Nucsoara!

 8. 31/08/2015 at 11:05 pm — Răspunde

  Hey, Negoiu e mai înalt ca Viștea 😀

 9. alex
  30/09/2015 at 10:43 am — Răspunde

  Hei!

  Un filmulet cu aventura noastra pe Moldoveanu, urcare prin Valea Rea – sper sa va placa:

  https://www.youtube.com/watch?v=tOeufE-2brI

 10. marius
  02/11/2015 at 11:17 am — Răspunde

  Este superb traseul respectiv !
  Am fost sambata pe 30.10.2015,
  mare grija sa nu faceti ca noi…noi am facut dreapta putin mai devreme decat trebuia( era triunghi albastru, nu rosu, dar am observat tarziu marcajul) si ne-am trezit cu masina undeva in padure unde erau sleauri facute de catre camioanele de se perinda pe acolo cu pomi defrisati , am facut cale intoarsa si am nimerit cu usurinta apoi drumul forestier de merge pana la stana. Drumul forestier este bun si se poate parcurge incet cu orice masina.
  Urcarea de la stana a pornit de la ora 13:30 ( tarzior) la ora 5 eram sus pe acoperisul tarii si priveam apusul…coborarea a fost la frontala de la lacul tringhiular pana jos la masina. Este superba zona…am urcat in 3.5 h si am coborat in 2.5h .Multumim mult de indicatii , sunt foarte precise si ca locatie si ca timp ! Felicitari pentru blog , faci o treaba foarte buna pentru muntomani !

 11. Elisaveta Vasilescu
  16/05/2016 at 12:45 pm — Răspunde

  Buna sa-ti fie ziua Maria Radu,
  Ieri pe 15 mai 2016 am fost pe traseul descris foarte frumos de tine. Este minunat O superba zona pe care este pacat sa nu o vizitezi. Drumul forestier este foarte bun. O portiune de cativa metri era noroi (a poluat mult in primavara asta) dar cu atentie treci fara probleme cu masina. Am intalnit si Dacia, si BMV, si alte tipuri de masini care nu erau prea inalte -deci nu neaparat de teren- Am ajuns doar pana la cele două indicatoare (deci pana la stana si cascada din stanga). Daca tii drumul drept nu ai cum sa te ratacesti,,, Te duce drumul daca nu te abati—nici stanga nici dreapta.
  Fiind nepregatiti pentru a urca – plecasem la o mica plimbare – am vazut peisaje mirifice Nici timpul nu ne mai permitea. Dupa multe poze si dupa ce am respirat acel aer benefic ne-am intors cu promisiunea ca vom reveni pregatiti pentru urcus. Cautand traseul pe care l-am parcurs nepotica mea a gasit blogul tau. Felicitari pentru blog. Ajuta mult pe cei pasionati.

  • Maria Radu
   16/05/2016 at 3:39 pm — Răspunde

   Mă bucur mult că ți-a plăcut zona și traseul până acolo, să reveniți musai pentru urcuș. Mulțumesc frumos pentru aprecieri.

 12. Gabriel
  31/05/2016 at 9:50 am — Răspunde

  Buna,Maria.Mi-as dori sa fac acest traseu,dar am o singura problemă.Nu am masina.Este alta modalitate,circula multe masini in septembrie,pot gasi o ocazie?Felicitări,frumoasa descriere.astept raspunsul tau.

  • Maria Radu
   31/05/2016 at 11:18 am — Răspunde

   Bună, curse în zonă nu sunt , iar să aștepți la ocazie nu mi se pare o idee bună pentru că ești condiționat de timp. Îți sugerez să intri pe grupurile montane de pe facebook sau/și pe carpați.org și să întrebi acolo dacă merge cineva sau să faci gașcă cu cineva.

 13. Romeo
  12/06/2016 at 9:33 am — Răspunde

  Salutare,

  am fost ieri, 11.06.2016, in conditii de vreme ploioasa pe acest traseu si as vrea sa adaug urmatoarele:
  – traseul pe drumul forestier (daca ai noroc sa-l nimeresti din prima) poate dura 2-3h daca prinzi utilaje care taie padurea pe drum (nu se poate trece pana nu termina ei de incarcat sau ce au de facut)
  – risti sa ramai impotmolit cu un autoturism cu garda mica (manevrele facute de utilaje pe loc si simpla trecere a camioanelor aproape ca fac un terci din drumul ala, cu sleauri peste 15-18 cm – limita unui logan). Stiu ca au trecut niste masini normale dar presupun ca si-au luat avant si au trecut cu viteza, fara sa se opreasca :). Asa faceam eu cu vechea masina. Daca tii totusi la masina, nu o chinui asa.
  – “La prima intersecție trebuie să mergi spre dreapta, în rest vei urma […].” – Nu vreau sa fiu carcotas, insa cred ca trebuie eliminata prima parte. Poate induce lumea in eroare. Sunt multe de “prima intersectie” pe traseu. Recomandarea generala si cea mai buna e sa se urmeze cursul Raului Doamnei. Cum se ajunge la Slatina, este important sa se identifice care dintre firele de apa e acesta.
  – Pentru muntomanii ocazionali, recomand sa mai astept cel putin o luna (din iulie incolo) pana sa faca acest drum. E inca foarte multa zapada sus, vegetatia e plina de apa. Acum erau necesari coltari, pioleti, parazapezi, ghete impermeabile ca sa ajungi pe varf.
  *Recomandarea mea e sa nu abordati traseul acesta cu masina in perioade cu ploi indelungate. Drumul poate deveni foarte anevoios si relativ periculos, cand am fost eu tocmai era un utilaj care degaja pamantul cazut pe drum. Era suficient cat sa acopere o masina mica (sa nu mai zic de copaci cazuti peste drum).

  • Maria Radu
   13/06/2016 at 1:42 pm — Răspunde

   Mulțumim frumos pentru detalii, sunt de foarte mare ajutor.

  • Lucia
   14/06/2016 at 5:59 pm — Răspunde

   Multumim de informatii Romeo…vrem si noi sa facem tura sambata in 25 iunie…dar daca este foarte multa zapada.. ne mai gandim…pana la Vistea cum este?

   • Romeo
    17/06/2016 at 6:34 pm — Răspunde

    Va recomand sa mai amanati tura un pic. Nu cred ca se va elibera creasta de zapada asa repede. Noi am ajuns pana 2320m, la refugiu, in conditii acceptabile. Nu ar mai fi fost mult pana la Vistea, insa nu eram echipati corespunzator (lipsa coltari pt gheata/zapada de pe cararea ingusta) plus vremea foarte apriga, ploi si rafale de vânt… m-au determinat sa conduc grupul spre abandon. Safety first! 🙂 mai ales ca pana acolo peisajul a fost superb si efortul suficient.

 14. C-ION
  13/06/2016 at 11:15 am — Răspunde

  Hello Maria
  multumesc de pont, vara asta voi calca si eu pe urmele tale!

 15. Robert Salamon
  22/06/2016 at 11:16 pm — Răspunde

  Hy Maria

  Multumim mult pentru toate sfaturile. Am o intrebare importanta! Cat este de sigur sa-ti lasi masina parcata la Stâna lui Burnei? Noi nu locuim in Romania deja de multi ani. Cand am fost in slovenia nu aveam nici o problema sa lasam masinile unde vroiam. La Stana nu sunt furtuti?

  • Maria Radu
   24/06/2016 at 11:28 am — Răspunde

   Bună, eu cred că este sigur și că nu vei rămâne fără mașină. Noi n-am avut probleme și nici n-am auzit la altcineva. Tură faină!

 16. July
  05/07/2016 at 4:51 pm — Răspunde

  Traseul asta e realizabil cu bebe, in varsta de 11 luni, purtat in SSC? Nu suntem incepatori, dar suntem departe de avansati in ceea ce priveste relatia cu muntele.

  • Maria Radu
   05/07/2016 at 7:10 pm — Răspunde

   Cred că până în căldare puteți ajunge fără probleme. Urcarea pe Viștea și apoi porțiunea până pe Moldoveanu este mai dificilă și ar putea pune ceva probleme.

 17. mihai
  19/07/2016 at 3:05 pm — Răspunde

  Buna Maria,
  Se poate campa in apropierea locului unde parchezi masina pentru a incepe traseul? Intreb pentru ca am un cort de 4 persoane pe care nu-l pot cara mult timp.
  Multumesc,
  Mihai

  • Maria Radu
   20/07/2016 at 6:44 pm — Răspunde

   Puțin mai jos de stână/locul de unde începe traseul pe partea dreaptă am văzut multe corturi.

 18. andrei
  31/07/2016 at 11:19 am — Răspunde

  Hello,

  Am facut traseul pe data de 27.07.16.

  Pe drumul forestier, faci la dreapta cand dai de o troita. Este un drum ingust ce merge inainte si unul mai larg la dreapta. La baraj urci in stanga. Pe drumul forestier am facut cam 2.5h pe un sens. Se poate parcurge cu orice tip de masina atata timp cat ai rabdare. Noi am fost cu un WV BORA combi, diesel, cu garda de sol mai joasa si am atins de mai multe ori dar scutul de fier este sfant. Ai nevoie doar de multa rabdare.

  Traseul este superb. Dupa ce urci prima parte si ajungi sus, inainte de urcarea finala spre varf parca esti in alta lume/tara. Este superb. Noi am facut traseul in 9 ore dar ne-am intors pe banda albastra impreuna cu salvamontul care ne-a prins din urma pe varf.

  Traseul este recomandat unor persoane care au mai pus bocanci/adidasi de munte in picioare.

  Mult succes si poteci uscate,
  Andrei

  • Mary
   01/08/2016 at 12:23 pm — Răspunde

   Ne bucurăm mult că v-a plăcut!

 19. Ioana
  01/08/2016 at 2:31 pm — Răspunde

  Buna ,

  Dorim sa facem acest traseu in weekend-ul urmator, 6-7 august. Intrebarea mea este legata de vestimentatie, mai exact cat de grosi sa fie pantalonii si bluza? Ceva recomandari? E evident ca o sa imi iau ghete in picioare.

  Multumesc,
  Ioana

 20. Madalina
  08/08/2016 at 6:08 pm — Răspunde

  Am facut traseul in acest weekend, iti multumesc pentru descrierea detaliata, ne-a fost de mare ajutor. Am avut soare la urcare iar la coborare s-a lasat o ceata deasa care a a facut traseul sa fie aproape de nerecunoscut. In sensul bun 🙂 Tu ai aflat cumva in drumul tau ce reprezinta resturile metalice din caldare? Sunt oare parte dintr-o fosta constructie?

  • Maria Radu
   12/08/2016 at 7:55 pm — Răspunde

   Din ce am citit cică ar fi resturile unui elicopter străin.

   • Marius
    14/07/2018 at 7:58 pm — Răspunde

    Bună Maria. Unde ai citit despre acest lucru. Nu am găsit nimic.

 21. Jeremy
  12/08/2016 at 1:02 pm — Răspunde

  Buna,
  Se poate urca pe acest traseu daca avem un catel dupa noi? Ma preocupa in special portiunea unde sunt lanturi, daca putem trece cu el in siguranta sau nu.
  Multumesc pentru raspuns si pentru celelalte informatii utile de pe blog 🙂

  J.

  • Maria Radu
   12/08/2016 at 7:54 pm — Răspunde

   Bună, nu știu ce să te sfătuiesc, porțiunea este destul de expusă. Uită-te la fotografiile mele, mai caută și altele ca să-ți faci o idee despre cum este porțiunea și dacă te încumeți cred că l-ai putea asigura pe cățel cu un ham (mă refer la hamul de căței de care se prinde lesa) ca să-l ai mereu sub supraveghere.

 22. Mihai S
  13/08/2016 at 2:12 pm — Răspunde

  Salut,
  Sunt un impatimit al muntelui, am facut o pauza de expeditii montane pina de curand, am la activ Vf. Ciucas. Vf. Gropsoarele, Vf. Omu….dar tare as vrea sa ajung si pe Moldoveanu, mai ales ca am descoperit aici acest traseu relativ scurt….de o zi, asa cum imi place si mie acum timpul asta care unora ne este din ce in ce mai scurt, trece din ce in ce ma repede….
  Problema este ca nu am partener sa urc, toti ma amana pt Septembrie si nu as vrea sa ajung singur acolo, din mai multe motive…..
  Asa ca, daca sunt si altii ca mine ii astept sa imi dea un semn sa ne strangem 2 sau mai multi sa strabatem acest traseu si sa ajungem pe acoperisul tarii….

  Si multumiri Maria Radu pt ca ai impartasit cu noi experienta ta….

 23. Simona
  15/08/2016 at 12:08 pm — Răspunde

  Buna Maria,

  am fost ieri (14.08.2016) pe traseu si a fost foarte frumos, descrierea ta este foarte acurata, respectiv toate sfaturile au fost foarte utile / apreciate 🙂

  O rugaminte MARE am catre toti oamenii care citesc aceste randuri: NU (MAI) ARUNCATI GUNOAIE in natura, nu aveti niciun drept!

  Cum ii lasa inima pe unii sa faca asta? Cum? Ieri am adunat de pe munte un rucsac de cutii de bere, cutii de conserve, ambalaje de dulciuri, pungi de plastic, cioburi, etc. O basculanta sa fi avut si tot nu era suficienta.

  Educati-va oameni buni si educati-va si copiii sa aprecieze si sa pastreze curata natura, asta daca vreti sa o mai avem si peste cativa zeci de ani.

  Numai bine

 24. bogdan
  16/08/2016 at 1:24 pm — Răspunde

  Salut

  am facut traseul in acest weekend.
  Maria – multumesc pentru material, l-am folosit din plin pentru planificarea excursiei.
  Am profitat de cele trei zile libere si nu am fost pe fuga de loc. Am plecat din Bucuresti sambata dimineata si ne-am cazat in Curtea de Arges, din motive de confort 🙂
  Duminica am plecat de la pensiune la 6.20 dimineata, iar la 9.30 am parcat in zona stanei lui Burnei (cred ca aglomeratie mai mare decat sambata asta nu a mai vazut Moldoveanu de mult).
  Am fost un grup de 6, cu varste intre 14 si 42 de ani. Conditia fizica ne-a obligat sa luam pauze destul de numeroase, insa in felul asta ne-am bucurat de peisaj. Apropo, peisajul mi se pare absolut spectaculos!
  Traseul are, asa cum bine spune Maria, 5 segmente distincte:
  – Valea Rea (ca opinie personala, valea asta e mai rea la coborare decat la urcare, poate pentru ca eram deja obosit dupa o zi de mers)
  – galeata glaciara (lina, usor de parcurs in regim de plimbare, plana si cu cu un view spectaculos. se termina la Iezerul triunghiular, de unde incepe…
  – urcusul spre portita Vistei – relativ asemanator cu Valea Rea. Daca ai noroc de cer senin, poti vedea orasul Fagaras de aici
  – ascensiunea spre varful Vistea – urcus pe stanci, ai deseori nevoie sa-ti folosesti mainile; urcus aparent mai dificil, dar frumos, din punctul meu de vedere. La cativa metri sub varf am “luat masa”, decizie inteleapta, intrucat pe Moldoveanu nu poti face asta (nu ai loc)
  – drumul de creasta spre Moldoveanu. Ei bine, nu sunt un montagnard experimentat, iar bucata asta m-a facut sa-mi imaginez cum se traverseaza acest traseu in conditii de vreme rea…Cu vant si ploaie gasesc acest traseu cel putin periculos pentru copii si calatori neantrenati. Duminica, singurul pericol s-a datorat aglomeratiei si ambuteiajelor create pe creasta.
  La coborare, pe bucatile 5 si 4 (asa cum le-am descris mai sus) sunt zone in care vei cobori cu spatele (relieful te obliga).
  Strict din punctul meu de vedere, datorita oboselii, coborarea din Valea rea a fost cea mai grea parte a calatoriei, dar una peste alta totul a fost perfect.
  Am parcat in fata pensiunii din Curtea de Arges la 21.30. Asadar, intreaga calatorie a durat 15 ore.

  Concluziile mele:
  – este bine sa studiezi prognoza meteo inainte e a pleca in traseu. Am avut parte de o zi superba (nu cred ca la altitudinea asta puteam cere ceva mai mult), fara vant, fara ploi, fara ceata. Oricare dintre chestiile de mai sus schimbate in rau, gradul de dificultate al traseului creste semnificativ. Nu recomand traseul pe vreme rea. Repet – in zona de creasta este de-a dreptul periculos sa intri pe vreme rea. Combinatia vant cu stanca umeda poate crea mari “neplaceri”.
  – Echipamentul e important. Bocanc comod, tricouri tehnice pentru transpiratie, strat de vant – obligatorii. Palarie – obligatorie. Soarele poate fi si el periculos. Ca idee, la intrarea in traseu, in jurul orei 10, termometrul arata 8 grade.
  – Peisajul este senzational – e pacat sa nu vezi spectacolul naturii pe tot parcursul traseului.
  – Copiii sub 10 ani nu au ce cauta pe traseu. Ceilalti pot merge doar daca au mai fost “verificati” pe trasee de 4-5 ore. Calatoria grupului nostru a durat 9 ore, din care apreciez ca 2 ore (cumulate) au fost pauze, inclusiv cea de masa de pe Vistea.
  – Cineva mai sus dorea sa plece insotit de caine. Am vazut caini pe traseu. Un caine de talie mica, poate ajunge sus. Unul mai mare ar putea sa nu se descurce pe creasta. In plus, cainii mari au probleme de rezistenta; drumul asta ii va solicita mult. Pe vreme rea, numai de caine nu ai nevoie sa ai grija pe traseul asta.
  – Semnalul este aproape inexistent, atat pe traseu, cat si pe drumul intre Slatina si stana lui Burnei. De aceea, calatoria in grup e de preferat unei aventuri solitare, sau unei plimbari romantice in doi…

  • Maria Radu
   17/08/2016 at 8:18 pm — Răspunde

   Mulțumesc mult de impresii și sfaturi și mă bucur mult că ți-a fost de folos articolul.

  • Marius
   21/08/2016 at 7:29 pm — Răspunde

   O specificare in privinta semnalului: este semnal foarte bun si net in zona Portita Vistei.

 25. Silvia
  25/08/2016 at 12:36 pm — Răspunde

  Am fost si noi sâmbăta trecuta, 20.08 spre Moldoveanu, însă, cum noi suntem niște oameni spontani, am omis sa ne documentam asupra traseului….. si, mai grav, sa anunţăm o persoană de pe această planetă, că plecam pe munte şi unde anume! Să nu faceți ca noi, pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla pe traseu!
  Prin urmare ne-am trezit ca niște boieri la ora 6.30 si am plecat spre munte la 7.30, din Piteşti. La intersecția buclucașa, cea cu troița, am urmat drumul la stânga, triunghi albastru, in loc de cel din dreapta şi…. am tot urcat pe drumul forestier, pana la ora 11.00. Noroc sau ghinion, nu știu cum sa-i spun, ca mașina noastră se transforma într-un mic tractoraș atunci când este nevoie. La terminarea drumului forestier unde exista indicatorul de traseu am luat încă o decizie greșită, acea ce a continua să urcam cu mașina, fapt care ne-a scutit probabil de mers aproximativ o ora, dar ne-a obligat, în final, să coboram mai devreme de pe munte. Într-un final am ajuns, cu mașina, pana la 2100 metri la ora 11,00 si am pornit la drum, pe jos, echipați de vreme relativ rea, conform prognozei meteo. Am mers pe un traseu absolut superb, dar pustiu, am întâlnit doar 2 turme de ori cu ciobanii si câinii din dotare, timp de 4 ore pana la Curmătura Moldoveanului-2300 metri unde am hotărât sa ne întoarcem chiar daca vedem Vârful Moldoveanu si îi auzeam pe cei care erau deja sus, pentru a avea șanse să ajungem pe lumina la mașina si implicit să încercam sa coboram la drumul forestier. Am luat o decizie înțeleapta întrucât după ce am coborât cea mai grea parte de traseu cu stânci a început ploaia şi deja ne făceam planuri sa dormim în mașina peste noapte. In final am ajuns acasă cu mașina întreaga şi noi sănătoşi.
  Concluzia:
  1. Decizii greșite: nu ne-am informat cu privire la traseu, am intrat cu mașina pe un drum foarte greu accesibil şi nu am pus hainele de schimb in punga întrucât apa a reușit sa intre în rucsaci, pe la fermoare probabil.
  2. Decizii bune: ne-am informat asupra prognozei meteo şi în consecința am avut echipament pentru ploaie şi frig(6 grade). Am avut mâncare si aragaz pentru situaţii deosebite, ceea ce ne-ar fi permis sa rămânem peste noapte in munte şi astfel am evitat o stare de îngrijorare/panica.

 26. 29/08/2016 at 3:14 pm — Răspunde

  salut, mersi pentru detalii. Am reusit duminica asta sa facem traseul pe baza descrierilor. ture faine!

 27. Cristian
  30/08/2016 at 3:28 pm — Răspunde

  Articolul tau ne-a facut sa ne hotaram sa facem acest traseu. Am fost ieri, 29 august. Vremea a fost frumoasa. Am facut 3 ore de la Stana lui Brunei pe Moldoveanu. Am mers incet si constant.

 28. Snow
  16/09/2016 at 2:12 pm — Răspunde

  Frumoasa descriere si poze, felicitari ! Si comentariile postate sunt la fel de interesante.

  Prima data am parcurs acest traseu in toamna lui 1988, de atunci am fost de mai multe ori.
  Cateva observatii: in lb Romana (vocabular de munte) e vorba de CALDARE glaciara, nicidecum de galeata glaciara. Rog corectie.
  Fiarele de langa Iezerul Triunghiular sunt ramasitele unui refugiu semicilindric din metal in care am dormit in Iunie 1987, cand veneam dinspre Sambata spre Podragu. Un refugiu mare, cu 16 sau 24 de locuri. A fost luat de o avalansa ulterior, intr-o iarna cu multa zapada. Desi pozitia pe care era amplasat il facea sa para imun. Pe vremea aceea nu fusese construit inca Refugiul din Portita Vistei.
  Nu exista semnal GSM decat sporadic in creasta si cu noroc pe varf. La Sud de Portita Vistei, nici o sansa.
  Pentru cei ce vizeaza varful, traseul de pe Valea Buda e putin mai scurt si are punctul terminus direct pe varf (se evita astfel parcurgerea de doua ori a crestei Vistea-Moldoveanu).
  Cred ca copiii antrenati, cu experienta de munte si buna conditie fizica, bine echipati, pot fi luati pe traseu, in conditii de vreme buna, cu adulti experimentati, incepand de la 4-5 ani. Cu baiatul meu am fost prima oara inainte de 7 ani si a doua oara la 10 ani.

 29. Snow
  17/09/2016 at 11:50 pm — Răspunde

  Am urcat azi din Valea Rea. Nu pot sa nu remarc degradarea continua a mediului in zona: defrisari salbatice, drumuri de TAF peste tot, gunoaie si praf.
  Ieri noaptea cand am ajuns la Stana din Valea Rea mai era o masina. Dimineata pana’n noua au mai venit vreo opt. La pranz cred ca erau peste 30. Cand am coborat la 6 PM cel putin 20.
  Pe varf au ajuns azi cel putin 150 de oameni, la 2 PM erau cel putin 25 de turisti pe Moldoveanu si inca urcau in siruri pe Valea Rea.
  Vremea e inca frumoasa, oile nu au coborat dar cainii sunt pasnici
  E seceta si in Fagaras greu am gasit un izvor nesecat si nemurdarit de oi pe langa Iezerul Triunghiular

 30. Cristia Daniel
  18/09/2016 at 12:05 pm — Răspunde

  Bună ziua. Foarte frumoasa descrierea și Îți dă curaj pt a face o tura pe cel mai înalt vf din tara.
  O întrebare as avea…de la stână până în vârf este marcat traseul sau se merge pe o poteca nemarcata. .. Ai spus la un moment dat sa ignoram indicatoarele? Cele doua de la baza
  Mulțumesc

  • Maria Radu
   18/09/2016 at 2:23 pm — Răspunde

   Traseul este marcat. Eu ziceam de indicatorul de 7 ore.

  • ilie matei
   03/12/2016 at 5:00 pm — Răspunde

   Salut, mergi fara grija, nu te ratacesti nici daca vrei. Daca simti nevoia de companie, alege o zi de sambata sau duminica cand traseul este plin. Succes!

 31. craz
  02/10/2016 at 10:14 am — Răspunde

  Salut, ai putea urca si o poza de pe Google maps sau ceva asemanator cu traseul pentru masina de la Slatina – Lacul de acumulare Vasalatu – Stana din Valea Rea ? Cred ca ar fi foarte folositor, si nu doar mie. Merci!

  • 04/10/2016 at 6:38 pm — Răspunde

   Caută stâna lui Burnei pe harta google, du-te în jos până pe o şosea mare, pe parcurs ia-ţi singur nişte coordonate şi ţi-ai cam făcut traseul. Durează ceva dar, odată încărcate coordonatele intermediare în GPS, vei şti că ajungi unde vrei.

   Dacă nu te grăbeşti, pot încerca eu să colectez şirul de puncte dar cred că te-ar satisface mai mult să te descurci singur.

   Spor!

   PS: Pe mine m-ar tenta o variantă de mai multe zile în care să plec din Nucşoara, să ajung pe Moldoveanu şi să cobor tot spre sud (sau poate spre nord, eventual spre Iezer). În vreo 3 zile cred că ar ieşi un traseu teribil de drăguţ care să includă Vf. Moldoveanu.

  • ilie matei
   03/12/2016 at 4:55 pm — Răspunde

   Salut, nu trebuie sa iti faci griji pentru traseu. De la Slatina mergi cu Raul Doamnei pe partea dreapta a drumului si nu ai nicio sansa sa ratezi nici daca vrei. Succes!

 32. Daniel Sîrcu
  24/11/2016 at 12:33 am — Răspunde

  Salut, suntem doi băieți care vrem să mergem dinspre Brașov spre Transfăgărășan și apoi să urcăm vf. Moldoveanu vara 2017. Nu suntem cu mașina. Vrem să călătorim cu auto stopul. Cum am putea ajunge în colo?

  • Maria Radu
   24/11/2016 at 1:06 am — Răspunde

   Hello, postați anunțul vostru pe grupurile de munte, cele de car sharing și încercați și pe carpați.org.

 33. ilie matei
  03/12/2016 at 4:50 pm — Răspunde

  Buna ziua,

  Incep prin a te felicita pentru informatiile pretioase livrate catre noi, muritorii de rand sau pantofarii de oras. Cu siguranta ca vor fi si nemultumiti printre cititori, ba ca nu sunt suficiente informatii, ca nu sunt precise, ba ca sunt prea amanuntite si ca incurca cetateanul dornic de aventura. Una peste alta, eu am fost multumit si drept urmare am facut o tura minunata in 2 septembrie alaturi de prietenii mei. Ma inclin…

  • Maria Radu
   03/12/2016 at 6:33 pm — Răspunde

   Mă bucur tare că ți-a fost util articolul și ți-a priit tura.

 34. Chităriță Monica
  15/01/2017 at 9:45 am — Răspunde

  Bună Maria si tuturor iubitorilor muntelui!
  Suntem o fam. cu doi copii de 8 si 10 ani.La condiție fizica….fata-balet 3 ani, băiatul…:).Mă bate gândul de a face acest traseu si cu ei.Ma îngrijorează partea stâncoasa.Ca experiența montana, la 5 si 7 ani, am fost cu ei la Cascada Urlatoarea in Bucegi, iar vara aceasta am urcat cu ei in Ceahlău la Cab. Dochia prin Curmătura Lutu Rosu unde ne-am confruntat si cu urcuș susținut.Au facut față cu brio, suntem mândri de eI.Ne-am încadrat perfect in timp.Coborarea a fost pe slt traseu; nu-i știu numele.
  Întrebarea mea este: ar putea face fata acestui traseu?Pot ajunge la Vf. Moldoveanu?
  Multumesc frumos!

  • Maria Radu
   16/01/2017 at 11:11 pm — Răspunde

   Bună Monica,
   Felicitări pentru cei doi mici aventurieri, mă bucur să aud că-i plimbi prin munți. Traseul acesta a mai fost făcut de părinți cu copii și au spus că este accesibil. Pe timp frumos nu cred să aveți probleme. Sugestia mea este să vedeți la fața locului cum vi se pare și să vă decideți atunci până unde mergeți. Ultima urcare dintre Viștea și Moldoveanu este ceva mai tehnică, dar până acolo este accesibil și chiar dacă nu atingeți vârful tura aceasta tot merită făcută pentru peisaje.
   Drum bun!

   • Ioana
    20/07/2017 at 5:47 pm — Răspunde

    Salut. Stiu ca raspund foarte tarziu, acum am vazut articolul 🙂
    Eu am fost pe traseul asta cand aveam 10ani. Fara nicio problema, deci se poate ok:)

    Iar daca esti in perioada potrivita, in vale, pe langa rau, cauta fragi. Ca sunt (sau erau) destui 😀

    Ioana

 35. 02/02/2017 at 2:24 pm — Răspunde

  Am urcat si noi de la stana in sus. Singurul lucru negativ este acel drum destul de lung pe care trebuie sa-l parcurgi cu masina (este destul de rau, deci preferabil Logan sau masina de teren)

 36. Stefan
  26/03/2017 at 10:08 pm — Răspunde

  Salutare!
  Stie cineva daca se poate face traseul la mijlocul lunii aprilie 2017?
  Cam cata zăpada e sus si daca e nevoie de echipament special…

 37. Octav
  23/07/2017 at 5:52 pm — Răspunde

  O experienta minunata! Multumim pentru blog, care ne-a fost un bun ghid atat pentru pregatirea traseului, cat si pe parcursul acestuia!

  Noi am plecat din Bucuresti de dimineata si ne-am intors noaptea, a fost cam obositor, dar a meritat! Drumul cu masina Bucuresti – Stana din Valea Rea l-am parcurs in 4-5 ore, in conditii de trafic normal. Am mers sambata si am ramas surprinsi de numarul mare de vizitatori, va sfatuiesc sa parcati la ceva distanta de sfarsitul drumului forestier deoarece acesta este ingust si se pot produce blocaje.

  Traseul mi s-a parut destul de dificil, dar se poate face daca ai ceva conditie fizica si, obligatoriu, incaltaminte de munte. Prima panta am parcurs-o in aproximativ 2 ore, este o incalzire buna pentru ce va urma. Peisajul este superb, asa ca merita admirat! Per total, urcarea a durat 5 ore, cu tot cu pauze de odihna, pauza de masa si poze 🙂 . Coborarea a durat mai putin, cam 3 ore jumate.

  Am vazut pe traseu si oameni cu catei, dar si cu copii. Mie personal nu mi se pare un traseu potrivit pentru asa ceva, deoarece partea a doua a traseului este destul de aventuroasa. Intre Portita Vistei si varful Vistea Mare se urca pieptis pe pietre cam 30 minute, iar in zona dintre varful Vistea Mare si Moldoveanu o parte a traversarii se face cu ajutorul lanturilor.

  Va urez drum bun!

  • Maria Radu
   24/07/2017 at 9:37 am — Răspunde

   Mă bucur că v-a fost de ajutor și ați avut o tură reușită! Da, ultima porțiune, cum spuneam și în articol, este mai dificilă.

 38. Olivia
  03/08/2017 at 5:17 pm — Răspunde

  Multumim pentru articol 🙂 planuim si noi luna aceasta (August 2017) sa mergem. A fost cineva anul acesta pe Moldoveanu?

 39. Horvath Peter
  07/08/2017 at 1:15 pm — Răspunde

  Multumesc pt. blog! Ne-a fost foarte folositor. Partea pedestra nu este grea. Cam de 2 ori 500 m urcus. Privelistea compenseaza. Erau copii de 8-9 ani, fetite, care au urcat sus. Incet, incet, cu odihna mai multa dar se poate. Crema solara trebuie cu siguranta. Si apa se poate lua de pe traseu din chiar 2 izvoare care daca erau pe timpul secetos trebuie sa fieoricand. In schimb pt partea de mers cu masina nu vreau sa mai urc de acolo niciodata daca eu trebuie sa conduc. 38 km am facut cu viteza 1si 2 cam in 3 ore si dus si intors, intors e putin mai bine caci se vad de mai de sus gropile si denivelarile si pe langa drum mai e si praful de pe el. Am mers cu un WV Golf 4 (mai bun nu imi pot permite) si n-am vrut sa-l distrug mergand mai repede. Daca nu ma mai ajung pe acolo o sa-mi para rau de cele doua multi cascade ce se pot vedea de acolo.
  Multumim pt blog inca o data!

  • Maria Radu
   08/08/2017 at 11:24 pm — Răspunde

   Mă bucur tare că v-a fost util!

  • Alin
   18/08/2017 at 10:27 pm — Răspunde

   Salut Peter, din experiența ta recentă, crezi că m-aș descurca să parcurg drumul forestier cu un golf 5 (gardă joasă, suspensii sport)? Dacă NU…niște recomandări…? Mulțumesc.

 40. Paul
  17/08/2017 at 2:03 pm — Răspunde

  Valea Rea cred ca este una dintre ele mai frumoase din Fagaras. Merita vazuta! Pozele din blog surprind numai o parte din realitate! :). Descrierea traseului din blog este foarte utila si corecta!

  Singura observatie este legata de timpi. Daca esti antrenat probabil 3-4 ore la urcat si 2-3 la coborat este o estimare corecta. Pentru ceilalti (mai ales daca in grup sunt copii) as sugera 4-5 la urcare si 3-4 la coborare.

 41. Catalina Androsca
  24/08/2017 at 1:28 pm — Răspunde

  Buna! 🙂

  Am vazut ca se poate si prin Pitesti direct, fara a mai trece prin Slatina. E rau drumul sau de ce nu merge nimeni pe acolo?

  De asemenea, in septembrie oare e vreme potrivita?

  Multumesc!

  • Maria Radu
   24/08/2017 at 4:51 pm — Răspunde

   Nu ştiu să-ți zic de drum, dar vremea în septembrie e numai bună.

  • last_moromete
   28/08/2017 at 4:00 pm — Răspunde

   Nu este vorba despre orasul Slatina, ci de satul Slatina din comuna Nucsoara.

   • Catalina Androsca
    08/09/2017 at 1:59 pm — Răspunde

    Asa este 🙂 multumesc mult!

 42. Florin
  24/08/2017 at 3:03 pm — Răspunde

  Buna tuturor! Am facut acest traseu in ziua de 19.08.2017 intr-o formatie de 4 persoane, toti cu oarecare experienta sportiva si/sau de trasee montane diverse. Una peste alta intre plecarea de la Stana lui Burnei si Vf.Moldoveanu au trecut fix 5 ore si jumatate, incluzand aici mai bine de 1 ora si ceva (aproape 30 min) pauzele.
  In opinia noastra urcatul prin Valea Rea a fost mai dificil (zicere din partea noastra: Valea Rea este rea pana in fundul pamantului, dar frumoasa pana la cer!). Am ajuns la marginea Caldarii glaciare dupa 2 ore, iar dupa inca 2 ore eram la Portita Vistei. Cu siguranta, intre Portita Vistei si Vf. Vistea Mare am facut cam 20 minute, si apoi dupa iar o sesiune de foto si odihna am plecat spre Vf.Moldoveanu. Superb traseul dintre Portita Vistea si Moldoveanu si, noua cel putin!, nu ni s-a parut atat de complicat. Am remarcat ca “pelerinajul” care incepea la stana lui Burnei se cam subtia vizibil la Portita Vistei, astfel incat spre Vf.Moldoveanu mergeau din ce in ce mai putin. Coborarea a fost ok pana in Valea Rea care si-a aratat putin coltii, dar totul s-a finalizat cu bine. Multumim Maria si Mary pentru informatiile voastre si va dorim sa fiti la inaltime si de acum incolo si poate ne si vedem prin varfurile tarii! Suntem montaniarzi de tineri (din studentia anilor ’80) care si-au redescoperit vechea pasiune dupa 30 de ani (acum 3 ani). Peste o saptamana “ne vedem” iar in Fagaras, poate la Vanatarea lui Buteanu si imprejurimi! Succes tuturor si atentie mare la vreme, echipament, conditie fizica, apa etc.

  • Maria Radu
   24/08/2017 at 4:51 pm — Răspunde

   Mulțumim şi noi! Spor şi vreme bună în Făgăraş!

 43. Florin
  25/08/2017 at 10:20 am — Răspunde

  Mai am un comentariu vis a vis de drumul forestier. Are 38 km si cu atentie poate fi strabatut de aproape orice masina (nu le includ aici pe cele de raliuri sau gen Ferrari, Porsche etc). Noi l-am facut cu un Opel Astra in 1h si 45 min plus o asteptare de 20 min. Am prins dimineata un camion care se incarca cu cherestea, dar a mai durat max 20 min si am trecut mai departe.
  Cam atat si ne mai “revedem”!

  • Alin
   25/08/2017 at 5:49 pm — Răspunde

   Mulțumesc! Așteptam răspunsul acesta de ceva vreme! Eu am un golf 5 cu suspensii sport, deci garda ceva mai joasa și chiar îmi făceam probleme.

 44. last_moromete
  28/08/2017 at 4:35 pm — Răspunde

  Traseu savurat pe 25.08.2017. Mii de mulţumiri pentru informaţii!
  Ca noutăţi, pe drumul forestier am văzut nişte indicatoare albastre care par destul de proaspete şi care orientează la vreo două bifurcaţii. Poate ar mai fi trebuit pus unul înainte de lacul de acumulare – drumul din dreapta coboară spre lac, cel din stânga urcă spre Stâna lui Burnei. Se poate folosi şi Waze-ul pentru orientare, dacă-l porniţi înainte de a pierde semnalul.
  Ca timp, noi am făcut 5 ore la urcare şi 3 ore şi jumătate la coborâre, cu pauze lungi şi dese.
  Semnal telefonic utilizabil (Orange şi Telekom) la Portiţa Viştei şi pe vârf, fluctuant însă.
  Accesibilitatea şi popularizarea traseului atrag însă inconştienţi în tenişi, blugi mulaţi şi cu genţi pe umăr – parcă eram în Bucegi, între Babele şi Cruce… Poate n-ar fi rău dacă ai adăuga descrierii câteva rânduri despre un minim echipament pe care trebuie să-l aibă cine se încumetă să ajungă pe cel mai înalt vârf din România – acest blog este primul rezultat oferit de Google la căutarea “Valea Rea – Moldoveanu”, deci este una dintre cele mai accesate surse de informare pentru necunoscători.
  Multe ture faine şi vreme bună tuturor!

 45. 21/02/2018 at 1:59 pm — Răspunde

  O tură faină ce îmi aduce aminte de experiența mea de acum 25 de ani. Am fost într-o activitate de ecologizare pe vremea când nu știam ce este voluntariatul, dar îl practicam, pentru a mă bucura de natură, prietenii frumoase și aventură.

 46. VASILIU CIPRIAN
  01/07/2018 at 12:15 pm — Răspunde

  am de gand sa merg in17 iulie 2018 sunt fiert sa ajung este a treia oara cand incerc ,anul trecut am inghetat la Podul GIURGIULUI IN 3 IULIE SI AM coborat inVICTORIA DAR,DAR AMU ORI CE O FI VOI URCA PANA LA CAPAT.

 47. Florin CH
  07/07/2018 at 8:06 am — Răspunde

  Florin CH.
  Imi planuiesc sa ma duc pe Vf Moldoveanu saptamana urmatoare singur, deoarece imi place muntele, imi place sa calatoresc, sa fac drumetii, insa am mai multe intrebari: am o skoda octavia cu optiunea drumuri grele.
  Credeti ca voi avea probleme pe acel drum forestier ?
  Exista posibilitatea sa vad acel drum pe google maps?
  as avea posibilitatea sa innoptez intr-o rezervatie ?
  exista revervatie de camping acolo?
  unde as putea sa imi las masina incat sa fie in siguranta? se poate sa fie un loc comun, sau rezervatie astfel incat dupa ce termini traseul sa te intorci si amplasezi cortul.
  multumesc.

 48. Romulus
  16/07/2018 at 11:14 am — Răspunde

  Am fost in data de 14 iulie pe acest drum. Nu recomand decat sa se mearga cu masini de teren sau cu garda sus ! Din pacate, drumul este plin de gropi si cratere, in special in prima parte a drumului. Cel mai probabil, aceste cratere au fost facute de catre copacii care sunt taiati de pe munte si aruncati direct in mijlocul drumului.

 49. Georgi
  16/08/2018 at 10:18 am — Răspunde

  Un articol frumos si detaliat.
  Vin si eu cu o completare legata de coborarea pe la Lacul Galbena (August 2018). Acum exista indicatoare. Sunt proaspete. Noi pe acolo am coborat, apoi prin padure. Ne-a prins noaptea si nu am avut dificultate in a gasi marcajele in padure, pentru ca e o singura poteca, batuta foarte bine, iar copacii sunt marcati destul de des . Ideal ar fi sa nu va prinda intunericul pe platoul de la lacul Galbena, pentru ca marcajele sunt destul de “risipite” si abia le-am gasit cu dificultate pe timp de zi. Pentru ca sunt marcate cu cruce albastra, dar nu au fundalul acela alb. Si trebuie sa ai ochii cat cepele. Dar chiar si asa, poteca e destul de bine formata si ajuta, cumva.

  Legat de cainii de stana: Fix la Lacul Galbena ne-au “atacat” 5 caini. Noroc ca am fost 10 persoane. Ne-au inconjurat cainii si cand au inceput sa se apropie (latrand si maraind), am avut noroc cu ciobanii, care ne-au scapat de ei. Recomand un dispozitiv cu ultrasunete, pentru ca am citit povesti pe forumuri, cu ciobani care stateau si se uitau cum cainii atacau turisti si se amuzau. Trist.

  Legat de urs: Pe traseu am gasit fecale de urs de foarte multe ori, mai ales in padure (August 2018). Fiind incepatori, ne-am speriat ca dracu’, mai ales ca atunci cand am ajuns in zona de padure, pe undeva pe sus, tot fosnea si trosnea ceva. Dar am avut grija sa vorbim tot timpul, sa ne facem simtita prezenta, ca am inteles ca ursul sta departe in felul asta. Nu l-am vazut la fata, dar sigur era prin preajma, mai ales ca fecalele erau proaspete. Cel mai creepy a fost cand ne-a prins intunericul in padure si mai aveam cam o ora si ceva de coborat (o fata din grup a cazut si si-a rupt mana si ne-a incetinit traseul cu vreo 3 ore, ca nu mai putea folosi betele). Recunosc ca ma luasera crampele, de frica :)). Dar m-am tinut tare, am bagat lanterna si am urmarit poteca si marcajul si a fost ok.

  Traseul se termina fix la drum, unde lasi masina, chiar la stana.

  Sunt incepatoare, ultima drumetie pe munte am facut-o cand aveam 10 ani, cred. Acum am vreo 25. Prima drumetie am facut-o acum 3 saptamani, de la Balea, la cabana Podragu (marcaj albastru) si apoi am coborat pe traseul cu marcaj rosu, catre Fereastra Zmeilor si Cabana Capra. A fost drumetie de trei zile, eu am ramas la Podragu a doua zi, in timp ce prietenii s-au dus pe Moldoveanu, pentru ca drumul ma traumatizase putin (am mers pe ceata si ploaie, timp de 8 ore, cu riscul sa ne prinda noaptea, noroc ca am ajuns pe terenul cu cabana Podragu fix cand s-a intunecat si nu am bajbait prea tare) si am simtit nevoia de odihna mentala, ca n-am probleme de conditie fizica. Acum gata, mi-am luat revansa. Am fost si eu pe Moldoveanu.
  In ambele dati, m-a salvat echipamentul si m-a ajutat sa nu urasc mersul pe munte, chiar daca m-a bagat in sperieti si eram de multe ori gata sa fac atac de panica. M-am documentat cu sfintenie, mai ales ca nu mai fusesem in asemenea drumetii, asa ca, dpdv tehnic, am fost echipata pana in gat, cu tot ce trebuie (bete, bocanci, haine bune, etc).

  Traseele cu lanturi ma sperie de mor. Acolo, la “La 3 pasi de moarte”, dupa ce am coborat pe lanturi, n-am mai avut tupeu sa urc pe cablurile care urmau (spre refugiul Fereastra Zmeilor) asa ca am luat-o la vale pe pajiste si am salvat extrem de mult timp. Nu inteleg de ce nu fac traseu pe acolo pentru ca se coboara extrem de bine, este pajiste cu iarba, dar sunt si pietre, te poti sprijini cu mana de stanca, etc. Intr-adevar, nu poti sa cobori in pas alert, in unele zone te cobori tarandu-te pe fund, dar cu multa grija, ajungi jos la refugiu in maxim 30-40 de minute, coborand ca un melc.Ar fi necesare niste lanturi, pe marginea stancii, doar asa, ca sa te tii, dar merge si fara.
  DA, ne-am asumat niste riscuri, dar eu deja tremuram de frica (la propriu, nu mai puteam tine batul in mana de la tremurat) din cauza cablurilor si al urcusului abrupt care urma, asa ca, coborarea pe pajiste mi s-a parut mai safe si mai “apetisanta”.
  Am pus si doua poze, luate de pe google, ca sa explic:
  https://imgur.com/a/kLVVGNL

  Tin sa mentionez ca NU merge sa cobori pe pajiste, inainte de portiunea cu lanturi (din pozele de mai sus)- adica, cand vii dinspre Podragu. HA HA, sa nu credeti ca nu ma batuse gandul asta, cand am vazut lanturile :)))). Pajistea este mult mai abrupta si nu ai de ce sa te sprijini, riscul de a aluneca pe iarba si sa te duci de-a berbeleacul este foarte mare. De lanturile alea nu prea ai cum sa scapi. Dar dupa aceea, pajistea nu mai e asa abrupta, asa ca merge sa cobori. FOARTE INCET si cu foarte multa GRIJA.
  Mentionez ca era soare, nu stiu cat de safe este sa cobori pe ploaie, cand iarba este uda.

  Sper ca au fost utile adaugirile mele.
  Si am adaugat blogul la bookmark. Cu toata frica mea, acum am prins drag de munte si de drumetii si deja planuim sa mergem pe Vf Omu, cat inca mai este cald.

  • Maria Radu
   16/08/2018 at 3:24 pm — Răspunde

   Ce aventură! Mulțumim din suflet pentru explicațiile detaliate.

 50. Emil
  03/06/2019 at 7:24 pm — Răspunde

  Salutare, timpii trecuti sunt cei oficiali sau practici? Eu am fost saptamana asta cota 1400-2000 la Sinaia si ziceau ca e traseu de 2 ore dar noi l-am facut in 4. Este foarte important ca sa stiu sa nu ramanem pe undeva nasol noaptea, chiar ma enerveaza asta, nu sunt chiar obez sau inactiv fizic, dar timpii respectivi de pe indicatoare sunt ridicoli de mici, poate doar daca esti atlet si urci in alergare si sarituri.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.